[- ASTRONOMIJA -] > ASTRONOMSKI SOFTWARE

Probajte novu astro web aplikaciju...

<< < (2/4) > >>

zackozgb:
Svakako cu je isprobat znatizelje radi, meni osobno ne pomaze i sumnjam da cu je koristit (ali nikad se nezna), svejedno postujem i cijenim ulozen trud.Bravo i hvala fritz  :sesir:.

fritz75:
Hvala, kolega zackozgb. Slobodno probaj malo, ništa te ne košta. A iz čiste znatiželje ponekad proizađu jako dobre stvari koje možda nisu ni bile u planu... :)

zackozgb:
OK, logiro se, sprobo i vrlo simpa alat  :106:.Svidja mi se kaj si dodo APOD i jos neke linkove pa preko aplikacije se preusmjerava recimo da se ne koristi stotinu novih prozora.
E sad, probo sam u pretrazi objekata recimo naci M37 kojeg bi danas malo gledo i naso ga nije, dal izato  jer nisi jos uploadao sve parametre/objekte ili si se bazirao samo na odredjene (poznatijie) objekte/galaksije/maglice?
Npr. Andromedu isto nalazi jedino pod imenom, ne pod Messierovoj/NGC oznaci npr.

fritz75:
E super, baš mi je drago što si malo isprobao. Da ti odgovorim na pitanja: u bazi ima više od 8.000 objekata, dakle tu su i oni poznati, ali i oni manje poznati. Pretraživanje je fleksibilno, ali nije beskonačno rastezljivo. Objekte možeš pronaći upisom teksta ili dijela teksta ("tekst" se odnosi na katalošku oznaku, poznati naziv ili alternativni naziv - bilo koja kombinacija pali). Kataloške oznake imaju razmak između slovčanog i brojčanog dijela. Dakle, M 31 možeš pronaći kao:

M 31
m 31
Andromeda
dromed
andromeda
meda galaxy

itd itd. itd.

Ako pretražuješ preko kataloške oznake, stavi razmak između "M" i 31. Isto vrijedi i za ostale objekte. Vidiš, sad si mi dao jako dobru ideju za učiniti pretragu još fleksibilnijom nego što već jest... :). Mogao bih možda pretraživati s razmakom ili bez njega u pojmu "M 31", tako da pali još i "M31" i "m31"... Hvala. :).

zackozgb:
Ja kriv sry, bedak nisam sprobo s razmakom  [36*.
Svejedno M 35, 36, 37 recimo nema u katalogu a vrlo su pozeljni za promatranje, barem kod pocetnika koji ipak nekaj od DSO mogu "uhvatiti" na prvi pogled (uzevsi u obzir da znaju trazit po koordinatama  :zubo:).
Sad ja cjepidlacim malo ali mislim da za napredak nema pozitivnije stvari od kritike  :mrgreen:.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju