Možemo probati na PGSP. Ako se ne varam Bobo ima SQM, pa možemo kalibrirati nekoliko fotića.
JEdino što bi trebalo napraviti i na nekoliko neba različite kvalitete, pa onda preispitati linearnost koju navodi autor citiranog posta (svaka okomita linija manja za 1 mag/arcsec² od prethodne).
Instalirao sam jučer Magic Lantern na Canon 600D, pa bez računala, kablova ili držanja prsta na shutteru mogu raditi dugačke bulb ekspozicije. (Primjerice na F5.6 - 100s).
Probao sam sinoć u tamnoj sobi i bez problema se sa histograma vizualno mogu očitavati vrijednosti finoće od 0.2 mag/arcsec².
Magic lantern čini mi se ima Screen shot opciju, pa se snimljeni histogram može analizirati naknadno na računalu i dobiti vrlo fino mjerenje.
No već i vizualno mjerenje na licu mjesta može dati objektivniju informaciju o kvaliteti neba. U najmanju ruku relativno u odnosu na vlastita prethodna mjerenja, ako ne i za apsolutne iznose.
Mogla bi se za analizu koristiti histogram nekog softwarea za obradu fotografija, ali nisam siguran kakav je layout takvog histograma i da li ima iste vertikalne mjerne linije, pa bi se trebala raditi ponovna kalibracija histograma sa računala.