Kako sam prethodni tjedan bio u berbi grožđa u tom kraju (selo Rašćane), a bio je i mlađak, posudio sam od Bobe SQM (Sky Quality Meter) i napravio mjerenje na nekoliko lokacija.
Važno je za napomenuti da je cijelo područje na potezu između ruba Imotskog polja, Makarske, Vrgorca i granice s BiH slabo nastanjen kraj.
Određuju ga planinski masiv Biokova na jugu, njemu paralelna zabiokovska zavala , te Vrgorsko gorje (Satulija i Matokit) sa najvišim vrhom Veliki Šibenik (cca 1320m ).
Okvirna veličina područja je 30*20km i do prije nekoliko godina osim rijetke, vrlo često neekološke ulične rasvjete nije bilo većih svjetlosnih zagađivača.
Izgradnjom autoceste sada su značajni izvori svjetla i odmorište "Rašćane Gornje" na autocesti, te izlaz s autoceste kod Ravče.
Utjecaj na LP ima i gašenje ulične rasvjete (osim navedenih uz autocestu) u vremenu od 24:00 do 04:00.
Provo mjerenje je izvršeno u Zabiokovskoj zavali u mjestu Rašćane (visina 400m) s upaljenom uličnom rasvjetom.
Tri uzastopna mjerenja dala su prosjek od 21.38 (Mliječni put u zenitu)
Na istoj lokaciji, s ugašenom rasvjetom, prosjek je bio 21.48. (Mliječni put izvan zenita)
Na lokaciji Kozica Poljička (područje Vrgoračkog gorja, visina 800m) mjerenje je u vrijeme upaljene rasvjete pokazalo 21.48 (Mliječni put u zenitu)
Nisam proveo mjerenje pri ugašenoj rasvjeti, ali u nekoliko km okruženja Poljica Kozičkih, ulična rasvjeta je prakički nepostojeća).
Postoji šljunčani put koji vodi do jednog od vrhova Vrgoračkog gorja, na 1200m. Uputio sam se i tamo izvršiti mjerenje, ali na nekih 950m visine put je zatvoren rampom koja ne dozvoljava ulaz u lovno područje.
U prilogu je i nekoliko fotografija koje pokazuju utjecaj LP u Poljicima Kozičkim, te u zapadnom dijelu spomenute Zabiokovske zavale (snažan utjecaj odmorišta na autocesti koje osvjetljava sjeverne obronke Biokova).
Sa lokacije Poljica Kozičkih vidi se snažan utjecaj svjetla Imotskog i okolnih sela na sjeveru. Jug je zadovoljavajuće čist i uprkos vrhovima Vrgoračkog gorja, otvoren iznad cca 10-15 stupnjeva. Split na Zapadu, iako udaljen 70-tak km predstavlja još uvjek značajan izvor LP-a, a to u nešto manjoj mjeri važi i važi i za naselja u južnoj Hercegovini koja imaju utjecaj na Istočni horizont.
Na Sv. Juri (najviši vrh Biokova), postavljen je reflektor koji obasjava sam objekt ali i okolne obronke.
Vidljiv je i oblak koji se formira kondenziranjem vlage iz zraka nošenog sjevernim vjetrom.