AstroForum

[- ASTRONOMSKI INSTRUMENTI -] => IZRADA I MODIFIKACIJA ASTRONOMSKIH INSTRUMENATA => Autor teme: pilatus1 - 29.10.2017. u 13:25:11 sati

Naslov: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 29.10.2017. u 13:25:11 sati
Dragi Asrtronomaši,

Pala mi je napamet ideja da probam modificirati Alt Az synscan goto montažu na kojoj imam mak127/1500 u EQ mod praćenja objekata. Na nagovor kolege stavljam ovaj post jer mi kaže da se homemade izvedbe i modifikacije jako cijene, pa eto moj mali doprinos za astrofotografiju sa fotićem no AZ GOTO montaži.
Moram napomenuti da je sve ovo tek proba i da ću vjerojatno koliko mi bude vrijeme dozvoljavalo cijelu priču "up-grade-ati" Naime sinoć je pala prva proba - eksperiment. Posto se bavim fotografijom inače imam NikonD5300 i manfroto tripod. Uspio sam nekako modificirati i uzeti neke šarafe sa "pano" glave i manfrota da bi dobio ovo na slikama ispod. Glava synscana na tripodu kojeg mogu namjestiti na veći kut potreban za polaris usmjeravanje. Nastavak u slijedećem postu.
Naslov: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 29.10.2017. u 13:35:17 sati
Naime, krenem jučer oko 22 sata eksperimentirati. Prvo alignment na onom manfroto stalku sa fotićem nikon 5300 i objetkiv 18-105 na oko 50mm zoom-a. Mogu reći da se upucao u centar iz prve. Oduševio sam se kako je lako riješio Altair sam, nakon mog prvog objekta (Formalhaut) ili tako nekako.
Zadam mu mjesec jer je bio vani i okrene se on sam u centar vrlo lako. Mrvicu sam popravio da mi mjesec bude točno u fokus kvadratiću i ostavim ga da prati. Prati on 5 min bez mrdanja. E sad ide operacija. Nježno polako skidam poklopac od motora, i dok radi i prati otkopčam spoj motora sa motherboarda. Pogledam u HC i prati i dalje, ali prati i alt i az. Bar on tako misli i pokazuje))). Pogledam na okular fotića i vidim da prati i dalje. Odlučim sačekati 5 min da vidim što će se dogoditi. Nakon 5 min vidim da je mjesec niže ali az i dalje u centru. Odlično alt ne prati ali az prati. YES mislim si to je to. Sad ono najteže, polaris! Nekako okrenem stalak u sjever i izniveliram ga i nagnem za 45 stupnjeva jer imam skalu na manfrotu. Ok Polar alignment riješen. U grubo. Pomagao sam se sa komapsom iz seta.
Svako malo sa nevjericom pogledam na HC da vidim da li prati ali prati i dalje. Probam napraviti cijeli hod od početka do kraja (istok zapad) az gibanje i skužim da objektiv ide od horizonta prema zemlji pa gore(istok zapad). Mozak kuha, i mislim si da nije problem u šini fotića. Ona je pod kutom od 90 stupnjeva i nije kao telskop u osi pa da mogu gledati skalu i vidjeti alt stupnjeve. Malo mozgam i skužim da mi os rotacije gleda u polaris ali ne i središte rotacije. Ono gleda na jug?????????????? Na jug daa konju jedan, pomislim. Ok, odem nesto pojesti i malo se sabrati pa nastavljam. Nakon malo sira i i deci vina vraćam se na balkon. Opet sve niveliram i sad naginjem na suprotnu stranu od 45 stupnjeva. Probam hod istok zapad i sad hod opisuje kružnicu eq gibanja. YESSSSS!
Gledam HC prati i dalje. Nešto prati. U svom tom okretanju naravno da mi se napajanje izvuče iz priključka. Ajmeeeeeeeeee neću sad sve morati ponovo alignment, naginjanje itd. Ma idem na tracking direktno. Vidim dobro Orion, Riglel i Alnilam. Okrenem prema njemu a ručno podesim Alt. HC kaže da prati. Naštimam rate 2 i slike su dolje.
Vide se mali trailovi pogotovo na ovoj 240sec. Ali izgleda da ovo funkcionira.
Moram napomenuti da je to usred grada sa mog balkon na kojem ne vidim sjever nego samo jug i to vertikalno ništa jer imam krov balkona.
Probati cu kad budem u prilici preko findera naštimati polaris tocno, maknuti finder i staviti fotić i onda nesto konkretno napraviti. Ako to sve bude funkcioniralo a ne vidim više razloga da ne, bacam se na WEDGE na AZ4 homemade.
Ideja mi je da donji poklopac izbušim tako da unutra stavim utičnicu za HC i napon. Tako ću spriječiti vrtnju kablova. Iskoristiti ću isto tako livel koji nema AZ4. Probati ću od onog lijevka sa kojeg sam skinuo noge (ležišta gdje će biti priključci) iskoristi i taj nastavak za nogu da napravim neku vrstu FORK -a. Možda mi uspije da stavim i mak127 ili tako nesto.
Uglavnom zima je tu pa imam zanimaciju.
Pretpostavljam da trailove imam zbog lošeg polaris alignemnta koji je bio čisto napamet. Kut 45 stupnjeva i prividno u sjever. Oko x prst!

Update-am Vas čim nešto novo smislim!
Svaka bilo kakva kritika je dobrodošla ili savjet!

Opis fotki:
1298 - 15sec ISO 1600 F5 50mm
1299 - 81 sec, ISO 100, F5 50mm
1303 - 240 sec ISO 1600, F 4.8 48mm
1305 - 34 sec ISO 1600 F4.8 48mm
Hvala!!
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: mrworf - 29.10.2017. u 17:42:07 sati
Zgodno, sad još samo sredi fokusiranje :)
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 29.10.2017. u 17:47:18 sati
Znam znam hvala na savjetu............nisam se toliko fokusirao na fokusiranje koliko na to da vidim da li će biti rotacije polja.  :115:
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: mrworf - 29.10.2017. u 20:31:27 sati
Super je ideja btw :)
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 29.10.2017. u 21:06:09 sati
Hvala. Nadam se da cu uspjeti napravit improviziranu mini EQ montazu za lakše teleskpope ili fotić!
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 29.10.2017. u 21:15:32 sati
U međuvremenu dok razbijam glavu kako napraviti wedge za AZ4 našao sam način da stavim AZ GOTO na AZ4. Nedostaje mi samo jedan dobar dugi šaraf da pričvrstim glavu i jedan prsten oko 2 mm sa 3 utora u koji će sjesti zubi na dnu glave. Ova bi rekonstrukcija trebala imati manje trešnje od originalne "pero lako" kategorije. Nisam nikad preferirao kineske stvari ali neke se stvari uz malo mašte i volje daju donekle popraviti.
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Zocky - 30.10.2017. u 23:54:27 sati
Zanimljiv projekt.
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 31.10.2017. u 09:05:42 sati
Nastavak!

Jučer mi vrag nije dao mira i odem u lokalnu željezariju u Puli i nađem gotove komade sa već postojećim rupama koje su mi odgovarale za izvedbu Wedge nosača. Sve skupa 3 komada oko 60-tak kn. Zavario mi to sve rođak koji se bavi bravarijom u pola sata. To su neki nosači greda gotovi profili i dvije ploče.  Slike u prilogu. Uspio sam i preseliti livel - vaser vagu koju inače AZ4 tronožac nema a na njega kao ide EQ5 glava :111:. No dobro!
Sve u svemu konstrukcija je stabilna i čvrsta. Onaj klin sam iskoristio za dodatan oslonac novog postolja i jedna mala prednost cijeloj priči je to da taj klin sa pripadajućom nogom tronošca ima oznaku sjevera(N). Što znači da ako cijeli tronožac usjeverim točno, više se ne može pomaknuti slučajnim dodirom prilikom prolaza pored stalka itd. Sve u svemu stabilno, čvrsto.
Malo mi mak127 prevelik onako na oko pa odlučim napraviti cijeli krug je me bilo strah da neće moći ostvariti velike DEC kutove (koje moram namještati ručno) i napravi se bez problema. Vidim da bi tu moglo bit problema ali izgleda da ga za sad nema.
Odustao sam od one ideje da preselim priključak za napajanje i HC na nepomični dio jer je to fizički nemoguće a da nemam rotaciju kablova onda unutar kučista(motherboard-motori).

Krećem se probom. Preselim sve na balkon. Prikopčam kablove, usjevrim opet napamet preko kompasa i krenem sa praćenjem i fotkama. Nije baš lako namještati ručno DEC a istovremeno motorom RA. Ali mi je mjesec bio savršeno postavljen za trening. Centriram ga i provjeravam da li prati pravilno. Prati solidno na prvu. . Iako malo mjesec bježi. Hmm to nije dobro. Trebao bi stajati nepomično.
Uglavnom u većim DEC kutovima ima klizanje i ne može vrtjeti tu težinu. Toga sam se bojao na početku. Skidam mak127 koji inače ima 3 kg i stavljam fotić. Njega vrti bez problema i prati.
Za sada zaključujem AZ GOTO  na wedge sa većim teretom nije pogodan. Ako je RA motor ili azimuth motor u horizontali i nema dodatnog opterećena na osovinu, onda ok. Ali savladati veći teret sa polugom za sada ne uspijeva. Probati ću malo zategnuti osovinu centralnu na RA motoru(azimuth) jer je tvornički bila dosta labava ali ne dajem tome puno šanse.
Ako netko ima kakvu ideju što bi se moglo napraviti rado prihvaćam savjet. Trebalo bi možda izmjeriti koliko "torqa" ti motori mogu savladati ili proizvesti snage pa onda izračunati težinu koju mogu savladati u wedge položaju kad ima opterećenja na osovini.

LP))
 

Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Acheron - 31.10.2017. u 11:44:45 sati
Uspio sam i preseliti livel - vaser vagu koju inače AZ4 tronožac nema a na njega kao ide EQ5 glava

Libela je samom glavi montaže, ne na tronošcu.

Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: mrworf - 31.10.2017. u 18:24:43 sati
Ljepo složeno, no predlažem ti da napraviš skalameriju da možeš pomicati elevaciju za bolje usjeveravanje, ovako je zavarena na jednom položaju. Pogle kako je to riješeno na AZ-EQ6 pa probaj tako nekako. A što se tiće mjeseca, on nije kao ostali objekti na nebu, on se isto giba oko zemlje tako da nije statičan. Što znaći da mjesec promjeni poziciju tjekom noći s obzirom na ostatak neba. Ali ako si na GOTO-u baš stisnuo Moon, onda bi ga trebalo besprijekorno pratit... Btw, imaš li port za guiding?
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Šegi - 31.10.2017. u 21:51:41 sati
Ja sam ili prestar da se miješam u ovu temu, ili nisam dobro skontao šta si točno napravio ili pak ne kontam osnove rada ovih GoTo gadgeta - ali mislim da nema nikave potrebe ništa otpuštat po Dec.

Soft koji nakon inicjalnog alignmenta preko dvije zvijezde u altazimutalnom modu prati kako spada (u to sam se uvjerio) garant odrađuje i kompenzaciju nagiba montaže inače ne bi ni blizu mogla tako dobro pratit. Ne znam na pamet model montaže koji ponekad koristimo, ali sam 100% siguran da niti jednom nisam niti pogledao u libelu... i montaža prati super kao "nagnuta altazimutalna montaža". "Nagnuta altazimutalna montaža", ako je nagib 45° i os iz Pule gleda u smjeru sjevera, to se tada zove "ekvatorijalna montaža". I sad, ukoliko se neki smart a** od programera nije dosjetio da taj kut koji se softverski more kompenzirat ne ograniči na par stupnjeva nego da ostavi mogućnost da teleskop "visi" koliko te volja, onda bi morao pratit i kad ga nagneš po 45°. Poznavajući programere, nisu to napravili jer im to nitko nije rekao da treba napraviti.

Ajde molim te već kad ti je montaža nagnuta pod 45°, usmjeriš os odokativno na sjever, odradiš alignment kao i kad je montaža postavljena vodoravno i stvar bi morala radit jednako kao i u Az/Alt modu, komplet GoTo bi morao jednako tako dobro radit.

Što se tiče balansa, tu ćeš se morat malo poigrat...
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 31.10.2017. u 22:24:32 sati
Šegi i Mrworf,

Hvala Vam na odgovorima i savjetima. Worf to što mjesec ne ide po nebu kao ostali objekti je moj danak zelenilu)))(neiskustvu i neznanju). Naučio sam nešto, hvala! Inače taj goto savršeno prati mjesec kad napravim "alignment" i zadam mu da prati mjesec. Slika u prilogu od proljeća!
Možeš mi molim te pojasniti što znači port za guding? Ne znam točno na što misliš?
Šegi, odspojio sam alt motor jer me sam zaključio da će pratiti i automatski stvarati rotaciju polja oko objekta, bez obzira što je nagnuta montaža za 45 stupnjeva(Pula lokacija).  Probam sutra pa javim da li će stvar biti ista ako je alt motor spojen. Čitao sam negdje na nekom forumu da ta početnička ALT/AZ montaža neće baš kvalitetno raditi ukoliko nije livelirana. Iako je tvoja priča logična. Lakše bi mi bilo kad bi montaža automatski sama pratila alt i az pod 45 stupnjeva kako ti savjetuješ. Javim rezultate sutra kad probam.
HVALAAA puno dečki uljepšali ste mi dan!
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Šegi - 31.10.2017. u 23:17:18 sati
Ako nije bilo prepametnih programera, pratit će i po RA i po Dec, najkvalitetnije što može - napravi 3 star alignment ako ga ima, to će softveru najbolje pojasnit položaj montaže. Rotacija polja je neizbježna kod svake montaže, ali je uglavnom neprimjetna za kraće fokuse/ekspozicije ako je iole usjevereno kako treba - no step by step.

Prvo probaj da li će radit ovako, pa ćeš onda dalje sredit i usjeveravanje  :106:
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Miro1 - 01.11.2017. u 08:16:08 sati
Guiding port ti treba ako ćeš se baviti deep space astrofotografijom kod dugih ekspozicija. Izgleda ti kao RJ-11 telefonska utičnica i ima 6 pinova. Isto tako i kabel izgleda kao telefonski. Kabel se ušteka u taj port, a drugi kraj ide u  guding kameru koja ima isti takav port. Kamera se nalazi ili na finderu/ dodatnom teleskpou ili na off axis guideru. Kamera prati jednu zvijezdu koju odaberemo te povratno uz pomoć softwarea javlja montaži kakve korekcije treba napraviti da bi praćenje bilo dobro.

Ovaj video ti dobro objašnjava:

https://youtu.be/sW8NyT3r2LU
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 01.11.2017. u 10:43:54 sati
hvalana odgovoru!

Imam jedino na HC synscan RJ45 i RJ11 utičnice, nemam guiding kameru. Ma u principu htio sam napraviti mini eq montažu od alt/az montaže za neko početničko fotkanje bez previše ulaganja u opremu. Najlakše je kupiti EQ5-ili 6 i dobar refraktor i svu dodatnu opremu koju ću koristiti jednom ili dva puta godišnje i potrošiti brat bratu 30 000kn.  Nisam često doma zbog posla i nemam previše vremena posvetiti se tom hobiju kojeg obožavam. Pa mi pala ideja na pamet da sklepam s onim što imam, nešto za početak dok nešto konkretno ne naučim i onda kad budem imao više vremena jednog dana kupim konkretniju opremu.
Ako danas bude dobro vrijeme a mislim da neće, javim rezultate.
HVALA!!))
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: mrworf - 01.11.2017. u 19:12:34 sati
Samo deri home made! :) Jako me podsjeća na moje početke u astrofoto.

Skalamerija od satnog mehanizma i steper motora
(http://i68.tinypic.com/4gnngn.jpg)

Skalamerija, verzija 2.0 također satni mehanizam
(http://i65.tinypic.com/1zgclfb.jpg)

I ubrzo prva velika ljubav <3 , propeglao sam karticu u TC-u (taman sam se riješio raspije od cure koja je popiz**** kod kupnje fotića, zamisli što bi tek bilo da sam se s ovim pojavio doma) no nažalost sam i to prodao za ništa love nekom dečecu kojeg još nisam vidio tu na forumu. Vjerojatno ga je pustilo...
(http://i65.tinypic.com/28v58h5.jpg)

Ako te interesira deepsky, onda ti predlažem možda da prodaš ovo što imaš i nabaviš ovo što sam ja imao, a to je 150/750 na EQ3 sa motorima. Doduše nije GoTo, ali nije to strašno za početak, nije teško naći messierove objekte bez GoTo-a, pa i dobar dio NGC-ova. Također sve skupa bi se dalo naći za 3000kn, a koliko znam da Boski ima negdje u ormaru EQ3 koji prodaje.
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 01.11.2017. u 21:40:35 sati
Evo dečki danas sam ipak nešto isprobao.
Prvo sam pritegao šaraf glavni od AZ osi tako da više nema proklizavanja i nakon malo igranja sa težištem radi bez problema( za sad).
ALignment radi i sa 45 stupnjeva nagiba. Stalak sam usjeverio koliko god sam točnije mogao sa aplikacijom kompasa na mobitelu ali sam je isto nivelirao sa istom aplikacijom tako da mi fakat bude 45 stupnjeva što točnije.
Moram priznati da sam ostao u čudu kad sam nakon alignmenta i preko stelalariuma zadao M15 koji mi se našao u okularu25mm bez ikakvih problema. To me dosta ohrabrilo pa sam našao i M2. Znam da mak127 nije za deep sky ali ipak se nešto vidi. Ts su moji prvi deep sky objetki ako ne računam orionovu maglicu koju sam promatrao sa 8' dobsonom. Kad sam ih uočio veselju nikad kraja! My day)) :hopla:
E sad problema naravno da ima i dalje. Kako je cijela montaža nagnuta za 45 stupnjeva ne mogu raditi alignment ako su objekti točno u jug i ispod 35 stupnjeva ALT. Jer teleskop onda udara u montažu.
Probati ću napraviti nosač koji je dislociran tako da ALT os nije u ravnini AZ osi. U biti kopija EQ. Ono što me izluđuje je taj konektor za napajanje. Izvuče se u okretanju čim malo kabel zbog rotacije oko montaže pruzi otpor. GRRRR!! Moram i to nekako poboljšati.
Za sada sam vrlo zadovoljan napretkom. Šegi [71* i Mrworf :215: majstori ste i hvala na savjetima.
Mrworf predive fotke, volim inovacije. Mak neću prodavati jer mi on služi za nešto sasvim deseto, ali pošto ga imam pa da se igram malo. Imam ja i dobsona 8' bez praćenja. Hvala za informaciju za EQ3.

Probati ću dočekati Oriona pa da i vidim kako izgleda kroz mak127.
Nastavak slijedi.
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Šegi - 01.11.2017. u 21:57:19 sati
 :112:
Za alignment imaš zvijezda kao u priči i van "zabranjene zone"... ali ako se ne varam, osnovni cilj ti je bila neka astrofotografija?
Osmisli sada kako ćeš dodat neki gadget za brzo usjeveravanje, alignaj po tri zvijezde i slikaj - mislim da bi ti za 50mm ovo moralo radit ko urica i bez autoguidinga... a slike, prekopaj malo šta radi ekipa ovjde sa takvim objektivima  :106:
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 02.11.2017. u 11:37:56 sati
šegi,

Hvala na savjetu, znam da ima zvijezda ali ja to sve isprobavam na balkonu na 5 katu koji gleda isključivo na jug. Mjesec je naravno cijelo vrijeme osvjetljavao sve moguće zvijezde za alignment oko njega.Kad odem na selo pored Livada gdje nema zagađenja toliko i vidim veći dio neba onda ću alignment napraviti lako. Stellarium je zakon za to i s njim se lako uči što je što na nebu. Tamo vidim i polaris pa će biti puno lakše za usjeveravanje.
Vrag mi nije dao mira pa sam fotkao sa mak-om M15 i Orionovu maglicu. Slike postam kad ih skinem sa kartice. Preko 20 sec sam imao trailove...........moram to sve isprobati kad vidim polaris. Zasto sam imao traiove ne znam da li je to jer je mak pretežak pa kasni ili je razlog usjeveravanje ili praćenje oba motora. Ili sve skupa po malo.  Kad sam pratio bez alt motora 240sec imao sam mrvicu veće trailove od 30sec jučer sa oba motora. Uglavnom još moram to sve usavršiti i dotjerati koliko se to praktički može. Postam slike kad ih sredim i kako stignem zbog posla.
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 02.11.2017. u 17:09:14 sati
Evo prva fotka sa sklepanom skalamerijom! :286:
Nisam neki stručnjak za obradu i nema puno ekspozicija i najduže su 30sec. Nema puno fotki i nema flat. bias i dark, samo light!
 Moram to sve još malo proučiti!

 :sesir:
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Acheron - 02.11.2017. u 17:51:16 sati
ak je to kroz 1500mm fokusa, onda je rezultat super :)
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 02.11.2017. u 17:57:36 sati
Da mak127. Ubrzo ću staviti i M15. Ne znam da li si primjetio kapice na zvijezdama lijevo dolje? A koristim miror lock up!
Hvala V))
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 02.11.2017. u 18:33:56 sati
Evo M15. Mislim da je ovo čak i bolje od prijašnje!
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Šegi - 02.11.2017. u 19:07:37 sati
Brzo dodaj detalje snimaka (objektiv, fotić, ekspozicija, ISO) prije nego te oribaju ovi astrofotomaheri...
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: davor - 02.11.2017. u 19:11:30 sati
Čestitke za prvijenac!  [71*
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Acheron - 02.11.2017. u 19:37:39 sati
Da mak127. Ubrzo ću staviti i M15. Ne znam da li si primjetio kapice na zvijezdama lijevo dolje? A koristim miror lock up!
Hvala V))

A gle, ni najhrabriji forumaš ne fotkaju na 1500mm već se drže na ugodnih 500-800 mm :)
Osim mrworfa, taj je lud ko šiba :D
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 02.11.2017. u 20:20:50 sati
Prva fotka je u biti druga, kad se Orion malo izdigao na istoku.
Oprema je na slikama ranije. Dakle AZ4 stativ sa skinutom manualnom glavom. Skalamerija od montaže skelpana od kupljenin dijelova u PEEMu(želejzarija) Pula i stavljena na glavu. AZ Synscan GOTO stisnut preko gumene brtve na 45stupnejva nagnutu montažu. Fotić nikon 5300 DSLR sa ekspozocijom 20 sec i ISO 2500 montiran preko T ringa na MAKsutov 127 skywathcer. Bežicni IC okidač (40kn) sa njuškala! Baterijska lampa crvene boje, Lenovo thinkpad laptop spojen sa HC preko RS232 - sellarium(night mode).  ISO sam  u početku digao na H1 preko 12800 i preko liveview izostrio nesto zvijezda koje sam vidio. Onda okidao po 20 sec ekspozoicije sa bezicnim okidačem.
M15 sam napravio i neke dark ekspozicije pa sve smiksao u DSS-u software-u. Prebacio u photoshop i tamo sam doma. Malo sam se igrao sa Levels i Curves i HSL karticom.
Imam neku svoju snimljenu akciju u fotošopu za izoštravanje(sharp-anje) i na kraju kliknem to i to je to. Snimim za web sa max kvalitetom. Imam veliki MAC 27' za obradu fotki inače.

U dolasku je reduktor f-a za 50% pa cemo vidjeti onda što ce biti.  :115:

Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Miro1 - 02.11.2017. u 23:26:22 sati
A gle, ni najhrabriji forumaš ne fotkaju na 1500mm već se drže na ugodnih 500-800 mm :)
Osim mrworfa, taj je lud ko šiba :D

Ja ovisno o dobu kombiniram 510 i 1000mm.
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: mrworf - 03.11.2017. u 17:10:12 sati
Super su rezultati s obzirom na skalameriju! Sada nalupaj puno ekspozicija jednog objekta pa da vidiš rastezanja detalja. [71*
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Šegi - 03.11.2017. u 18:19:51 sati
I jednom kad odradiš alignment, skini top, montiraj 50mm objektiv pa pucaj ekspozicije dok ne otkriješ kad se pojavljuju "crtice"... živo me zanima koliko dugo će pratit bez da se vidi pomak.
Prema ovom što si poslao, recimo da uz 20sec nema nikavog pomaka na 1500mm - dakle mogao bi eksponirati po barem 5 minuta bez da se primjeti pomak :106:
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 03.11.2017. u 18:56:44 sati
Napravim test kad odem na selo, na poziciju gdje vidim i polaris i 60% neba, onda testiram i top i 50mm objektiv, pa ćemo vidjeti kad počinje štekanje.  Tamo imam struje, nema zagađenja i imam i vina :218:!
Upravo sam našao način da montiram finder od mak127 na skalameriju pa tocno upucam polaris. Mislim da je alignment točniji kad su objekti i na sjevrnoj u juznoj hemisferi angažirani. Na žalost nemam tri točke alignment opciju.
Hvala na podršci svima involviranima u ovaj topic!

 :115:
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 03.11.2017. u 20:05:44 sati
Nisam izdrzao odlazak na selo pa sam odlucio testirati. Kako živim na 5 katu(zadnjem) i imam izlazak na krov, skoro sam došao u napast da pitam kučepazitelja da mi da ključ da skalameriju odnesem na krov i tamo sve instaliram. Žena mi je rekla da nema potrebe susjedima dokazivati da sam lud, to ionako svi misle u zgradi :mrgreen: :mrgreen:.
Javim rezultate!
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 03.11.2017. u 21:03:25 sati
Evo rezultata Šegi,

Ekspozicije od ispod 3 min nisam ni stavljao jer prati savršeno. Još na 3min nema pomaka. Na 4 se vidi malo a na 5 malo više ali sve u svemu vrlo malo.
Skalamerija (wedge alt az) sa nikon 5300, ekspozicije od 3, 4, 5min. ISO 100 ASA. Objektiv nikor 18-105 na 50mm zoom sa F5. Altair objekt. Fotke su cijele i zoom-irane pa crop-ane da se vidi bolje.
Nastavak slijedi..............
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 03.11.2017. u 21:04:03 sati
3 min crop
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 03.11.2017. u 21:04:29 sati
4min velika
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 03.11.2017. u 21:04:55 sati
4min crop
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 03.11.2017. u 21:05:24 sati
5min
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 03.11.2017. u 21:05:54 sati
5min crop
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Šegi - 03.11.2017. u 21:07:29 sati
Ne treba više, super  :D
Dakle 3 minute, ne treba guiding i radi za 10!
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 03.11.2017. u 21:13:51 sati
Da izgleda dobro  :hopla: :204:
 :115:
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: mrworf - 03.11.2017. u 22:38:14 sati
Sjajno!  [71*
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 06.11.2017. u 11:40:53 sati
Ponoviti ću testiranje jer sam zadnji alignmnet napravio sa fotićem umjesto sa mak127. Postoji mogućnost da budu bolji rezultati.............
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 09.11.2017. u 22:23:21 sati
Sad znam zašto sam zadnji put alignement napravio sa fotićem.  Imam problem sa šinom za fotič koja je po 90 stupnjena u odnosu na os objektiva. Ako napravim alignment sa mak127 onda kad stavim fotić sa šinom, gledap 90 stupnjeva u odnosu na os teleskopa prema dole.
Imate neku ideju ili savjet? Šegi, Mrworf? Ima neka druga šina za kupiti?
Hvala
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Šegi - 09.11.2017. u 22:46:10 sati
Ne kontam kako to misliš... pošalješ koju sliku?
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 10.11.2017. u 10:10:17 sati
Pošaljem čim napravim........uglavnom jučer sam probavao točan alignment napraviti ali nisam uspio dobiti preko 20 sec bez trailova fotku sa mak127. Čisto da vidim da li je moguće. Onda sam maknuo mak127 i stavio fotić koji sam po altu morao zarotirati za 90 stupnjeva prema gore da bi objektiv gledao u istom smjeru kao i teleskop. probao 30 sec ekspozicije ali nisam mogao dobiti niti sa 50mm objketivom(fotićem) čisto praćenje bez trailova. Onda sam napravio alignment samo sa fotićem jer sam mislio da ga mozda to rotiranje za 90 stupnjeva pobrka ali ni poslije nije valjalo. Sve u svemu probavao sam do 2 ujutro svašta ali nisam uspio imati praćenje od 3min kao prošli tjedan bez trailova. Onda sam se mučio sa usjeveravanjem montaže pa mi ni to nije išlo kao treba. Sve u svemu dosta frustracija. Definitivno moram sve preseliti na selo pa tamo probati kad imam veći izbor objekata za alignment, polaris, veći dio neba itd.
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 10.11.2017. u 13:21:04 sati
Evo u čemu je problem,  šina na teleskopu stoji uzduzno sa osi teleskopa a na fotiću pošto se pričvršćava sa donje strane u biti pričvrčuje se za montažu pod 90 stupnjeva u odnnosu na os objetkvia. Znači ako nakon alignment-a teleskopa njega samo skinem sa montaže i stavim fotić sa šinom onda objektiv gleda za dole ili za gore 90 Stupnjeva u zavsnosti kako ga stavim na montažu.
Slike u prilogu
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 10.11.2017. u 13:22:15 sati
Fotić pričvršćen na montažu nakon skidanja teleskopa
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 10.11.2017. u 13:22:59 sati
Fotić je na L šini
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 10.11.2017. u 21:25:07 sati
 Nova šina zahvaljujući Šegiju :115:
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Šegi - 10.11.2017. u 21:44:02 sati
OK, riješili u 4 (para) očiju, trebalo bi bit kako treba - još samo da ubodeš koliko toliko vedro vrijeme  :286:
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 12.11.2017. u 10:48:52 sati
Dečki poz!

Evo malo napretka. Znam kako ću riješiti polaris alignment. Synscan ima opciju "PARK POSITION" montaže, tada ode montaža u 0 ,0 poziciju po alt i az. Znači u sjever. Tako parkiranu montažu na wedgu podesim odokativno pazeći da mi os bude usjeverena sa tronošcem koji ima N oznaku na jednoj nozi. Alt motorom podignem je za 90 stupnjeva i stavim već upucan teleskop sa tražiocem(osi poravnate). Sad je telskop u biti suprotno stavljen na montazu za 180 stupnjeva. To je važno da ne zabijam glavu između okulara i montaže pa mogu gledati kroz tražioc koje je sa strane dislociran(kao i inače). Sad  su os teleskopa i trazioca u položaju uzdužne osi rotacije alt-a ali i posto je na wedgu, na 45 stupnjeva u odnosu na horizont.
Probao sam sinoć dok je bilo vedro. Sad ide ono najteže ali se može. Ručno namjestam montazu odnosno premjestam cijelu montažu dok mi polaris ne bude u centru trazioca. Polako strpljivo, kirurški. Uspio sam pogledati i na okular i našao polaris u centru.
Nakon toga zategnem noge da mi se ne pomakne montaža. Tako ne moram uopće brinuti o tome dali je montaža nivelirana ili ne, važno da je os rotacije az-a usjeverena.
Nisam probao duzinu ekspozicije jer se nakon podesavanja naoblačilo ali budem probao drugi vikend ako bude vrijeme.
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 12.11.2017. u 20:44:35 sati
Danas sam se ponadao da će večer biti dobra i da će promjena vremena doći kasnije jer je u jednom trenutku bilo totalno vedro. Nažalost izjalovilo se.
Međutim u tom entuzijazmu pala mi napamet ideja da cijelu GOTO preko šine od fotića stavim na AZ4. Mislim da je to konačno riješenje. Izgleda sve kao da je tvornički. Čvrsto je stabilno i dosta centrirano. Vrlo sam zadovoljan cijelom pričom jer je sad polaris naći vrlo lako i brzo. Samo ručno sa AZ4 okrenem prema polarisu nađem ga u okularu  i to je to, sve skupa stisnem i to je savršen wedge.  Večeras sam našao način da i teleskop stavim gore radi lakšeg alignmenta al nisam uspio fotkati međutim savršeno izgleda i ništa nigdje ne zapinje.
Slike u prilogu.
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 12.11.2017. u 20:45:10 sati
AZ4 sa goto
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 12.11.2017. u 20:45:39 sati
AZ4 sa GOTO
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 12.11.2017. u 20:45:57 sati
AZ4 sa GOTO
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Šegi - 13.11.2017. u 16:55:22 sati
Ma ne kompliciraj, vrati se izvornom setupu... nagneš pod 45° i aligniraš, pa pucaj na volju.
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: mrworf - 13.11.2017. u 17:11:01 sati
Dobro si se sjetio!  [71*
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 13.11.2017. u 20:47:03 sati
Slažem se Šegi, probam jedno i drugo čisto da vidim jel možda ovako bolje. Iako ne bi trebalo biti razlike osim mozda u brzini postavljanja.
Nadam se da će za vikend biti dobro vrijeme! [10*
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: igasparic - 17.11.2017. u 13:20:03 sati
Kad uspiješ sve ispitati bilo bi dobro napisati uputu (tutorial), tako da i drugi mogu probati .... [71*
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 18.11.2017. u 10:16:08 sati
Ljudi pozdrav!

Iga napraviti ću tutorial nije problem. Evo sinoć sam imao sreće i imao vedru noć, bar se tako činilo iako je prije zalaska sunca bilo nekih cirusa, cirostratusa.
Uglavnom, poslušao sam Šegija i vratio sve na staru montažu i napravilo alignemnt sa MAK127 nakon što sam sa njim pod kutom od 45 i upucanim finderom sa teleskopom usjeverio montažu ručno. Nije baš lako ali nekako jesam. Nakon toga sam sam MAK napravio alignement  sa POLARIS i ALTAIR. Tada su mi se činile kao objekti koju su nekako pod 90 stupnjeva u odnosu na moj položaj ili bar blizu. Ne vidim istok sa te pozicije inače bi tražio neki objekt na istoku(umjesto polarisa na sjeveru) sa ALtairom koji je bio na jugozapadu. Nakon uspješnog pozicioniranja zadao sam montaži da okrene prema Andromedi(M31). Pozicionirao sam je u centar sa PAE i stavio na praćenje RATE 2. Skinuo MAK i stavio fotić sa novom šinom(Šegijevom).
Šina se ovako pokazala jako dobra jer osim što je sad os objektiva usmjerena kamo gleda montaža ima još jedna prednost a to je lak pristup bateriji na fotiću. Sa L šinom bi trebao skidati fotić da zamijenim bateriju, sad ne moram jer je ulaz za bateriju dostupan. Jedna briga manje.
Nakon malo fokusiranja odmah sa krenuo sa 3min ekspozicije i pokazalo se kao i prvi put. Bez trailova(malo je ipak puhala bura ali mislim da nije utjecalo na praćenje). Nakon toga sam krenuo sa 5min i ipak se vide trailovi. Ne kao i prvi put, znatno manje ali se vide.
Slike u prilogu 3 i 5 min.
Onda sam ipak htio malo fotkati i napravio 9 ekspozicija sa 2 min(andromeda) i 5 ekspozicija od 1min( Plejade) kad i h sredim postam ih. Uključio sam LONG EXPOSURE NOISE REDUCTION koji mi udvostruči ekspozicije i to je to. Znači samo LIGHT frameovi sa NR.

Dakle, sa relativno dobro usjeverenom montažom mogu dobiti 3 min ekspozicije bez problema sa fotićem (objektiv) na 50mm/F5. Mislim da ću ubuduće raditi sa ugodnih i sigurnih 1- 2min.
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 18.11.2017. u 10:17:54 sati
5Min /50mm / F5
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Šegi - 18.11.2017. u 13:02:07 sati
Weeee  [71*

Kombinacija Altair-Sjevernjača baš i nije nešto za usjeveravanje, treba ti nešto lijevo-desno od meridijana tako da je ovo izvrsna vijest!
Ajde šibni cropove oko galaksije za obje ekspozicije, ovako na oko izgledaju perfektno i jedna i druga  :mrgreen:
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: makijato - 18.11.2017. u 14:35:59 sati
:112:
Možda skužim kako pokrenuti istu montažu. :kokice:
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 18.11.2017. u 22:12:24 sati
Makijato kako misliš poktrenuti ? Evo crop 3min i 5min!
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 18.11.2017. u 22:12:55 sati
Crop 5min
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: bojan - 18.11.2017. u 22:40:23 sati
Nisam odolio.....
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 18.11.2017. u 22:59:30 sati
Wooow !!! A koja je montaža u igri?
Sad kad malo bolje gledam vidim da je u biti galaksija i oko nje ok ali rubovi imaju trailove na obje ekspozicije. Danas sam probao i onu drugu varijantu da ALT AZ stavim na AZ 4 i onda sa AZ4 usjeverim montažu ALT AZ ali isti rezultati. Mislim da je 3min maximum koliko ova montaža može dati i da je najbolje držati se 1-2min. Danas sam baš guštao. Jednu montažu sam preko WIFI adaptera spojio na mob i s njom na normalnoj ALT AZ montaži(original) igrao se malo i tražio po nebu različite stvari. A skalamerija je bila spojena sa fotićem i radio sam ekspozicije od 3min. Malo prije sam došao doma i skužio da mi je sve van fokusa [55*. Nema veze, pošto sam zelen u ovom hobiju ono što sam dosad naučio je da za ovaj hobi treba imati strpljenja i vježbati ga.
Sve u svemu lijepo provedena večer. Idem probati srediti stack od sinoć pa postati.
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: bojan - 18.11.2017. u 23:27:19 sati
heh..
To je tvoja slika, samo malko obradjena :wink: 8)
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 18.11.2017. u 23:30:16 sati
HAHAHAHAHAHA pa bravo)))
Ja sam bio uvjeren da je neka tvoja. Kako si izgubio trailove na rubovima?
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: bojan - 18.11.2017. u 23:32:30 sati
Nista nism radio u tom smislu, samo malo krivulja.
Valjda ih nije ni bilo (ili se ne vide zbog rezolucije koju si imao na originalu)
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Šegi - 18.11.2017. u 23:36:28 sati
Evo crop 3min i 5min!

Mislio sam da zoomiraš malo više, ovako nekako... da se bolje vide zvijezde i njihov oblik - ovako, na prvu izgleda sasvim OK.
Kažeš da su ti "trailovi" samo po rubovima? Možda malo nategnuto, ali moguće da ti ovaj objektiv ima jako izražen astigmatizam - vidi da li je duljina trailova na 3 i 5 minuta otprilike podjednaka, ako je znači da ti ti "trailovi" nisu od praćenja nego nesavršenost objektiva...
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Acheron - 18.11.2017. u 23:47:10 sati
Hjooj, pa vi u Istri imate vedro vrijeme. Kod mene magla debela kao svinjska mast...
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: bojan - 18.11.2017. u 23:53:36 sati
Mislio sam da zoomiraš malo više, ovako nekako... da se bolje vide zvijezde i njihov oblik - ovako, na prvu izgleda sasvim OK.
Kažeš da su ti "trailovi" samo po rubovima? Možda malo nategnuto, ali moguće da ti ovaj objektiv ima jako izražen astigmatizam - vidi da li je duljina trailova na 3 i 5 minuta otprilike podjednaka, ako je znači da ti ti "trailovi" nisu od praćenja nego nesavršenost objektiva...

Tako je.. To je koma.
Medjutim, slika koju si prilozio je vrlo male rezolucije, i nisdta se ne vidi na noj.


Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Šegi - 18.11.2017. u 23:57:11 sati
Ne, ne mislim na komu nego baš astigmatizam. Pri F/5 bi na tim objektivima koma morala bit gotovo pa neprimjetna ali astigmatizam bi mogao i dalje bit izražen... pričekajmo da poncije prvi usporedi i pošalje cropove pa ćemo znat.
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Šegi - 18.11.2017. u 23:58:47 sati
Hjooj, pa vi u Istri imate vedro vrijeme. Kod mene magla debela kao svinjska mast...

Sad kad si nas raskrinkao, najvjerojatnije će se odma naoblačit. :zubo:
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 19.11.2017. u 00:47:17 sati
Evo tri cropa po svakoj. Lijevo gore, centar i desno dolje. Namjerno sam uzeo desno dolje da se može usporediti 3mi i 5min. Ne znam što je koma niti znam što je astigmatizam ali proučit ću. Ali činjenica je da je lijevi gornji zoom na 3min relativno ok a desni dolje ima trailove kao i na 5min. Opet, na 5 min u centru ih ima kao i na rubu......... :111:
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 19.11.2017. u 00:48:30 sati
2. 3min desno dolje
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 19.11.2017. u 00:49:33 sati
3 crop 3min lijevo gore
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 19.11.2017. u 00:50:43 sati
1 crop 5min centar
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 19.11.2017. u 00:51:11 sati
2 crop 5min desno dolje
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 19.11.2017. u 00:51:56 sati
3 crop 5min lijevo gore
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: bojan - 19.11.2017. u 01:00:22 sati
Da, sad se vide trailovi.
Pitanje: koji je to objektiv?
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 19.11.2017. u 01:06:32 sati
Fotić je nikon d5300 a objektiv je nikor 18-105 odnosno nikonov all around tel-ac.
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: bojan - 19.11.2017. u 01:18:42 sati
Ne znam za taj objektiv konkretno (Nikon-klub, ima li komentara?).
Generalno uzevsi, zoom objektivi vise pate od kome i astigmatizma i kojecega drugog...  Probaj sa tzv. "prime" objektivom.
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 19.11.2017. u 09:16:14 sati
Hvala Bojan, probam naći konkretniji objektiv.
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Šegi - 19.11.2017. u 09:40:05 sati
Ima tu svega, i kome i astigmatizma i trailsa  :zubo:
Biti će sigurno bolje sa nekim ne-zoom objektivom, ali ne drastično jer očito da nešto tu pleše... uglavnom, za ovakve širokokutne fotke bit će super!
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 19.11.2017. u 11:02:42 sati
Objektiv je sigurno dobar dio priče. Što se tiče montaže, čak mislim da nije do savršenog usjeveravanja. Mislim da je to ipak do kvalitete izrade motora, zupčanika, prijenosa, praznog hoda i bla bla. Čim sam otvorio montažu da vidim motore, skužio tanke žičice i odmah mi sve bilo jasno, kineska priča. No ipak s druge strane ponekad te ipak dovede i "do kuće ne samo do ulice". Uglavnom, dokazali smo da ALT AZ može na wedgu raditi isto i ostale montaže. Za fotić i neki laki refraktor mislim da bi se bez problema mogle raditi ekspozicije od 2min.
Kako budem imao vremena usavršavati ću taj wedge. pa ćemo vidjeti. Trebalo bi malo i bolje proučiti taj synscan manual. Možda ima neka fora da se sve malo poboljša itd.
Više me muči sad kako izoštriti fotku na dslru. Ali naći ću na forumu neki tutorial ili na netu.  Napraviti ću mini tutorial kako ALT AZ staviti na wedge.
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Šegi - 19.11.2017. u 11:38:17 sati
Kako budem imao vremena usavršavati ću taj wedge.

Baci u ideje, pa složimo skice/nacrt - sugestije ekipe sa foruma će dovesti do manjeviše idealnog rješenja  :106:
Samo ne ovo prevodit na engleski da se netko od programera ne dosjeti limitirat "dozvoljeni" nagib montaže  :zubo: :zubo: :zubo:
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 19.11.2017. u 12:16:05 sati
 [71*
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 19.11.2017. u 14:41:52 sati
Možda sam off topic ali moram reći da sam oduševljen sa WIFI adapterom za Synscan. Aplikacija "skywatcher" preko mobitela je odlična i na hrvatskom jeziku. Ima čak i opciju "što danas gledati". Sve u svemu dosta dobro. Zaslon aplikacije je u crvenoj boji i ne ubija noćni vid! Jedini problem je što sam slijep ko kokoš, pa moram stalno skidati i stavljati naočale dok gledam na okular i gledam na mob. Ima li neko neki savjet?
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: bojan - 19.11.2017. u 20:46:12 sati
Ako si staracki-dalekovidan (kao ja) montiraj povecalo (ili lecu  sa jeftinih kineskih naocala)  na mob....
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 19.11.2017. u 22:10:51 sati
ahhahaha jesam ok hvala na savjetu))
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: bojan - 19.11.2017. u 22:30:21 sati
Ove Fresnell - ove lece su isto dobre, velicina kreditne kartice.
http://www.ebay.com.au/itm/Magnifier-Credit-Card-Fresnel-Lens-Magnifying-Sheet-Survival-Fire-Lighting/222351415333?hash=item33c52d5825:m:mvvbWPxsxOj431yDHho4QWgNaslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Bobo - 20.11.2017. u 07:48:20 sati
Hjooj, pa vi u Istri imate vedro vrijeme. Kod mene magla debela kao svinjska mast...

Imamo mi Sljeme...već kod mene je bilo vedro, a samo sam na 180m visine.
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 20.11.2017. u 13:31:38 sati
 [71*
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: igasparic - 21.11.2017. u 08:56:36 sati
 [71* [10*
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 22.11.2017. u 15:00:12 sati
Dečki ovo imam za vikend. Rođak profi fotograf će mi ga posuditi. Ovo navodno može:
https://www.astrobin.com/gear/9805/sigma-150-500-apo-dg-os/

Veselim se i nadam vedrom vikednu!
Nisam još sredio tutorijal, ne stignem. Još mi neke ideje poboljšanja padaju napamet pa ću još malo testirati pa vidimo ćemo vidjeti.
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Acheron - 22.11.2017. u 15:13:11 sati
Isključi stabilizaciju prilikom fotkanja.
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Bobo - 22.11.2017. u 15:13:39 sati
Dečki ovo imam za vikend. Rođak profi fotograf će mi ga posuditi. Ovo navodno može:
https://www.astrobin.com/gear/9805/sigma-150-500-apo-dg-os/

Djeluje mutnjikavo. Ne piše na kojoj blendi je fotkano pa svakako zatvori bar za jednu. Spajkići su fora.
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 22.11.2017. u 15:16:25 sati
Dečki hvala na savjetu. Znači ako mi objektiv da npr za 300mm F5.6 ja ga zatvorim na bar 6.3? Jedan stop?
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Bobo - 22.11.2017. u 17:14:58 sati
Jedan stop nakon f/5.6 je f/8.
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 22.11.2017. u 18:26:51 sati
da da pune blende, imaš pravo, ne trećine.............! Zar nije to onda malo prevelik F za AF?
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Miro1 - 22.11.2017. u 19:08:42 sati
da da pune blende, imaš pravo, ne trećine.............! Zar nije to onda malo prevelik F za AF?

Ako možeš duge ekspoziciju napraviti onda se može. Ako si ograničen na par minuta onda je prevelik F.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: Bobo - 22.11.2017. u 22:10:02 sati
da da pune blende, imaš pravo, ne trećine.............! Zar nije to onda malo prevelik F za AF?

Je, zato se takvi zoom objektivi ne koriste za astrofotografiju. Obično budeš vidio teleobjektive do 300mm, a dalje od toga apo refraktore.
Naslov: Odg: ALT AZ synscan goto u EQ !
Autor: pilatus1 - 22.11.2017. u 22:53:17 sati
 [71*