[- ASTRONOMIJA -] > PRAKTIČNA ASTRONOMIJA

Zablude oko povećanja na teleskopima

<< < (3/7) > >>

Bobo:

--- Citat: Valent - 05.07.2010. u 15:11:05 sati ---Možda i ovo pomogne: http://static.astronomija.co.rs/instrumenti/povecanja/povecanja.htm

--- Kraj citata ---

Hehe, to je Domjan pisao kada smo tek počeli redovno ići na Japetić..mislim da je to bila 1998. godina  :wink: Baš taj tekst mi je i pao na pamet dok sam pisao svoj i drago mi je da još postoji. No od onda smo malo "evoluirali" i baš zato sam i pisao svoj tekst jer sam s iskustvom shvatio da se ipak može odrediti koje je povećanje dobro za koje objekte, a to je upravo uz pomoć exit pupila. Također i cijela priča o oštrini slike nije takva kako ju je Domjan opisao jer nipošto ne ovisi samo o promjeru teleskopa. Mali apo refraktor može bez problema pokazati oštrije zvijezde od velikog dobsona. No dobro, ne treba cjepidlačiti, većina što je Domjan napisao stoji, poanta je bila da se objasni početnicima da ne kupuju teleskop samo zato što na kutiji piše da povećava 600x. Nakon toga slijedi korak spoznaje da je super gledati na malim povećanjima, a s iskustvom se pređe i ta stepenica i onda se dobro pazi i isprobava sa raznim povećanjima na raznim objektima i ispadne da je istina negdje između  :wink:

Stefano:
Večinu vremena u teleskopu stoji 13mm što daje povečanje od 115x. Probao sam iste objekte promatrati kroz 13mm + barlov, 230x, no rezultati su uglavnom samo lošiji. Velika povečanja daju bolj sliku ako se promatraju objekti bliže horizontu, gdje je LP dosta jak. U zenitu i sa malim povečanjima imam super sliku. Testirao sam M51 na 115x i 230x, slika na 115 je definitivno bila kontrasnija i svjetlija. No na M3 se sve promijenilo, iako je na 115x bila dobra, na 176x je bila savršena. Kod M13 nisam primjetio toliko razlike. Nisam neki maratonac, no kroz noć iz dvorišta skinem 10-20 objekata, no velika povečanja koristim tek na M57, M27, M11, M3. Za sve ostalo nejdem iznad 115x, jer sam zadovoljan vidljivim.

Bobo, hvala na tekstu!

Locutus:
Članak za 10, Bobo!  :hopla:

...i istina veliko povecanje nije uvijek najbolje riješenje. Kod mog Majiše(Bresser 70/700mm) najbolje se planeti vide na 12mm okularu, na 4mm okularu plešu, kromatske aberacije koliko ti srce zeli(dobro to ovisi i o kvaliteti okulara i leće), ali najugodnije je na 12mm okularu tj. povećanju od 58x!

Acheron:
Povećanje je relativna stvar, na 70mm je i 50x puno, dok je na 300mm to minimalno povećanje.
I ovo gore je članak o promatranju DS objekata, a ne planeta. Tamo ovo pravilo ne vrijedi u potpunosti.
Kod mene je u upotrebi 143x, tj pupila oko 2.1mm i to mi je neki optimum.

Krun0:
U mojem slucaju ovisno o DSO i uvjetima koristim 30 - 110x   -   skop 102mm F9.8
     -pupila 3.3mm - 0.9mm.....

 

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju