[- PLAVI PLANET -] > PRAPOVIJESNI ŽIVOT ZEMLJE

Uzroci ledenih doba. I hoće li nas led uskoro ili ipak neće?

<< < (4/4)

stipe:
Kako su nasli fosile mikroba stare 3 milijarde godina, valjda ce naci nekakav dokaz i za snowball earth.

Arkturus:

--- Citat: stipe - 04.10.2011. u 19:47:38 sati ---Kako su nasli fosile mikroba stare 3 milijarde godina, valjda ce naci nekakav dokaz i za snowball earth.

--- Kraj citata ---
Naravno, imaš pravo, postoje fosili mikroorganizama, prvenstveno modrozelenih algi. (Ja sam mislio na fosile višestaničnih životinja.) Uglavnom, baš nastanak tzv. BIF slojeva (Banded Iron Formation) od modrozelenih algi, naveo je neke znanstvenike da pričaju o snježnoj kugli.
To je jedna posebna priča o izmjeni oksičnih i anoksičnih uvjeta u oceanima, što neki povezuju sa snježnom kuglom, a neki s izumiranjima i obnavljanjima kolonija modrozelenih algi. Ipak, dokaza za snježnu kuglu teško može biti jer kako dokazati da je na otvorenom oceanu, pa još na ekvatoru bio led (ne znači da nije).
Ja osobno mislim da je to vrlo atraktivna hipoteza za zainteresirati ljude i da je dobrim dijelom zbog toga toliko propagirana.

stipe:
Snjezna gruda zemlja je bila moguca i zbog toga sto je sunce tada bilo i slabije nego danas, nekh 6-7 %. Klima zna biti tvrdoglavija no sto bi itko ocekivao. Unatoc blizini suncu neravnoteza plinova u atmosferi zna uciniti ekstremnu vrucinu ili hladnocu. Tako bi na veneri i dalje vladao ucinak staklenika i kad bi ona bila na marsovoj putanji. Kada bi zemlja bila na mjestu venere, max. temperatura na njoj bi bila oko 70 stupnjeva, dakle snijeg je mguc i na udaljenosti zemlje malo manjoj od 1AU.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju