AstroForum

[- ASTRONOMIJA -] => OBRADA ASTROFOTOGRAFIJA => PHOTOSHOP => Autor teme: Boski - 21.02.2015. u 09:23:41 sati

Naslov: Select Modify - Highlights; Expand - Feather odabir u PS-u
Autor: Boski - 21.02.2015. u 09:23:41 sati
Pozdrav svima,

Naime imam jedan problem. Prilikom odabira highlights opcije smanjim highlightse toliko da mi u selekciju ne uđe središte galaksije. U završnoj obradi opet malo korigiram zvijezde, eventualno smanjim ili povećam saturaciju, dodam malo blura i tako. E sad, najčešće prilikom te završne obrade ne uspijem zahvatiti sve zvijezde a da mi se ne selektira i centar galaksije ili središnja linija na npr. M82. Postoji li opcija za isključivanje pojedinih dijelova odabira i kako to napraviti, probao sam sve živo ali ne znam kako?

Hvala.

Lp,

Boski  :sesir:
Naslov: Odg: Select Modify - Highlights; Expand - Feather odabir u PS-u
Autor: ruka - 21.02.2015. u 10:15:15 sati
Da pitaš kak se to u Pixinsightu radi rekao bi ti da je lako. Ali u fotošopu postoji vjerojatno način. Trebaš napraviti nekako masku za galaksije pa onda selektirati zvijezde. A kako se to radi ja nemam pojma.
Međutoa, ako snimiš korektan materijal, na dobrom tamnom nebu bez lp-a, stakiraš to kako treba onda netrebaš te čarolije i šaranja. Jednostavno obradiš u par koraka sve zajedno i dobiješ dobru sliku a smanjiš si mogućnost grešaka u obradi, onih koje bodu oči. Dakle, prvo dobar materijal a onda je sve dalje lako.
Naslov: Odg: Select Modify - Highlights; Expand - Feather odabir u PS-u
Autor: dag - 21.02.2015. u 10:37:28 sati
... Postoji li opcija za isključivanje pojedinih dijelova odabira i kako to napraviti, probao sam sve živo ali ne znam kako?

Lijevo u alatima imaš lasso. Klikni ga. Zatim gore u prostor za FEATHER upisi mali broj, npr 1. To velicina blura po rubu.
Sada drzi stisnut ALT (tako ce se ono što označiš lasom oduzeti od dosadašnje selekcije) i lijevim mišem označi što želiš maknuti od selekcije. Zatim pusti ALT.
Ako pogriješiš, u history se vrati natrag taj korak. Ili stisni CTRL+z, to radi istu stvar.
Naslov: Odg: Select Modify - Highlights; Expand - Feather odabir u PS-u
Autor: Boski - 21.02.2015. u 10:49:20 sati
Gospon Dag - moj heroj!!!  :sesir:

 :115:
Naslov: Odg: Select Modify - Highlights; Expand - Feather odabir u PS-u
Autor: dag - 21.02.2015. u 11:00:25 sati
Druže Boski, živjela revolucija!