Mislim da nije nikako dobro automatski generalizirati i odmah ekskomunicirati neka zanimanja. Gledati na juristiku kao nešto beskorisno i nepotrebno, a na odvjetnike kao parazite je u najmanju ruku neozbiljno, da ne kažem i uvredljivo prema onima koji su to znanje marljivim učenjem stekli i časno ga obavljaju.
To vrijedi i za druge struke. Kako bi izgledao svijet bez estetike, dizajna, mode i onih koji to prezentiraju.
BTW juristika takva kakva je je slabo funkcionalan aparat,
nacin na koji funkcionira i prema cemu je orjentiran
vise se moze poistovjetiti trgovackim normama nego trazenjem pravde...naravno nacin na koji
zivimo,norme koje si postavljamo,ciljevi i pogledi koje imamo u danasnjem zivotu zahtjevaju upravo takav
sistem sa odvjetnicima ... no bilo bi licemjerno reci da se takav sustav moze proglasiti vrhunskim
dostignucem prava ili bar smjer u kojem trebamo teziti....ne sumnjam u mogucnost postojanja prava koji se temelji na pravdi,
a ne zakonima i odvjetnicima gdje je sposobnost manipulacije u prvom a pravda u drugom planu
...naravno to je daleko ispred nasih mogucnosti i pogleda danas,
nitko to ne porice....
Ne radi se tu o extremima i devijacijama ,to rjesavaju i postojeci zakoni kad bi se provodili kako spada..
upravo se radi o generalnom pogledu na koncept sistema u kojem zivimo ....IMHO
Takav kakav je danas, bas generalno je neucinkovit put u buducnost...
Sori, ne želim, i to iz slijedećeg razloga. Kad bih pokušavao argumentirati bojim se da bi to vremenom došlo do ušiju ljudi koji bi to zloupotrebljavali u obranu kreacionizma i sl. Ovo je vrlo sklisko područje.
Znam samo da si mnogi filozofski pravci postavljaju pitanja smisla života i to potpuno podržavam.
mozemo nastaviti ovu diskusiju i privatno ako je to problem.
ja to vidim tako, ako unaprijed postoji skriveni smisao u zivotu on treba biti predodredjen na pocetku,
s obzirom na svu znanost i znanstvena znanja i postignuca ja do sad ne vidim nista sto bi
vodilo u tom smjeru...pronalazak osobne duhovnosti npr. ne znaci da smo nasli vec predodredjeni smisao.
mozda mi bas ti sa svojim pretpostavkama otvoris oci zato bi ih zelio cuti...
(mozda je problem u zamjeni pojmova predodredjenosti i potencijala ?)
Sto se tice polarizacije ,mi smo jos uvijek bioloska bica i kao takva povezana sa odredjenim prirodnim
uzrocno posljedicnim vezama, ako tu misao odbacimo i proglasimo diskriminacijom onda cemo imati
problema sa daljnjom bioloskom evolucijom covjecanstva.
(postivati prava osobe na odredjenje po polarizaciji je jedna,
a proglasivati da je nesto prirodno iz vlastitih interesa je druga stvar)