AstroForum

[- ASTRONOMIJA -] => PRAKTIČNA ASTRONOMIJA => Autor teme: ediglavas - 08.06.2010. u 23:09:46 sati

Naslov: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 08.06.2010. u 23:09:46 sati
Nakon potrage google earthom i terenskog izvida Ivan je našao novu poziciju za promatranje.
Dosadašnjoj, petnaestak kilometara sjeverno od Pule, nismo imali primjedbe prošlog ljeta i u onih dva tri promatranja ove zime, ravno, 200 metara nad morem, pusto, lako pristupno, bez naselja u blizini i svjetla, osim nešto iz pravca Pule no, u subotu je pokazala nepremostivu manu -  previše vlage. Taman smo se posložili i počeli tražiti a teleskopi su već bili mokri, tražilo orošeno i … ubrzo nije bilo druge nego se povući.
Nova pozicija je 35 km od Pule u srednjoj Istri - na kamenitoj uzvisini (354 m/nm).
Došli smo na zalazak sunca da provjerimo mjesto i imamo vremena prebaciti se na rezervno ako se otkrije neka mana. Nije se otkrila – to što smo bili na kamenju pokazalo dobrim jer je kamen "držao" temperaturu (i odbijao vlagu).
Moj dobson nije zahtjevan, složili smo ga u pet minuta, kolimirao sam ga u daljnjih pet i malo se gnjavio s tražilom, umjesto da ima tri vijka ima neki feder koji se očito pokvario, otpuštao i objekt je stalno bježao. Ivan je imao zahtjevnije postavljanje: SCT 8", praćenje, balansi, kamere, napajanja… dosta je prošlo dok nisam čuo da CG-5 zuji i da je krenulo usjeveravanje – ali, on će imati sličice, a meni ćete sve morati uzeti "na povjerenje".
Venera je bila svijetla, ali negledljiva teleskopom – no dovoljno je lijepa i za promatranje golim okom.
Počeo sam sa Saturnom – valjda ću doživjeti isto oduševljenje i slijedećih stotinu puta kao i svaki puta do sada. Na 120x pravilan krug, jasna crta prstena, tamnija pruga ispod prstena, kod povećavanja nisam dobio ništa ljepše, nego tek veću sliku.
Mars je na 240x bio kuglica i vidjele su se razlike u boji.
Kako nisam imao određeni plan (prevelika pauza od zadnjeg promatranja 08. travnja, a prije toga i duža) pa sam se više puta vraćao na Saturn i Mars tokom noći. Zanimljivo mi je bilo gledati kako se iz sata u sat satelit (danas sam na skychartsu vidio da je to Encelada) udaljava od Saturna – to još nisam doživio pa mi je bilo to zanimljivije.
Nakon planeta krenuo sam na dvojne zvijezde u Liri: epsiloni (double double) su se lijepo razlučivali, zeta simpatična, zvjezdice oko delte mnogobrojne i krasne, beta lijep bijeli par, gama, i tako se ja izgubim u tom mnoštvu malih dvojnih, trojnih zvijezda, a o Denebu i njegovoj okolici da i ne pričam, samo mi se javlja pomisao kako je to pre-mnogo zvijezda i kako bi mi trebalo više života da to pregledam (s 300 mm a što bi bilo s 400 ili 500 mm??).
Naravno, kako zaobići narančasto plave zvijezde Albirea, udaljene su, nisu izazov za razlučivanje, ali su predivne.
U Velikom medvjedu, ogranku koji ide prema Lavu nalaze se dvije zanimljive dvojne zvijezde, Nu (54)i Xi (53), prva jer ima veliku razliku u magnitudi (6.6) pa izgleda kao planetica s još manjim satelitom, a druga je zahtjevna 1,8 sekundi razmaknut lijep žuti par.
Kasnije noću pogledao sam i dvojne u Škorpionu: betu, svijetle zvijezde i Nu – naravno samo udaljeniju komponentu, onu sa 0,9 sekundi nisam vidio. Odmah da kažem da nisam nikada do noćas vidio cijelog Škorpiona – impresivna slika.
Pogledao sam i galaksije - najprije M106 (pored se vidjela manja galaksija, neki NGC ali nisam provjeravao koji NGC, drugi puta). M51 je pokazivala jasno izražene spirale (objekat kojem se uvijek vraćam). Pa M104 - od kad sam shvatio da se sombrero galaksija vidi i od nas (stvarno sam još donedavno mislio, smijali se vi ili ne da se vidi samo iz Meksika ili južnije) neodoljivo me privlači ta struktura. Nakon galaksija, prešao na skupove – počevši od M4, baš lijepo, jasne razdvojene zvjezdice. M3 je predivan, prebogati skup koji ne propuštam (nekako mi je uz M2 i M15 i draži od preslavne trinaestice), a jasno je da smo okrenuli i na M13. Bio je visoko a s dobsonom je obično malo nezgodno tražiti po zenitu no sinoć nije bilo problema. Opis već znate.
Kako je vrijeme prolazilo postalo je jasno da to neće samo tako završiti – pojavio se i Strijelac ili kako to Amerikanci praktično i pomalo uvredljivo kažu čajnik (a stvarno više liči na čajnik nego na strijelca, ako ne uključiš maštu) i počela je nova odiseja – Labud, ah Labud, Orao, Divlje guske…. i normalno da sam se izgubio kao ranije u Mliječnoj stazi, ali savjest je počela raditi i činjenica da sam u devet ujutro imao ozbiljan posao počela je kvariti užitak.
Pet sati na poziciji bilo je doista opuštajuće, dragocjeno iskustvo.

Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: lonewolf21 - 08.06.2010. u 23:25:07 sati
 :89: [71*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 09.06.2010. u 00:11:38 sati
Najs, a sad hoćemo ivanove slike :hopla
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Bobo - 09.06.2010. u 08:27:56 sati
Super izvještaj!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 09.06.2010. u 08:45:20 sati
Drago mi je da i vi promatrate  :hopla:
Kako smo svi ispuzali iz brloga čim je malo vedrog neba...  :mrgreen:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Miro - 09.06.2010. u 08:56:31 sati
Odličan izvještaj, guštao sam čitajući ga!!!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 09.06.2010. u 09:28:13 sati
Izvrsno izvješće Edi  :274:.
300 mm je ipak nezamjenjiv užitak, zavidim ti  :D
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 09.06.2010. u 09:39:27 sati
Odlicno!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: OroOro - 09.06.2010. u 09:42:00 sati
 :D..bravo Edi,samo naprijed i koja fotka bi dobro dosla! :hopla:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: igasparic - 09.06.2010. u 14:26:00 sati
Krasan izvještaj!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Valent - 10.06.2010. u 11:24:43 sati
Lijepi izvještaj, svaka pohvala...  :215:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 10.06.2010. u 13:09:41 sati
Nastavak je usljedio već sinoć.
U promatračkoj astronomiji nema čekanja – ako je večer dobra mora se izaći. Slijedeću bi se moglo čekati... i čekati ... 
Uglavnom, prognoza je na Meteoblue (odličan švicarski program) pod seeing govorila da će u 21 sat biti 100% naoblake a sat kasnije 75%. Za 23 sata je bilo 0%. Drugi elementi: vlaga, vjetrovi u raznim visinama, seeing su bili odlični. Na 7timeru je bilo 7/8 naoblake za 22 sata pa kasnije manje, s drugim elementima dobrim, pa smo poslije zadnje provjere prognoza u 18,30 definitivno odlučili da se ide.
Na poziciji je tih 75% izgledalo prilično žalosno a i nije pokazivalo namjeru da se raščisti. Ništa, čekanje. Malo sam odrijemao u autu i, oko jedanaest se otvorio prvi prozor u dijelu oko Saturna i sjevernije.
Saturn jasan, sateliti vidljivi, četiri na jednoj i jedan na drugoj strani; Titan tako velik i dosta ispod ravni prstena da sam mislio da se umiješala neka zvijezda. Pruge se ipak nisu vidjele što je ukazivalo na to da vrijeme nije baš najbolje (a normalno, prije deset minuta je tu bio oblak!).
Mislio sam se baviti Labudom, ali tamo je bilo veilova ko u priči (i bez OIII filtera) pa sam krenuo na Velikog medvjeda: mogu se pohvaliti da sam odradio sve emove u i oko Velikog medvjeda pa i onaj M40 koji je dvojna zvjezda (što li bi Messieru te večeri?). Pogledao sam i M102 (NGC 5866): iznenađujuće lijepo se vidjela struktura, jezgra i svjetliji krak posebno, kao neki veliki zarez. Da se vratim. Kod Sove se nisu baš vidjeli detalji. Mijenjao sam filtere i povećanja ali ništa – pravilna okrugla prozračna velika kuglica i to je to. M108 duguljasta, M109 jezgra i vidi se da je još nešto ali nejasno, M51 s jasnim krakovima sve do druge jezgre, M101 ogromna ali puno od toga treba zamisliti, M81i M82 baš lijepo vidljive (M82 s jasnim "pukotinama" oko sredine). Kad sam već bio tamo pogledao sam i dvojnu Mizar.
U to vrijeme više nije bilo oblaka ni drugdje pa sam otišao do Lire i pogledao M57 – lijepo se vidio prsten i različita struktura prstena i unutrašnjosti, zvjezdica 13. magnitude odmah do njega, ali ne i centralna zvjezdica (za nju bi trebalo jedno 10.000 $).
Kad se već pružila prilika pogledao sam i Veil nebulu (dio, NGC 6992) – vidjela se krasno, veličanstveno (ethosom na 120x). Ivanu se više svidjela bez filtra, a ja se nisam mogao odlučiti sviđa li mi se više s filtrima (UHC i OIII) ili bez njih. Svakako finale večeri.
No, kako otići kući bez komete? Skoro nikako. Nastupilo je čekanje i traženje. Alfa Perzeja je bila na mjestu, gama Andromede isto, ali kometa je još niže. Pogledao sam i najbližu nam galaksiju u međuvremenu, a onda su se polako pojavljivale i druge zvijezde Perzeja i na kraju, po skici s SpaceWeathera postala je vidljiva i kometa – ličila je na zgusnuti globularni skup, nije imala repa tako nisko uz horizont, ali nije bilo sumnje da je bila tamo!
A sati je bilo 2 i 40, a doma sam došao u 3 i 25. Ali to je to. Ili se gleda ili se sjedi doma.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 10.06.2010. u 13:12:21 sati
A sati je bilo 2 i 40, a doma sam došao u 3 i 25. Ali to je to. Ili se gleda ili se sjedi doma.

 :shock:
Vi ste još bolji od nas
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 10.06.2010. u 13:44:15 sati
To se zove dobro iskorištena promatračka noć! Što kazati? Bravo i hvala na lijepom izvješću!

Da, jučerašnji  zanimljivi raspored ju Saturnovih satelita i mi smo zamijetili. Četiri satelita su tvorila mali cluster.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Beorn - 10.06.2010. u 17:13:27 sati
Odlično Edi!!! Užitak za čitati, a kako li je tek bilo tamo  :D.
Sombrero...Meksiko... he he he
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Valent - 10.06.2010. u 17:39:22 sati
Vidi se da je bilo lijepo...  [71*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 13.06.2010. u 18:42:27 sati
Subota navečer. Da, to je stvarno pretjerivanje, kažu svi moji mišići a i preostali dio glave jutros (da jutros, jedan je sat popodne a pijem prvu kavu). Ali, sad će kiše, pa mjesečina…
Kako sam se prijašnjih dana nagledao galaksija, maglica i skupova odlučio sam unijeti malo promjene i pogledati dvojne zvijezde i to one koje nisu na uobičajenom repertoaru. Nacrtao sam si skice i skinuo podatke sa stranice Double star cluba (Kansas). Pri dolasku na poziciju malo razočaranje. Rasuti oblaci koji putuju sa zapada, a istočni vjetar dolje što pri ovoj vrućini znači veću nestabilnost atmosfere. Valjda će se smiriti.
Čim su se oblaci malo maknuli počeo sam s gamom Djevice i odmah se pokazalo da treba imati točne podatke o razmaku zvijezda: iako je na stranici Double star cluba stajalo da je to 3,6 sekundi razmaka ja nisam vidio ništa, istina, defokusirana zvijezda je izgleda nekako dvostruko. The night sky observers guide je pokazivao 1,8" za 2000.g. s oznakom "c" što bi značilo "približavaju se". I stvarno, sada kod kuće na Sky chartsu vidim da je to samo 0,8". Prvi par i ništa - koji me nečemu naučio - provjeravati podatke.
Epsilon Bootisa (Mirak, prva zvijezda iznad Arktura) pokazao je malo više želje za suradnjom – lijepo vidljive, blizu, 2,6", plavo-žuti par.
Na jugu pa do zapada nije bilo gledljivo, pa sam okrenuo ka Kasiopeji. Eta Kasiopeje je blizu glavnim zvijezdama - simpatičan par: četiri magnitude razlike (dojam da se radi o planeti i njenom satelitu), žuto-crvenkasti par, 12" razmaka, užitak za gledanje.
Sigmu Kasiopeje je malo zahtjevnije naći u moru zvijezda Kasiopeje – plavi malo tamniji par, magnitude 5 i 7, samo 3" razmaka i stoga lijepa slika.
Općenito, ono najljepše kod promatranja dvojnih zvijezda je u iznenađenju: tražiš, tražiš, more zvijezda i odjednom dvije vrlo blizu, gotovo preblizu da bi to bilo stvarno!!
Okrenuo sam na Herkulesa - alfa je daleko od slavnog skupa, vrlo svijetle zvijezde: 3,5 i 5,4 magnitude, ugodnih za promatranje 4,8" razmaka.
Ro Herkulesa su svijetle zvijezde, gotovo iste magnitude, 4,2" među njima.
Pogledali smo ipak, da se ne ode kući bez ijednog ema i M71 i susjednu mu M27.
Kod M27, priznajem, požalim što ne fotografiram nego samo gledam…
Labud, more zvijezda i zvijezde 61 – žuto crvene svijetle zvijezde, cijelih pola minute razmaknute, ali sjajna slika.
I tako, vjetar je bio uporan, oblaci su pružali malo nade da će noćas biti išta bolje, a bilo je već 1,30 - sati, a ne sekundi... Povratak. Do idućeg meseca.


Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 13.06.2010. u 19:08:07 sati
Edi, ovo mi je bas pravo osvjezenje!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Bobo - 13.06.2010. u 19:37:03 sati
Odličan izvještaj..trebalo bi više pažnje posvetiti dvojnim zvijezdama, stvarno znaju biti lijepe...a mogu si misliti kakve su u mrcini od teleskopa, valjda se na svakom paru mogu uočiti razlike u bojama!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 13.06.2010. u 21:06:45 sati
Bravo Edi, čestitke na lijepom izvješću, ali i na fizičkoj izdržljivosti. Ovo je bio pravi promatrački maraton. [71*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Astro 2 - 13.06.2010. u 21:42:19 sati
Super!!!  :D
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 11.10.2010. u 01:06:25 sati
Da bih vidio kometu 103P/Hartley 2 prešao sam 600 kilometara - a zatim i 5 metara.
Na Petrovoj gori u petak nije bilo sreće, oblaci su navirali a vlage je bilo previše. Baš kad je većina promatrača, uključujući i mene i Jadranku odustala i spakirala se, na istoku su se pojavile predivne Plejade. Predivne zato što su stvarno predivne i zato jer se na Petrovoj gori uvijek vide posebno dobro. Da sam znao što je Dag znao, sigurno bih se bio ponovno raspakirao (16 kg plus 20 kg, plus sušenje tražila i okulara) i u sat i pol koliko kažu da je bilo vedro, vidio svega. Ali nisam.
Tu dolazimo na drugi dio puta - onaj od 5 metara: od auta do dvorišta. S prednje strane dvorišta rjeđe promatram, nedaleko je ulična lampa (istina sakrivena krošnjom drveta), svjetla Pule su mi na sjeveru, turističko naselje Verudela preko zalijeva na zapadu, a na jugozapadu - susjedova kućerina. Ostaje, ipak dosta neba iznad mene i prema sjeveroistoku. Iza kuće je već bolje: šuma i sasvim pristojan pogled na jugoistok i jug pa i malo prema jugozapadu. Pravi backyard iz tekstova o amaterskoj astronomiji. Da još nema, zbog blizine mora, prečesto previše vlage, bila bi to promatračka idila.
No večeras je trebao baš pogled na sjeveroistok.  Malo čekanja da se gama Perzeja digne iza krošnje i - nagrada - u 26 mm okularu prekrasna zelena gruda komete, u sredini svjetla točkica pa zelena maglica, sve difuznija prema vani! Interesantno, nisam to baš očekivao, boja je kao na fotografijama (McNaught promatran u lipnju bio je "crno-bijeli", poput manjeg ali koncentriranog kuglastog skupa). S 10 mm nisam uspio dobiti bolju sliku.
Naravno, pogledao sam i uvijek oduševljavajući Double cluster, samo pet i pol stupnjeva udaljen (toliko je kometa prešla u dva dana!).
Koliko je to bilo dobro u petak navečer na Petrovoj gori kad je kometa prolazila uz skupove mogu samo zamisliti.
I to je to: dolazi nekoliko oblačnijih dana, pa mjesečina i bilo je krajnje vrijeme da se kometa 103P/Hartley 2 doda u popis viđenog.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 12.10.2010. u 10:43:56 sati
Vidio si boju komete??? Ludo!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 12.10.2010. u 13:25:10 sati
 Astronomska promatranja nam uvijek donose nepredviđena iznenađenja, bravo Edi.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 12.10.2010. u 15:08:42 sati
Opet Davor s citatima iz Biblije  :mrgreen:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 12.10.2010. u 15:15:08 sati
Opet Davor s citatima iz Biblije  :mrgreen:

Greška, iz Bhagavad Gite kada se Krišna obraća Arijuni.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: F4ilure - 12.10.2010. u 15:30:26 sati
Greška, iz Bhagavad Gite kada se Krišna obraća Arijuni.

Ha? [09*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 12.10.2010. u 15:36:00 sati
Ha? [09*

Kočijaš putniku u zaprežnim kolima.  :lol:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Stefano - 12.10.2010. u 16:06:05 sati
Vidio si boju komete??? Ludo!

Je, ludo.... i na mojoj 305mm se vidla boja u subotu.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Danijel - 12.10.2010. u 23:38:05 sati
To samo vikendom ili...? [36*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 25.11.2010. u 22:49:40 sati
Večeras vrijeme nije baš naročito, no nema vlage na teleskopu niti nakon 45 minuta (toliko sam ga ostavio da se prilagodi temperaturi) pa sam počeo. To je rad pod pritiskom, oblaci se pojavljuju s istoka pa sam odlučio pogledati samo nekoliko objekata - najprije Jupiter - stvarno, nestala je jedna velika pruga! Znam da to nije vijest ali (mom teleskopu i) meni - je. Nisam to još sam vidio.
Odmah zatim Uran - lijepa plavkasta kuglica, na 171x (sa 7 mm, više se večeras ne može).
Koliko sam se samo namučio tražeći Uran prvi puta - po karti je tamo gdje gledam ali nikako biti siguran, nikako se odlučiti koji je Uran. Požalim se ja nakon nekog vremena znalcu - on uzme taj 6 mm planetary, otšerafi dno a ono - donja leća u okularu stoji ukoso!!? Što sve ne stoji na putu astronomu amateru... za nevjerovati. Mogao sam tako tražiti i tri godine.
Vrijeme sadašnje: oblaci još uvijek dozvoljavaju promatranje: dva ema: M2 - krasan globularni skup - vidljivost je ipak loša pa se pojedinačne zvijezde i na 200x uz rub jedva razdvajaju. M15 je desetak stupnjeva sjevernije pa se vidi bolje.
Vratio sam se Jupiteru - Io mu se približio (u 20,15 kad sam prekinuo promatranje gotovo ga je doticao).
Potom sam pogledao 107 Aquariusa (Aqr), krasne bijele dvojne zvijezde, nešto manje od magnitude razlike u sjaju i oko 7 sekundi razmaknute. Četiri stupnja sjevernije je omega Aqr (105 Aqr), oko 6 sekundi razmaka i velike razlike u sjaju 4,5 - 10,5 magnitude. Zvijezde 94 Vodolije su žuta i plava zvijezda (5,3 i 7,3) 12" razmaka. I skroz gore, bliže Jupiteru - Aqr 96 - 5,6 i 10,5 - deset i pol sekundi razdvojene - velika razlika u magnitudi i opet kao i kod 105 Aqr dojam kao da gledam planetu i satelit.
Oblaci su na istoku počeli svijetliti što je znak da se pojavljuje Mjesec, a pri ovoj vlazi u gornjim slojevima to znači da se uskoro ništa više neće vidjeti i da je vrijeme da se teleskop spremi.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: 2001 - 25.11.2010. u 22:59:52 sati
hvala ti za podjelu opazacke atmosfere s nama s druge strane zida...
m
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 25.11.2010. u 23:11:50 sati
Bravo za Edija!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: OroOro - 25.11.2010. u 23:13:39 sati
..bravo Edi
 
evo ja sam jucer iskoristio malo osmatranja ali priznajem da je bilo hladno stajati vani....nesto se veceras razmisljam ali dolaze mi neki oblaci-pa mislim da ce biti bolje ostat u toplim krajevima uz TV-e !
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 25.11.2010. u 23:24:43 sati
Bravo!
Puno objekata s obzirom na vrijeme promatranja.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 26.11.2010. u 08:24:55 sati
Edi, već dugo nisam pročitao ovako lijepo izvješće s promatranja. Uglavnom se sve svodi na snimio sam ovo, snimio sam ono. Ovoliko lighta, toliko darka, 3000s ekspozicije, stackirano, cropano....muče me fleksije. I to ti je astronomija   :lol:
Lijepo si obradio dvojne zvijezde u Vodenjaku i tako me ponukao da preko vikenda složim listu promatranja, te prvom prilikom izvućem skop na zrak.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: igasparic - 26.11.2010. u 08:50:15 sati
Stvarno lijepo i sadržajno izvješće s promatranja ...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 26.11.2010. u 09:44:23 sati
Puno objekata s obzirom na vrijeme promatranja.

Ma da, tvoja primjedba ima i drugu stranu - žurio sam stići vidjeti što više, a promatranje bi trebalo biti i posvećivanje detaljima (manje a bolje!) i - za nas pod stalnim stresom - opuštanje.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 26.11.2010. u 10:06:05 sati
Kod mene nije uvijek tako.
Moja tehnika se sastoji u tome da se istom objektu vratim sljedeći put kad promatram. Svaki puta se vidi sve više i više. Većinu Messierovih objekata sada poznajem pa ih mogu promatrati dulje vremena i kroz različite instrumente a da vidim detalje i razlike u promatranju kroz različlite promjere.
Neke nepoznate NGC-ove sam vidio samo kao mrljice i vrlo nejasno, bez obzira koliko dugo sam ih gledao. Kada im se vratim neki drugi puta, siguran sam da ću vidjeti znatno više detalja. Tako da tehnika "što više" kod mene u principu funkcionira.  :wink:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 26.11.2010. u 10:18:24 sati
Citat:
Tako da tehnika "što više" kod mene u principu funkcionira. 


Pa naravno kad imaš mašin-gevera od montaže. Rafalnom paljbom skidaš objekte. A vidi kao se Edi pomučio da uopće pronađe Uran sa svojom haubicom. Kad jednom nešto uloviš s tom artiljerijom onda se od tuda ne mićeš. Uživaš polako i dugo u svom uspjehu. Sasvim drugi pristup, za duboko i meditativno opuštanje duha i živaca.  :D
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 26.11.2010. u 10:26:54 sati
 :mrgreen:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Arkturus - 26.11.2010. u 11:18:36 sati
Krasan izvještaj Edi. Dišeš entuzijazmom. Bravo!

Kod mene nije uvijek tako.
Moja tehnika se sastoji u tome da se istom objektu vratim sljedeći put kad promatram. Svaki puta se vidi sve više i više. Većinu Messierovih objekata sada poznajem pa ih mogu promatrati dulje vremena i kroz različite instrumente a da vidim detalje i razlike u promatranju kroz različlite promjere.
Neke nepoznate NGC-ove sam vidio samo kao mrljice i vrlo nejasno, bez obzira koliko dugo sam ih gledao. Kada im se vratim neki drugi puta, siguran sam da ću vidjeti znatno više detalja. Tako da tehnika "što više" kod mene u principu funkcionira.  :wink:
Ovo itekako stoji. Dobro istaknuto!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 28.11.2010. u 00:36:03 sati
Moglo mi se dogoditi da večeras i ne izađem van. To se ipak nije desilo jer me supruga upozorila ("A znaš li ti da je vani potpuno vedro?" - Baš vedro? - "Potpuno vedro!").
E sad, to su one kasnojesenske vedre večeri koje ipak kriju vlagu u zraku (vlagu koja će se pojačavati kako večer bude odmicala), jer, ovoliko kiše i vlage u zemlji se ne da drugačije riješiti nego burom.
Ali, vedro je! Gledat će se!
Izvlačenje teleskopa (postavljanje i uklanjanje rampi za montažu na kotačićima), oblačenje u tri sloja, okulari, stolica (astronomska stolica s puno nivoa za sjedalicu - koju sam kupio kao stolicu za peglanje?!) hlađenje teleskopa, kapa, podizanje šerafima montaže da ne stoji na kotačima, kolimator - pa pola sata u kuću za traženje po atlasima.
Jupiter. Zovem Jadranku pa se divimo, večeras se Jupiter stvarno dobro vidi - i na 120 i na 171 puta. Puno detalja.
Uran je na potpuno istom mjestu kao i prije dva dana. Ne gledam ga dugo, zadovoljan sam samo što je očito kuglica planete a ne zvijezda.
Idem na zapad Vodolije (desno) pogledati tri dvojne zvijezde - ne ide mi (nisam uzeo kartu a ne ide mi se u kuću jer poslije zbog svijetla neću deset minuta ništa pošteno vidjeti!). Loša priprema je gadna stvar - ne znaš točno gdje tražiš, nerviraš se, ako i nađeš nesiguran si u to što bi točno trebao vidjeti. I tako, sada na skycharts-u vidim da betu Aqr nisam vidio kao dvojnu zato što je veliki razmak i velika razlika u magnitudi (više od pola minute i osam magnituda, a na to nisam bio spreman; da dvanaesticu Aqr nisam ispravno identificirao (a kako sam to i mislio bez karte?) a da 4 Aqr nisam vidio kao dvojnu zvijezdu zato što je premali razmak, samo 1", a za to bi trebala veća nadmorska visina.
Treba koristiti oblačno a ne vedro vrijeme za pripremu!!
Zato se M2 vidi puno bolje nego preksinoć - zvijezde se razlučuju na rubu, a jezgra je naravno velika, gusta - nerazlučiva i za višestruko veće teleskope. Baš lijepa slika.
Prije nego postane prevlažno pokušao sam naći NGC 253, krasnu duguljastu galaksiju u Skulptoru - jako je nisko uz drveće ali se nazire oblik. To je inače prva galaksija koju sam kao početnik našao pa mi je posebno draga (inače to je galaksija koju je našla Herschelova sestra Karolina dok je on bio na putu, u Londonu).
Vratio sam se u Vodoliju: dvojne zvijezde: Aqr 105, šest sekundi i šest magnituda, lijepo, Aqr 107 svjetlije zvijezde no to je već dosta nisko uz horizont (drveće) pa u sve većoj vlazi lagano titraju.
Još jednom Jupiter sa sve daljim Iom.
Povlačenje u kuću: spremanje teleskopa (postavljanje i uklanjanje rampi za montažu na kotačima), spremanje okulara, stolice, spuštanje montaže otpuštanjem tri vijka da stane na kotače...


Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: galileo - 28.11.2010. u 01:01:00 sati
Edi, tvoj izvještaj motivira da, bez obzira na hladnoću, i mi ostali odlunjamo u tamu dvorišta. Tko kaže da zima nije pravo vrijeme za promatranje!?
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 28.11.2010. u 10:05:28 sati
Super Edi  :hopla:
Kad nema hladnoće i vjetra sve je bolje. A noći su sve duže. Bit će još puno prilika za promatranje.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 28.11.2010. u 15:21:44 sati
Divota Edi!
S guštom čitam tvoja izvješća. A nekako mi je lakše  pri srcu kada se i stari promatrački vuk ponekad muči s pronalaženjem objekata.  :D
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 28.11.2010. u 16:49:44 sati
 :mrgreen:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 28.11.2010. u 20:17:46 sati
 :lol:

vuk Edi, vuk!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Alan - 28.11.2010. u 20:48:40 sati
Jel smijem pitati gdje se nalazi ta lokacija u Istri? Možda bi i ja došao koji put ako nije predaleko od Rijeke.  8)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: OroOro - 28.11.2010. u 22:24:59 sati
Edi..sta mislis Kamenjak?,bio sam tamo par puta ali nekako ona svijetlost iznad Pule mi je ubitacna! [27*
 Ma naslo bi se jos lokacija po Istri (ima rupica negdje)...bio sam par puta u Raklju i tamo mi je za sada ok posto poznajem teren
 Jedino da se jave svi osmatraci iz Istre i da napravimo neki popis mjesta za osmatranje i bacimo se na  :89:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: OroOro - 28.11.2010. u 22:40:46 sati
Pa mozemo se dogovoriti za neku kavu  i otici vidjeti,meni odgovara jer je dobar pristup autom,nitko ne ometa,n/m je oko 100 i prostora ima
 evo ti koordinate pa pogledaj  44'58 N-14'4 S :wink:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Alan - 01.12.2010. u 11:27:13 sati

Onaj uvjet da to nije predaleko od Rijeke nije baš ispunjen?

Ali možda bi i ti i ja mogli popričati s MekyHumom jer su tamo oko njega (Hum) sigurno krasne pozicije.


Da, nije baš blizu. Mislio sam da je to negdje na čićariji, tamo je super.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: 2001 - 01.12.2010. u 19:23:01 sati
a da se nadjemo u vidulini pa opalimo rostiljce ili ceripnju?
m
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Alan - 04.12.2010. u 15:03:53 sati
Meni nebi bilo mrsko niti ovo s roštiljem, da se ugrijemo za promatranje  :mrgreen:
Samo nikako da bude malo vedrog nema.
Meni paše svaki termin, još sam student jedno vrijeme.
Vidulini, prošao sam blizu ali nisam nikada zastao da razgledam.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Bobo - 04.12.2010. u 15:49:09 sati
Vidulini, prošao sam blizu ali nisam nikada zastao da razgledam.

Kaj si htio vidjeti zvjezdarnicu  :lol:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Alan - 04.12.2010. u 20:14:48 sati
Da  :mrgreen:
Sviđa se meni unutrašnjost istre ali tamo ne idem po zimi, a ljeti prođem da bi došao do mora (Poreč).
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: 2001 - 05.12.2010. u 00:28:20 sati
Meni nebi bilo mrsko niti ovo s roštiljem, da se ugrijemo za promatranje  :mrgreen:

dani vikenda naredni tjedan?
m
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: 2001 - 05.12.2010. u 00:37:52 sati
Kaj si htio vidjeti zvjezdarnicu  :lol:

kad trebas reagirati oko danka i hada sutis ko p....
evo ti link da se informiras
http://www.zvjezdarnica.org/lokacija

m
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Stefano - 11.12.2010. u 19:38:35 sati
Večeras sam gledao Mjesec. Teleskopom. Pa se vi mislite...

Super, a kojim teleskopom? :zubo:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Sabina - 11.12.2010. u 22:57:58 sati
Mjesec se večeras vidio kristalno jasno.

I u Zg je mjesec večeras bio predivan, čist. Baš sam gledala s klincima, bila je takva faza da je izgledao kao da ima nosić. Kao u crtićima, samo je nedostajala kapica za spavanje. :)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Stefano - 11.12.2010. u 23:02:02 sati
... SW 100/900 ed.
... na SW eq5.

Čestitam na novom setupu i želim ti da na broj tvojih iznašanja setupa dodaš po jednu nulu, barem  :hopla:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 11.12.2010. u 23:06:36 sati
Pa naravno, pita onaj koji zna odgovor i koji je osobno prisustvovao mojoj kupnji refraktora (i još ga pomogao nositi do auta).
......

Ohoho, pa to je novost. Čestitke. Živo me zanima usporedba između Newtona 300 i ED100 od nekoga tko je isključivo zainteresiran za vizualno promatranje!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Beorn - 13.12.2010. u 13:09:08 sati
Čestitke Edi. Sretno i puno užitaka sa novim teleskopom!  :D
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Stefano - 13.12.2010. u 20:42:48 sati
Bit će dana ...

...a tek noći  :wink:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Stefano - 15.12.2010. u 21:51:56 sati
Ma kakve noći... Ne možeš nosom provirit kako je ledeno...  :shock:
Jednom kad sam bio mlad, prije dvije godine, završili smo promatranje na -5 (to je ovdje kod nas kao kad je kod vas na kontinentu -15, onako subjektivno). Srećom da je Mjesec gore pa imamo opravdanje...

...imam ja i oblake, kao opravdanje  :mrgreen:
A zimu definitivno ne volim  [02*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: galileo - 15.12.2010. u 22:24:15 sati
ZAC (dr.sc. Željko Andreić) među prvima davao je savjete i ove vrste:

Citat: "Odgovarajuća odjeća i obuća:
Zimi je važno slojevito nanošenje odjeće (vunene) zbog zadržavanja topline. Zatim su potrebne tople čizme, pernata jakna s kapuljačom, dodatna kapa, a ako je jako hladno i rukavice. Nije loše ponijeti sa sobom neki topli napitak u termos boci. Ljeti noći znaju biti hladne i vlažne naročito ako promatramo nebo do ranih jutarnjih sati pa je potrebno također uzeti topliju odjeću, vreću za spavanje ili ležaljku." (kraj citata)

http://eskola.zvjezdarnica.hr/za-nastavnike-i-profesore/ucimo-zajedno/priprema-za-promatranje/

Prva zimska snimanja iskusio sam u prosincu 1973. Otada promrzle noge grijem u lavoru tople vode.
Mislim da je veći problem kod takvih promatranja/snimanja rad s promrzlim prstima jer su rukavice uglavnom nepraktične i samo smetaju.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Stefano - 15.12.2010. u 22:30:38 sati
...Mislim da je veći problem kod takvih promatranja/snimanja rad s promrzlim prstima jer su rukavice uglavnom nepraktične i samo smetaju.

Definitvno je bitno, dobro se obući. Zadnje fotkanje M1 sam odradio, a da nisam ni osjetio hladnoću, a bilo je i -8, a ja ko veliki medvjed. No kad sam dan dva prije, fotkao M42, smrznul sam se na -1, ko pingvin kad žica za čaj.  :D

Buce na nogama su zakon, kao i duge gače ili nekoliko hlača.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Danijel - 15.12.2010. u 22:32:25 sati
Na noge navučeš oveće termosice :mrgreen:

Nikad na promatranja ne treba ići praznih ruku :76:

(http://www.zvjezdarnica.com/galerija/albums/userpics/10017/normal_P9291569.jpg) (http://www.zvjezdarnica.com/galerija/displayimage.php?pos=-422)

(http://www.zvjezdarnica.com/galerija/albums/userpics/10017/normal_P9291568.jpg) (http://www.zvjezdarnica.com/galerija/displayimage.php?pos=-423)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: galileo - 15.12.2010. u 22:42:11 sati
Nikad na promatranja ne treba ići praznih ruku :76:

Kod promatranja/bančenja treba uzet u obzir da je na djelu i Mr. Murphy glede skupe optike. :239:
Kuhano vino je dvosjekli mač ako "padobranci" na zimskim promatranjima pokušaju svoje klimave noge učvrstit hvatanjem za dijelove teleskopa...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: OroOro - 30.12.2010. u 09:58:32 sati
evo jedne fotke za sve Istrijane ( pogotovo za EDIGLAVAS-a) koje traže mračnu poziciju za fotkanje  ha ha ha- slikana od Taljanskog astronauta  'Paolo Nespoli', gdje se vidi sjever Italije (pogotovo je uočljiva zona oko Milana) i dole se vidi zapadni dio Istre  :hopla:
 
(http://img31.imageshack.us/img31/5693/16430918199574182888110.jpg) (http://img31.imageshack.us/i/16430918199574182888110.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 30.12.2010. u 13:04:34 sati
Gdje smo mi još od industijskog LP-a Milana i ostatka Italije. Vidi Duomo, epicentar LP-a. 
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 30.12.2010. u 15:41:46 sati
Citat:
evo jedne fotke za sve Istrijane ( pogotovo za EDIGLAVAS-a)

Ja nisam Istrijan nego Istranin - Istrijani su stanovnici Istre talijanskog (ili/i venecijanskog) porijekla, uglavnom iz gradova zapadne obale Istre. Ili ne znaju za razliku pa miješaju pojmove.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: OroOro - 30.12.2010. u 17:43:00 sati
Ja nisam Istrijan nego Istranin - Istrijani su stanovnici Istre talijanskog (ili/i venecijanskog) porijekla, uglavnom iz gradova zapadne obale Istre, ili pomodnog porijekla. Ili ne znaju pa miješaju pojmove. Moje porijeklo je (staro)seljačko.

 
izvinjavam se na mojoj nepažnji,nisam  nikog htio s time uvrijediti  :257:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: OroOro - 30.12.2010. u 18:49:54 sati
 [48*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Bobo - 30.12.2010. u 19:52:23 sati
Ja nisam Istrijan nego Istranin - Istrijani su stanovnici Istre talijanskog (ili/i venecijanskog) porijekla,

Zanimljivo-.-.hvala.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 04.01.2011. u 12:56:14 sati
Bilo je to zanimljivo iskustvo. Promatrati kako djeca predškolske dobi (u dječjem vrtiću) promatraju pomrčinu Sunca.

Za tu priliku napravio sam dvostruki kartonski okvir širine A4 i visine 8 cm i u izrezanih 15x4 cm umetnuo astrosolar foliju te sve, zbog sigurnosti i zaklamao.
Reakcije su bile razne: jedno je dijete ustvrdilo da "kroz to" vidi Mjesec pa su to naravno počela tvrditi i sva druga djeca (neočekivana ali logična reakcija). Neka su djeca htjela više puta (stalno) gledati. Dvoje se djece uplašilo!? Nisu se rasplakali ali su zabrinuto gledali u pod i odbijali pogledati ponovno. Ipak prevladavalo je veselje i znatiželja.
Ostavio sam Jadranki da pazi kako djeca gledaju (ali i tete koje su željele pogledati što se to zbiva) i otišao do Zvjezdarnice vidjeti kako to rade Damir Šegon i njegovi učenici pa sam tamo zatekao i Gordana - gore na terasi je bilo burovito i baš hladno pa sam samo provirio kroz fotoaparat s teleskopom.
Jadranka je za to vrijeme djeci crtala Zemlju, Mjesec i Sunce kako se vrte da im donekle približi događaj, a zatim oko jedanaest sati svih odvela ponovno van da pokaže kako se Sunce vratilo i da će dalje sve biti u redu.


Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: OroOro - 04.01.2011. u 13:02:33 sati
ako ne budeš dobar i ako ne učiš ...neču više vratiti Sunce! ;) Bit če uvijek zamračeno.....
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: OroOro - 04.01.2011. u 13:33:35 sati
Da,treba znati raditi s kinderičima danas :104:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Oma Desala - 04.01.2011. u 13:50:58 sati
Pohvalna inicijativa :)
Kad cu imati kikace, znam kome cu ih slati ;)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 04.01.2011. u 14:50:53 sati
Bravo Edi!

Ali klinci su u pravu, što ti nisi vidio Mjesec?  :286:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 06.01.2011. u 10:28:42 sati
 :lol:

Najteže je bilo ostalu djecu zadržati u sjeni dok promatrač uživa. Nije bilo načina reći im da ne gledaju u Sunce dok čekaju na svoj red.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 06.01.2011. u 10:38:51 sati
Kakvo iznenađenje!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 06.01.2011. u 19:37:29 sati
Mali genijalci  :286:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Elfnes - 24.04.2011. u 23:57:32 sati
 - Pozdrav svima!
Novi sam član ovog foruma i prvo pisanje u njemu (jer sam iz Istre) učinit ću tu i nadovezat na temu.
Prvo, hvala svima na informacijama dobivenim sa postova na forumu. :274:

ediglavaš,
Promatranje u Istri:
Čim stigne teleskop, znati ćeš od nas male skupine iz Brtonigle i Buja kako je u najsjevernijim djelovima... od Savudrije preko Buja pa sve do Poreča  :mrgreen:
Od toliko nenaseljanih brežuljaka, siguran sam da će bit nešto pravo za nas promatrače  :213:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Danijel - 25.04.2011. u 07:48:22 sati
Elfnes, da si pročitao pravila vidio bi da je ovdje običaj da se prvo predstaviš pa bih te zamolio da to ipak napraviš (http://www.zvjezdarnica.com/forum/index.php?board=16.0), napiši nekoliko riječi o sebi, što te zanima, odakle si, koliko godina imaš...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Alan - 26.04.2011. u 12:46:05 sati
Pardon, vidim da se ovdje piše o brdima pa sam nešto primjetio. Nije li najvišlje brdo u Istri Učka :?: :?: :lol: Čak štoviše, to je planina s divnim livadama visoko iznad mora. Zašto ići na brdo kada imamo planinu?


Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Alan - 26.04.2011. u 12:47:50 sati
Ili Žbevnica na Čićariji.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Dario - 26.04.2011. u 13:02:22 sati
Da stvarno, zasto ici dalje kada nam Ucka daje predivan pogled na svijetla nase drage Rijeke?  :lol: :)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Alan - 26.04.2011. u 23:05:35 sati
Joooj pa nisam mislio na sam vrh  [02* Mislio sam na istarsku padinu Učke. Od tamo je Rijeka zaklonjena samom planinom, a s ove druge strane ima svega par manjih nakupina rasvjete tu i tamo.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Dario - 26.04.2011. u 23:47:50 sati
I osim Rijeke je zaklonjen i dio neba :?:

Vidis Alan mogli bismo uskoro zajedno na promatranje :)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Alan - 26.04.2011. u 23:58:13 sati
Zaklonjen je dio neba u pravcu N-NE do negdje 20 stupnjeva. Ali kažem, tamo je Rijeka pa je možda i bolje da je zaklonjeno nego da blješti. Ionako u tom smjeru niti nema nešto zanimljivo, ne?

Promatranje može nakon 28.05. :mrgreen: vrlo rado!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Dario - 27.04.2011. u 00:23:59 sati
Moze... Jos se vidimo/cujemo :)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 08.06.2011. u 23:46:44 sati
I evo, dario111cro ima moj (tako kratko moj) refraktor.
Tko se jednom napije s newtondobsonovih voda....
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 09.06.2011. u 08:39:12 sati
I evo, dario111cro ima moj (tako kratko moj) refraktor.
Tko se jednom napije s newtondobsonovih voda....

Iako bih se složio sa zadnjom rečenicom, zanima me koji je to refraktor u pitanju?
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 09.06.2011. u 14:55:05 sati
Vidiš mu u potpisu
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 09.06.2011. u 14:59:11 sati
I evo, dario111cro ima moj (tako kratko moj) refraktor....

Istina, piše EDI00 Pro  :lol:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 09.06.2011. u 17:03:55 sati
 :93: :274: a stvarno imas oko za vic!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Dario - 09.06.2011. u 18:36:32 sati
Zar je to bio tvoj refraktor? Bas je lijepo ocuvan :)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 09.06.2011. u 20:45:03 sati
Pa da, mora biti kad sam gledao samo jednu večer kroz njega! Mjesec.
Slika je bila tako prekrasno kontrasna da sam odmah pomislio da je sasvim bez veze da mi taj teleskop bude rezervni, za grab-and-go slučajeve, kad bi netko mogao raditi krasne fotografije njime.
I evo, tebe je to zadovoljstvo zapalo.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Dario - 09.06.2011. u 21:12:37 sati
Samo da nabavim opremu do kraja... Imas mozda motore?  :P 8) :hopla:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 09.06.2011. u 21:46:45 sati
Nemam. Sve ćeš ti to naći, polako i uporno dalje.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 11.09.2011. u 18:53:11 sati
Prognoza za večer je bila dobra, zdravlje mi je nakon dugog vremena nešto bolje pa sam odlučio ispuniti svoju obvezu i otići do kolegice koja je svojoj nećakinji kupila teleskop za 15. rođendan. Nije loše imati tako dobru tetu. Kako sam ja bio pomalo krivac za takvu odluku trebalo je doći i uputiti Mateu u svijet promatračke astronomije.
Mjesto za promatranje dobro, prilično mračno, deset kilometara od zadnjih kuća Pule, prema sjeveroistoku, gdje nema toliko zagađenja uzrokovanog pretjeranim osvjetljenjem Istarskog ipsilona.
Teleskop je bio refraktor, Celestron 102/1000 na CG4 montaži, s 25 i 9 mm okularima.
Krenuli smo najprije osnovama: karte i čitanje karti, instalacijom programa cartes du ciel i  mogućnostima tog programa (beskonačnim!), ali naravno, što kraće, jer je nestrpljenje bilo preočito, pa potom otišli do montaže i lijepo sve složili, izvagali, usjeverili (skinuli poklopac) i, krenuli.
Večer je bila gotovo idealna za početnika; Mjesec i kasnije i Jupiter (kažem gotovo jer je Mjesec ipak bio prepun). Bez Mjeseca nema WOW efekta, a Jupiter (i još više Saturn kad je vidljiv) su "dokaz" da ima još nečega za promatranje.
Veliki medvjed je tonuo pa smo počeli dvojnom Mizar. Zvjezdica se na veselje krasno razlučila i na 40x (25 mm) i na 111x (9 mm), a ja sam se držao kao da sam ih osobno tamo postavio.
Pogledali smo i Karlovo srce, ali je već bilo nisko pa je ljepota izostala.
Htio sam okrenuti na M13 ali sam ubrzo shvatio da ekvatorijalna montaža nije isto što i dobsonova i da zahtjeva gimnastičke sposobnosti koje nemam ili bar da zahtjeva odluku o tome što će se te večeri gledati i prilagođavanje visine tronošca tome.
Sigurno bi se netko s više ekvatorijalnog iskustva snašao ali sam ja okrenuo na Mjesec.
Tu je stvarno išao WOW. Uvijek ide! S uputom da gledaju uz terminator, mogao sam sjesti i uživati u njihovom oduševljenju. Mjesec je sa 9 mm izgledao baš dobro. Čini mi se da bi i s većim povećanjem slika bila dobra. Donio sam i karte Mjeseca, ali tko bi gledao karte kad je tamo original. Polako, drugi put.
Jupiter je već bio dobro iznad horizonta u 22:40 pa smo premjestili sklop tako da nam kuća ne smeta i naciljali - s oba povećanja krasna slika. Pruge su se jasno vidjele, sateliti su bili uvjerljivi (tri, bez Europe), a ja sam mogao odahnuti.
Nakon što su i teta i Matea pažljivo pogledali Jupiter (uz priču o satelitima i novom svijetu kojeg je otvorio Galileo Galilei) konačno sam Matei pokazao kako namjestiti tražilo i uskladiti slike u tražilu i teleskopu i koliko je lakše uz široki kut naći što traži, malo smo okretali dijagonal i mijenjali okulare (da to sve postane jednostavno).
Lijepa večer.
Iako sam navikao na veći promjer i drugačiju montažu, uživao sam i u pogledima kroz 100/1000 refraktor, a što je važnije - pokazao sam prve korake rada s teleskopom nekome tko ima 15 godina i cijeli život pred sobom, nadajući se da će joj ovako biti bogatiji.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 11.09.2011. u 19:02:18 sati
Kakva je to čast nekog uvesti u svijet astronomije i slušati reakcije osobe koje uvodim, uvijek me podsjeti na vlastite početke. To je bila najbolja stvar projekta Nebo na poklon zbog koje sam sve radio s ekstra entuzijazma. Zavidim ti Edi, a Matei želim još puno noći za promatranje.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 11.09.2011. u 19:29:59 sati
Lijepo izvješće Edi, uživao sam ga čitati!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Alan - 11.09.2011. u 20:15:32 sati
Super! I odličan teleskop za početak, pa i za naprednijeg promatrača nije loš  8)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: igasparic - 11.09.2011. u 20:59:47 sati
Krasno izvješće. Stvarno je lijep osjećaj uvoditi nekoga u svijet zvjezdanog neba, gotovo kao i da sam opet počinješ ...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Valent - 11.09.2011. u 21:03:30 sati
Lijepo izvješće...  [71*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 12.09.2011. u 08:31:05 sati
Bravo. Užitak za čitanje.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 12.09.2011. u 08:44:14 sati
Živioooo!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Oma Desala - 12.09.2011. u 11:58:08 sati
Bravo edi! Baš zavidim Matei :)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 12.09.2011. u 12:01:02 sati
Hvala vam na pohvalama i pozdravima i drago mi je da sam vam probudio sjećanja na vaše učenike.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 03.10.2011. u 00:56:38 sati
Ovo večeras moglo bi se nazvati astronomijom za ljenčine. Jer kako drugačije to nazvati? Čovjek ima teleskop, veliki teleskop, montažu, nedavno poboljšanu, a uzima tražilo 8x50 s amici prizmom, dršku metle (za montažu) i kreće u dvorište…
23:20, prvi objekt: Jupiter - vide se dva satelita a Jupiter nikako da postane krug – sad vidim da su Ganimed i Io bili preblizu pa mi je zato bio kometast  (da sam se malo pripremio i bio manje nestrpljiv bio bih to i razlučio).
Idući objekt bila je Andromeda. Visoko gore pa je bilo potrebno montažu prilagoditi. Lijepo se vidjela jezgra i smjer protezanja ali ne i čitava galaksija.
Tu me negdje skužio mali prugasti mačak i sjeo mi na koljena pa sam imao dojam da imam go-to koliko je preo. Ali ja sam za njega bio previše pokretan pa mi se uzverao na rame no uskoro je shvatio da sam sasvim beskoristan kao mirno odmorište i otišao.   
Potražio sam i Herkulov veliki skup, već nisko na zapadu  no osim što sam ga našao drugih zadovoljstva tu više nije bilo.
Albireo je pokazao svoje boje, što nisam očekivao, pa me to oraspoložilo.
Još sam otišao iza kuće pogledati uvijek pa i ovoga puta prekrasne Plejade, te se zatim povukao u kuću.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Sabina - 03.10.2011. u 07:54:59 sati
 :)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 03.10.2011. u 08:11:26 sati
Meni se čini kao da je Edi zreo za dalekozor  :wink:
Povratak korjenima...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 03.10.2011. u 14:51:05 sati
Cool, nema što!  :D
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 18.02.2012. u 22:41:02 sati
Mnogi misle da je stvar bila u sibirskoj anticikloni, ali astronome amatere ne možeš prevariti, jasno je što je prouzročilo silne vremenske nevolje:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Danijel - 18.02.2012. u 22:49:34 sati
A što je u kutijama? Pingvini?
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: BadMad - 18.02.2012. u 22:49:44 sati
ame!!! ejiki paket!!!!  :hopla:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Elfnes - 18.02.2012. u 22:50:45 sati
Ohooo  :hopla: :hopla:
Sada se šarafa  :mrgreen:

Čestitke na prinovi i želim vedre noći  :D :D
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 18.02.2012. u 23:11:19 sati
ljubomoran
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 18.02.2012. u 23:12:59 sati
Naravno da mi danima nije padalo na pamet da išta priznam, pa sam marljivo radio, sve otvorio, pogledao i počeo slagati:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 18.02.2012. u 23:49:37 sati
Večeras sam izašao i sve posložio, ali su me oblaci preduhitrili te sam morao zaključiti da su oblaci (i dalje) jači od optike.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 19.02.2012. u 00:12:51 sati
No, najvažnije je da sve funkcionira i da je teleskop lako sastaviti, kolimirati i rastaviti. Za sastavljanje nije potreban baš nikakav alat samo je potrebno vijke zašerafiti a nema ni mogućnosti zabune - odmah je jasno što gdje ide.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Stefano - 19.02.2012. u 00:30:51 sati
Ovo je krasno za vidjeti!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Danijel - 19.02.2012. u 00:58:16 sati
Crni, da, da :106: [71*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 19.02.2012. u 01:03:18 sati
Ediiii!
To je fenomenalno!  :hopla:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 19.02.2012. u 02:12:17 sati
Krasota! Ajd se slikaj pored njega da imamo pojam o veličini.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Steblaj - 19.02.2012. u 09:33:46 sati
(slin)

Svaka čast. Ali, sada si nas osudio na oblake do tko zna kada!?

A nešto se spominje vedro u utorak na srijedu?? Baš sam mislio da odemo negdje?
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: galileo - 19.02.2012. u 10:22:07 sati
Edi čestitam na "telcu svih tvojih (dosadašnjih) telaca"!   [71* [71* [71*

Molim te navedi gabarite ... promjer, žarište, proizvođač, kvaliteta, cijena...
pridodaj i koji link na stranice prodavača...   :D
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: eulogy - 19.02.2012. u 10:23:06 sati
cestitke i puno velikih mrlji u okularu :hopla: :hopla:

ako je to ova mrcina onda je to piece of cake za sloziti

http://www.obsessiontelescopes.com/telescopes/15UC/index.php
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Sabina - 19.02.2012. u 11:48:44 sati
Edi, veeelike čestitke! Izgleda impresivno!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 19.02.2012. u 13:18:25 sati
Svaka čast. Ali, sada si nas osudio na oblake do tko zna kada!?

Ma ne, to smo već potrošili onom burom i hladnoćom.
Kutije su tu još od 07.02.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 19.02.2012. u 13:20:09 sati
ako je to ova mrcina onda je to piece of cake za sloziti
http://www.obsessiontelescopes.com/telescopes/15UC/index.php

Je je, to je taj.
Video mi je bitno pomogao u odluci.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 19.02.2012. u 13:24:42 sati
Zahvaljujem se na svim čestitkama i smatram ih izazovom!!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 19.02.2012. u 13:37:13 sati
Edi, ovo je fascinantno, čestitke. Jedva čekam da se ponovo nađemo na PG-u kako bih u živo vidio ovu čarobnu napravu!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Arkturus - 20.02.2012. u 11:44:37 sati
 :hopla:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 20.02.2012. u 12:40:45 sati
Svakako moram zahvaliti Lagondi koji je imao dovoljno strpljenja da me savjetima vodi kroz špeditersko-carinske labirinte.
Izgledalo je povremeno kao da ja imam njegove a on moje godine...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Steblaj - 20.02.2012. u 13:06:23 sati
Noćas sam u SNU zapravo shvatio da je promjer zrcala kao dijagonala mog laptopa... i od jutra svako malo pogledam laptop pa ga rotiram u glavi, da dobijem predodžbu...

Ne, uopće nisam ljubomoran...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 20.02.2012. u 13:26:00 sati
ja neću ni gledati kroz to, jer jednom kad pogledam nema više natrag, gotov sam :zubo:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: galileo - 20.02.2012. u 13:58:57 sati
ja neću ni gledati kroz to, jer jednom kad pogledam nema više natrag, gotov sam :zubo:
Zar nije jednostavnije dignuti kredit u banci i kupiti "opsesivnoga", a stanovito vrijeme
"živjeti na kruhu, vodi i :kokice: "???
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 20.02.2012. u 14:04:23 sati
Zar nije jednostavnije dignuti kredit u banci i kupiti "opsesivnoga", a stanovito vrijeme
"živjeti na kruhu, vodi i :kokice: "???

Samo mu spominji i pružaj ideje...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 20.02.2012. u 14:18:48 sati
Zar nije jednostavnije dignuti kredit u banci i kupiti "opsesivnoga", a stanovito vrijeme
"živjeti na kruhu, vodi i :kokice: "???

u zadnjih 5 mjeseci sam primio sam 2.5 plaće tako da me ekonomske okolnosti sputavaju
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Beorn - 20.02.2012. u 14:31:37 sati
Čestitke Edi! Prekrasan je!  :hopla:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: galileo - 20.02.2012. u 22:05:37 sati
u zadnjih 5 mjeseci sam primio sam 2.5 plaće tako da me ekonomske okolnosti sputavaju
Nisam znao, i moj je "prijedlog" doista neprimjeren. Ispričavam se! 
Želim da se nepravda prema tebi što prije ispravi i da svjedočimo tvojem uspješnom lovu na još starije virove paleofotona...
- pogledaj moj avatar...  :wink:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Danijel - 20.02.2012. u 22:13:56 sati
Moram priznati galileo da ne razumijem što to znači, pa ću te zamoliti objašnjenje :wink:

Taman sam se navikao na Kosce, a sad odjednom nekakvi virovi i paleontolozi :D
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 20.02.2012. u 22:22:36 sati
Nisam znao, i moj je "prijedlog" doista neprimjeren. Ispričavam se! 
Želim da se nepravda prema tebi što prije ispravi i da svjedočimo tvojem uspješnom lovu na još starije virove paleofotona...
- pogledaj moj avatar...  :wink:


nema frke :)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 21.02.2012. u 00:52:39 sati
Gledaj Ach, nastaviš li tako rasplakat ćeš me i neće mi ostati ništa drugo nego da se počnem izvlačiti na svoje godine, ispričavati se i početi te uvjeravati da ćeš u slijedećih mnogo mnogo manje od 34 godine imati puno puno veći i bolji teleskop ...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: galileo - 21.02.2012. u 08:02:37 sati
Moram priznati galileo da ne razumijem što to znači, pa ću te zamoliti objašnjenje :wink:
Taman sam se navikao na Kosce, a sad odjednom nekakvi virovi i paleontolozi :D
Krenimo redom:
vir  - nemirno mjesto na vodi gdje se voda okreće u struji ili drugačije izazvanim vrtloženjem; vrtlog
http://hjp.srce.hr/index.php?show=search_by_id&id=f19uURl1

Jedna od najbližih spiralnih galaksija M51 u zviježđu Lovački psi nosi upravo naziv "Vir" ili "Vrtlog" (eng. whirlpool):
http://hr.wikipedia.org/wiki/Messier_51
http://en.wikipedia.org/wiki/Whirlpool_Galaxy

paleo - kao prvi dio riječi označava da se riječ odnosi na davnu prošlost; star, drevan, zastario [paleoantropologija]

Pojam foton ti ne trebam objašnjavati.

Virovi paleofotona - je moja umotvorina za spiralne galaksije  jer fotoni, koji od galaksija do naših teleskopa putuju desetke ili stotine milijuna godina, najstariji su fotoni koji dolaze u naše oči. 'Tsunami' paleofotona u nas ulazi isključivo pomoću teleskopa!

Naziv našega grada Virovitice, prema nekim mišljenjima, dolazi od "virova", "vrtloga" na nedalekoj Dravi, a koja baš u našem kraju ima najviše zavoja/meandara i vrtloga.

Fotke fosila amonita (spiralne strukture) i spiralne galaksijue M51 u mojem avataru povezuje vrijeme, tj. starost više desetaka milijuna godina.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Danijel - 21.02.2012. u 08:35:04 sati
...
Naziv našega grada Virovitice, prema nekim mišljenjima, dolazi od "virova", "vrtloga" na nedalekoj Dravi, a koja baš u našem kraju ima najviše zavoja/meandara i vrtloga.
...

Kako je Virovitica dobila ime? (http://tinyurl.com/7gwxf9d)

Hvala na objašnjenju :sesir:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 21.02.2012. u 08:36:07 sati
Zanimljiva kovanica, lijepo sročeno!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 21.02.2012. u 08:44:20 sati
Malo nategnuto, jezik mi se lomi.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: viragec - 27.02.2012. u 22:48:57 sati
Mnogi misle da je stvar bila u sibirskoj anticikloni, ali astronome amatere ne možeš prevariti, jasno je što je prouzročilo silne vremenske nevolje:

Ohoho... Čestitam Edi!
Dobri, stari Orion je dobio više nego dostojnog zamjenika!  :112:
Ovo je zaista fantastičan mobilni promatrački instrument - zapravo, ime mu govori sve: Opsesija (njime) sigurno nikad ne prestaje.
Jedva čekam da tu zvjerku vidim negdje uživo! Živio  :128:

Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 28.02.2012. u 18:56:46 sati
Ne brini ti ništa, pojavljivat ću se ja već na javnim (i mračnim) mjestima...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 02.03.2012. u 11:41:04 sati
I tako, treba nešto raditi...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 02.03.2012. u 11:43:00 sati
Kad će first light?
Još nemamo nikakve prave impresije  :216:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 02.03.2012. u 11:51:08 sati
... Provjeriti da li je sve unutra, sve poštimati i kolimirati
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 02.03.2012. u 11:53:42 sati
Dok se optika ohladi, odoh ja na kavu. Pa slijedi first light
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 02.03.2012. u 12:24:21 sati
Jesi popio više tu kavu?
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Sabina - 02.03.2012. u 12:43:43 sati
Koja zveeerrr!  :125:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 02.03.2012. u 12:51:13 sati
Evo, zbog nestrpljivog Todora, moram piti kavu na brzinu i pisati u nastavcima...

"Ivan je našao novu poziciju za promatranje. Nije onoj ranijoj ništa nedostajalo, bila je odlična, ali - imala je nekoliko suvlasnika a jedan je u oduševljenju svojim jačim pravom nasuo kamion kamenja na ulaz, tako da sad nitko ne može ući (pa ni astronomi amateri) ...
Novo mjesto je dosta visoko, izmjerili smo 394 m/nm i mračno.
Mislim, mračno - sinoć je bilo lijepo osvjetljeno mjesečinom.
Ja bih bio čekao idealne uvjete ali se Ivan ponudio da će on voziti, sam ukrcati teleskop, da neće snimati (!) nego gledati pa se takvu ponudu nije moglo odbiti.
Vlage unatoč najavi nije bilo, teleskope smo brzo postavili (on C8 na CGEM-u) a ja Obsa 15"
.....(nastavak u idućem broju)

Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 02.03.2012. u 12:59:58 sati
Pitanja:

1. Kako je s transportom u odnosu na stari dob? Zauzima li više ili manje prostora? Jesu li djelovi mehanički osjetljiviji ili ne? Treba li biti pažljiviji?
2. Kako je s montažom, ima li težih djelova za staviti u auto i iznijeti vani?
3. Kako je s montiranjem i podešavanjem? Više ili manje posla nego sa starim?
4. Kako je s rukovanjem? Pokreće li se lakše ili teže nego stari?
5. Koje si nedostatke zapazio u odnosu na stari, a koje prednosti?
6. Kakva je kvaliteta slike u odnosu na stari?

Eto, sada piši.  :286:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 02.03.2012. u 13:09:38 sati
Ma fućkaš to.
kakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrion
kakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrion
kakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrion
kakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrion
DUBOKI ZVUČNI UZDAH
kakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrion
kakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrion
kakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrion
kakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrion
kakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrionkakoizgledaOrion
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: OroOro - 02.03.2012. u 13:16:53 sati
ha ha ha jesi zaljepio tipke ha ha ha
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 02.03.2012. u 13:22:06 sati
"Astronomski mrak je još bio daleko ali tko bi čekao, usmjerio sam teleskop na M42. Naravno, prva asocijacija je maglica od koje zastaje dah, ali mene je sinoć vukao trapez i želja da ugledam malo drugačiji geomerijski oblik. Preskočio sam 26 mm okular i odmah stavio 10 mm (161x). I doista, peta zvjezdica se pojavila odmah. Ona se obično označava kao E u Theta Orionu a nalazi se između dvije bliže zvijezde A i B, malo s vanjske strane trapeza. Ivan je potvrdio a ubrzo izvjestio da je i on vidi u Celestronu. Stvarno se vidjela. Staro pravilo, kad jednom znaš što tražiš, naći ćeš to i s manjim teleskopom (i brže s istim).
Da ne pobjegne Jupiter pogledao sam i njega. Bogatstvo pruga (na 161x). Io sasvim blizu planeti u 19:15
Padao je mrak pa se ukazala i šesta zvijezda, ova nešto zahtjevnija jer je blizu najsvjetlije zvijezde. Ubrzo se oglasio Ivan da je i on vidi u C8! Stvarno, vidi se. Jedva i teško ali vidi se."
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 02.03.2012. u 13:37:09 sati
Orionova maglica izgleda veličanstveno. Ivan je svojim okom za fotografiju pronalazio i oduševljavao se detaljima. Ja sam gunđao da od silne magle oko trapeza ne mogu na miru tražiti sedmu zvjezdicu. Možda bih je bio i našao da ta nije 15. magnitude. A što je bilo malo previše s Mjesecom iznad glave....
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 02.03.2012. u 13:42:41 sati
Možda bih je bio i našao da ta nije 15. magnitude. A što je bilo malo previše s Mjesecom iznad glave....

A zamisli bez Mjeseca i na Petrovoj Gori  :216:
Moći ćeš naplaćivati gledanje...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 02.03.2012. u 14:27:17 sati
Davor:
1. Kako je s transportom u odnosu na stari dob? Zauzima li više ili manje prostora? Jesu li djelovi mehanički osjetljiviji ili ne? Treba li biti pažljiviji?
Pa, sve stane u moj VW Polo. Zauzima manje mjesta, ali kad komotnije razmjestim dijelove opet popunim zadnje sjedište i prtljažnik. Na transport nije osjetljiv. Treba biti pažljiviji jer je ogledalo ipak otvoreno i može se zaboraviti staviti poklopac...

2. Kako je s montažom, ima li težih djelova za staviti u auto i iznijeti vani?
Najteži dio, čelija s ogledalom je 20,5 kg. Sve je drugo lagano. To se može staviti i iznijeti, što je jučer Ivan i radio, ali ja ću dati napraviti aluminijsku sklopivu rampu pa ću taj dio uvoziti u prtljažnik (visina dijelova nije problem) i tako na kotačima izvoziti.   

3. Kako je s montiranjem i podešavanjem? Više ili manje posla nego sa starim?
To je lakše nego s prijašnjim teleskopom i vremenski tu negdje.

4. Kako je s rukovanjem? Pokreće li se lakše ili teže nego stari?
Rukovanje je lagano. I lakše nego prije.

5. Koje si nedostatke zapazio u odnosu na stari, a koje prednosti?
Malo naivno nisam uzeo telrad  pa sad moram postaviti još jedno tražilo pored optičkog, bilo red dot bilo lasersko, jer više ne mogu nišaniti preko cijevi kao prije pa je samo pronalaženje objekata teže i zamorno.
Druga je razlika što je kotač, težište, ranije bilo visoko pa se moglo gledati sve, od horizonta gore – s astro stolice. Sada ću morati nositi nisku klupčicu za objekte oko i ispod 25 stupnjeva visine.
Za bilo koga prosječne fizičke snage taj je teleskop daleko lakši za rukovanje. Kvaliteta dijelova, fokusera, tražila je veća. Fokus ratio je 4,22 - ranije je bio 4. Ima ventilator primarnog i grijač sekundarnog (što još ne koristim). Svi šerafi su na dijelovima i ne odvajaju se - nije potreban alat. Kolimiranje je lakše. Balans se mnogo lakše regulira (problem se pojavljuje zbog različite težine okulara pa još barlowi...).

6. Kakva je kvaliteta slike u odnosu na stari?
Slika je mnogo čišća, "veća", ima više detalja (razlučivanje je veće), može se ići na veća povećanja. Sinoć smo gledali Mjesec na 645x, bez problema.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 02.03.2012. u 15:46:08 sati
Bas mi je gust ovo sve citati.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 02.03.2012. u 23:16:26 sati
Onda je Ivan počeo s dvojnim pa čak i trojnim zvijezdama. I to velikom brzinom. Uopće nije loš taj C8 i taj go-to. Montaža malo odzuji i evo ga - još ti sve lijepo i napiše: i što gledaš i gdje i, već možeš dalje.
Zapravo sam u nastavku provodio vrijeme uz Celestron.
Onda smo došli na ideju da novim teleskopom pogledamo Mjesec. Kad je već tamo.
No, nismo našli filter. OIII komada 2, UHC-a 2, H-alfa... Svega ali ne neutralnog filtera za Mjesec. Jedino što se moglo učiniti bilo je da se pokuša što većim povećanjem umanjiti sjaj - 5 mm nagler i tv powermate 4x davali su uvećanje od gotovo 1.300 puta: i vidjelo se! Jedino što dobson nema praćenje pa je to jurilo pred očima i u trenu izmicalo. Stavili smo ethos 10 ( i powermate 4x) i slika se na 645x malo usporila - i postala prelijepa i bogata: ko u priči kratera preciznih rubova i gromada kamenja uz terminator i nečega što do sada nisam vidio (a nisam ni gledao) - zidova. Osobito je impresivan Ravni zid u Mare Nubium.
Siguran sam da ću - a nisam to očekivao od sebe - od sad ponekad gledati i Mjesec.
Ali s filterom, jer nakon ovakvog gledanja "u živo" - mogli smo samo nakon što nam se vid vratio, krenuti kući.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 03.03.2012. u 04:47:34 sati
Edi ovo je sve jako zanimljivo! 
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 03.03.2012. u 07:24:14 sati
Tko je Ivan, zaboravio sam pitati?
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Elfnes - 03.03.2012. u 11:44:19 sati
Uh uh bez filtera s tom mrcinom na mjesec  :shock: sigurno je bilo i suza   :P
Kao inače, lijepo je pročitati tvoje izvješće :)

Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 03.03.2012. u 14:53:59 sati
Uh uh bez filtera s tom mrcinom na mjesec ... sigurno je bilo i suza   ...

Čuj, da je povećanje bilo 100x ne bi se moglo ni pogledati, ali ovako na 645x je ipak išlo. Naći filter što prije svakako.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 03.03.2012. u 15:30:39 sati
Tko je Ivan, zaboravio sam pitati?

Ivan je prijatelj s kojim za vrijeme rijetkih pauzi na poslu gledam meteorološke prognoze i strepim nad količinom vlage koju prikazuju pa dogovaramo ili zbog popodnevnih prognoza otkazujemo izlaske - i - koji u pauzama astrofotografiranja (ako toga uopće ima) skoči do mog dobsona i baci pogled kroz okular.
Preksinoć je napravio iznimku pa umjesto takahashija uzeo C8 i učestvovao u mojoj zaluđenosti.
Čim se ja do kraja oporavim (a to dosta dobro ide) opet će se on vratiti sjevernjači, laptopu, prstenovima, zaleđivanju i mijenjanju kamere, darkovima, lajtovima....

Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 03.03.2012. u 16:04:31 sati
Bas zvuci da ste dobro drustvo.
Jel Ivan na forumu prisutan?
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 03.03.2012. u 16:19:55 sati
Samozatajan je.

Ali nije to ništa neobično. Dok sam čekao teleskop iz USA dođe mi od njih email kojim se stanoviti Paolo obraća Obsessionu i pita mogu li oni isporučiti Obs 15 UC u Hrvatsku (jer neki i ne šalju u Hrvatsku) a oni mu iz Obsessiona pošalju moj broj mobitela i meni obavijest. Poslije nekoliko dana javi se Paolo i ... ustanovi se da živi 2 (dva) kilometra od moje kuće!??
Očito ima ljudi oko nas koji se ne pokazuju ....
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Steblaj - 03.03.2012. u 17:09:30 sati
 :262:

Pulska spika, komplicirana po običaju...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 03.03.2012. u 17:47:56 sati
Pa da, ako ih ne zanima diskusija o tome da li je bolje biti znanstvenik ili svecenik, moze li grasak juriti brze od svjetlosti ili ankete o tome tko je najpametniji na forumu, nemaju ovdje zasto boraviti.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 03.03.2012. u 18:35:30 sati
Nije sve baš tako crno. Kao član foruma imaš potpunu  slobodu  aktivno sudjelovati samo na onim temama koje te zanimaju, ostale možeš ignorirati. Najteže je sam učiti i sigurno je da se ovdje mogu dobiti  vrlo kvalitetni odgovori na mnoga praktična pitanja iz amaterske astronomije, pogotovo astrofotografije. Ovdje se objedinjuje zajedničko iskustvo. Na kraju zar svatko ne želi svoje radove pokazati drugima, čuti pohvale i korisne savjete?

Zato pozivam sve anonimne promatrače koji posjeduju lijepe teleskope i vole svemir kao i mi, da se aktivno uključe u ovo naše veselo društvo. Druženje je slobodno, neformalno, bez ikakvih obaveza i jamči potpunu individualnost. Ukoliko ignoriraju teme s besmislenim raspravama, gluparenjima, przničenjima i pametovanjima  osjećat će se sasvim lijepo.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: galileo - 03.03.2012. u 18:51:06 sati
Edi, uživancija nije samo gledati s tako moćnim teleskopom nego i saznati detalje promatranja njime.
[71* [71* [71*
Davore, svaka riječ ti je na mjestu!   [48*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 03.03.2012. u 18:53:44 sati
Samo sam htio reći da ima plahih ljudi.

Na primjer netko ko Todor ali sasvim drugačiji.Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 03.03.2012. u 19:46:06 sati
 :zubo:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 03.03.2012. u 21:59:58 sati
Ali koji od Todora? Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili Todor ili ... ?
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 03.03.2012. u 22:03:31 sati
Ja sam samo više lica istoga, nastao zbog loma simetrije kod promjene faze, zbog pada energetskog nivoa prilikom inicijalnog sirenja prostora.
Ali brate da me toliko ima, to ni Dag koji je u vrijeme Big Banga imao nekoliko godina nije očekivao...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: easy156 - 03.03.2012. u 22:19:58 sati
Antitodor!  :261:

http://www.youtube.com/watch?v=VMoYzbbNM04 (http://www.youtube.com/watch?v=VMoYzbbNM04)

Antitodor - Snovi
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 03.03.2012. u 22:30:37 sati
Antitodor!  :261:

http://www.youtube.com/watch?v=VMoYzbbNM04 (http://www.youtube.com/watch?v=VMoYzbbNM04)

Antitodor - Snovi
A dooobri suu!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 03.03.2012. u 22:33:35 sati
A dooobri suu!

 :mrgreen:
Ovaj naprijed je pljunuti anti-ja
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 03.03.2012. u 22:54:45 sati
Da, trebao bi neki ozbiljan moderator da ovo prebaci u neku temu o Todorima i onima sasvim drugačijima.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 10.03.2012. u 12:10:26 sati
Sinoć sam se vraćajući iz Zagreba oko 18,45 zaustavio iza tunela Učka i izašao iz auta. Pogled na jugozapadno nebo bio je neopisivo lijep. Bilo je prohladno, puhala je bura cijelog dana i nebo je bilo kristalno čisto, još dovoljno svjetlo da se to vidi i već tamno da Venera i Jupiter mogu pokazati svoju ljepotu i snagu. 
Ako je išta kroz godine, stoljeća i milenije moglo čovjeka okrenuti zvijezdama ovaj prizor sigurno je.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: makijato - 10.03.2012. u 12:32:34 sati
 [71*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 10.03.2012. u 14:32:53 sati
E, da. Takvi prizori uvijek i ponovo čovjeka ostavljaju bez daha. Kao da ih prvi puta gledamo.  [54*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 27.03.2012. u 14:08:15 sati
Sinoć je nekako bila prelomna večer za izlazak u ovom mjesečevom ciklusu: Mjeseca je bilo taman toliki da ga se može pogledati, a zapasti će oko 23:30 pa će se neometano moći pogledati i neki DSO. Prognoza vrlo obećavajuća i kod 7timera i kod Meteoblua pa nismo imali nikakvih dilema.
Odlučili smo ići svaki svojim autom - pored Ivanovog astrofotografskog setupa moj teleskop i prateća oprema (stolice, stoličice...) ne bi više stali u jedan auto. Možda i bi, ali čovjek se navikne na svoj raspored - sve ide brže i jednostavnije kad su stvari uvijek na svom mjestu.
Uglavnom, malo iz zalaza sunca bili smo na poziciji. Vrijeme je bilo mirno i moglo se početi uživati u pogledu na jugozapad i predstavu koju su za nas Zemljane pripremili Jupiter, Mjesec, Venera i Vlašići. Kako nebo postaje tamnije slika je sve ljepša. Iako, u svakom momentu večeri ima svoje draži i posebnosti.
Usput sam postavljao teleskop, kolimirao (dosta se raskolimirao, ali sam ga brzo vratio u dobar položaj), razmještao stvari.
Odmah sam navrtio neutralni filter na 10 mm okular, pa uz powermate 4x krenuo Mjesecom. Poslije nekog vremena sam zaključio da mi filter sa samo 3% propusnosti previše zatamnjuje sliku za ovako veliko povećanje i ovoliko mali mjesečev srp - pa sam nastavio bez filtera. Lutao sam tako brojnim morima i vidio bezbroj atola (ili su to bili krateri?). U lutanju morima i promatranju Mjeseca mogao bi tako čovjeku proteći cijeli život...
Dok se oči ne odmore od mjesečeva svjetla razmatrali smo mogućnost da stavim Ivanov red dot finder ali mu je postolje bilo preusko. Zatim je Ivan došao na jednostavnu i pokazalo se vrlo djelotvornu ideju: lasersku olovku (koju sam prije dva ljeta kupio na štandu za 100 kuna) pričvrstili smo plastičnim zatezačima na jedini okomiti na ogledalo dio na teleskopu (onaj za ubacivanje utega) i dobili efikasno tražilo, dovoljno dobro da pomogne optičkom tražilu u prvom nalaženju objekta. Sad je dalje sve bilo lagano. 
Krenuo sam s M41 i uživao u skupu tako zanimljivom zbog starih, crvenih zvijezda.
Okrenuo sam i na M42 ali čitav taj dio neba pada i tek ću ga iduće godine vidjeti u najboljim uvjetima (dodat ću, onako iz sujevjerja: nadam se).
A onda je počelo puhati sa sjevera. Toliko da se zaštitni najlon napuhavao kao spinaker i tresao teleskop. Jedino je rješenje bilo maknuti i omotač i zaštitu primarnog ogledala.
Pogledali smo kometu (naravno C 2009 P1 - Garradd) - velika sivkasta gruda. Bez boje. Listopada 2010. vidio sam kometu 103P/Hartley 2 u zelenoj boji pa sam se nadao da će i sad biti boje, ali nije bilo.
Malo od vjetra, malo od oblaka sa sjevera, malo od još prisutnog Mjeseca - situacija se pogoršala toliko da je bilo prijedloga o odlasku, a onda se polako vjetar smirio, Mjesec zapao a oblaci razišli. Da ne povjeruješ.
Stabilnost slike je ipak bila na granici, nije se vidjelo kao na početku večeri.
Pored toga otišla je i baterija na laserskom tražilu. A kako ga nisam ni mislio koristiti nisam imao rezervnu.
Svaki pokušaj da se dalje radi nešto ozbiljno je bio otežan.
Ja sam još potražio M13. Ima smiješna epizoda s M13 ali ne znam da li da vam je od sramote ispričam ili ne. Uglavnom, onako umoran i bez preciznog tražila ugledam ja herkulesov četverokut i počnem potragu. Nigdje skupa. A šta je bilo? Tražio sam u zvježđu Konus (zapravo Korvus, Corvus, Gavran) – baš lijepo četverokutno izgleda, samo što je na krivoj strani neba...
Vidjeli smo ipak i M13 u pravom zvježđu!
I M3. M3 je bio prekrasan, zgusnut, bogat.
Bližio sa jedan sat noću. Da je atmosfera bila čišća (da nije bilo onog sjevernog vjetra koji je donio brdo čestica prašine) moglo se još dugo gledati ali ovako...
Zaključno, još sam uvijek nestrpljiv ("Orion odlazi..., Mjesec dolazi..., joj...", bez veće koncentracije za detalje – prevelika je pauza od prošlih promatranja, 15 mjeseci. Istina - upoznajem teleskop i njegove mogućnosti, ponešto nađem pa se divim, ali ne osjećam se potpuno zadovoljno (kao kad se koncentriram na jedno ili dva susjedna zvježđa i samo to radim).
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 27.03.2012. u 14:16:11 sati
Bravo  :hopla:
Guštanje s novim teleskopom. Mora da je super iskustvo.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: BadMad - 27.03.2012. u 14:56:48 sati
joj, gušti  :215:
pitanje: konus zviježđe, koje je to?
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 27.03.2012. u 15:09:10 sati
Južnije od Djevice, istočnije od Raka, nije Konus nego Korvus (Corvus), moja pogreška (još jedna).
Na našem jeziku "Gavran".
Ispravit ću gore u tekstu.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: BadMad - 27.03.2012. u 15:17:05 sati
Aaa, meni to u glavi gavran. Hvala  :D  je, zbilja je kvadratast. Vidi, tek sam sad postao svjestan da znam imena sazviježđa većinom samo na hrvatskom  [36* . Idem vidjet kako se ostala zovu.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 27.03.2012. u 15:35:06 sati
Krasno izvješće, baš sam ga uživao čitati!   :286:. Može li još koja riječ o snazi novog dobsona u usporedbi sa starim?

Inače ne treba se sekirati, u Daruvaru smo proglasili kako je baš izašao Škorpion, a ono Gavran (Corvus)  [36*. Dešava se.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 27.03.2012. u 17:32:09 sati
... Može li još koja riječ o snazi novog dobsona u usporedbi sa starim? ...

Odmah se vidi da je objekt promatranja veći. Veći je Jupiter, veći su skupovi. M38 sinoć gotovo da nisam prepoznao. Dobro, jasno mi je da je sam prije npr. okularom od 10 mm imao polje od 50 minuta a sada imam 37 minuta pa mi objekt gotovo ispuni okular i šokira me veličinom.
Drugo, ranije sam počinjao okularom od 26 mm što je davalo 46x povećanje pa onda prelazio na 10 mm (120x) a sada odmah (osim za galaksije) idem sa 10 mm što mi daje 161x - teleskop mirno trpi višestruko veća povećanja.
Treće, razlučivanje je mnogo bolje pa ima mnogo više detalja - kod Jupitera je to bilo više nego očito. Za Mjesec ne mogu usporediti jer ga sad gledam drugim okularom i powermateom ali povećavati i uz jasnije detalje mogu i na dvostruko više nego ranije.
Ogledalo je 60% veće površine, kvalitetnije je, ima veći fokus i veći f broj i mogu reći da se sve to i vidi kod promatranja.
Kad budu sasvim dobri uvjeti zanima me još što će se vidjeti od boja. Pripremio sam listu dvojnih zvijezda s komponentama u raznim bojama pa me baš zanima rezultat.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 27.03.2012. u 18:11:20 sati
Kuglasti skupovi su negdje  :238:
Mene baš interesira mogu li se boje ukebati, barem u M42. Par puta sam znao vidjeti naznake smeđkaste al opet, ne mogu reći sa sigurnošću da sam je vidio.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 27.03.2012. u 18:37:33 sati
Ja sam 05.07.2008. na Rušnjaku vidio boje kod M20 s 300/1200. Osobito plavu.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 27.03.2012. u 21:57:06 sati
Izgleda da ovim teleskopom prelaziš u drugi skup promatranih objekata.  Manjih, tamnijih, udaljenijih, nekada nedostupnih.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 27.03.2012. u 22:33:36 sati
Ovime si postavio gotovo filozofsku dilemu: koji god veći teleskop uzmeš - povećavaš broj vidljivih objekata, magnitudu po magnitudu: do 11. magnitude ima oko 900.000 zvijezda, do 12. oko 1.600.000 ... ... do 16. magnitude - 100.000.000...
Moguće je bolje usmjeriti se na em objekte i nešto NGC-ova, na zanimljive dvojne zvijezde i sve to kvalitetnije pogledati.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 27.03.2012. u 22:45:14 sati
Ovime si postavio gotovo filozofsku dilemu: koji god veći teleskop uzmeš - povećavaš broj vidljivih objekata

Ja sam prelaskom na C8 izgubio neke M-ove koji su prije izgledali bolje na 130/1000. M36, M37 i M38 su mi još svježi iz Daruvara, sa C8 ispune više od vidnog polja. Dvostruki skup ispod Cassiopeje. M81 i M82 jedva stanu na sam rub vidnog polja s najmanjim mogućim povećanjem.
S druge strane, dobici su prejaki da bi se uopće pomislilo kukati  :mrgreen:
Ono što mi je prije bilo veliko povećanje - 160x - koje sam potegnuo možda dvaput na planetima sad mi je "standard" s kojim gledam 80% vremena a na planetama ide i duplo više.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 27.03.2012. u 22:48:06 sati
Uf, jednog dana kada nabavim veću mrcinu onda ću se nakačiti na galaksije i loviti detalje u njima :hopla:
Za WF i eye candy je dobro imati neki 80/400 ili 100/500, mali ED i slično.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 27.03.2012. u 22:51:15 sati
Uf, jednog dana kada nabavim veću mrcinu onda ću se nakačiti na galaksije i loviti detalje u njima :hopla:
Za WF i eye candy je dobro imati neki 80/400 ili 100/500, mali ED i slično.

Jes.
Baš ispada kako svaki teleskop, svaki promjer ima svoju nišu.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 10.04.2012. u 21:40:34 sati
Lako je to kad dođe Ivan, uzme teleskop, odnese ga u auto, na odredištu ga iznese pa nakon promatranja opet u auto i na kraju ga kad stignemo u Pulu i unese u stan. Pa ja nonšalantno izjavim da je sve lagano i da ne treba puno vremena i slično.
Ali, kad zaista treba sve sam uraditi to je već malo drugačija priča:
najprije treba pričvrstiti osigurače da se kod transporta ne odvoje baza i dio s ogledalom,
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 10.04.2012. u 21:46:43 sati
Pa treba prišarafiti poluge s kotačima
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 10.04.2012. u 21:55:42 sati
Pa namjestiti rampe, najprije staru drvenu
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 10.04.2012. u 21:56:35 sati
(na astronomu amateru je sve više slojeva odjeće...)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 10.04.2012. u 21:58:50 sati
... pa nove limene preklopne za uvoz teleskopa u auto
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 10.04.2012. u 22:04:37 sati
Pa teleskop treba krenuti na put
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 10.04.2012. u 22:16:34 sati
Pa to na mjestu promatranja ponoviti obrnutim redoslijedom (pa posložiti teleskop, gledati) pa noću na mjestu promatranja (rasklopiti teleskop i) ponoviti pravim redoslijedom, pa još kasnije noću obrnutim i u kuću.

Ima tu dva sata pažljivog posla samo oko transporta (ne računajući vožnju).
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: lonewolf21 - 10.04.2012. u 22:30:14 sati
Hm, a da staviš kuku na auto?  :111:
Točkiće već imaš, samo ga zakvačiš i vozi Miško!  :287: :zubo:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 11.04.2012. u 00:57:35 sati
Ach je nedavno dao odličnu ideju: tražiti karbonske zvijezde, tamne, crvene. Mnoge sam za ovu godinu propustio pa sam počeo s zvijezdom u Kasiopeji WZ Cass, Hip 99 - na pola je puta od bete Cass do NGC-a 7788 - zapravo je to dvojna zvijezda za koju kažu da joj komponente imaju najveću međusobnu razliku u indeksu boje za dvojne zvijezde (2,83 i 0,06). Izgleda dramatično kad se pomisli na to da po razlici u boji slavni Albireo ima "samo" 1,2 razlike!! No, tu je i zamka: komponente Albirea su magnitude 3,2 i 5,8 a ove su 7 i 8,3 (i gotovo dvostruko udaljenije). Vidi se ta velika razlika u boji ali wow efekta nema. Možda ipak usporedba nije fer jer se radi o različitim klasama. A i ja sam prvi puta u tom području (karbonskih zvijezda) pa nisam znao što ću dobiti. Treba pričekati koji mjesec da se Kasiopea podigne i da zvijezde budu u boljem položaju za promatranje.

Krenuo sam malo više, na granicu Oriona i Blizanaca po karbonsku zvijezdu BL Oriona (Hip 30564) i tu mi je odustalo lasersko tražilo (improvizirano ali ipak korisno). Valjda od hladnoće. Tražiti tamne zvijezde nije isto kao i tražiti maglice (u najširem smislu te riječi) gdje ti u tražilu kad se koliko-toliko dobro usmjeriš prema objektu razlika u odnosu na zvjezdanu ili tamnu pozadinu uvijek zapne za oko - ovdje tražiš zvijezdu u moru zvijezda pa još i tamnu (nije ni žuta ni narančasta ni crvena već baš tamnocrvena) pa je potrebno baš nepogrešivo ići od zvijezde do zvijezde, a kad vdljivost nije baš najbolja a sumnjaš i da prolaze koprenasti oblaci - to je vrlo teško i iritantno bez pouzdanog tražila.

Nastavak večeri (a nije puno ostalo do izlaska Mjeseca) bio sam u turizmu (dvojnih zvijezda): Kastor - krasne velike bijele zvijezde, blizu jedna drugoj malo više od 3"; uvijek uvjerljive zvijezde Mizar, pa nedaleke i prekrasne zvijezde Karlovog srca, pa Sjevernjača i mala susjeda (sedam magnituda razlike!).

Zatim sam se okrenuo Saturnu - velik, s prugama, ne potpuno jasan, pukotina u prstenu jedva se nazire, puno satelita, najveći (Titan) dosta van linije ostalih.

Pojavljuje se svjetlo, vide se mnoge koprenaste krpice oblaka a zatim nekako polako i dostojanstveno izlazi Mjesec.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 11.04.2012. u 02:41:42 sati
Uzivao sam u ovome.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: igasparic - 11.04.2012. u 07:08:42 sati
Super opis promatranja.  :215:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 11.04.2012. u 07:17:55 sati
Super je  [71*
Nisam očekivao ovoliko posla oko teleskopa i prijevoza. Imaš li kakve ideje da to skratiš i pojednostaviš?
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Sabina - 11.04.2012. u 07:49:35 sati
Odličan report edi.  :215:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 11.04.2012. u 11:51:48 sati
Nisam očekivao ovoliko posla oko teleskopa i prijevoza. Imaš li kakve ideje da to skratiš i pojednostaviš?

Snovi o većim i velikim teleskopima imaju i svoja jutra i buđenja...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Beorn - 11.04.2012. u 12:35:59 sati
Odličan izvještaj sa promatranja i poučno objašnjenje postupka o prijenosu montaže.  [71*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 11.04.2012. u 13:22:39 sati
Uživao sam čitati tvoje izvješće. A s posebnim užitkom sam gledao fotke transporta. Sastavni dio promatranja je i obred transporta, montaže i usjeveranja teleskopa. To se sve radi pomno i puno mara. To nije nedostatak nego udio promatračke radosti. Tko to ne shvaća neka googla fotke DSO-a po internetu. Ljepše su.   :286:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 11.04.2012. u 13:26:49 sati
Dobro je to Davor opisao. Ako ne patiš dok nešto radiš, nije to onda prava ljubav. :)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 11.04.2012. u 13:35:59 sati
A mi koji nismo mazohisti i ne njegujemo takve sklonosti?  :zubo:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 11.04.2012. u 13:39:37 sati
vi kupite go-to :zubo:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: galileo - 11.04.2012. u 18:07:04 sati
Edi, izvješće nije samo pouka rada s velikim teleskopom nego i više od toga. [71*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 23.06.2012. u 16:03:05 sati
Nakon prekrasne noći provedene na Tičanu među čak tisuću ljudi - tisuću ljudi a, primijetili su i drugi, posebno mirne i nekako svečane atmosfere, uz priče o vješticama (štrigama) i vješcima (štrigunima) o arheoastronomiji ali i običnim temama, uz paljenje vatre (krijesa) i preskakanje preko vatre...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 23.06.2012. u 16:21:43 sati
... pozvala me Matea da joj pokažem kako se traže DSO objekti.
Najprije smo namjestili tražilo s amici prizmom (8x50) jer je 8x30 bez prizme prezahtjevno i malo se toga kroz njega vidi da bi se moglo tražiti "sa zvijezde na zvijezdu".
Pogledali smo najprije Saturn (uz očekivano oduševljenje i drugih prisutnih), mijenjali okulare
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: galileo - 23.06.2012. u 16:57:04 sati
... pozvala me Matea da joj pokažem kako se traže DSO objekti.
Najprije smo namjestili tražilo s amici prizmom (8x50) jer je 8x30 bez prizme prezahtjevno i malo se toga kroz njega vidi da bi se moglo tražiti "sa zvijezde na zvijezdu".
Pogledali smo najprije Saturn (uz očekivano oduševljenje i šire rodbine), mijenjali okulare
Edi, koja najveća povećanja koristiš glede činjenice da montaža nije ekvatrijalna niti motorizirana?   :sesir:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 23.06.2012. u 17:12:07 sati
Ti me pitaš za moj 15" teleskop ili za Matein refraktor 102/1000?
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: galileo - 23.06.2012. u 17:44:02 sati
Ti me pitaš za moj 15" teleskop ili za Matein refraktor 102/1000?
Pitam za tvoj 15" teleskop.  :286:
Nisam kužio da se u zadnjem opisu radilo o refraktoru 102/1000.   [36*   
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 23.06.2012. u 18:14:40 sati
Pa za sada sam gledao Mjesec na 645x. Mogao sam pratiti objekt koji sam gledao.
Inače uglavnom gledam na 161x (ethos 10 mm) jer mi daje komotnost - objekt je dugo u vidnom polju.
Nisam još do sada ni dosta puta gledao niti eksperimentirao da ti mogu dati bolji odgovor.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 23.06.2012. u 18:47:45 sati
Kad si tako među ljudima vrlo je korisno imati sa sobom laserski pokazivač i prošaratii malo po zvježđima a i pokazati što se upravo gleda teleskopom.
Nastavili smo Škorpionom, najprije se divili boji Antaresa pa zatim potražili M4. U Skyhcartu smo postavili "okular" na 270 minuta koliko pokazuje tražilo i vidjeli gdje će se nalaziti M4 ako centriramo na Antares. I za početnika a i za mene uzbudljivo je potom doista i vidjeti mrljicu u tražilu pa zatim skup u teleskopu!
O dosta smo tema razgovarali usput: kako znamo da je okular dobro postavljen (čuti, osjetiti ga kad "sjedne"), kojim okularom gledati? Početi s 25 mm svaki objekt, pa pokušati s 9mm, pa ako se vidi dalje sa 6 mm, pa procijeniti s kojim se kako vidi i izabrati; gdje držati okular s kojim se ne gleda a da ga se ne razbije, kako se obući, kako birati teme za promatranje ...
Povisili smo tronožac pa potražili Albireo, to je već Matea sama radila, pa se spustili do Strijelca.
Uglavnom, bio sam zadovoljan - osim teorije sad je ona to probala i u praksi, u savladavanju problema i detalja...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 25.06.2012. u 17:53:08 sati
Temeljni edukativni pristup, baš lijepo Edi  [71*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 22.08.2012. u 00:13:25 sati
Jučer sam dugo oklijevao pa ipak u 8 navečer ukrcao teleskop i otišao 35 km van Pule, našao polje s kolnim putem i zaustavio se desetak metara od bijele ceste. Počupao suhu travu s puta i počeo iskrcavati stvari. Na 340 sam metara pa će valjda biti dobro.
Dok sam sve posložio već je bilo deset sati. Mrak. Ali ne onakav kakav sam htio - previše toga vidim oko sebe a premalo toga iznad sebe. To i je bio razlog mog oklijevanja: iako je prognoza govorila da će biti dobro, naprosto mi se to nije slagalo sa stvarnošću - moralo bi pasti malo kiše da očisti atmosferu, ili bi bar trebalo zapuhati s juga. No, što je tu je - ovog ljeta kiše u Istri nema - izgleda da je ni neće biti još dugo - ostaje astronomija s prašinom.
Malo kolimacije teleskopa pa duže uštimavanje tražila i teleskopa - to se odužilo jer sam bio skidao tražilo i nepažljivo ga izvlačio iz prstenova. Taman kad sam provjeravao je li sve u usklađeno u tražilo mi je uplovila Svemirska stanica pa sam je onako svijetlu i dostojanstveno sporu otpratio do kraja. Tom jakom polaganom bijelom svjetlu ne prestajem se diviti - nekako mi s njim uplove SF-ovi koje sam čitao i gledao – svi odjednom stopljeni u dobre uspomene..

Promatranje sam planirao početi oko i iznad Antaresa ali za to je trebalo doći dva sata ranije pa sam otišao do Strijelca.
Četiri i pol stupnja sjevernije od M55 (prema 51 i 52 Strijelca) je par m 5.6 - 8.6, narandžasta zvijezda i plavi pratilac na 7,8" udaljenosti. Kao par otkriveni su 1930. godine.
Pet stupnjeva sjevernije od lambde je 21 Strijelca: narandžasto plavozeleni par, m 4.9 - 7.4 udaljene samo 1,9". Ali ja to večeras nisam vidio - mislim, vidio sam naranžastu zvijezdu ali je se nije dalo razlučiti.
U Štitu sam, na samoj jugozapadnoj granici, našao Struve 2306, na stupanj od M17 i stupanj i pol od M16 (ne baš u liniji - malo u lijevom luku). Udaljene 10" oko 8. i 9. magnitude, zlatnožuta i plava a i ta plava kažu da bi se razdvajala na 0,8 sekundi, ali to se ne da provjeriti.
Struve 2373 su tamno žute zvijezde udaljene 4,6" i magnitude 7.2 i 8.3.
Obustavio sam potragu za tamnim dvojnim zvijezdama – atmosfera baš nije bila za to. Što je vrijeme više prolazilo to je na jugozapadu bilo svjetlije?!
Pa sam skrenuo ka svjetlijim objektima.
Da vam ne pričam o pregledavanju cijelog neba, samo ću istaći da me M22 večeras nekako posebno oduševio. Neka mirnoća i grandioznost je izvirala iz njega. Nisam brojao razlučene zvjezdice ali bilo ih je stvarno mnogo.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Steblaj - 22.08.2012. u 08:43:04 sati
Nije bilo vlage tamo di si gledao? Iznad kampa Stoja sam nakon sat vremena pokupio stvari i otišao. Taman sam se usjeverio. :zubo:

U svakom slučaju lijep izvještaj. Baš sam se neki dan pitao kako je taj teleskopčić...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 22.08.2012. u 12:58:24 sati
Lijep izvještaj Edi!  [71*

Hoćemo li imati prilike škicnuti kroz tvog ljepotana za koji tjedan na PG?  :286:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 22.08.2012. u 12:59:30 sati
Uf, da je i meni tvoj pogled na M22 :)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 22.08.2012. u 14:38:43 sati
Nije bilo vlage tamo di si gledao? Iznad kampa Stoja sam nakon sat vremena pokupio stvari i otišao. ....

A čuj, na Stoji imaš more na sto metara i to s dvije strane i ako nema bar malo vjetra, pri ovoj vrućini čim padne noć mora  biti vlage.

Meni gore nije bilo vlage - a onda sam oko dva sata doživio nešto što u životu nisam: nekoliko minuta vrućeg vlažnog vjetra, kao da je netko puhnuo vodenu paru u mene. Sve se u času smočilo...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: makijato - 22.08.2012. u 14:52:57 sati
 Lijep izvještaj [71*  :286:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 22.08.2012. u 15:01:44 sati

... Hoćemo li imati prilike škicnuti kroz tvog ljepotana za koji tjedan na PG?
...

Svakako mislim doći na PGSP. I sve što pronađete i sam ću pogledati  :D
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 22.08.2012. u 15:06:28 sati
To!  [71*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Steblaj - 22.08.2012. u 17:37:49 sati
Ma tako je i meni bilo, zato i pitam. Prije nego što sam izašao bio sam vani, nije bilo vlage. Samo sam se prebacio na standardnu poziciju, i opet ništa. I onda odjednom, sve mokro.

A ma...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: eulogy - 22.08.2012. u 18:11:16 sati
...

Svakako mislim doći na PGSP. I sve što pronađete i sam ću pogledati  :D

 :hopla: svakako uzmi par slinceka za sline koje ce curit  [71*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 26.08.2012. u 18:17:33 sati
Te poluge s točkovima su naprosto bile preteške
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 26.08.2012. u 18:19:45 sati
Pa sam ja to temeljito zarezao i sad su puuuuno lakše.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 26.08.2012. u 18:21:50 sati
A odrezao sam više od pola lima na rampama tako da i tu imam mnogo manje muke za prenošenje i postavljanje rampi. Prije su profili bili visoki nekih 7 cm a sad su 3. A to je dosta bespotrebnih kilograma za prenošenje
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 26.08.2012. u 18:28:46 sati
A i bilo mi jako nespretno po stanu do izlaznih vratiju voziti teleskop tim polugama na kotačima pa sam napravio jednostavno podvozje na kotačićima tako da poluge namontiram tek kod izlaznih vrata (gdje više ne moram manevrirati oko trosjeda i kroz sobna vrata)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 26.08.2012. u 20:01:08 sati
Odlicna poboljsanja si napravio.
A sto mislis o jednoj kombinaciji tvoje dvije preinake: na postojeca kolica ugradis jedan okretni kotacic koji ce u kombinaciji s dva prednja odraditi manevriranje, a sipke prerezes na pogodnom mjestu tako da ih mozes presavinuti za 90o prema gore tako da ti ne smetaju kod manevriranja. Spoj napravis s leptir maticama ili kakvim slicnim jednostavnijim sistemom.
Ne znam da li sam dobro objasnio. Tu je ipak crtez koji vrijedi barem 1000 rijeci  :mrgreen:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 26.08.2012. u 21:00:32 sati
Da, da, razumijem te sasvim.
Razmišljao sam o jednom pa čak i o dva dodatna kotača, ali je problem to što ako je kotač fiksan onda cijeli teleskop ne sjeda na pod kad dođem do mjesta gledanja i spustim poluge do zemlje (poda) jer su kotači (ovi veliki napred) zamišljeni i postavljeni tako da imaju funkciju tek kad poluge digneš do nekog kuta da bi ih mogao držati i hodati.
Meni je cilj - postići lakoću, pokretljivost i to da ni u jednom momentu sam ne moram dignuti tih 20,5 kg.
A vidi, ovo nije baš elegantno ali je funkcionalno:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 26.08.2012. u 21:29:19 sati
Ovo je fino rješenje, zauzima stvarno minimum transportnog prostora.
Zanima me samo, obzirom da su mali kotači, a da je sve to prilično teško i bez amortizacije, kako jes truckanjem? Ipak je staklo u pitanju.

A vidjeh, u pitanju je samo vožnja po stanu.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 26.08.2012. u 21:51:55 sati
Da, samo po stanu.
Od predsoblja imam ravan prostor i ne moram više manevrirati, skroz do ceste (uz jednu rampu) i zatim kod ulaska u auto. Ali za to vani  imam dovoljno širine. Kotači na kraju poluga su deset inčni (punjeni zrakom) i lako podnesu neravnine.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Danijel - 26.08.2012. u 23:10:48 sati
Imo sam ja nešt slično :286:

(http://i27.tinypic.com/35lujh1.jpg)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 26.08.2012. u 23:17:27 sati
Da, da, razumijem te sasvim.
Razmišljao sam o jednom pa čak i o dva dodatna kotača, ali je problem to što ako je kotač fiksan onda cijeli teleskop ne sjeda na pod kad dođem do mjesta gledanja i spustim poluge do zemlje (poda) jer su kotači (ovi veliki napred) zamišljeni i postavljeni tako da imaju funkciju tek kad poluge digneš do nekog kuta da bi ih mogao držati i hodati.
Meni je cilj - postići lakoću, pokretljivost i to da ni u jednom momentu sam ne moram dignuti tih 20,5 kg.
A vidi, ovo nije baš elegantno ali je funkcionalno:
Ne moraju biti fiksni, samo jedna prečka mudro projektirana koja se zakvaci preko one postojece dvije od kolica. Na mjestu ju drzi jedna rupa na svakoj strani kolica i tezina skopa. Nema sarafljenja.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 26.08.2012. u 23:58:24 sati
A vidi, šefu se moj koncept dopada.
Vraća ga u djetinjstvo...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Danijel - 27.08.2012. u 00:00:37 sati
 [36*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Rajko - 27.08.2012. u 00:05:17 sati
lijepo ti stoje štramplice! :90:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 13.11.2012. u 15:48:08 sati
Meni taj go-to nekako ne ide: upišem u putni navigator sve po redu šta traži: Italia, Udine, Campoformido, 145 - krenemo, idemo, siđemo s auto-puta na Udine jug, sve kako piše u uputama za nalaženje Skypointa, dođemo u Udine, nađemo ulicu Campoformido, ali - nigdje broja 145. Ulica uporno završava na broju 137... Koliko god puta se okrenuli i počeli s početka.
Srećom je samnom bio Anton, a odrasla djeca ko odrasla djeca, sumnjaju u pamet svakoga tko ima više od 30 godina - pokazalo se s pravom - jer se nakon pažljivijeg čitanja (jedine) otprintane stranice Skypointa koju sam imao ispostavilo  ... ... da sam u Zagrebu tražio Velikogoričku, umjesto u Velikoj Gorici...
Uglavnom, na toj jedinoj stranici koju smo imali bile su srećom (ili namjerno za ovakve kao ja) otisnute koordinate pa smo prešli na starhopanje - idi još ovom ulicom prema jugu, a joj idemo na istok umjesto na zapad, okreni - i ... ubrzo smo našli prodavaonicu s blagom: ulazi se kao u banku - zvono, klik, zeleno svjetlo i odmah na ulazu s desna jedno 20000 eura meade-a 16 na ogromnom forku, pa... pa... hodaš zatravljen među tronošcima a mladi prodavač (očito navikao na novopridošle) samo negovoreći ništa prati s distance ...
Nije to veliki prostor, jedno deset sa deset metara ali sve što pogledaš ima previše brojaka prije znaka €.
Rashipnotizirao sam se i uputio vitrinama - ipak sam došao po okular: moj 26 mm je previše milimetara za f 4,2 teleskop: izlazna pupila dođe na 6,2 mm što je za moje godine prilično previše.
Mislio sam kupiti nešto oko 20 mm za startni okular.
Recimo explore scientific 20 mm ili ethos 21.
Explore scientific izgleda puno bolje nego na fotografijama - manji je i privlačniji u stvarnosti, odgovaralo mi je i povećanje i kut - stupanj i petnaest minuta. Iste je težine kao ethos 21, a još k tome unatoč popustu koji Skypoint daje na ethose - 200 € jeftiniji (da li je ethos zaista toliko bolji - o tome traju diskusije).
No, nakon razmišljanja (razmišljam ja već dugo) odlučio sam se za ethos 17 - istina, startam s većim povećanjem: 95 umjesto 81 puta i manjim kutem: 67 umjesto 75 minuta - ali - s dosta manjom izlaznom pupilom - 4 mm umjesto 4,7 ili 5 mm kod ethosa 21. Naprosto vjerujem astrobobovoj tezi u temi "zablude oko povećanja na teleskopima" i pohvalama koje je dobio - smanjiti izlaznu pupilu!  Pa sam žrtvovao nešto širine.
Nismo na putu stigli ni ručati.
Čekamo večerašnje nebo.
Koje bi konačno trebalo biti bez oblaka i vlage. Valjda i hoće...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 14.11.2012. u 00:55:41 sati
Gleda se! Nisu neki uvjeti, puno je vlage ali Anton i ja smo vani. Onako, turistički. Ali uživamo.
Kakav kontrast!!
Orionova maglica je veličanstvena. Nikakav filter- samo okular.
Predivna je scena bio "izlazak" Europe, oko ponoći - 1 sekunda naprama 48 sekundi promjera, svega nekoliko sekundi razmaknuti - nekako veličanstveno.
Sad imamo pauzu.
Čekamo da se Sirius malo podigne.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 14.11.2012. u 03:39:37 sati
Podigao se Sirius ali i bura. Smanjili smo očekivanja.
Prosetali smo po okolini: M50, M47 i 46.
M46 me kao i uvijek uspije oduševiti velikim brojem sitnih zvjezdica i planetarnom maglicom među njima. Planetarna maglica (NGC 2438) nije među zvijezdama u stvarnosti nego je dvostruko bliže ali se lijepo ukomponirala.
Pogledali smo Rigel i njegovu dvojnu zvijezdicu - ogromne razlike u magnitudi i uvijek traje dok je ne uočiš a onda kažeš pa naravno tu je.
Vraćali smo se na M42 i 43 (lijepo jasno i široko odvojeni) na trapez (pokušao sam ga i razlučiti bolje ali sa sinoćnjih maksimalnih 2,5 sekundi razlučivosti nije se dalo, ili se meni nije dalo kraj tako prekrasnog pogleda koji je pružao novi okular. U M42 se vidjela gustoća, dubina magličastog dijela.
Vraćali smo se i na Jupiter, gledati kako Europa odmiče, pogledati detaljnije Jupiterove pruge.
Pa na Orionov pojas, na Sigmu Oriona i divili se dvojnoj zvijezdi (13") pa tri minute "desnije" (tada je već je bilo dva sata) i zvjezdicama 9. magnitude sa niti 9" razmaka.
Castor je blještao i vidjelo se da nije jedna zvijezda ali zbog sve jače bure i ne više od toga.
Puno smo pričali (o astronomiji), Anton je nakon nekog vremena i sam tražio i vodio dobsona pa sad moze bogatiji za to iskustvo natrag u Zagreb.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Alan - 14.11.2012. u 12:44:25 sati
Super, lijepo. :112:

Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 14.11.2012. u 16:03:34 sati
Svaka čast Edi, oduševio si me.  :sesir:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Tomislav - 14.11.2012. u 18:55:12 sati
Isprobavanje novog okulara, jupi :hopla:
Mora da si bio veseo kao dijete  :215:

Za ljubiteljskog astronoma - Što ćeš lijepše :)
Sigurno te čeka još puno lijepih trenutaka sa 17E.
Možda da slijedeći puta ubodeš neki coma korektor, tvoj teleskop je F4, koliko sam razabrao, ništa te ne smeta to?
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: tsestan - 14.11.2012. u 23:52:59 sati
Ovo je bio pravi live action :215:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 15.11.2012. u 00:17:13 sati
Možda da slijedeći puta ubodeš neki coma korektor, tvoj teleskop je F4, koliko sam razabrao, ništa te ne smeta to?

4,2.
Ma ne, ne smeta.
Čitao jesam ali nisam razmišljao o kupnji.
Dobson ima svoje mane i što god radio od njega ne možeš napraviti pravi teleskop. Ili je malo ogledalo, ili veliko sekundarno, ili je preteška cijev, ili je nešto s postoljem ili je dobro i veliko ogledalo pa mali f broj, ili je sve kako si želio pa ga ne možeš staviti u auto. Nemaš elektroničko traženje ni praćenje, sastavljaš ga i rastavljaš, pa kolimatori. Ne možeš fotografirati, ne možeš istovremeno jesti palačinke i gledati ...
Uvijek je nešto.
Pa se ipak moraš sjetiti što je bila namjera: uloviti što više svjetla za ono novaca koliko imaš.
I otići gdje je tamnije. I uživati.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 05.02.2013. u 03:10:10 sati
Pozicija.
Oblaka ima ali takva je i prognoza. U 19 ce naglo nestati. :D
 
Stvarno se i razvedrilo.
Izabrao sam si dobru poziciju, petnaestak kilometara sjeverno od Pule. Večeras sam bio sam, ako ne brojim vas, šuškanja po grmlju i onih parstotisućamilijardi bića po bližem Svemiru. Imao sam moto kekse i čaj od trešnje u termosici i prilično ambiciozne planove.
Čvrsto sam odlučio večeras ne promatrati M42 - pa ne može čovjek cijeli život promatrati M42!
Pa sam počeo s M78 - maglica je lijepa, svjetla i lako ju je naći.
Pa Jupiter. Nekako nagnuti Jupiter.
Pa Plejade - samo kroz 9x50 jer ih teleskopom ne mogu obuhvatiti cijele a nisam želio kvariti dojam.
Zbog blagog najprije južnog pa zapadnog vjetra (oba s mora) koji su puhali tokom dana zvijezde su se vidjele gotovo s horizonta. Čak i na strani prema Puli nije smetalo svjetlo. Bio je užitak gledati nebo golim okom.
Spustio sam se sasvim južno i pogledao M93.
Kad sam hto pogledati M79 shvatio sam da se sakrio među grane jedinog stabla u okolini...
Dva stupnja zapadnije od meni omiljenog skupa M41 (kojeg nisam popustio pogledai) kraj plave zvijezde 17 Velikog psa (lako ju je naći u trokutu je s 15 i Pi) četrdeset sekundi južnije nalazi se mala vrlo crvena zvijezda (i kraj nje žuta) - lijepa slika.
Pogledao sam (i divio se) M46 sa NGC 2438, zatim M47, NGC 2423, M50, NGC 2353.
Pa sam rekao kvragu jednom se živi i okrenuo na M42 - i opet ostao bez daha: kako je to lijepo napravljeno, pravo umjetničko djelo; znam da nije namjerno, ali opet - kako predivno.
Pa sam se otisao malo odlediti u auto i pojesti kekse i piti caja.
Nakon toga okrenuo sam gore i počeo tražiti sredinu puta od Betelgueza do Capelle i razmišljao da li krenuti u novi pohod od M1 ili M35 - kad se više nije ništa vidjelo - ne na nebu, tamo je bilo prebogato - nije se vidjelo tu dolje jer mi je sekundar odjednom bio bijel od mraza.
Pa sad ti imaj teleskope bez cijevi. Zimi.
 
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 05.02.2013. u 07:42:07 sati
Čvrsto sam odlučio večeras ne promatrati M42 - pa ne može čovjek cijeli život promatrati M42!
.
.
.
Pa sam rekao kvragu jednom se živi i okrenuo na M42 - i opet ostao bez daha: kako je to lijepo napravljeno, pravo umjetničko djelo; znam da nije namjerno, ali opet - kako predivno.

 :zubo:
Ni ja ne bih izdržao.
Ali fino si iskoristio dobro vrijeme  [71*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 05.02.2013. u 13:24:40 sati
Priča atmosfere. Uživah čitajući te Edi.  :215:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 05.02.2013. u 14:03:12 sati
Ediii, uzivancija za citati, hvala!  :112:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 05.02.2013. u 14:07:18 sati
Pa sam rekao kvragu jednom se živi i okrenuo na M42 - i opet ostao bez daha: kako je to lijepo napravljeno, pravo umjetničko djelo; znam da nije namjerno, ali opet - kako predivno.

Točni znam filing :)
Neću gledati M42, već je dosadna bla bla i onda je pogledam i oduševim se :)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Tomislav - 05.02.2013. u 19:08:16 sati
Super! Hoćemo još :215:
Po tvome opisu si dočekao pravu noć - onakvu kakvu se poželjeti može!
Potez Mliječne staze od Veliokog Psa preko jednoroga do Blizanaca je čista romantika. Materijala prepuno.

A ovo sa zamagljenim sekundarom - meni se baš jučer dogodila čudna stvar - iako je inače zamagljeni sekunar stvar koja dalje promatranje čini nemogućim, ja sam jučer skužio da sam promatrao ne znam koliko vremena sa zamagljenim/zaleđenim. Bilo je nešto čudno, kada razmišljam unatrag je kontrast bio niži, i nije bilo neke rezolucije (nemoguće je bilo gledati na nekom većem povećanju), ali svejedno sam mogao gledati i vidjeti stvari. Što to bi????  :111: Možda je zaleđena površina i dalje djelovala reflektivno???  :111:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 05.02.2013. u 19:48:50 sati
Sigurno je. Pa znas da i teleskop sa zrcalom koje nije aluminizirano također normalno radi.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Tomislav - 05.02.2013. u 19:50:47 sati
Ok, ali inače kada bi mi se orosio sekundar je sve postalo nemoguće tamno, baš ono, kraj pomatranja. Znači stvarno je u ledu bila stvar?
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 05.02.2013. u 19:53:09 sati
Da rosa su okrugle kapljice pa zapravo vecinu svjetla rasprsuju, ali ledeni kristali su nesto drugo i ocito bolje funkcioniraju.
Naslov: Re: Promatranje u Istri
Autor: Beorn - 05.02.2013. u 22:24:16 sati
Odličan opis Edi! Hvala. :-)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 06.02.2013. u 20:39:04 sati
A da, još sam htio reći da hladnoća i laseri zaista ne idu zajedno.
Počelo je s kolimatorom. Posumnjao sam u bateriju, ali i nakon što sam je promijenio kolimator je i dalje davao slabašan svjetlosni trak.
Pa sam se sjetio da se o tome ovdje raspravljalo, da je potrebna neka temperatura da se kristali pobude (a ta sigurno nije ovoliko blizu nule).
Nije bilo druge nego kolimator staviti pod jakne i trenerku u džep košulje.
To je već pomoglo.
S laserskim pointerom još gore - duže je stajao na hladnoći prije nego sam počeo promatrati (traje to dok se sve ne složi) pa je sasvim odustao. Skinuo sam ga s teleskopa.
Uzeo sam jači pointer ali nisam ga montirao nego radi usmjeravanja teleskopa samo prislonio i tako uključivao "iz ruke" što mi je bilo dovoljno da optičkim tražilom ulovim poznatu zvijezdu i nastavim.
A pointer nazad na toplo.
Zima ima svoje zahtjeve...
   
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Bacač - 06.02.2013. u 21:50:41 sati
Točni znam filing :)
Neću gledati M42, već je dosadna bla bla i onda je pogledam i oduševim se :)


:zubo:
Ni ja ne bih izdržao.
Ali fino si iskoristio dobro vrijeme  [71*


Čvrsto sam odlučio večeras ne promatrati M42 - pa ne može čovjek cijeli život promatrati M42!
...
Pa sam rekao kvragu jednom se živi i okrenuo na M42 - i opet ostao bez daha: kako je to lijepo napravljeno, pravo umjetničko djelo; znam da nije namjerno, ali opet - kako predivno.

 Zaključak: Astronomija ne može dosaditi, makar na nebu ne bilo ništa osim M42.  :mrgreen:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Tomislav - 06.02.2013. u 22:04:42 sati
...A ja bih dodao, pogotovo uz ovakvu zimu. [02*  :286:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 07.02.2013. u 07:24:04 sati
Zaključak: Astronomija ne može dosaditi, makar na nebu ne bilo ništa osim M42.  :mrgreen:

Zaboravio si 400mm objektiv  :76:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 07.02.2013. u 07:37:08 sati
Edi, pa kolika je bila temperatura kada su ti se laseri smrznuli? Meni je kolimator uredno radio na -3°C
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 07.02.2013. u 10:18:01 sati
Ovi jeftini laseri pointeri zakažu čim malo zahladi, ne treba niti smrznuti.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 07.02.2013. u 11:50:37 sati
Edi, pa kolika je bila temperatura kada su ti se laseri smrznuli? Meni je kolimator uredno radio na -3°C

Bilo je u početku oko 3 stupnja. 
Možda je problem bio u tome što sam transportne kutije stavio na zemlju i otvorio ih da se hlade okulari, a kolimator nije bio posebno u nečem što bi držalo toplinu pa se pothladio dok sam izvukao i sastavio teleskop i porazmjestio stolice, karte i ostalo.
Ma davao je on trak ali dosta slabiji. U svakom slučaju kolimator ću ubuduće (zimi) nositi u džepu.

Ovi jeftini laseri pointeri zakažu čim malo zahladi, ne treba niti smrznuti.

Ma da, očita je bila razlika između jeftine "olovke" i pravog pointera (dobro, ovaj drugi se nije stigao pothladiti jer je bio u svojoj kutiji u tkanini). Razlog zašto koristim taj jeftini je što je manje agresivan a i taj slabašan trak mi je dovoljan da "pogodim" zvijezdu, nađem je u optičkom tražilu i nastavim starhopati.
Osim zimi, očito.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Tomislav - 07.02.2013. u 14:33:06 sati
Možda je problem bio u tome što sam transportne kutije stavio na zemlju i otvorio ih da se hlade okulari

Edi, baš predmalo sam čitao raspravu, da je okulare po zimi bolje NE pustiti na hladnome te da izjednačavanje temperature materiala sa vanjskom temperaturom ne igra ulogu kao kod teleskopa. Možda može netko dati komentar na ovo - kažem pročitao sam, nisam se udubio i nije 100% provjereno.

Do predmalo sam ih i ja hladio, ali što sam naučio je, da kada se okulati ohlade na vanjsku temperaturu se zapravo skoro smrznu i počinje se sve magliti čim pripližiš glavu/oko. Jednom kada postanu prehladni, je promatranje gotovo. Odkada sam to skužio, sada po zimi držim kovčeg sa okularima stalno zatvoren i svi su unutra, da što duže vremena zadrže višu temperaturu. Ili čak i okular držati u džepu, da bude na toplome (kod Ethosa će to biti problem, prevelik je...)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: orion69 - 07.02.2013. u 14:47:48 sati
Staviš grijač na okular i sve OK.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Tomislav - 07.02.2013. u 18:44:16 sati
ti si već na grijačima, to je već viša znanost :D...
Htio sam poantirati, da je očito bolje okulare NE hladiti, jer sam i ja to do predmalo (kako se čini pogrešno) radio.
A kada pokušaš promatrati na -12 stupnjeva, tada sigurno već i grijači dođu u obzir. Premda i držanje u džepu sigurno napravi razliku.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 07.02.2013. u 21:14:46 sati
Ovo je zanimljivo.
Kod nas ovdje ipak ne dođe do -12. Najniža temperatura na kojoj sam promatrao bila je, na kraju promatranja, -5. Jednom.
Mislim da ipak ne bi smjela biti prevelika razlika od okolne temperature, ali to očito ovisi o temperaturama na kojima se gleda - sigurno nije isto kod tebe na -12 i kod mene na +3.
No kad stignem na mjesto promatranja ipak ih izvučem iz auta da se temperatura izjednači.
Inače, ja okulare dok gledam i držim u džepovima. Ne zbog grijanja nego zbog praktičnosti, brže ih promijenim i ne moram hodati bez potrebe po mraku. Obično radim s dva (ranije 26 i 10, a sada 17 i 10 mm) a dok jednim gledam drugi mi je u (velikom) džepu.
Treći (7 mm) rjeđe koristim i taj mi je u gornjem džepu, crvena lampa a sad će i laserski pointer u ostalim džepovima.
   
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Tomislav - 08.02.2013. u 12:09:56 sati
Ovo je zanimljivo.
Kod nas ovdje ipak ne dođe do -12. Najniža temperatura na kojoj sam promatrao bila je, na kraju promatranja, -5. Jednom.
Mislim da ipak ne bi smjela biti prevelika razlika od okolne temperature, ali to očito ovisi o temperaturama na kojima se gleda - sigurno nije isto kod tebe na -12 i kod mene na +3.


Tako je, oko 0 stupnjeva ni ja nemam problema sa magljenjem, osim ako baš ne zalijepim oko preblizu okulara i predugo vremena, a -12 sam doživio samo jednom i tada bi bili potrebni grijači, jer nisam uopće mogao ništa gledati. Ili da bi ih i ja imao stalno u džepovima, jer ih nisam. Džepovi pomažu jer okulare sigurno drže malo toplije od okoline.
E sada kolika smije biti razlika i da li je to štetno kao u slućaju ogledala , neznam. Predamlo pročitao da nije toliko, ali kažem, nije provjereno.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 05.08.2013. u 02:02:11 sati
Teško je odoliti tolikim izazovima odjednom: ljeto je, vikend je, vedro je danima, ne puše bura, prognoza dobra.
Ali da, bila je i jedna mana: vruće je, jako vruće.
Prije kretanja upalio sam auto i stavio klimu na 18 stupnjeva i tako jedno pola sata. Da se primarno ogledalo bar malo ohladi.
To je ljeti problem, visoka temperatura koja onda iz sata u sat brzo pada pa ogledalo dođe sebi taman kad se meni već dobrano spava. Najbolje bi ljeti bilo početi promatranja u jedan iza ponoći. Ali to baš nije realno. Bar ne u mojim godinama. Nakon radnog tjedna.

E da, prije paljenja auta bilo je na redu pranje ogledala.
Nabavio sam najbolje medicinske vate, 95% alkohol (morao sam reći za koju svrhu i dobio obavezno "ajme to mene jako zanima ..."), dvije boce od 5 litara destilirane vode, kvalitetne papirnate ručnike ... i onda shvatio da su nam ta uputstva s američkih star partija malo zastarjela, da su dobra za primarna ogledala čiji premazi su od prije 30 godina ili se još jedva drže, pa sam uzeo tuš, stavio mlaku vodu i otuširao ogledalo. Zatim sam ipak nastavio "po knjizi" par kapi tekućeg deterdženta za suđe u jednu bocu desilirane vode pa vatom lagano kružno prelazio (nikad dvaput preko istog mjesta, gotovo ne dotičući površinu ogledala) i tako više puta, pa ispiranje destiliranom vodom i sušenje - upijanje papirnatim ručnikom dijelova s kojih voda nije otišla nakon nagibanja ogledala (alkohol sam preskočio). Na kraju pregled - sve se sjaji - i montaža na čeliju.

 
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 05.08.2013. u 02:30:41 sati
Poslove prenošenja radio je Anton pa smo tako mogli krenuti kasnije a na mjestu promatranja brzo smo sastavili teleskop.
Kad su se i okulari malo priviknuli na temperaturu počeli smo - sa Saturnom. Onako nisko, svega deset stupnjeva nad horizontom nije se baš dao povećavati - na 95x bio je lijepa slika.
I ostatak večeri bili smo na 95x.
Hlađenje atmosfere s današnjih nevjerojatnih 39 stupnjeva ipak nije moglo ostati bez posljedica - iako potpuno vedro nebo nije bilo baš predobro.
Promatranje u društvu ima svojih lijepih strana (nekome nešto pokazuješ, pričaš i otvaraš mu vidike u novo) ali te to ujedno i usporava i mijenja, skraćuje repertoar.
Nastavili smo s M 28, pa prekrasnim M 22.
Meni je uvijek zanimljivo prošetati po Mliječnoj stazi, onako, ništa posebno ne tražeći a uživajući u bezbroju zvijezda pa sam rekao i Antonu da prošeće od Strijelca "prema gore lijevo". To je baš dobar put.
Pogledali smo i M 51 pa onda i Andromedu uz priču o tome kako je nastao popis Messierovih objekata ("to nemojte promatrati, ne gubite vrijeme - to sigurno nisu komete") i kako se kasno shvatilo da su neke nebule spiralne a da su neke, pa čak i Andromeda - galaksije, nešto što ne pripada našoj galaksiji.
Pa smo se vratili - M 20, M 8, M 21, M 25, M 24, M 17 (svakako!) pa M 11 (uvijek oduševljavajući M 11) i tu smo negdje zaključili da se vidi sve manje i da valja otići kući.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 05.08.2013. u 08:21:46 sati
Bravo za promatranje  [71*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Steblaj - 05.08.2013. u 14:27:38 sati
 [71*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 06.08.2013. u 08:45:15 sati

Krasno izvješće Edi!  :215:


......
E da, prije paljenja auta bilo je na redu pranje ogledala......

Zar nisi to mogao jednostavnije obaviti u perilici za suđe?  :mrgreen:
Meni je obično daleko veći problem usklađivanja temperatura zimi kada su velike razlike između kućne temperature i vani, nego ljeti. Vjerojatno zato što je ogledalo manje i dobro prati pad noćne temperature.


Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 06.08.2013. u 18:05:19 sati
To s perilicom ti nije loša ideja (da ne bi slučajno netko probao!!!) - naklečao sam se ovako (i stekao bar malo poniznosti).
Ali šta ću - ovo ogledalo nije išlo u sudoper pa da ga operem sjedeći (to se ja kao žalim...).

Ma da, zimi je to s hlađenjem daleko veći problem ... Sada stvarno nisam vidio da bi kuhalo niti na početku promatranja. A zimi dok se ogledalo ohladi stvarno treba čekati.


Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 06.08.2013. u 21:43:56 sati
Večeras ću promatrati iz dvorišta - jug i šezdesetak stupnjeva istočno i tridesetak zapadno. Drveće je nevjerojatno izraslo: donjih jedno 25 stupnjeva mogu zaboraviti.
Kolimirao sam, centrirao tražilo s okularom (za to je poslužio Altair) i - čekam astronomski mrak - ili ono što će od njega ostati kad se pored stalnih svjetala sa zaobilaznice, upale i sva turistička i druga svjetla.
No, treba biti optimista: nedavno sam pročitao da kod vizualnih promatranja mi naše DSO izvore fokusiramo a ostalo što smeta samo prelazi iz crnog u manje crno i u smeđe. Ako i nije tako (a nije, jer se zemaljsko svjetlo reflektira od čestica u zraku) ipak dobro zvuči. Bar meni večeras.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 06.08.2013. u 22:39:27 sati
Odlicno Edi! Bilo bi lijepo jednom pogledati kroz tvoju konstrukciju  :286:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 07.08.2013. u 00:28:57 sati
Doći će i to. Zdravlje se popravlja pa ću i putovati.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 07.08.2013. u 00:59:02 sati
A što se večerašnjeg promatranja tiče, bolje bi bilo da nisam ni izlazio. Ništa. Baš ništa. Vrućina, vlaga i svjetla. I svjetla....
Još je, da stvar bude gora došla kćerkina prijateljica (jer nije do sada nikada gledala kroz teleskop) pa sam se izvlačio na razlike između bijelih i žutih zvijezda i to koliko u Mliječnom putu ima više zvijezda nego van puta.
Ono, našao jedan otvoren i jedan kuglasti skup.
 
Baš mi je drago što nisam gradio zvjezdarnicu u vrtu.... A bio sam prije četiri-pet godina razmišljao o tome.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 07.08.2013. u 08:41:32 sati
Hajde, bar ste se lijepo družili. :286:

Da, gradnaj zvjezdarnice u našoj maloj zemlji je lutrija.  Možda neka jeftinija varijanta za neki kratkoročni vremenski period ima  jedino smisla kod Ruke u Lici.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Danijel - 07.08.2013. u 12:00:42 sati
Eto, sad moram odustati i od moje vrtne zvjezdarnice [55*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: orion69 - 07.08.2013. u 12:10:48 sati
Ma ne slušaj ti njih...   :76: :D

Ja planiram za dvije godine nešto sagraditi kad kompletiram opremu.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 07.08.2013. u 12:22:31 sati
Ma ne brini ti šefe, koliko ja vidim po googleearthu ti ćeš još dugo uživati u pristojnom mraku.

Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 13.08.2013. u 00:46:31 sati
Naravno da nije moglo ostati na onakvom "promatranju".
Dogovorili smo se da ćemo otići sutra ali prognoza za sutra mi jutros nije više izgledala baš sigurna pa sam predvečer pokupio kćerku i njenu prijateljicu s kupanja, uposlio ih oko ukrcavanja elemenata teleskopa (što uopče nije baš lagan posao).
Našli smo još jedan auto - pa smo krenuli.
Izabrao sam srednju varijantu (12 km od Pule, na sjever).
S kolimiranjem je išlo sporo, pa sam skratio i počeli smo, da Mjesec ne pobjegne. No nije bilo dobro. Trebalo je skinuti okular i strpljivo početi nanovo, crvenu točkicu lasera u sredinu pa nagovarati primarno da to vrati kako treba. Naravno da je nakon toga sve bilo u redu. Osim što je Mjesec već bio jako nisko. Nešto su ipak vidjele.
Saturn je bio nešto malo više nad horizontom pa se mogao i bolje pogledati. Dizali smo do 230x. Prsten se dobro vidio.
Zatim smo se okrenuli Strijelcu i uživali u M 22 i pogledali i M 28, pa se vratili na 22, pa povećavali.
Dok smo se mi igrali oko kuglastih skupova s poklopca Čajnika (ah ti Amerikanci i njihova praktičnost), M 8 i M 20 su nam se sakrili iza jedinog stabla u blizini...
M 23, M 24 i M 25 su bili zanimljivi.
M 17 prekrasan. Najprije smo ga gledali na 95x a onda i na 161 s UHC filterom. Moram priznati da su me kontrast i bogatstvo detalja oduševili.
Svakako taj dio neba ne ide bez M 11. Bogatstvo, bezbroj sitnih zvijezda (kao i ona jedna svjetlija) ostavljaju bez daha .
Tu su se već počele tražiti majice, čarape, hrana, pa sam morao skratiti program.
Dvostruki skup u Perzeju zaokupio je njihovu pažnju dosta dugo.
Zatim smo pogledali i M 13, na raznim povećanjima.
Usput smo malo pričali o udaljenostima, tim tisućama i za M 13 dvadeset dvije tisuće svjetlosnih godina, o tome koliko je to zapravo ako svjetlo stigne do Mjeseca za nešto više od sekunde, do Saturna za 5.000 sekundi (a to nije ni sat i pol), pa gdje je dan, pa mjesec i tek onda godina.
Pa kad smo već bili kod toga skočili smo i na kojih dva i pol miliona godina svjetla pogledati susjede - istina tu se pokazalo da bi za dobar pogled trebalo jedan 80x600 (nešto između tražila i teleskopa).
Ja sam razmišljao tako, a cure - "da li i oni nas od tamo gledaju ?"...
Zanimljivo je kako se nakon gledanja Andromede javljaju takve misli (da li nas oni gledaju) a susjeda uz okolne zvijezde ima koliko hoćeš.
A onda smo, ja nakon radnog dana a one nakon mora, razmišljali kako je vrijeme za otići kući.
Krasna i bogata večer.

Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 13.08.2013. u 08:58:40 sati
Krasno izvješće, Bravo Edi!  [71*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 13.08.2013. u 12:18:33 sati
A da, perzeidi su proletavali cijelo vrijeme i uveseljavali nas.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Elfnes - 13.08.2013. u 15:22:54 sati
Bravo Edi, uživao sa čitajući  :106:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Danijel - 13.08.2013. u 17:55:16 sati
Izvrsno :106: [71*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Tomislav - 13.08.2013. u 23:44:56 sati
Lijepo lijepo!
Imamo sreće zadnjih 20 dana sa vremenom. One 2 fronte su se baš lijepo rasporedile i očistile nebo nakon najvećih sparina.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 19.08.2013. u 01:41:25 sati
Nisam se baš nagledao večeras.
Sve sam ja lijepo namjestio, kolimirao, i mislim si kako da izvučem Jadranku iz kuće, najbolje da počnem s Mjesecom, onako na jakom povećanju (povermate 4x i okular 10 mm) da je to privuče pa se nakon gledanja Mjeseca zaputimo do Strelice, pogledamo M 71 pa Novu.
Ma kakvi, kad je supruga sjela za teleskop, više se nije micala! Propadali su svi moji pokušaji: da pogledam da li je dobro fokusirano? Jesam sama. Da ti pronađem ... evo idem naokolo uz rub..., je li ti stolica dovoljno visoko? - i tako - otišao sam u kuhinju po puding od čokolade, sjeo na malu stolicu, naslonio se na zid - i - ostatak se večeri sunčao na mjesečini.
Slušajući oduševljene opise mjesečeve površine.
Evo, to je večerašnje izvješće.

Dobro, vidio sam na kraju i Novu. 
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 19.08.2013. u 08:01:36 sati
 :lol: Pazi da ne ostaneš bez svojeg ljubimca!  :215:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 19.08.2013. u 11:04:56 sati
 :lol:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Beorn - 19.08.2013. u 11:25:07 sati
Odlični izvještaji Edi!  :215:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Tomislav - 19.08.2013. u 13:40:41 sati
Ha ha, bravo Edi i tebi i tvojoj supruzi!  :D
Poznata mi je ta priča, samo kod moje žene ide ovako: "Jesi sfokusirala, trebaš pomoć?" - "Ma u redu je, u biti se meni neda to vrtiti. To fokusiranje mi je baš muka kada me dopeljaš na teleskop".
Ili "Draga, ajde dođi dole pogledati mjesec, lijepa topla večer je danas vani i baš je baš zanimljiva zadnja četvrt" -"Mah, mjesec si mi pokazivao već 3000 puta". :mrgreen:

...a znam da ga je pogledala 2-3 puta, s time da joj je tada muka fokusirati  :zubo:

Ali ostaje opaska da jednii put, kada sam ju odvukao na teren na pravo promatranje, su joj se sviđali kuglasti skupovi :286:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 01.09.2013. u 17:47:27 sati
Nisam promatrao u Istri.

Promatrao sam na Petrovoj gori.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 01.09.2013. u 21:26:03 sati
 :mrgreen: Odlicno je ovo!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 07.09.2013. u 19:19:39 sati
Neil Young u slusalicama, Sunce nisko na zapadu, iskrcava se oprema, valjda ce i vrijeme izdrzati ...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Tomislav - 07.09.2013. u 19:24:21 sati
Neil Young u slusalicama

 :215: :hopla:

I mi u SLO idemo danas u akciju, premda nebo izgleda sve samo ne prozirno. Biti će seeing!
Drapanje po malim i svijetlim planetarnim maglicama je karta za danas!

EDIT: ili ne - već su neki oblaci nad glavom :(
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ruka - 07.09.2013. u 19:41:46 sati
Neil Young u slusalicama...

 [71*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 07.09.2013. u 19:49:06 sati
Neil Young u slusalicama, ....

 :274:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Tomislav - 07.09.2013. u 19:50:44 sati
Pa mi bi očito morali osnovati fan club  :D
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 08.09.2013. u 17:07:55 sati
.. i prekrasan zalazak sunca, Venera. Bilo je tako mirno i pusto oko mene... I očaravajuće...

Kad se malo smračilo, šok - ne radi mi kolimator. Taj se kolimator već neko vrijeme čudno ponaša (a ja još čudnije jer ne želim od njega odustati) tako da sam pomislio da je ovaj puta stvarno gotov. S nešto nade da je možda samo nestalo struje potražio sam rezervnu baterijicu, namontirao je i - proradio je. Koje olakšanje!
Ipak, bilo je još iznenađenja. Kod kretanja sam optimistično ostavio zimsku jaknu i uzeo laganiju, platnenu - na prognozi je izgledalo da vlaga neće prelaziti 60% pa sam mislio da mi taj zadnji sloj neće trebati - ali - u džepu su mi nakon PGSP-a ostali laserski pointer i traka za naočale.
Imao sam rezervni pointer, slabe snage, koji je uz nešto gnjavaže ipak naciljao je sve što sam tražio, ali trake nije bilo pa sam naočale morao stavljati u džep i vaditi ih ... i tako sto puta. 
Kakav je bio plan?
Zadnji  je ljetni izlazak (kiša, Mjesec) pa sam mislio pogledati ono što pada - pogledao sam M 22, M 28, M 8, M 20 (oba i s UHC), M 54, pa odustao od tog dijela -  koliko god je zalaz sunca bio prekrasan, toliko je i ne-zalaz Pule i mjesta sa zapadne obale Istre (turizma, turizma!!, svjetla još svjetla!!) bio kao stalna zora.
Potražio sam Neptun. Nikada još nisam gledao Neptun - bio je plav i osim što po pozicijama zvijezda nije bilo sumnje da je to baš Neptun, činilo mi se da nemam sumnje ni ovako gledajući ga.
Pokušao sam pronaći Helix maglicu. Nisam je našao.
Pa sam pogledao M 30. Zanimljiv kuglasti skup.
Andromeda je bila visoko i vidljiva golim okom. U tražilu se vidjela sasvim lijepo a kroz teleskop - krasno. Jedna od najboljih Andromeda. Vidim sad po dnevniku da sam srpnja 2008. s prilazne ceste na Tičan gledao najbolju, a kolovoza 2008. na PGSP-u još bolju Andromedu! Meni je ipak u najljepšoj uspomeni ostao pogled na Andromedu kroz dalekozor (triplet) 20x80 na PGSP-u 2007. godine! 
Ohrabren, pokušao sam naći NGC1 i NGC 2 te NGC 7939 sve u istom okularu (NGC 3, NGC 4 i NGC 7940 su malo dalje, "u drugom okularu"). Mjesto sam našao, nešto je tamo bilo u tom rasporedu ali ne bih mogao potvrditi da sam vidio galaksije, ili zvijezde.
Nekako se večeras ništa ispod 13. magnitude nije vidjelo. Ili sam se ja prečesto zadržavao prenisko.
Pogledao sam i Albireo. Opet!
Pokazao se i Orion. Još je spavao. Betelguez je još tamo. Bar je noćas bio.
Naoblačilo se. Gledao sam M 56 i kretao na M 57 ali su me oblaci pretekli.
Vlaga se sve više osjećala i bilo mi je hladno. Ah ta jakna...
Pogledao sam za kraj i NGC 7789, Karolininu (bijelu) ružu, prekrasan, bogat skup malih zvijezda.

Napomena: pogrešno sam napisao brojeve zadnjih NGC-ova na listi: ispravno je 7840 i 7839.

Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ruka - 08.09.2013. u 18:27:36 sati
Dobra noć sve u svemu. Kreće nam vlaga (ako ne bude kao prošle godine, onda nam vlaga neće uopće biti problem jer nećemo vidjeti ništa osim oblaka).
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 08.09.2013. u 21:33:15 sati
Ma da, ja sam zaista uživao u onome što sam vidio.
Bilo mi je žao što nisam mogao vidjeti fine objekte - ali, tako je to.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 08.09.2013. u 22:03:27 sati
Sasvim uspješna noć. Možeš biti i više nego zadovoljan. [71* Osjećam se kao da sam bio uz tebe.  :286:

 Kao što vidim Betelgeuze još nije eksplodirao, to je dobro.  :D
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 08.09.2013. u 23:21:35 sati
Jedna napomena, ima samo 7840 NGC objekata, tako da su NGC 7939 i 7940 vjerojatno tipfheleri.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 09.09.2013. u 00:20:25 sati
A vidi mene, napisao 7900 umjesto 7800.
Hvala ti ispravit ću odmah.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 10.09.2013. u 09:54:23 sati
Morat ću si naći novu poziciju za promatranje juga (ljeti), jer osim tog svjetla tu je još jedan problem: aerodrom - cijelo vrijeme je neki avion bio u zraku, ponekad i po tri odjednom.
Kad ih gledam danju - ostavljaju trag koji se rasprši u duguljast oblak - noću iako se to ne vidi , mora biti isto tako. Taj dio svakako onda nije za gledanje desetak minuta pa i više. A, ako je promet stalan - kao što je bio u subotu - nije za gledanje uopće...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ruka - 10.09.2013. u 10:09:35 sati
Morat ću si naći novu poziciju za promatranje juga (ljeti), jer osim tog svjetla tu je još jedan problem: aerodrom - cijelo vrijeme je neki avion bio u zraku, ponekad i po tri odjednom.
Kad ih gledam danju - ostavljaju trag koji se rasprši u duguljast oblak - noću iako se to ne vidi , mora biti isto tako. Taj dio svakako onda nije za gledanje desetak minuta pa i više. A, ako je promet stalan - kao što je bio u subotu - nije za gledanje uopće...

Razumljivo. Mislim da je to problem i meni u Sv. Roku i na Mazinu također jer je tuda baš nekakav koridor i sve je puno aviona. Doduše kod mene u Sv. Roku više jurišaju sa zapadne strane, istočni koridor je malo dalje pa mi je nisko ali je zato na Mazinu taman gdje ne treba.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 10.09.2013. u 10:30:27 sati
A nista, skop pod ruku I pravac Atacama.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 25.05.2014. u 19:00:10 sati
Dosta je bilo jeseni, zime, proljeća (?!), posla, obaveza, izgovora - ide se!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 25.05.2014. u 19:11:58 sati
Da bih se riješio rampi, poluga s kotačima, poslušao sam savjet proizvođača Mr. Dave Kriegea i odvojio primarno ogledalo od čelije. Kaže on da ću se manje zamoriti i brže se spakirati i na mjestu promatranja sastaviti sve dijelove.

Vjerujem da je tako. Bar je ukrcavanje u auto bilo jednostavnije.

Idem ja....
 
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ruka - 25.05.2014. u 20:10:12 sati
Suvozača treba privezati s pojasom.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 25.05.2014. u 20:59:05 sati
He he
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 25.05.2014. u 21:03:49 sati
Brzo sam to slozio (stvarno je puno jednostavnije i lakse nego ranije) i sad cekam - prvo da se smraci i drugo - da ova masa oblaka sto nadire s juga nekako i nekamo nestane.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 25.05.2014. u 21:32:26 sati
.......

Idem ja....

Sretno!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 26.05.2014. u 00:03:37 sati
Sad je jos pocelo i sijevati... S dvije strane.
Ocito se nece popraviti. Idem kuci.
Ono sto me cudi su prognoze: i 7timer i meteoblu pokazivali su potpuno vedro vrijeme, do 2-3 sata nocu?! A ovo je bilo potpuno oblacno od 9 navecer.
Ipak sam uspio pogledati Mars. Krasna velika kuglica no na 161x bez jasnih detalja.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 26.05.2014. u 02:11:35 sati
Previše je lokalno nestabilno da bi mogli to pogoditi.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 27.05.2014. u 23:08:33 sati
Kakva ugodna i ohrabrujuća promjena: jedanaest je sati navečer, obje prognoze kažu oblačno i kiša - a vani - kiša.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 27.05.2014. u 23:09:41 sati
 :218:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 02.07.2014. u 00:18:29 sati
Uobicajena pozicija.
Vlage nema ali oblaka ima. Cini mi se ipak nesto manje nego prije - i mozda ce se nesto gledati nocas...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 02.07.2014. u 01:30:42 sati
Angelo Secchi promatrao je pred sto pedesetak godina 10 000 zvijezda (dvojnih) a nazvao je ovu tamno crvenu zvijezdu koju sam malo prije promatrao La Superba (najbolja od najboljih ili najljepsa od najljepsih) - stvarno je neobicno tamna a kako nisam pogledao ni dvjestoti dio od tih deset tisuca povjerovat cu Angelu Secchiju i nastavit cu se diviti.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: viragec - 02.07.2014. u 01:36:06 sati
Uobicajena pozicija.
Vlage nema ali oblaka ima. Cini mi se ipak nesto manje nego prije - i mozda ce se nesto gledati nocas...

 [71*  Sretno! Napokon smo docekali par lijepih noci...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 02.07.2014. u 02:17:53 sati
Hvala ti imaoce mog 300 mm Oriona!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 02.07.2014. u 02:41:06 sati
Nije zima ali je hladno. Nakon tri i pol sata pod zvijezdama povukao sam se u auto - malo se zagrijati a malo i ispraviti kicmu: trazenje i gledanje dobsonom u visine (69 stupnjeva) je vrlo zahtjevno, bar meni, ali tamo je druga zvijezda veceri: Herschelova Garnet star - nju treba vidjeti - prije svega zbog osebujne tamnonarandzaste boje, zatim zbog cinjenice da je druga ili treca najveca zvijezda za koju znamo, trece ili "drugo a" jer je sutra (ili za tisucu godina) mozda vise nece biti.
I ona i La superba mijenjaju sjaj i nijansu boje - ja to veceras naravno ne vidim - treba promatrati kroz vrijeme.
No evo, za sada sam ih vidio i gledao.
Jos ranije, odmah na pocetku divio sam se Saturnu, vidio Karlovo srce (koja divna slika i kakva suprotnost ovim tamnim zvijezdama!), pogledao M4.
Idem dalje.
Pojeo sam sve napolitanke... ali kazu da covjek moze prezivjeti i samo uz vodu, neko vrijeme
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 02.07.2014. u 03:39:25 sati
Ovo nije fer - vec se razdanjuje - a tek sam se poceo zagrijavati...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Boski - 02.07.2014. u 08:03:11 sati
Dobro jutro  :D.

A gdje je dobro mjesto za promatranje u Istri?
 :sesir:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Todor - 02.07.2014. u 08:14:49 sati
Bravo Edi  :215:
Znači sinoć je bila večer dvojnih zvijezda?
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Elfnes - 02.07.2014. u 09:08:12 sati
Krasno Edi  :D  live promatranje :D
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: tsestan - 02.07.2014. u 09:34:51 sati
Constant update :215:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 02.07.2014. u 12:30:00 sati
@ Mjesto je na 13.98 istočno i 45.08 sjeverno. Na 350 metara je n/m i nema svjetala u okolici; prva sela su na više od kilometar daljine.
Uz samo mjesto prolazi dobra lokalna cesta kojom kroz večer prođu dva, tri vozila.
Negdje sjevernije sigurno ima i boljih mjesta ali ih ja još nisam našao. Recimo, dobro bi bilo povećati udaljenost od mora, da ima manje vlage...

@ Trebala je biti i bolja večer ali oblaci su stalno dolazili sa zapada, u valovima, tako da su mi pauze bile dugačke.
Saturn mi se vidio baš dobro. Tetis i Rea su se jasno vidjeli.
Nisam se htio upuštati u jurnjavu po Škorpionu i Strijelcu.
Htio sam pogledati te dvije tamne zvijezde i gledao sam ih i vraćao im se - kako je vrijeme ovih mjeseci inače uobičajeno loše - to je onda i malo - dobro.


Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 03.07.2014. u 14:02:50 sati
Ono što mene muči u poslijednje vrijeme je nepouzdanost prognoza: na meteoblue-u sve čisto, bez oblaka, vjetar; na 7timeru 7/8 vedro, na DHMz-u lagani sjeveni vjetar - a meni oblaci sa zapada prolaze cijelu noć!!
Kako to? I to treću puta u poslijednje vrijeme. Prilično iritantno.
To nije 50:50 posto pa ću u rizik: to je 85-100% čisto - a za dva sata oblaci?
Još sam imao i sreće pa sam bar nešto gledao.
Sad, što napraviti sljedeći puta?
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Tomislav - 03.07.2014. u 15:26:14 sati
Edi,

I feel your pain. I meni se to (pre)često događa. :?

Osim vlastitog pogleda u nebo je još najsigurniji satelit i promatranje smjera kretanja oblaka:
http://www.sat24.com/en/alps

No iznenađenja se uvijek mogu dogoditi.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: lonewolf21 - 03.07.2014. u 15:41:30 sati
Neznam jel ovisi o lokaciji al meni je zasad najbolje legao www.yr.no (http://www.yr.no/place/Croatia/) . Nije 100% al recimo 90% točna prognoza.  :sesir:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Beorn - 03.07.2014. u 16:06:19 sati
provjera trenutnog stanja i razvoja situacije u zadnjih nekoliko sati na SAT24

http://www.sat24.com (http://www.sat24.com)
Provjera da li je stanje u skladu s prognozom razvoja naoblake na meteo.si
http://meteo.arso.gov.si/met/en/app/webmet/#webmet===wL1BHbvFGZz9SblRXZv9SYwB3L3VmYtVGdvAXdqN3LwJ3bn9iclFGbt9SatF2Zl9SaulGdugXbsxXZ1J3bwV2XhFGfp1WYnVGf7R2btFWaupzJzx2b2VmbpF2XuVWanhmYvVnczdCLwFmch1WZ0Vmc6cSQMFERJ50XSJ1JsQXewVmOnEETBRUSOdSf; (http://meteo.arso.gov.si/met/en/app/webmet/#webmet===wL1BHbvFGZz9SblRXZv9SYwB3L3VmYtVGdvAXdqN3LwJ3bn9iclFGbt9SatF2Zl9SaulGdugXbsxXZ1J3bwV2XhFGfp1WYnVGf7R2btFWaupzJzx2b2VmbpF2XuVWanhmYvVnczdCLwFmch1WZ0Vmc6cSQMFERJ50XSJ1JsQXewVmOnEETBRUSOdSf;)

Meteo.si ažurira svoj plan razvoja naoblake nekoliko puta u toku dana. Ukoliko su Sat24 i Meteo.si usklađeni onda uzimam Meteo.si daljnju prognozu kao ok.

Za dugoročnije gledam i 7timer, meteo-info, dhmz, meteoblu.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Elfnes - 03.07.2014. u 16:10:22 sati
Edi,

I feel your pain. I meni se to (pre)često događa. :?

Osim vlastitog pogleda u nebo je još najsigurniji satelit i promatranje smjera kretanja oblaka:
http://www.sat24.com/en/alps

No iznenađenja se uvijek mogu dogoditi.

Ja se slažem s tobom, ipak je bolje baciti oko na smjer oblaka i udaljenost istih. Sat24 me već 2-3 puta spasio na promatranjima kada sam pomislio da se moram vratiti doma zbog naoblake dok pogledom na njega vidiš da je sve to ipak samo prolazno i u 20-30 min nema više ničega.

Dodao bi još i "Astro panel" Android aplikaciju koja je za moje područje jako točna!


Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 03.07.2014. u 18:33:22 sati
E hvala vam.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 03.07.2014. u 18:42:52 sati
[quote Tomislav]
Osim vlastitog pogleda u nebo ....
[/quote]

To je ono kad mi žena kaže: opet su ti oni oblaci na zapadu, a ja kažem: ma nije to ništa, prognoze su odlične.
Pa poslije kukam...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 03.07.2014. u 22:26:22 sati
To vam je efekt El Nina. On vrijeme u Europi učini jako promjenjivim
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 03.07.2014. u 22:58:26 sati
Ma političari i Vidoviti Milan krivi su za sve ... :gr:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 30.10.2014. u 10:34:21 sati
Vlaga pa vlaga pa kiša pa vlaga pa oblaci pa bura s vlagom (?!).. :gah:.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Sabina - 30.10.2014. u 12:33:18 sati
Vlaga pa vlaga pa kiša pa vlaga pa oblaci pa bura s vlagom (?!).. :gah:.
Bura s vlagom?!?! Pa stvarno da ne povjeruješ.  [09*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Steblaj - 30.10.2014. u 14:40:28 sati
Evo Edi, večeras akcija!? Meho je kulturan, odlazi dovoljno rano!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 30.10.2014. u 14:45:55 sati
Hvala susjed!!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 30.10.2014. u 19:01:23 sati
Ogledalo je oprano i osušeno.

Čeka se da Mjesec odustane  :211:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 31.10.2014. u 12:28:14 sati
Došao je  Anton iz Zagreba i pristao raditi mi društvo - pa smo sve ukrcali u auto i krenuli. Dok smo stigli, iskrcali i posložili teleskop više nije bilo mjesečine.
Razveselio sam se vidjevši Oriona. Taj pogled je i usmjerio potragu - počeli smo s različitim bojama zvijezda, njihovom udaljenošću, temperaturom, što je baš bio pravi nastavak razgovora u autu o građi zvijezda, pretvaranju vodika u helij ... ugljik i dalje, o divovima, supernovama a Orion je pravo mjesto za gotovo sve faze tog puta. Pa smo i pogledali bijele i žute i crvene zvijezde.
Gledati Orionovu maglicu ne može dosaditi nikada. Vraćali smo joj se više puta (sve boljoj kako se Orion dizao), povećavali trapez ali nismo uspjeli vidjeti više od četiri zvijezde da li zbog vjetra ili nestrpljivosti ne znam.
Pogledali smo i Plejade ali tu baš treba manji fokus, nešto između tražila i ovog teleskopa za puni doživljaj.
Kad smo već pričali o tome da je E. Hubble tek 1923. godine zaključio da je Andromeda van naše galaksije pa time druga galaksija (što mene fascinira jer mi se uvijek čini da je to trebalo otkriti ranije) pogledali smo Andromedu - opet kao s Plejadama, manji teleskop dao bi veći užitak.
Našli smo i M81 i M82 - M82 je baš lijep primjer galaksije za početnike.
...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 31.10.2014. u 13:35:57 sati
... pa smo pogledali M35 i dvojnu Castor, za M44 nam gotovo i nije trebao teleskop pa zatim otišli do Casiopeje vidjeti M103 i zatim uvijek prelijepe i prebogate velikim zvijezdama skupove NGC 869 i NGC 884.

Jupiter se nametao, još je malo kuhao i bio žut a sateliti su se poredali u ravninu. Slika je kasnije pa još kasnije bila sve interesantnija jer se najbliži satelit (Europa) približavao planeti da bi negdje iza dva i pol gotovo dotaknuo Jupiter i stopio se u veličanstvenom kontrastu veličina!

Sad se već i Sirius podigao dovoljno da se mogu pogledati skupovi oko njega, meni omiljeni M41 (uvijek u kombinaciji s ponekom grančicom i lišćem...), pa veliki M47 i manji a bogat zvijezdama i s maglicom u sebi, M46.

Već je prošlo tri i pol sata, vlaga se počela spuštati a gradovi u daljini svjetliti pa smo zaključili da je to to i krenuli kući.

Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Beorn - 31.10.2014. u 13:46:12 sati
 [71* Lijepo vam je bilo.  :D
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Boski - 31.10.2014. u 13:58:35 sati
Supeeeeer!  :215: Istra je super za promatranje, sjećam se jednog jedinog pravog noćnog neba ove godine u 7. mjesecu, nikada u životu takvo nebo nisam vidio. Čudo! Mlijeko proliveno po nebu!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 31.10.2014. u 14:31:16 sati
Da, baš nam je bilo dobro, naporno ali dobro.

Meni je ipak najbolje nebo na Petrovoj gori....
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 31.10.2014. u 20:52:58 sati
 :215:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 01.11.2014. u 18:06:39 sati
To se zove uspješna noć!  :215:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 02.11.2014. u 19:02:11 sati
Kad bi bar bilo malo više lijepog vremena... Ono da čovjek tri četiri puta izađe bez strepnje i može nešto produbiti... Ovo je bio uski prolaz: mjesečina s jedne a očekivana vlaga s druge strane pa kroz vjetar i što uloviš.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Steblaj - 02.11.2014. u 20:50:55 sati
Biti će, samo pozitivno!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 28.06.2015. u 22:38:49 sati
Večeras smo imali malo ulične astronomije: turisti su se uz ulicu vraćali s mora a Jadranka i ja smo gledali kroz teleskopsko tražilo, Veneru i Jupitera.
Meni je pogled na Veneru golim okom neusporedivo veći užitak nego gledanje Venere teleskopom, ali da imam refraktor večeras bih bio pogledao planete s Jupiterovim satelitima.
Uglavnom, mala Ruskinja (9-10 godina) i njen manji brat s pažnjom su pogledali i obećali da će pogledati i sutra kad će planete biti još bliže jedna drugoj. Mama Čehinja s klincem od 5 godina je stala a mali je raširio ruke i rekao da kući ima ovakav teleskop i lijepo nas otkačio i otišao...
Susjed od preko puta je pitao da li su avioni, a kad smo mu pojasnili da su planete zvao je ženu i unuka i raspitivao se koliko je to često i o čemu se radi.
Desetak Nijemica i Nijemaca je stalo i s oduševljenjem promatralo a onda su počeli raditi selfije, s planetama - nisam mogao vjerovati...
I tako, neki su još pogledali, nekima je bilo neugodno, a ukupno, bilo je zabavno i dosta ljudi je nešto naučilo.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 28.06.2015. u 22:49:14 sati
Ovo za selfije...
u Krašiću kada sam klincima pokazivao teleskopom planete, oni bi stali kraj teleskopa, pravili se da gledaju, poznanik bi ih fotografirao (blic je naravno uključen) i otišli bi dalje. O čudim u okulari ništa, njima su se najviše veselili najmlađi i oni stariji.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Vragoder - 30.06.2015. u 10:40:53 sati
Dva zaključka iz dosadašnjih skromnih pokušaja animiranja bliže rodbine i poznanika: 1) svi "odvaljuju" na Saturn, i 2) sve (osim onih najmanjih) zanima "...a koliko je daleko taj..." objekt koji se promatra, na što opet "odvale" kad čuju udaljenost! :mrgreen: Neprocjenjive reakcije! [71*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Miro1 - 30.06.2015. u 11:19:48 sati
I moji doma se odvaljuju na saturn i kratere na mjesecu.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 30.06.2015. u 11:27:15 sati
Večeras smo imali malo ulične astronomije: .....

John Edi-dobson.  :D  :215:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: eulogy - 30.06.2015. u 11:29:18 sati
kod mene se samo ja odvaljujem :zubo: mala nista tak tak, a zeni kad sam pokazo mjesec kroz bino je rekla 'pa tak ok je' onooo mislim  :marš: mjesec odvaljuje pogled ko da si u orbiti, jupiter pluta tam po tmini ko neka kugletina . . . a šta'š gustas sam  :mrgreen:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Vragoder - 30.06.2015. u 12:00:31 sati
E, da, točno! :D To sam zaboravio spomenuti - krateri na Mjesecu! Moćna stvar! :mrgreen:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 30.06.2015. u 19:25:26 sati
Pa da, ako nemaš Mjesec i Jupiter ili Mjesec i Saturn bolje i ne pokušavaj s laicima.

Inače bi to bila "astronomija s pločnika", ali ovdje kod mene ima samo cesta, nema pločnika; srećom u zadnje vrijeme ulica je jednosmjerna pa je za ovu priliku bio dovoljan jedan auto-trokut i nešto povjerenja u pamet vozača. 
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: eulogy - 30.06.2015. u 19:54:06 sati
ha gle kad vide "truss-a" odma vide cifru i zaobilaze jel ga vise kosta popravak scopa nego auta  :mrgreen:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 30.06.2015. u 21:35:22 sati
Ovo je prekrasno.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 30.06.2015. u 21:51:01 sati
Jedan me Nijemac pokušao uvjeriti da je "ono svjetlije" Sjevernjača?!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Miro1 - 30.06.2015. u 22:33:56 sati
Dosta ljudi sam sreo koji misle da je Venera Sjevernjača.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 01.07.2015. u 14:15:39 sati
A mene su pitali je li istina da Sunce daje sjaj večini zvijezda na nebu!  :D
Onda ide polako odgovor, ne nije gospođo, svaka zvijezda vam je veeeeliko sunce za sebe......
Dao bi se roman napisati od broja šarolikih upita. 
Naslov: Promatranje u Istri
Autor: Miro1 - 01.07.2015. u 15:12:11 sati
Meni su nedavno u firmi rekli da su čitali da zvijezde ne svijetle, nego ih Mjesec obasjava, pa ih onda mi vidimo.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 01.07.2015. u 22:21:38 sati
Sad ga fučkaj, jel' zvjezde svijetle od Sunca ili Mjeseca?  :287:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Danijel - 01.07.2015. u 22:27:38 sati
Večeras me zvao prijatelj i veli da na zapadu vidi Veneru i njezin mjesec. :287:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 07.11.2015. u 05:53:48 sati
Zaista posebna scena: Jupiter pa Mars-Venera-Mjesec tako blizu!
Prekrasno.
A na jugozapadu Orion, Sirius.

Davne 1972., napravio sam teleskop (leca iz Ghetaldusa, karton, okular s mikroskopa...) i promatrao vecernju Veneru i Mars. Ovo je "slozenije" ali ipak, probudilo je sjecanje na to proljece i prvi srp Venere koji sam vidio.
 
Ovo jutros je prekrasno. Nisam ranoranilac ali vrijedilo je, nagrada je bila velika!!!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 07.11.2015. u 16:49:35 sati
Naravno da poslije jutarnje ljepote nije bilo vjerojatno da cu ostati u kuci. Bit cu blizu, u dvoristu. Teleskop je vec vani, ogledalo se hladi.
Nece to biti neki spektakularni program, jug malo istocno malo zapadno, iznad 25, 30 stupnjeva.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 07.11.2015. u 18:52:44 sati
Uzivaj Edi! :-)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Vragoder - 07.11.2015. u 19:17:22 sati
Svrati malo do Urana i Neptuna, pa povećaj kolekciju planeta od jutros?? :286:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 08.11.2015. u 01:20:38 sati
Ogledalo je bilo vani dobra tri sata prije nego sam počeo gledati pa se stvarno ohladilo. Vrijedilo je pročitati članak koji je Marko preporučio Gary Seronika o vremenu termičke adaptacije ogledala.
Poslije duže vremena kolimirao sam bez laserskog kolimatora i iznenadio se koliko je laserski kolimator zavodnički instrument. Odvuče te u stranu koliko želi a po njemu sve štima. Kad pak pogledaš kroz običnu probušenog dna kutijicu za film vidiš da si raskolimiran. Svašta. Sad je u redu.
Stalno su još za dana na mahove prolazili neki tanki oblaci pa mi često nije bilo jasno da li nešto nisam našao ili se ne može naći tog momenta.
Kako mi je Vragoder lijepo savjetovao potražio sam planete. Neptun sam našao brzo i lijepo se vidio, plavo i okruglo, prava planeta.
Za Uran pak tražio sam gotovo napamet po Ribama pa ga našao. Da je bio neki profesor u blizini dobio bih jedinicu iz starhopanja. A ni rezultat nije bio naročit, ono, je planeta, je Uran, po rasporedu okolnih zvijezda nema sumnje, ali ni izbliza onakav lijep prizor kakav bi se očekivao. Toliko je u tom času bila lošija vidljivost.
Situacija se mijenjala i na bolje pa sam pogledao karbonsku zvijezdu 19 Psc (TX Psc) pete magnitude a kolor indeksa čak 2,67 prekrasne tamnocrvene boje. To je bilo baš dobro.
Oko jedanaest i pol sam odustao.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Tomislav - 08.11.2015. u 09:44:40 sati
Poslije duže vremena kolimirao sam bez laserskog kolimatora i iznenadio se koliko je laserski kolimator zavodnički instrument. Odvuče te u stranu koliko želi a po njemu sve štima. Kad pak pogledaš kroz običnu probušenog dna kutijicu za film vidiš da si raskolimiran. Svašta

Točno to.

P.S. Valjda koristiš ventilator za primar?

Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 08.11.2015. u 15:40:12 sati
Ne još - kad zahladi hoću.

Ma nije mene jučer mučila vlaga na teleskopu nego vlaga gore i svjetla susjednih mjesta koja su uz pomoć vlage na kraju oprala nebo. To čak i nije svjetlo iz Pule nego iz manjih mjesta uz more Banjola, Medulina - svi hoće biti Las Vegas....

Ovo gledanje iz dvorišta mogu početi zaboravljati. Osim za idealne uvjete. Vedro, lagana bura...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 05.02.2016. u 21:28:26 sati
R Leporis - Hindova zvijezda je zaista šokantno tamno crvena - njena boja je gotovo nestvarna na mračnoj pozadini. Evo, sve drugo veceras bit ce poklon - ovo sam dosao vidjeti!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 05.02.2016. u 23:55:43 sati
Karbonske zvijezde, mljac!
Pri dnu teksta je link na popis 100 zvijezda po RA. Zanimljivo...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Vragoder - 06.02.2016. u 00:22:30 sati
Pri dnu teksta je link na popis 100 zvijezda po RA. Zanimljivo...
Gdje su taj tekst i link, lijepo molim? :286:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 06.02.2016. u 00:38:50 sati
Išao sam danas na jug, do Premanture. Bio je prekrasan pogled na cijelo južno nebo, čisto do horizonta. Ne znam jesam li više gledao teleskopom ili bez njega. Zimsko južno nebo, divota jedna,
Htio sam konačno naći i vidjeti Hindovu zvijezdu a s mojih uobičajenih pozicija sigurno bi za pun doživljaj smetala puljska svjetla.
 
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 06.02.2016. u 00:51:23 sati
Inače, bio sam sav moderniziran.
Ruka mi je napravio matice koje se mogu zašarafljivati bez ključa pa sam mogao postaviti i osigurati a kasnije i skinuti i spremiti primarno ogledalo bez alata.
Imao sam ideju kako to napraviti ali Ruka je našao bolju. Frka je još bila što je to neki američki navoj pa su mi ovdje u Puli svi mahali glavom i izvlačili se zauzetošću.
Nije mi baš bilo drago petljati ključem po mraku oko stakla... Ali, sad je i to riješeno!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 06.02.2016. u 13:16:35 sati
Oprostite, zaboravio sam staviti link:
 http://www.skyandtelescope.com/astronomy-blogs/carbon-stars-will-make-see-red1203201401/
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 07.02.2016. u 19:42:47 sati
2012. sam fotkao iz dvorišta jednu karbonsku zvijezdu, ali pojma nemam koju jer nisam napisao  :118:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Medo68 - 07.02.2016. u 21:01:41 sati
Mislim da se radi o HD110914

http://www.newforestobservatory.com/2012/07/02/la-superba-carbon-star-in-canes-venatici/
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 07.02.2016. u 21:16:24 sati
Točno, prema rasporedu okolnih zvijezda to bi bila La Superba.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 07.02.2016. u 22:28:52 sati
Aha! Astro 007 na djelu. Hvala.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 03.04.2016. u 13:30:25 sati
Kao što rekoh - i ja sam gledao Jupiter iz dvorišta....

No, to je malo duža priča. Ako preskočim divljenje prema celestronima kroz desetljeća... počela je Rukinom objavom da prodaje c 9,25 zatim dužim razmišljanjem u oblačne i kišne dane pred zimski solsticij o tome "dal to meni treba" i - odlukom da treba.

Moj je dobson, htio ja to priznati ili ne, užitak samo ako mi netko pomaže. Ponekad kad prognoze dozvoljavaju planiranje, bar dan unaprijed da se dio opreme složi jedan a dio drugi dan - onda je ok, ali ovako uglavnom na brzinu odlučiti, ukrcati u auto, sve složiti, kolimirati - to je teško.

Pa sam otišao u Zagreb. Pa je HrAst tu bacio telefon dva. Ruka je bio OK, malo me odgovarao ali nakon što smo onako filozofski zaključili da je svejedno hoće li C biti kod njega u kutiji ili kod mene u kutiji do kasnog proljeća (ako ne i duže), da li ću novce potrošiti ja na nešto drugo ili on na nešto drugo - posao je sklopljen.

Pa sam razmišljao o montaži. Pričao sa susjedom Steblajom. Opet pričao s njim. Pa sam shvatio da je on sasvim u pravu i da ne trebam više razmišljati nego uzeti njegov cg5 koji njemu i tako više ne treba.

Pa sam se "usjeveravao" u kući, okreni ovo, namjesti ono, sat, minuta, Sirius, Capella, "nađi" Jupiter - i sve to zuji i zuji i "nađe". I jučer - kad je susjed konačno pristao da mu montažu platim (da mi je prodavao po težini došla bi me skuplje...) - a prognoze su rekle da će biti vedro s ne previše vlage - izađem.

E, ali - pokazalo se da usjeveravanje "kroz kuću" i nije baš jednostavna stvar. Mislim, jednostavno je ali ne znaš što si napravio jer umjesto Sjevernjače i križića pored Sjevernjače imaš zid. A i čitanje o ekvatorijalnoj go-to montaži i traženje po stropu sobe očito nije baš dovoljno... pa sam pokušavao i tko zna što propuštao, jer bih uvijek došao jaaako blizu ali ne i na objekt (a tek gimnastike...) - pa sam lijepo opustio osigurače i sam našao Jupiter.

Pa promatrao. Naravno da je tu bio kraj traženju jer montaža ne može znati što ja radim mimo nje (bar ne ova).

Zadovoljan sam teleskopom. Morat ću ipak staviti tražilo s dijagonalom jer ću se inače ovako polomiti. Kad sve savladam trebao bi to biti teleskop za brzo, lakše i češće izlaženje. Možda i više od toga.
 
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 03.04.2016. u 16:27:32 sati
 :207: cool!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Steblaj - 03.04.2016. u 19:19:02 sati
Obavezno tražilo sa dijagonalom, ja sam psovao staro tražilo na c8 barem toliko često koliko hvalim svoje sadašnje na APOu.

Ubosti Sjevernjaču kroz onu rupu me ponekad baš znalo iznervirati, svi sa naočalama to razumiju. Ali doći će s praksom. Što je zapravo jedini problem, jer tko zna kad će opet biti vedro.

 :mrgreen:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 04.04.2016. u 10:05:08 sati
Kao što rekoh - i ja sam gledao Jupiter iz dvorišta....

No, to je malo duža priča. ......
 

Sve su to lijepe novosti!  :215:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: 2001 - 04.04.2016. u 12:25:21 sati
e ovaj je raport bio gust procitati....al mogao si bar javit da kupujes a ne da svako malo restartavam mobitel obzirom da je prolupao sa onom prognozom zbog tebe..oce kise nece kise..ajd usjeveri to pa da padne kisa vise :)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 04.04.2016. u 21:39:57 sati
I ako može mala usporedba  između katadioptera C9,25 i newtona 16  :109:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 04.04.2016. u 23:10:50 sati
Citat: davor
I ako može mala usporedba  između katadioptera C9,25 i newtona 16  :109:

Još je rano za to, trebam provesti nekoliko sati vani.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 04.04.2016. u 23:13:04 sati
Citat: 2001
..al mogao si bar javit da kupujes

Nisam ja ništa kriv, to je sve već bilo nečije  :111:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Vragoder - 05.04.2016. u 01:09:24 sati
Čestitam Edi! Česte izlaske želim! [71* :215:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 05.04.2016. u 08:29:19 sati
Ma šta ja znam, više se osjećam ko neki dobsono-izdajica :278:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Tomislav - 05.04.2016. u 09:55:55 sati
Ne.  :286: Prvi zakon je što više promatranja.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Vragoder - 05.04.2016. u 19:36:42 sati
To! Osim toga, tu na zvjezdarnici sam naučio kako je teleskop u suštini samo alat, a najbolji teleskop je onaj koji se najviše koristi. :286:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 29.04.2016. u 22:21:20 sati
Izvukli smo C9 i cg5 pa me susjed Steblaj upućuje u tajne montaže. A da su tajne, stvarno jesu...
Ne vjerujem da je to netko namjerno skrivao opcije po kontroleru.
Ali, kad su sve tako uspješno posakrivali da je bar manual za nešto.

No, dobro, usmena predaja je bila od ogromne koristi.
On je otišao snimati neke emove s velikim brojevima a ja odmoriti leđa.
Nešto smo i gledali....
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Tomislav - 30.04.2016. u 09:03:38 sati
Jučer sam i ja KONAČNO doživjeo pravu noć... od zadnjeg pravog DSO promatranje je prošlo ni manje ni više nego 5 mjeseci. Bilo je nešto sitno između ali ništa konkretno.
Hvala Edi da si potsjetio na karbonske zvijezde. Potpuno sam ih bio smetnuo sa uma.
Pogledao sam R Leporisa prije par mjeseci kroz refraktor - wow.
Ali tek jučer kada sam pogledao karbonsku zvijezdu kroz dobsona (veća apertura tu koristi!) sam se totalno skamenio!

V Hydrae - totalno tamno crvena zvijezda, pa to je nešto najuzbudljivije što čovjek može vidjeti kroz teleskop!  :D
T Cancri - mrvicu tamnija ali gotovo iste duboke boje! Wow wow i wow!
X Cancri - označena je kao karbonska zvijezda ali nije bila toliko crvena u usporedi sa ostalima. Vjerojatno je bila blizu maksimuma, kada je crvenilo najmanje izraženo.

Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 30.04.2016. u 11:53:12 sati
Boje su ono najljepše kod velikog otvora. Stvarno je ravno šoku kad ugledaš karbonsku zvijezdu ali i dvojnu raznobojnih komponenti.
Iako, poseban mi je bio i doživljaj šetnje po Mjesecu na 644x - koliko detalja!!
Evo Vragoder traži detalje po Jupiteru.
Acha da i ne spominjem - on je velemajstor!
Netko je bio pričao da je u na star partiju u Austriji čovjek došao s 30" - 75 cm dobsonom pa da su vidjeli boje na maglicama!!

Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 30.04.2016. u 12:21:52 sati
Treba naravno imati fizičke snage i logistiku, odvojiti novca, ali nagrada je velika!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Vragoder - 01.05.2016. u 20:08:10 sati
Transport tristotke nije lak, priprema nije kratka, promatranje "viskoih" objekata bez adekvatne stolice je zamorno,... no, onog trenutka kada prisloniš oko na okular, svi problemi isčezavaju između valova oduševljenja. Slično vrijedi i za povratak sa promatranja, dok si još pod neposrednim dojmojmom, ništa nije teško. :286:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 30.07.2016. u 02:40:34 sati
Znao sam da nemam neke velike šanse u tako toplom danu, bez daška vjetra još protiv osvjetljenog - svega, baš svega oko mene. Vrhovi drveća osvjetljeni s okolnih kuća, da kuća, ovdje se kupuju kuće i od njih rade nove kocke s bar deset, "adekvatno" osvjetljenih apartmana, kroz tražilo (9x50, uspravan pogled) stvarali su zimsku idilu, a odavdje nema Marsa bez vrhova drveća...
Nisam baš ni mislio izlaziti ali nisam mogao odoliti a da društvu ne pokažem Saturn.
Saturn je pravi objekt za pokazivanje - ne moraš puno pričati, nikakvi Galileji, Herscheli ni E. Hubble - sve se vidi samo od sebe i svi se samo dive a sam se ponašaš kao da si pomalo zaslužan što je to gore...
Mislim, ima prsten.
 Svi su to vidjeli, u crtiću, knjizi - ali da toga ima kroz teleskop, e, to je već nešto drugo.
Nabavio sam akumulatorić, ono, da ga nisu napunili olovom mogao bi ga nositi u džepu, metar i nešto kabla i to drži satima. Ne moram više vuči produžni iz kuće i uključivati u ac/dc, zaplitati se u žice.
Bez usjeveravanja to je i dalje neprecizno, još kad nema vremena - poravnanje na planete i ... šta bude: zapravo je uz povremene korekcije praćenje zadovoljavalo. S 32 mm 2" okularom (73x) to je odmah bila krasna slika, s 10 mm nije išlo pa je 17 mm (138x) pokazalo se idealnim.
Pukotina u prstenu bila je vidljiva svima, hrpa jedva nazirajućih se točkica satelita isto tako. Pojas ili pojasevi tamnije boje nakon pažljivijeg i dužeg gledanja.
Nakon nekog vremena počeo sam primjećivati da su postali sumnjičavi i spremni osporiti moje zasluge pa sam počeo spominjati vlagu i komarce i sugerirao odlazak u kuću.
Dobro su to primili. A to je najvažnije. Saturn je ipak samo jedan...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 02.08.2016. u 12:31:36 sati
Da, te točkice koje su se jedva nazirale su Mimas, Tethys i Diona, redom od Saturna. Ali to je bilo zaista sitno.
Kao vrh igle. Jedino tako mogu usporediti.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 07.08.2016. u 11:57:31 sati
Da, te točkice koje su se jedva nazirale su Mimas, Tethys i Diona, redom od Saturna. Ali to je bilo zaista sitno.
Kao vrh igle. Jedino tako mogu usporediti.
Užitak u snažnom teleskopu. Lijepo izvješće!  :112:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 07.08.2016. u 19:50:18 sati
Hvala Davore!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 07.08.2016. u 20:17:19 sati
Nije to baš neka grab end go kombinacija.
Jedno pet puta grab (tronožac 7 kg, teleskop 9,25 kg, montaža 4,5, kutije s priborom, stolice, pa go, pa se vrati po protuuteg 5,5 kg pa opet go...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 07.08.2016. u 22:49:29 sati
Noć je potpuno vedra, puše lagana bura, baš koliko treba. Za dvije jakne...
Usjeverio sam se kroz otvor za polaroskop (a bez polaroskopa), našao zvijezde za poravnanje i sad tražim i nalazim.
Zapravo sad sam na pauzi i jedem
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Danijel - 07.08.2016. u 23:43:32 sati
Od tvog promatranja sam sad i ja ogladnio. :216: :mrgreen:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Vragoder - 07.08.2016. u 23:47:48 sati
Ugodno promatranje želim! :sesir:

Ovdje u Senju toliko dere bura, da je slika Mjeseca "kuhala" i u finderu... [55*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 08.08.2016. u 02:57:30 sati
Gotovo za noćas.
Čim je bura počela popuštati, postajalo je sve svjetlije. Kad sam počeo jasno uočavati stvari oko sebe bilo je vrijeme za pakiranje.
Ono što me se večeras najviše dojmilo je to da sam tri sata nalazio objekte uz minimalno korigiranje. Dobro usjeveravanje je stvarno velika stvar. A za to je trebalo pored dvije stolice sjesti i na zemlju!
Ruka je napravio sebi još jedan držač na cijevi, za gajding teleskop a meni je to odlično došlo za 9x50 uspravno tražilo, na koje sam navikao i bez kojeg zapravo ne mogu. Tako da originalno 6x30 koristim kod početnog podešavanja a kasnije ovo 9x50.
Nepogrešivim talentom jedino stablo u blizini opet sam si postavio na jugozapad pa dok se Mars pojavio bio je prenisko za vidjeti neki detalj. Saturn isto tako.
Pogledao sam M51. Sasvim se to pristojno vidjelo. Kao i M31. M31 iznenađujuće dobro.
Pogledao sam puno skupova, kuglastih i otvorenih, M5, M10, M12, M22, pa M11, M16. M24 kojeg nisam još do večeras pažljivije pogledao i baš me se dojmio.
Naravno M17 je bio uvjerljiv i bez filtera, M27 isto tako. M27 mi se baš dopao, možda zato što ga večeras nisam očekivao gledati. A i iznenadio sam se kako se dobro vidio.
Od dvojnih zvijezda pogledao sam Cor Caroli, ni ne htijući ali mi se ponudila kod podešavanja. Baš volim dvojne zvijezde. Pogledao sam i Albireo.
Nedostaje mi malo starhopanje, a kod mnogih ili da pošteno kažem kod skoro svih objekata pomislio sam na to kako bi se tek dobro vidjeli petnaesticom.
No, ovo je puno brže i fizički lakše za ukrcati u auto i zatim vani postaviti, sve mogu sam a i dobro se vidi.
Svakako, večeras mi je nedostajala priprema. Što sam znao i već gledao to je bilo lako a čim sam se popeo do Kasiopeje i Cefeja tražiti manje objekte počeo sam trošiti vrijeme i biti nesiguran. Treba se spremiti.
Sve u svemu dobro i zabavno veče.
 
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 08.08.2016. u 19:47:47 sati
Vjetar je gotovo potpuno pao no nadam se da to nije loš predznak. Nema se što čekati. Sutra dolaze oblaci a i Mjesec postaje neugodan.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 08.08.2016. u 23:35:18 sati
Kao što sam se pribojavao, vlaga je bila prevelika za išta ozbiljnije.
Ali je zalazak sunca bio predivan.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 09.08.2016. u 12:29:27 sati
Uvijek je lijepo pročitati doživljaje s promatranja.

Ako ti se C925 jako svidi, što će biti s Dobsonom? Ide na bubanj?
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 09.08.2016. u 17:05:14 sati
Dobson je nezamjenjiv. Jednostavan za upravljanje, potiče želju za učenjem i produbljavanjem znanja i - jak je!

Ako ćemo govoriti o bubnju, 925 je mnogo veći kandidat. Predobar je da bi ga se ostavljalo kod kuće a imam bolji. To je previše za moj unutarnji mir - morat će se uskoro riješiti...

Dobsona bi prodao jedino tebi (bez uvrede za druge ljubitelje velikih ogledala). Ali ti bi se onda žalio da to nije 20" a niti 25" - i ode zadovoljstvo.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 09.08.2016. u 17:14:25 sati
:)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Tomislav - 11.08.2016. u 11:56:58 sati
Ako se smijem umješati, Edi mislim da ti stvarno trebaš jedan barem 100ED refraktor na što jednostavnijoj AZ montaži. I evo ti moćnog i jednostavnog grab n go instrumenta koji će se savršeno nadopunjavati sa velikim dobsonom. Biti će super za Mjesec, Planete, wide field, o ljepoti zvijezdi i svijetlijim otvorenim skupovima da ni ne govorimo... Ovako uvjek kada god želiš nešto postaviti imaš mini projekt, i a) i b) opcije su ti nezgrapne.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Steblaj - 12.08.2016. u 11:41:52 sati
Ako ćemo govoriti o bubnju, 925 je mnogo veći kandidat. Predobar je da bi ga se ostavljalo kod kuće a imam bolji. To je previše za moj unutarnji mir - morat će se uskoro riješiti...

 :278:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Beorn - 12.08.2016. u 11:49:14 sati
Šteta planeta i onog stabla. C9.25 na EQ montaži je pravi užitak za planetarno promatranje. Lijep izvještaj Edi.  [71*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 12.08.2016. u 21:14:33 sati
Slažem se Bern s tobom. C 9.25 je stvarno odličan teleskop.
Malo sam pomiješao kruške i jabuke pa vas zbunio.
Sve će biti ok.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 13.08.2016. u 00:56:41 sati
Ma imao sam ja taj ED100 (ili kako bi Davor rekao EDI 100).
Krasna sprava, ali za fotografe. Ja se rasplačem kad vidim onako lijepe sitne objekte...
Šta mogu...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 13.08.2016. u 20:53:22 sati
Veneru, Merkur i Jupiter smo vidjeli tu s mora (Lungo mare) a sad u auto i van Pule. Malo sam se pribojavao jer su nisko, ali nije bilo nikakvih problema: Venera se vidjela i na 2 stupnja iznad horizonta - mora.
Skeptičan sam u vezi Plutona ali vidjet ćemo.
Pa Saturn i Mars
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 14.08.2016. u 00:07:26 sati
Nakon Neptuna evo ga konačno i Uran.
Početak je bio krasan i romantičan, ali u nastavku loše - Mjesec... što više reći.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Vragoder - 14.08.2016. u 11:46:35 sati
Svaka čast Edi! :215: :yes:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Beorn - 14.08.2016. u 12:12:59 sati
Bravo!

Poslano sa mog SM-A510F koristeći Tapatalk

Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Rajko - 14.08.2016. u 22:14:31 sati
bravo i tebi! :215:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 14.08.2016. u 23:32:52 sati
Hvala vam!

Prvi dio se dogodio u deset minuta, ali je iščekivanje bilo veliko. Ranije sam tokom dana prošao na karti pa u živo autom pozicije i našao tu jednu koja je osiguravala da planete idu baš u more. Obale koliko hoćeš, silni kilometri a samo tri mjesta s kojih neki dio obale ili otok ne smetaju pogledu na zapad, baš na 270. stupanj, u more. A ta dva tri stupnja u visinu su bila bitna jer su planete jako nisko.
Saturn i Mars su se sami pokazivali, nikakva muka.
Ali kraj one mjesečine i topline naći Neptun i Uran od deset i pol do ponoći e to nije bilo lako. Pogotovo zato što sam otišao na najbliže mjesto van Pule, 12 km, a Pulu sam si ostavio na jugu. Mjesec plus svjetla grada, malo previše.
Uran sam riješio u 15 minuta ali prije toga, za potvrditi da imam baš Neptun u okularu, kraj opranog neba u kojem ni tražilom ne vidim konture zviježđa ni orjentacione zvijezde...
Vesela večer!
 

Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 14.08.2016. u 23:56:26 sati
Bravo Edi!  :215:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Arkturus - 15.08.2016. u 00:26:44 sati
Bravo!  [71*

Sad čekam:
Skeptičan sam u vezi Plutona ali vidjet ćemo.
:D
Bilo bi foraaaaa!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 15.08.2016. u 16:22:12 sati
Pa, kad se makne Mjesec, ako se ulovi Merkur na 2 stupnja od horizonta....
Uz malo bure tamo negdje 25., 26.?
Ali to bi stvarno bilo na granici mogućeg, i logistički i promatrački. O vremenu (meteorološkom) da i ne pričamo.

Zato ću to radije shvatiti tako da čekaš da ulovim Plutona.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Orlin - 16.08.2016. u 11:40:56 sati
Ja sam probao vidjeti Merkur golim okom i nisam uspio - mislim da je pozadina neba na mjestu gdje bi on trebao biti bila presvijetla i imala je boju koja ne stvara dovoljno dobar kontrast s Merkurom, pa nisam siguran je li uopće moguće vidjeti Merkur bez optike ovih dana. Jupiter i Venera vidjeli su se lako.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 16.08.2016. u 14:02:59 sati
Ja sam gledao dalekozorom (teleskopskim tražilom 9x50). Ali vidjeli su se i bez.
Pokušaj najprije pripremiti se: na karti, kompjutorskom programu točno vidjeti na koliko stupnjeva će biti Merkur: recimo danas na 265-267 pa kompasom točno odrediti to mjesto unaprijed i onda tražiti.

Ako nemaš kompas ispruži ruke i traži na udaljenosti dvije šake lijevo od mjesta gdje je zašlo Sunce.

Važno je da znaš točno gdje tražiti jer se ne vidi dugo vremena.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Orlin - 16.08.2016. u 14:11:22 sati
Je li Merkur bio blizu Jupitera? Ja sam koristio Jupiter kao orijentir i pretpostavio sam da je Merkur negdje u blizini.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 16.08.2016. u 15:34:30 sati
Moraš gledati na kartu, u program CdC ili Stelarium.

Večeras ti izgledaju ovako nekako: gore lijevo je Jupiter, dole su Merkur pa Venera. Sunce je zašlo i desno je dole (ne vidiš ga više)

            :286:                                   

                   
                         
                           :106:                             :D     


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                                                                                                    [10*
 
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Orlin - 16.08.2016. u 15:45:22 sati
Ako im je konfiguracija takva, valjda nisam vidio Merkur zbog nepotpune otkrivenosti obzora na mjestima koji su mi bili dostupni - Venera se skrila iza neke zemaljske predmete nekih 25-30 min nakon zalaska Sunca, a onda se valjda skrio i Merkur iza te predmete, prije toga što bi se mogao vidjeti zbog svjetlosti neba.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 16.08.2016. u 20:46:06 sati
......
            :286:                                   

                   
                         
                           :106:                             :D     


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                                                                                                    [10*

 :287:  Za pet!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Arkturus - 16.08.2016. u 21:37:21 sati

            :286:                                   

                   
                         
                           :106:                             :D     


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                                                                                                    [10*

 :209:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Miro1 - 16.08.2016. u 21:46:39 sati

            :286:                                   

                   
                         
                           :106:                             :D     


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                                                                                                    [10*


Genijalno.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 23.08.2016. u 21:17:17 sati
Zalazak sunca je bio, nažalost (evo što astronomija učini čovjeku), prekrasan. 

Venera i Jupiter da, ali Merkur je prije nego je postao vidljiv potonuo u to prekrasno...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 24.08.2016. u 00:57:50 sati
Pa nisam ni nastavljao potragu.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Vragoder - 24.08.2016. u 08:19:31 sati
Zalazak sunca je bio, nažalost (evo što astronomija učini čovjeku), prekrasan.
hehe :mrgreen:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 29.08.2016. u 18:58:12 sati
Subota navečer:
Čim nema bure, makar i najslabije, odmah je očajna vlaga.
Ništa se ne može gledati.
Mislim, može, bez teleskopa.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Tomislav - 30.08.2016. u 11:34:59 sati
Edi, može se.
Meni refratkror izdrži sat vremena u preko 90 % vlagi dok se ne zamagli objektiv, sa dodatnim dew shieldom bi vjerojatno i malo više.

 :D :D

Nije mnogo, ali kada trebaš dozu, jako dobro dođe.  :286:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 30.08.2016. u 14:07:33 sati
Problem je što je Istra (bar ljeti) preosvjetljena - vlaga u zraku = milijun ogledala u zraku...
Naravno da bi s vlagom bez svjetla mogao neko vrijeme gledati. Ali ovako ne.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Tomislav - 30.08.2016. u 15:12:18 sati
Eeeee joj, to je druga priča...

A što se tiče vlage same, ako je blizu preko 85 % recimo ni ja ne želim vući dobsona vani, pogotovo jer nemam grijača, je bezveze postaviti upoće. I sve se smoči, između ostaloga i tkanina od ogrtača... Nije ugodno. Može nešto kapnuti na ogledala u takvim situacijama. Te vlažne situacije nisu ugodne za optiku.

Dok za refraktorić ne brinem toliko. Bolje je sve zaštićeno, manje, lahkše za postaviti, a može se i samu cijev lijepo obrisati na kraju :)

Sori nije da te huškam ponovno na refraktor :)
 
Ali kako god se okrene, refraktori su zakon. :)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 10.09.2016. u 23:52:17 sati
Osim Mjeseca ništa se drugo nije dalo gledati. Obećao sam prijatelju da ćemo jednog dana malo "pogledati zvijezde" i, sretnem ga jučer. Mjesec raste, kiše će, posao, aj ulovi vikend da se odrasli i zaposleni ljudi slože - pa se gledalo večeras.
Za tu priliku posudio sam pet inčni maksutov od 1500 mm - išlo je i do 215x, a imao sam dojam da bi maksutov izdrždao i više, pa malo uz gledanje, pričanje o Mjesecu, sladoled, čekanje da prođu oblaci, prođe večer.
 Evo, još je nekoliko ljudi uvjerilo se da kratera ima i to mnogo i raznolikih.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Zocky - 11.09.2016. u 00:47:48 sati
Osim Mjeseca ništa se drugo nije dalo gledati......
Dok je dobro društvo i Mjesec je dovoljan [71* :215:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 31.12.2016. u 01:06:12 sati
Opet sretnem prijatelja i kaže da je gledao na TV emisiju o Galileju i bilo mu je zanimljivih stvari koje nije znao, pa smo malo popričali o tom i dogovorili se da ćemo opet doći do njih s teleskopom i da možemo početi dokazivati da se Venera vrti oko Sunca. Jer se i o tome pored slavnih Jupiterovih satelita pričalo u toj emisiji.

Poslije bure i u ovo doba godine Venera je u sumrak predivna.
 
Tako smo se našli na njihovoj terasi. Ja sam u recesiji, najprije sam kupovao sve veće teleskope a sad se vraćam, ponavljam 102/500 (uz do sada nekorištenu az3 montažu).
Naravno da je teleskop 102/500 neprikladan za promatranje Venere jer je Venera presvijetla za akromat tako malog fokusa ali je večeras poslužio svrsi. Na povećanju od 50x vidjeli smo "samo pola" Venere. Kao da gledamo Mjesec u četvrti. To je bilo prilično iznenađenje za nekoga tko očekuje da su nebeska tijela okrugla ili bar blizu tome. A, ako se nađemo za mjesec dana pa za dva lijepo ćemo moći početi dokazivati da su te promjene izgleda, srp i sve tanji srp posljedica okretanja Venere oko Sunca (početi, jer za pravo dokazivanje trebalo bi pričekati Veneru i bliže a i s druge strane Sunca). Naravno, to je za nas već gledao i dokazivao Galilej ali lijepo je to i osobno vidjeti.

Bilo je i kolača u toplijem dijelu kuće.

Mars je samo pokazivao da je crven ali ne i više od toga, naravno.

Nakon oko sat vremena mogli smo pogledati Plejade. To je izazvalo divljenje svih prisutnih. Venera čuđenje a Plejade divljenje.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 31.12.2016. u 11:39:49 sati
Lijepo Edi Galileo!  :215:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Tomislav - 31.12.2016. u 11:42:50 sati
Čestitke na novoj cijevu! Znači ipak se nisi oduprijeo malome frakiju  :D Kao što sam već sugerirao, pozdravljam potez [71*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 31.12.2016. u 12:13:16 sati
Tako smo se našli na njihovoj terasi. Ja sam u recesiji, najprije sam kupovao sve veće teleskope a sad se vraćam, ponavljam 102/500 (uz do sada nekorištenu az3 montažu).

Kako na kraju funkcionira AZ3 montaža u praksi?
Nakon našeg razgovora i mog eksperimentiranja ostao sam malo razočaran neelegantnim riješenjima na toj montaži.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 31.12.2016. u 13:13:54 sati
Ma da, zato sam te i zvao za savjet jer sam mislio da sam pogubio neki dio ili da ne vidim nešto očito. Nije elegantno ali funkcionira. Kad je teleskop gore, jednom rukom napred digneš a drugom nazad pritisneš teleskop i - drži - 15 stupnjeva gore i toliko dole navijaš.
Ne znam šta bi ih bilo koštalo da su stavili polugicu ili leptir ...
Ali ok je.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 31.12.2016. u 13:15:53 sati
@ Tomislav, uvjerio sam samog sebe da moram vidjeti cijele Plejade, s naglaskom na cijele :)))
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 31.12.2016. u 13:16:56 sati
@ Davore, lako je biti pametan nakon 400 godina ...
Ali i dalje nije bezopasno: evo iznapadala me neki dan doktorica nauka da se lažno predstavljam (kao astronom) - da nije bilo šefa da me spašava, možda bi se bilo nešto i pripalilo...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Danijel - 31.12.2016. u 13:35:52 sati
Ma napada i grize ona i druge, tako da nisi poseban. :zubo:

I uvijek je bila u krivu, ali to njoj ne možeš dokazati jer ona je dr, a mi nismo, tako da me to podsjeća na jednog drugog dr. s Astroforuma. :evil:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Arkturus - 31.12.2016. u 14:07:47 sati
Ali i dalje nije bezopasno: evo iznapadala me neki dan doktorica nauka da se lažno predstavljam (kao astronom)...
Lijepo ti je rekao Davor da si Galileo. Njega uvijek napadaju kardinali.
(Prestani dokazivati da se Venera vrti oko Sunca. :zubo: )

A to s astronomima amaterima mi liči na onaj vic
- Ja sam astronom.
- Amater?
- A mater nije.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 31.12.2016. u 15:15:28 sati
 :D
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 03.01.2017. u 20:23:37 sati
Bio sam u lovu na kometu 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova (hvala onome koji je izmislio copy-paste).
No nisam je ulovio. Popustila je bura od koje sam imao veća očekivanja i naravno do mraka je bilo previše vlage. Na 5, 6 stupnjeva iznad horizonta ...
No, postalo mi je jasno zašto je Messier napravio svoju listu "onoga što nisu komete i na što ne treba trošiti vrijeme" a što se danas slavno naziva Messierovi objekti, jer - taman kad sam se poradovao shvatio sam da u okularu imam M72.
Eto, bar nešto. Jedan em i jedna spoznaja.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: 2001 - 03.01.2017. u 23:17:54 sati
hah, ovo za M72 je bas bilo lijepo za procitat, mogu zamislit kako si se osjecao kada si skontao da je em... ja sam se vise puta pitao (bez da sam trazio komete) za ne bas mali broj emova..jel Messier to "bildao" brojnost emova ili su mu neki stvarno djelovali kao snjezne grude
 PS nemojte se zezat s doktoricom da od astronoma ne postanete obicni inzenjeri ;)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 04.01.2017. u 01:17:27 sati
Jest da su im teleskopi bili loši ali stvarno: M 44, 45, 6, 7, 31.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 04.01.2017. u 08:26:54 sati
Messier je neke stvari ubacio u katalog da bi bio bolji od kolege Lacaillea, koji je sastavio katalog od 42 maglicasta objekta.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 04.01.2017. u 17:18:06 sati
Dobro je to napravio jer zabune su itekako moguće.

Ova kometa me sinoć prevarila jer sam dobio sliku koju sam već jednom imao za kometu. Pred jutro 06.10.2010., opisao sam to ovdje na str. 2, čekao sam kometu na mjestu gdje se imala pojaviti i ona je zaista izgledala kao globularni skup.

Ta kometa, C/2009 R1 (McNaught) je bila noćno-jutarnja pa je, prvo, nakon uočavanja postajala sve jasnija i drugo, imao sam orjentir u okolnim zvijezdama. Sinoć je kometa padala i onih deset petnaest minuta što smo došli kasnije stvorilo je nervozu - kometa tone u more - pa sam počeo šetati telekopom lijevo desno od položaja na kojem sam je očekivao pa opet tako a za širinu vidnog polja "gore" (pa ću je valjda uloviti) - dok sam ja shvatio da je ulovljeni objekt malo "predesno" kometa je potonula.

Možda je u to vrijeme 18,15 do 18,30 više i nije bilo moguće vidjeti, u tim uvjetima i s te pozicije.

Valjda će biti još koja dobra večer ovih dana.

E da, proletio je i pokoji quadrantid, Jadranki, ja sam bio zauzet...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Arkturus - 05.01.2017. u 00:03:34 sati
Ne vjerujem baš programima što se tiče kometa (barem što se tiče sjaja), ali meni pokazuje da bi blizu Pajdušakove (na stupanj) trebao biti i stari Lexell (D/1770 L1), otprilike iste magnitude. Ako nađeš jedan trebao bi i drugi.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 05.01.2017. u 11:40:19 sati
Ako si dobro zapisao naziv, ta je kometa zadnji puta viđena među Jupiterovim satelitima negdje 1880-tih, a zatim ne.
Većina pak kaže da se nakon 1770. kad je Messieru lijepo zasjajila s -2 nije više ni pojavila?
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Arkturus - 05.01.2017. u 13:25:50 sati
Kako rekoh, ne vjerujem baš puno programima što se kometa tiče. Ne znam od kud mi je izvuko Lexella, ali ga je puknuo kod Pajdušakove. Vjerojatno si u pravu i vjerojatno je lažna informacija.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 05.01.2017. u 13:36:25 sati
Najbolje informacije o kometima se daju naći ovdje, stranica se osvježava jednom mjesečno
http://cometchasing.skyhound.com/
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 05.01.2017. u 18:12:52 sati
Evo je.
Vani je ledena bura ali našao sam je!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Arkturus - 05.01.2017. u 19:22:01 sati
Bravo na hrabrosti i na ulovu. :215: :215:
 :sesir:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 05.01.2017. u 20:53:22 sati
Hvala!

Otišao sam iz grada i od mora. U mrak.

Pored ledene bure (piše: osjet temperature -7) bilo je i oblaka. Putujućih. Na moju sreću ostavili su slobodnog prostora tamo gdje je trebalo, na jedno desetak minuta. Počeo sam sa 16x - 4 i po stupnja u okularu - i brzo je uočio. Pogledao sam i s ethosom 10 - za 50x.
Nije bilo dileme. I zbog položaja u odnosu na thetu Cap i na susjednu (hr 8083) ali i zbog izgleda - manja grudvica od susjednih emova (30 i 72).
Nije bilo repa - malo sam drmao sklop lijevo desno ali ništa.
Možda da su se oblaci maknuli malo ranije i da sam uzeo okular od 17 - možda, ne znam. Bura obično ne pomaže za finese.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 05.01.2017. u 20:55:02 sati
Evo je.
Vani je ledena bura ali našao sam je!

Bravo maestro!   :215: :215: :215:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 05.01.2017. u 21:05:07 sati
Ach, članak sa stranice je bio od velike koristi.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 05.01.2017. u 22:26:26 sati
:hopla:
svaka cast
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: capella - 05.01.2017. u 23:10:35 sati
 :112: :215:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Medo68 - 05.01.2017. u 23:26:48 sati
Prošetao psa 5 min po ovom vjetru pa odustao a ti tražiš kometu.. svaka čast [emoji106]


Sent from my iPhone using Tapatalk
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Šegi - 06.01.2017. u 20:27:42 sati
 :sesir:

Samo se nadam da nema posljedica po zdravlje, vani je baš (bilo i je) ZIMA...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 15.01.2017. u 21:55:28 sati
Nije još ledeno no bit će uskoro. Bura pojačava.
Pogledao sam Orionovu maglicu ali sam samo mogao zaključiti da se sa ovih 100 mm vidi maglica ali se ne vidi ljepota. Nije sve u milimetrima, naravno. Sjećam se kako sam kroz Bobov pentax na PGSPu lijepo vidio i trapez.

Plejade su bile prekrasne. Imao sam malo povećanje, 29x i veliki kut, tako da svi Vlašići ili sve sestre stanu u vidno polje. Možda bi s 13 mm to bilo i bolje, ali taj okular nemam.

Brzo sam prestao gledati jer mi je bure dosta od prošlog puta....   

Dok sam stavljao okular sjetio sam se Davorovog crteža iz vremena prvog ethos okulara. Bilo je mračno pa me nije nitko vidio i nikome nije bilo smiješno, osim meni  :hopla:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 16.01.2017. u 01:04:55 sati
Svaka čast,
ovdje sad najavljuju vedro u drugoj polovici tjedna ali kvaka 22 je da nas čeka -15°C
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Catch22 - 26.01.2017. u 17:28:20 sati
Jel me netko tražio, ili kontrola prisutnosti na forumu?
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 26.01.2017. u 18:46:24 sati
 
Jel me netko tražio, ili kontrola prisutnosti na forumu?

 :287:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 26.02.2017. u 01:57:50 sati
Oprao sam ogledalo, našao mjesto bez svjetla (tako da mi Pula ne bude na jugu, a ni Y između mene i juga), i stvarno - dugo već nisam gledao s mjesta na kojem u mraku ne vidim ni svoj teleskop (!), još u sumrak kolimirao, uključio ventilator za primarno ogledalo, složio najveće povećanje koje sam našao i krenuo provjeriti može li se zaista vidjeti Sirius b.
Ne može. Bar ne ovaj puta.
Zamisao je jednostavna: Sirius b je sada na nekih 11 sekundi udaljenosti, desetljećima nije bio tako daleko od zvijezde, treba ga samo pustiti da se pojavi u silnom svjetlu iza zvijezde (iza jer je s istočne strane pa ga Surius "vuće" za sobom kad prilazi kroz vidno polje, naravno ako je praćenje na montaži isklučeno).
Savjet je da treba biti uporan i da se vjerojatno neće uspjeti prvi puta. Da povremeno treba skočiti do Rigela da bi se doživili udaljenost i kontrast veličina. Ok, ali Sirius sa skoro dvije magnitude više od Rigela naprosto guta okolinu.
Siing je stvarno bio odličan i ne mogu zamisliti bolji, ovdje na malim visinama. Ako netko hoće probati s petsto metara, kilometar ili dva - to bi već moglo uspjeti.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 26.02.2017. u 02:08:24 sati
Kad sam se vratio u sferu mogućeg pogledao sam M42 - na 93x bogata slika, krila nisam možda nikada ko večeras vidio tako raširena u daljinu...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 26.02.2017. u 08:36:28 sati
Vrlo dramatično.   :215:
Obzirom na opis tehnike koju savjetuješ nisam razumio jedan detalj, jesi li uspio već prije uhvatiti Sirius B ili je ovo tek prvi pokušaj?
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Arkturus - 26.02.2017. u 09:50:28 sati
Sjajno. Odličan izazov za instrumente. :215:
Na žalost ja sa svojim instrumentom teško uočim i NGC 404 (otprilike magnitude kao Sirius b) koji je blizu Miracha (koji je druge magnitude). A ovaj par je udaljen punih 7 minuta.

No, samo hrabro! Izazov je velik, ali ako upali onda je i zadovoljstvo iznimno. [71*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 26.02.2017. u 10:17:20 sati
Nisam Davore nikada ni pokušao.
Kao i mnogi moje generacije i ja sam se zaluđivao Denikenom i sličnima pa sam naravno pročitao i knjigu "Tajna zvijezde Sirius". Rezultat koji je ostao - nemoguća misija.
U ozbiljnoj dobi, čitajući izvještaje s brojnih američkih star partija vidio sam da se spominje 19 inčni teleskop kao onaj kojim bi se pratilac mogao vidjeti. Ali, samo se navodi da bi trebao biti tako veliki otvor teleskopa.
No, možda je to samo opće znanje govorilo kroz tog astronoma-amatera, jer je doista siriusov pratilac otkriven takvim otvorom (18,5), ali refraktora!
Potom sam čitao na obsessionovoj stranici da su neki astronomi amateri popeli se do teleskopa na Kanarima i tamo s 15 inča razdvojili Antares...
Pa sam dosta poslije našao članak Florina Andreia koji je rekao da to mogu i manji teleskopi uz veliku upornost.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 26.02.2017. u 10:24:45 sati
Tomislav i ja smo vidjeli Sirius B u 12" teleskopima. Meni je uletio u kadar pri 215x povećanju. Da se razumijemo, trebalo je malo strpljenja jer sam Sirius B vidio kao treptavu krijesnicu kraj matične zvijezde. Prateći taj prizor nekoliko minuta zabilježio sam relativan položaj te zvijezdice i kasnije provjerio na internetu kako je uistinu Sirius B.

Treba samo uloviti dan sa dobrim seeingom i ne bi trebalo biti problema, posebice u 15" instrumentu.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 26.02.2017. u 10:36:16 sati
Ma vidio sam i ja bljeskove povremeno ali nisam sa sigurnošću mogao reći je li to stvarno ili su moje želje.
Sjetio sam se onda da sam Riglelovu malu dvojnu i bolje vidio nego sinoć pa mi je osjednom postalo jasno da to nije ova večer a da me gleda mnogo drugih ljepota.
Pa sam se okrenuo crvenim i narančastim zvijezdama i prekrasnim skupovima.
Možda sam trebao ostati na 230x ali taj Florin je savjetovao "najviše što imate" pa sam si možda napravio lošu uslugu što sam otišao na 644x.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 26.02.2017. u 16:23:42 sati
Baš lijepo da ste vas dvojica vidjela Sirius b.
Sad sa sigurnošću znam da je to moguće jer, g. Florinu nisam baš sasvim vjerovao, nekako mi je izgledalo nemoguće naći pratioca s toliko manjim teleskopima.
No dao je ipak dobre savjete: treba biti uporan i, Sirius b ide za zvijezdom, kao da ga Sirius vuće za sobom - to je važno jer je puno teže tražiti ako ne znaš gdje očekivati pratioca i isto tako puno je teže biti siguran da si našao ako ne znaš što (gdje).
Evo, možda bude još vremena ove godine a ako ne bit će on dovoljno udaljen i iduće godine pa još deset i petnaest godina!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 26.02.2017. u 18:16:38 sati
Najbolja ti je šansa pustiti Sirius van ruba vidnog polja i onda loviti pratioca.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Tomislav - 26.02.2017. u 20:36:59 sati
644x je vrlo vjerojatno overkill. Na tome povećanju je vjerojatno i teško dobiti savršeni fokus, a sirius b je zaista sitna točkica koja se brzo gubi u sijaju Siriusa.

200-300x mora biti sasvim dovoljno, ako su ispunjeni preduvjeti savršene kolimacije i dovoljno dobrog seeinga.

Evo baš je i sada tekuća rasprava na CN (malo tupavog nazva "koji okular za sirius b"), ali zapanjuje kojim instrumentima i na kojim povećanjima su ga ljudi mogli opaziti.
http://www.cloudynights.com/topic/567646-best-eyepiece-for-sirius-b/

Možda si ga već i vidjeo, ovisi što si doživjeo kao "blijeskove". Ja još nisam imao iskustvo da bi ga mogao držati pogledom konstantno, pokazuje se i skriva ovisno o mikro promjeni seeinga (na tim 200+ povećanjima su te promjene bitne) i položaju oka. Treba se malo poigrati.

Uspjet će ti prije ili poslije.

P.S. I Antares b je također izvediv sa 12", opet, seeing je ključan.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 27.02.2017. u 01:32:42 sati
Nakon što sam vidio vaša iskustva i savjete, vidim da sam prilično štreberski pristupio problemu. Istina, ogledalo mi je bilo čisto, kolimacija jako dobra, hladio sam primar, seeing je bio vrlo dobar, ali sam s povećanjem sasvim pretjerao. Ok, slijedeći puta će biti lakše: kolimacija, seeing, cooling plus okular od 7 mm.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: 2001 - 28.02.2017. u 21:38:04 sati
svaka ti cast..nesjecam se kako glasi ono napisano/nenapisano pravilo za takve neke objekte na ivici mogucnosti "oka i sklopa"...da ako tijekom deset ili dvadeset posto vremena vidis to sto vidis da je to onda gotovo sigurna potvrda kako je to "to"..
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Tomislav - 06.03.2017. u 19:11:33 sati
Malo se kitim tuđim perjem ali upravo gledam odličnu skicu Siriusa B koja je pa rekao bih 100% realna i potpuno odgovara načimu na koji ga vidim, te trenutni poziciji u newton teleskpu kada je Sirius blizu meridijana.

Čak sumljam da ako se "fula" vrijeme promatranja, "Psić" može biti zakriven spajkom od nosača sekundara.

http://www.cloudynights.com/topic/568818-sirius-20/#entry7741448

Možda skica pomaže staviti stvari u kontekst, koliko mora biti dobar seeing da razlučiš mrcivcu siriusa b od "mrvastoga" glare-a matične zvijezde.
Ovdje i kolimacija ne trpi ama baš nikakvu grešku.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: mrworf - 06.03.2017. u 19:12:46 sati
Nikada nemoj "sumljati".
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Tomislav - 06.03.2017. u 19:19:49 sati
Dobro, onda sumnjam  :D
Izračunati ne znam  :111:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: mrworf - 06.03.2017. u 19:21:17 sati
 :zubo:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 16.03.2017. u 19:04:46 sati
O, kako je Venera prekrasan tanak srp!
Na 20x lijepa mala slika a na 50x kažu moji gosti i ljepša i "u bojama". A je, moram priznati, bar vama.

Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 17.03.2017. u 21:16:35 sati
A večeras sam odnio teleskop (SW 102/500) na šetnicu uz more (Lungo mare). Imao sam ograničenje jer mi je kćerka bila zauzeta do 19. Pa malo aktivne vožnje pa brzo postavljanje uz more i ostalo nam je čak deset minuta za promatranje, na 20x i 50x.
Stariji šetači su podozrivo prolazili pored nas očito sumnjiva ponašanja (ovdje u Puli su 150 godina stalno bile vojne baze raznih mornarica pa se stvorilo uvjerenje da su takvi ko mi sigurno špijuni) no bilo je nekoliko mlađih koji su prihvatili ponudu da pogledaju Veneru. I čuju zašto je takva.
Bila je sumaglica donjih 2 stupnja pa nije bilo kritike na boju (plavu i ljubičastu), Venera je bila žuta.
Ana i ja smo još pogledali Plejade no to nije bilo spektakularno jer je još bilo svjetla a i lampi.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 17.03.2017. u 22:12:27 sati
 :215:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 19.03.2017. u 09:54:10 sati
 :112:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 29.03.2017. u 21:15:34 sati
Mjesec. Samo tri i po posto osvjetljen okupio je više generacija oko malog teleskopa: moja majka sa svojih 90 godina kod povećanja od 20x nije bila zadovoljna jer se na Mjesecu "ne vidi ništa" pa sam stavio naglera od 7 mm - e to je već bilo nešto, svi su vidjeli kratere a suprugu je tanak srp podsjetio na dijamantni prsten s Balatona od prije 18 godina.
Kćerki nije bilo pravo što se Merkur ne vidi tanak kao Venera od prije dva tjedna ali nije imala vremena slušati objašnjenje.
Zapravo su svi bili zadovoljni a ja sam sebe pohvalio što sam nakon tristo pedest kilometara puta imao volje iznijeti teleskop...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: zackozgb - 29.03.2017. u 21:37:22 sati
Nema boljeg kriticara od vlastite majke  :106:.
 :112:.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: stipe - 29.03.2017. u 23:18:22 sati
Pa da! Sto se to ima vidjeti na Mjesecu... :111: :mrgreen:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 28.05.2017. u 00:21:24 sati
Nekakvi mi oblaci dolaze sa sjevera pa sam opreza radi uključio ventilator za primarno i prekrio sekundarno ogledalo pa sjeo u auto pojesti kekse i piti vode. A šta drugo?
Nadam se da će proći.
Nekako sam jedva izašao, nije mi se sviđala prognoza, sutra bi kao bilo bolje, ali to sutra često baš i ne ispadne nešto.
Uglavnom, kometa (2015, Johnson) je visoko i jako se dobro vidi - ne može je se pomiješati s nekim skupom toliko se rasvjetlila i napuhala.
Idem gledati. Obzirom na loš siing očekivanja sam smanjio, pa šta nađem nađem.
Divio sam se Albireu i baš kad sam se premještao prema Veil nebuli opet oblaci...
Pa se zabavljam gledajući Jupiter pa Saturn. Pa Garnet star.
Ali supernova će pričekati...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 28.05.2017. u 10:42:45 sati
Osim rijetkih dobrih momenata bila je to priča o oblacima, rojevima oblaka.
Ali da nisam pokušao mislio bih da sam to večer propustio, sad će Mjesec...
Dobra slika je svakako bio Jupiter oko 23,15 sa dva satelita (Ganimed i Europa) vrlo blizu planeti, s iste strane - baš oduševljavajući kontrast veličina. Možda sam djetinjast, vozim 35 kilometara, slažem teško oglededalo, kolimiram... i onda se oduševljavam nečim desetine puta viđenim - ali - kad je oduševljavajuće!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Arkturus - 28.05.2017. u 11:45:03 sati
 :215:
Po procjenama bi se idućih mjesec dana Johnson trebao vrtit oko 7m.
Jesi mu uspio staviti soli na rep il je podvio rep?
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 28.05.2017. u 11:57:56 sati
Ne, rep je (bar meni) bio nevidljiv
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 29.05.2017. u 09:32:36 sati
..Možda sam djetinjast, vozim 35 kilometara, slažem teško oglededalo, kolimiram... i onda se oduševljavam nečim desetine puta viđenim - ali - kad je oduševljavajuće!

To je naša kob.  :286:
 [71*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Beorn - 29.05.2017. u 09:44:34 sati
Mene očara samo da stojim pod vedrim nebom, a kamoli da još ćirnem malo. Na PG-u su te večeri ipak bili dosta bolji uvjeti.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 29.05.2017. u 11:04:56 sati
:hopla:
zato gledamo, jer smo gladni divljenja i guštanja
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Miro1 - 29.05.2017. u 12:12:38 sati
Mene očara samo da stojim pod vedrim nebom, a kamoli da još ćirnem malo. Na PG-u su te večeri ipak bili dosta bolji uvjeti.

Potpisujem. Još ako je i dobro društvo, zezancija. A tko voli i romantiku i tu se znaju zgodne stvari složiti. :106:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 29.05.2017. u 18:30:30 sati
 :89: :106:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 28.07.2017. u 00:34:38 sati
Bio sam u posjeti turistima u susjedstvu.
Neki uzmu bocu vina, neki bombonjeru a ja sam krenuo s teleskopom preko ramena. Malim teleskopom, 102/500, s 25 i 10 mm u džepu.
Nekako sam već bio zaboravio koliko se toga može vidjeti sa 100 mm i 50x povećanjem na Mjesecu, kako je zanimlivo povećati sa 20 na 50x kod Jupitera (kako sateliti dođu do izražaja), a posebno kako se dobro vidi Saturnov prsten.
Nije bilo djece, samo odrasli ali i odrasle možeš iznenaditi - priznali su da je iako se na internetu to vidi veće "i u boji" ovo bilo uživanje.

Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: dag - 28.07.2017. u 08:10:45 sati
 :215:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 28.07.2017. u 08:12:30 sati
:)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Ivan H - 28.07.2017. u 08:44:15 sati
Bio sam u posjeti turistima u susjedstvu.

 :112:


Od kud su turisti?
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 28.07.2017. u 11:48:44 sati
Beč, ali znaju engleski.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: makijato - 28.07.2017. u 19:48:08 sati
 [71* :286:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 31.07.2017. u 13:53:41 sati
Bravo Edi!  [71*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 13.08.2017. u 22:15:54 sati
Opet u gostima.
Sinoć sam izveo SW 150/1800 da nakon tri tjedna kako je stigao vidi svjetla. Uvjeti su bili loši, cijeli dan kiša pa onda vjetar hoće pa neće, oblaci koji putuju... Ipak, Jupiter se dobro vidio kroz 28 mm Apex okular. 
Pričalo se o Jupiterovim satelitima koji su se prigodno svi pokazali. Naravno, morao sam reći da su to sateliti jer su inače obične zvjezdice.
Perzeidi su prozujavali (jedan je bio naročito dugačak i svjetao).
Kad se Jupiter sakrio iza oblaka prešlo se na kolače i potom na Saturn.
Nisam baš radio s ekvatorijanom montažom do sada (osim "na struju") ali je išlo bez problema. Lakše nego sam očekivao.
Saturn uvijek oduševi novog promatrača.
Bilo bi lijepo da se moglo malo povećati no ja sam neoprezno uzeo još samo okular od 10 mm a na tih 180x Saturn je sinoć bio negledljiv.
Obzirom na uvjete, više nego dobra večer.

Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 13.08.2017. u 22:58:52 sati
C 9.25 i CG5 sam bio prodao i odlučio se za ovu transportabilniju varijantu.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 13.08.2017. u 23:04:35 sati
Kako si zadovoljan sa stabilnošću montaže i Mak 150?
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 13.08.2017. u 23:14:29 sati
Dobro iskorištena noć Edi, lijepo izvješće!  [71*
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 13.08.2017. u 23:18:43 sati
Hvala Davore!
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 13.08.2017. u 23:29:28 sati
Zadovoljan sam. Dobro drži. Kad namjestim na objekt niti ne trepne.
Možda će mi trebati RA motor za veća povećanja?
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 14.08.2017. u 10:42:07 sati
Budeš vidio, korak po korak :)
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Ivan H - 14.08.2017. u 11:24:30 sati
Kompliment na neumornoj popularizaciji astronomije Edi!  :215:

Uf, kad ovo čitam... Baš mi je želja škicnuti kroz MAK... Još nisam imao priliku.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Arkturus - 14.08.2017. u 14:56:31 sati
Da. Jupiter, Saturn i kolači. Sasvim dovoljno da novi promatrači zavole astronomiju (a bome i stari). :D
Odličan 5  [71*

PS jedva čekam da upoznam novog udarnika i da mu provirim kroz oči.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 16.08.2017. u 11:28:41 sati
Prihvaćam pozive u goste i dalje.
Cijelog dana je lagano puhao sjeverni vjetar pa je vidljivost bila dobra. Kasnije, iza deset i pol, kad je vjetar stao postalo je prevruće i vidljivost se kvarila. No bilo je dovoljno vremena za pogledati Jupiter i Saturn. Uz priču o njima.
Sinoćnji domaćini su mojih godina, a pridružili su se promatranju i kćerka i njen dečko (oko 25 godina). Kažu da su ti mlađi vrijedniji kao učenici jer mogu proširiti znanje i nešto dati dalje. Vjerojatno je tako ali - dobro je proširiti vidike u svakoj dobi.
Kako je znatiželja bila živa i nakon planeta a svjetla grada prejaka za išta ozbiljnije, okrenuo sam na Mizar i Alkor pa svih najprije naveo da golim okom pokušaju vidjeti dvije zvijezde kod srednje zvijezde ruda velikih kola (što je uspjelo samo najmlađem) pa da isto pogledaju kroz tražilo pa u okularu. Pun pogodak! Stvarno je to lijepa slika i za mene koji sam je vidio desetine puta!
Pa sam teleskop malo spustio, na Cor Caroli, Karlovo srce (Charlsovo zapravo, engleskog kralja) pa se tu vidila razlika u veličini i u boji pa se i o tome pričalo.
Pokušao sam naći galaksiju, M81, ali, to sam mogao odmah znati, bez uspjeha, previše svjetla.
Skup M22 je jedva izazvao pažnju, M24 isto pa smo stali.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Arkturus - 16.08.2017. u 11:39:03 sati
 :hopla:
Nemoj o godinama. Ti imaš volje na pretek.  :215:

(Jesu bili kolači :mrgreen: )
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Ivan H - 16.08.2017. u 11:41:12 sati
Edi sad već fura astro-turizam!!!   :215:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 16.08.2017. u 15:11:27 sati
@ Ivan H Baš tako, turneja!

@Arkturus  Nisam smio ništa pričati o tome (bile su dvije vrste) jer već počinjem sumnjati u svoj amateurisme - kakva je to, pitam se ja ljubav prema astronomiji kad jedno večer idu sir, masline i kolači, drugo sladoled i kolači ... - i k tome još znam da će biti nešto od toga. U meni to izaziva velike sumnje. Da jedno veče dođem i sve to odlučno odbijem?

Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Bobo - 16.08.2017. u 16:40:45 sati
Bravo Edi! Zaboravio si Albireo, to je bio hit u ZG na zadnjim promatranjima  :76:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Arkturus - 16.08.2017. u 16:56:33 sati
...Da jedno veče dođem i sve to odlučno odbijem?
Ne budi lud, ne budi lud!
Srce mi stade pri pomisli. [62* Panika!
Uzmi kao da ništa nisam rekao :217: Zaboravi. Arkturusa nema. Postao je bijeli patuljak.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 16.08.2017. u 18:42:04 sati
A, Albireo .. nije se mogao vidjeti, krov, stabla, kuće. Znaš da ga ne bih propustio
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 16.08.2017. u 19:54:44 sati
Zamijenio sam tražilo s direktnim pogledom svojim starim tražilom 9x50, s 90° kako bih lakše (ili uopće) mogao tražiti.
Šina (baza) je dosta uža pa kako nisam našao ništa drugo umetnuo sam tiplu od 6 mm i - držalo je. Nije baš elegantno rješenje ali funkcionira.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Ivan H - 22.08.2017. u 21:23:19 sati
Zamijenio sam tražilo s direktnim pogledom svojim starim tražilom 9x50, s 90° kako bih lakše (ili uopće) mogao tražiti.

Baš... Da mi je vidjeti tog astronoma koji uspješno navigira noćnim nebom pomoću tražioca s direktnim pogledom i slikom naglavačke. Ja sam samo vrat izlomio... i kratki spoj u mozgu.

Na dobsonu ništa bez telrada i 9x50 tražioca s 90° amici prizmom.     
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 26.08.2017. u 10:25:40 sati
Takvih astronoma amatera ima mnogo više nego što misliš.
Zapravo, astronomi u pravilu i ne vole da im slika u tražiocu bude drugačije orjentirana nego u okularu.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 23.09.2017. u 14:40:06 sati
Žao mi je što nisam na PGSP-u. Ali nisam mogao doći.
Pula:
Ravan krov zgrade kod Mornaričkog parka, domačini su tvrdili da se vidi zapad. Bilo je stoga predviđeno promatranje Mjeseca a kako nisam znao kakav je to krov i hoće li smetati okolne kuće i kako još nisu nikad gledali kroz teleskop uzeo sam refraktor i okulare od 25 i 7 mm.
Stvarno se Mjesec dobro vidio a bilo je čisto i bez smetnji gotovo do horizonta.
Pored nas troje, našlo se na krovu još troje odraslih i tri sasvim mala dječaka, 4, 6 i 6 godina. Ljudi, pedeset i nešto i par od oko 35 pokazali su veliki interes za promatranje Mjeseca, a djeci smo dodijelili brojeve pa su se oni nakog svakog odraslog uredno pentrali na stolicu i gledali - najviše ih je impresioniralo što Mjesec "ima špic da dole je deblji". Sa 7 mm sam ih pokušao navesti da vide detalje pa su vidjeli krugove i kocke  (u to se nisam htio miješati...).
Odrasli su bili vidljivo impresionirani.
Pogledali smo i Mizar (začudo svi odrasli vidjeli su dvije zvjezde golim okom, dobar vid, pa su se kod pogleda kroz teleskop lijepo iznenadili kad sam im rekao da to nisu one dvije što se vide jako blizu već da se jedna od tih vidi dvojno a "ona druga" je u okularu "ona gore dalje". Tu je već palo pitanje što je to crna rupa pa je čovjek bio zadovoljan kad sam mu rekao da to nije rupa nego se samo tako kaže a da je crna jer je toliko gusta a ni svjetlo ne može izaći iz nje (stvarno je malo zastrašujuća pomisao da imaš neku"rupu" negdje - kroz koju možeš i ispasti, ne?).
Pogledali smo i Cor Caroli. To je i kroz tako mali teleskop lijepa slika.
Kako je noć padala otišli smo na drugu stranu pogledati Saturn.
Djeci je sve "bilo mračno" pa su na navođenje o tome što se gleda ipak vidjeli neku kuglicu no bit će vremena za njih kad odrastu. Veliki su se očekivano oduševili pogledom na Saturn i njegov prsten.
Eto, male točkice na nebu pretvorili smo u nešto stvarno.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 23.09.2017. u 18:21:58 sati

Nedostajao si nam na PG-u, ali ovaj alternativni zvjezdani događaj koji si opisao isto toliko vrijedi. Bravo Edi!  :215: :215: :215:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Danijel - 23.09.2017. u 20:59:12 sati
...
Eto, male točkice na nebu pretvorili smo u nešto stvarno.

Ovo si divno rekao! :106: [71* :sesir:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 27.09.2017. u 22:14:44 sati
Kad je već to promatranje s krova-terase malim refraktorom bilo izazvalo zanimanje dogovorili smo se da donesem veći teleskop.
Rasporedili smo tko će što nositi na krov (ima toga: cijev maksutova, glava montaže, uteg od 5 kg, tronožac, kutija s okularima, dijagonalom i tražilom) pa je meni zbog susretljivih domaćina ostalo da donesem samog sebe, što isto nije bilo lako - ja jesam stanovao na petom katu bez lifta - ali je od tada prošlo 35 godina!
Jučer je cijelo popodne bilo oblaka ali prognoza je pokazivala da se sve to brzo kreće i da će navečer biti bez oblaka. Istina, čim je zašlo sunce dignula se vlaga ali oblaka na jugozapadu nije bilo.
Počeli smo s Mjesecom, 28 mm okularom (64x) pa su se svi veselili da se vidi lijepo i da je stao čitav Mjesec. Stvarno je i bilo tako. Ne bi bio ni stavljao taj okular ali zanimljivo je za početnike kod gledanja Mjeseca raditi gradaciju. Sad je došao na red novonabavljeni sw goldline 20 mm (90x) i to je već bilo nešto. Nisam ranije radio s ekvatorijalnim montažama ručno, osim u jednoj kratkoj epizodi prije 10 godina s eq2 (i 130/900 newtonom) pa mi je baš bilo ugodno pratiti Mjesec samo jednim kotačem. Okular je opravdao očekivanja. Nakon što smo svi pogledali od gore do dole (i drugim kotačićem) cijeli vidljivi Mjesec povisili smo ulog drugim goldlineom, od 15 mm (120x). Pa to je baš krasno držalo i kod tog ne baš idealnog vremena. Sad se već moje društvoi upuštalo u razgledavanje pojedinih kratera pa su i nalazili detalje unutar kratera. 
Kad smo se nagledali Mjeseca krenuli smo gledati Saturn.
I tu sam ja doživio šok. Saturn se vidio. Vidio se i u tražilu ali ne i kroz teleskop. Odnosno, bio je obična zvijezda, bez prstena. Pao je u sumaglicu. Trebalo je njega početi gledati pa zatim gledati Mjesec... Ali kad je Mjesec bio tako privlačan...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 27.09.2017. u 22:52:34 sati
:hopla:
Baš mi je drago da Makonja ima svoju svrhu :)
Mene se baš dojmio taj teleskop.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 27.09.2017. u 23:41:18 sati
Istina, jako dobar teleskop. Snažan a još uvijek lako prenosiv. Pun pogodak!

Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 29.09.2017. u 11:36:51 sati
Sinoć smo bili kod prijatelja kod kojih smo već bili ranije, zadnji puta 16.08., kad smo promatrali Jupiter.
Javili smo im da moramo krenuti sat i pol ranije nego prošli puta (to je pak i mene iznenadilo, prošlo je tek mjesec i deset dana a sunce zalazi toliko ranije).
Bio je dogovor da ćemo u ovom tjednu pogledati Mjesec i Saturn, u istoj večeri.
Poučen iskustvom od utorka najprije sam naciljao Saturn. Ništa. Još za dana stalno su se vukle krpice oblaka pa nisam daramatizirao. Ne vidi se i šta ću.
Mjesec smo promatrali opet redom: 28 mm, 20 mm, 15 mm.
Oduševljenje je bilo više nego očito. Kod njih smo Mjesec već gledali ali manjim teleskopom. Ovo je bila razlika. Ovdje se već dalo ulaziti u detalje, a Mjesec je očaravajući s toliko različitih kratera, ravnica, zidova...
Moram priznati da je i meni bilo zanimljivo. Obično se kod promatranja kod nekoga ili s više ljudi usmjerim samo na to da pronađem objekt, pokažem gdje se fokusira (svatko ima nešto drugačije oko), objasnim kako se objekt drži u vidnom polju i prepustim drugima gledanje. Sad je bilo vremena pa sam i sam prošetao Mjesecom.
Morao sam odgovoriti na dosta pitanja, o veličini kratera (nekada davno, govorimo o milijardama godina, je bilo puno više velikih asteroida koji su udarali u Mjesec i radili veće kratere), zašto su u nekim kraterima manji krateri (ti su nastali kasnije od manjih asteroida, kad su veliki već bili tamo), zašto su neki krateri mračni (jer su u takvom položaju u odnosu na Sunce i nas da svjetlo nije ušlo do dna kratera), zašto su neki dijelovi tamni (to su mora, drugačiji, vulkanski materijal, najstariji dio površine Mjeseca), zašto ti dijelovi nemaju kratere (drugačiji materijal na površini, ali zapravo ne znam pravi odgovor).
Kad smo svi pogledali Mjesec došla im je starija kćerka kući pa sam s veseljem i njoj sve ispočetka pokazao.
Okrenuo sam još jednom prema Saturnu - i - bio je tamo.
Toliko niže nego na početku promatranja ali se jasno vidi! Maknuo se oblak. S tim tankim oblacima je uvijek problem: po danu i predvečer ih vidiš ali noću ne i ne znaš kad okreneš na objekt što se zapravo dešava ...
Kad se Saturn već pokazao prionuli smo promatranju: s 20 mm i zatim s 15 mm. To su krasni okulari za ove gradske uvjete gdje na više od toga ne možeš ići. Možda i možeš, ali teško ručno bez motora i teško početnicima.
Radni je dan, bili smo već umorni pa smo time završili večer.
Pouka: ne odustajati.

Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 29.09.2017. u 22:13:52 sati
Bravo Edi!  :215:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 14.01.2018. u 00:02:49 sati
Konačno nema kiše, oblaka ni vlage... Orionova maglica. Trapez. :hopla:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 14.01.2018. u 01:05:39 sati
No eto i neželjenog iznenađenja: pucketanje grančica, kao da čovjek hoda, kud sada i zašto? Kad ono: roktanje. Divlje svinje. Povlačim se na sigurno.
Svašta.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: davor - 14.01.2018. u 14:02:16 sati
Edi kupi si pušku, dva hobija u jednom.  :287:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Danijel - 14.01.2018. u 17:06:04 sati
I ponesi ražanj. :mrgreen:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 14.01.2018. u 19:05:01 sati
Vidim ja, vi se sasvim lijepo zabavljate...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 14.01.2018. u 19:27:38 sati
Vedra noć, ovdje toga nema već mjesec dana
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 15.01.2018. u 13:21:48 sati
A, nije to baš bila neka kvalitetna vedrina. Kad puše bura sve se uskomeša u zraku, odu detalji. To je lijepo samo mojoj mami jer zvijezde svjetlucaju.

Ali nisam mogao ostati u kući jer kad nema nikakvog vremena, onda je dobro i burovito.

Bez da sad pišem o tome što sam vidio reći ću što sam si bio stavio u zadatak (kad sam već unaprijed znao da idem u buru): uzeo sam sve okulare i mijenjao ih na istim objektima (M42-43, M41, M46, M47): da parafraziram pjesmu iz hippy vremena: prodajte sve što imate i (krenite za San Francisco, sa cvijetom u kosi) kupite nešto od Al Naglera - kako ti okulari znaju stvoriti kontrast, to je neopisivo.
Kad sam prvi puta pogledao kroz 2" nagler 10 nisam mogao vjerovati koja je to razlika prema drugim okularima. Ethos je bolji od naglera ali ne onoliko koliko je nagler bolji od ostalih. Kroz ES nisam nikad gledao pa ne znam.
To govorim i za male i za velike otvore teleskopa.
Znači, umjesto patnje za većim (većim od recimo 250 mm) ogledalom, (naj)bolji okular!
To sam morao reći jer ako me slijedeći puta te divlje svinje napadnu neće vam to nitko imati za reći.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Beorn - 15.01.2018. u 15:18:20 sati
Vidim da si uživao edi.  [71* :215:
Sretniče  :D
Ja sam gotovo ovaj vikend iz ZG potegao u Dalmaciju zbog vedrine. Ali najavljena jaka bura me odvratila.

Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 11.02.2018. u 00:03:26 sati
Izdržali smo dva sata. Hladno, bura. Ali to je jedini način da se bar malo makne vlaga. Dobro, bila je nekih 65% oko 7 navečer. Oko 9 veća i počela je smetati. U međuvremenu pogledali smo Orionov mač, počev od jote Oriona, pa dvojne bijele zvijezde južnije pa naravno M42 s trapezom i raširenim krilima maglice - teleskop je mali 102/500 ali su okulari dali 50x pa 71x povećanje (približavanje) uz odličan kontrast. Pa NGC 1981.
Mladi par, kolege, pričali su kako su šetali uz more i gledali Oriona pa sam im ponudio da ću im jedno veče kad se oblaci razmaknu pokazati teleskopom kako to izgleda. I tako sam im jučer rekao da je prognoza za danas dosta dobra da se trebamo maknuti južno od grada (do mora). Kolebao sam se da li da uzmem ovaj ili možda maksutova. Radi sebe bih bio uzeo maksutova jer s njim još nisam bio na zimskom nebu - no, širi kutovi su presudili.
Pogledali smo Plejade (25x i 50x). Stvarno su bili znatiželjni i dugo gledali i komentirali.
Pa Hijade s Betelgezom na 18x i na kraju Double cluster u Perzeju. Mislio sam da nakon Orionove velike maglice i Plejada više neće biti wow efekta ali sam se prevario. Ti skupovi u istom vidnom polju su doista posebni. Kad sam im laserskim pointerom pokazao u šta gledamo - u ništa - jer ovo drugo večeras se vidjelo golim okom, nisu mogli vjerovati... a to je tako mali teleskop...
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 11.02.2018. u 00:13:29 sati
Kažeš dobar taj 102/500.

Svrbi me neki mali teleskop za takve prilike.

PS: Pošalji i nama vedrog vremena. Sutra najavljuju vedrinu do cca 22h, ali i vlagu od 80% tak da nas čeka magla :/
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 11.02.2018. u 16:41:14 sati
Dobar je. U dva poteza je sve u autu - stolica (za peglanje!) i kutija s okularima pa teleskop (koji je stalno na az3).
Pomislim da bi bilo dobro da je f6 ili malo više, da je montaža az4.... ali poznata je ta priča.... nikad ne završava :286:
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 21.04.2018. u 15:38:46 sati
Sinoć sam uzeo maksutova (150/1800) - cilj: Mjesec na povećanjima od 56x, 90x, 120x i, ako se bude moglo - 257x.
Uz par od prošli puta došla je i njihova prijateljica. Mjesto s pogledom na jugozapad, istina, preblzu moru ali šta se može - lako je dostupno.
Dok sam usklađivao tražilo s teleskopom (a tražilo nije njegovo nego drugo, s dijagonalom, uže baze pa treba više vremena) prošao je čovjek s dvoje djece i psom pa se zainteresirao - u povratku su pogledali Mjesec. I Veneru, na kojoj su na moj poticaj da pogledaju uočili da nije potpuni krug već da malo fali (vidi se 90%).
Već na prvom povećanju kod Mjeseca oni koji su gledali prošli puta vidjeli su razliku prema pogledu kroz 102/500 (na 50x) - da, nije zbog povećanja nego je promjer znatno veći, više informacija je ušlo.
Na 20 mm okular sam stavio neutralni filter - i tu sam se naodgovarao, o kraterima, morima, veličinama, udaljenostima, pa velikim udaljenostima, do Saturna, Plutona, Sirijusa ...
Bilo je interesantno prisustvovati tom prodiranju u um te ogromne praznine koja vlada u Svemiru, tog ničega i ničega i ponekad nečega.
I tako je polako uz sve veća povećanja prošlo dva sata i na istoku se već prilično podigao Jupiter: najprije je bio samo ping-pong loptica (svjetla grada, puno prašine u zraku) a onda je, nakon priče o Galileju (koja uvijek potraje) prestao kuhati i - na poticaj su moji gosti uočili dvije paralelne smeđe prugice. Bilo je već kasno a moje su glasnice titrale od umora pa smo krenuli kućama.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Acheron - 22.04.2018. u 12:28:38 sati
Fino, fino!
Jučer sam gledao Jupiter, ovih dana skicu digitilaziram
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: ediglavas - 09.05.2018. u 01:30:17 sati
Ponedjeljak: odlučio sam pogledati Novu, printao sam karte s CdC-a i našao putokaze koji bez dileme vode do pozicije - no oblaci su u valovima stizali sa sjeverozapada i krali vrijeme Perzeju...
Pa nije bilo druge nego okrenuti na Jupiter. Pokazalo se da Jadranka ima bolji vid od mene jer je ugledala veliku pjegu i točno mi opisala na kojem je mjestu (a stvarno je tamo i bila).
Ja sam pak vidio dva kratka ulaza meteora i jednog dvaput ili dva šišmiša a i izlazak Europe - opet i opet oduševljavajući kontrast veličina.
Osim što je nad sjeverozapadnim horizontom bilo oblaka a na jugu ipak svjetala Pule, nebo je bilo golim okom prekrasno pa smo mu se divili. Oko jedanaest smo otišli kući.
Naslov: Odg: Promatranje u Istri
Autor: Beorn - 09.05.2018. u 11:55:47 sati
Šteta za naoblaku, ali krasan način za provesti večer.  [71* :215:

A mogao si lijepo sjediti kod kuće i gledati televiziju.   :76: