[- ASTRONAUTIKA -] > LETOVI S LJUDSKOM POSADOM

International Space Station (ISS)

<< < (3/61) > >>

Fire:

--- Citat: Maliprinc - 20.09.2009. u 17:59:29 sati ---Dok sa velikim zadovoljstvom pratimo sve ono lijepo i dobro što se događa u orbiti sa ISS, ne mogu a da ne izrazim zabrinutost nakon onoga što se čulo u diskusijama posebne komisije (tzv. Norman Augustine panel) zadužene da razmotri program američkih letova s posadom.
Naravno, glavni problem je ograničenje budžeta NASA-e (u kojoj je, uz veliku administraciju, sve pretjerano skupo raditi). Zbog toga su nabrojene razne opcije sa raznim varijantama. Uskoro će se više znati kada krajem mjeseca budu napisani konačni zaključci komisije a onda ćemo vidjeti kako će Obamina vlada postupiti na osnovu toga.
Ako budžet ostane isti i ako se želi do kraja razviti i lansirati Ares I i svemirski brod Orion, onda neće bitio dovoljno novaca da se produži let ISS-a poslije 2015. godine. (Za sada su potpisani međunarodni ugovori o korištenju ISS-a do 2015. godine).
Ako bi se ustrajalo na Aresu I, ISS bi trebalo ubaciti u atmosferu 2016.g. Takva operacija koštala bi 1,5 milijardi dolara!
ISS predstavlja divovski znanstveni potencijal sa skupim i jedinstvenim laboratorijima. Ko zna, možda će se u njima jednoga dana napraviti cjepiva budućnosti od neprocjenjive važnosti za civilizaciju. Članovi spomenute komisije ni u kojem slučaju ne žele da ISS bude bačena 2016. godine ali oni ističu da nema novaca i za ISS i istovremeno za puni razvoj Aresa I.
ISS vrijedi oko 75 milijardi američkih dolara i tu dragocjenost treba što dulje držati u orbiti.
Bilo bi to strašno ako bi ona bila operativna još samo 6 godina a još nije ni potpuno kompletirana. Ostale agencije učesnice žele postaju držati operativnom najmanje do 2020. godine. Bez NASA-e i njenog operativnog djelovanja (kontrolni centar i menagment) ne može se održavati ISS u operativnom stanju (zbog mnogobrojnih jako složenih američkih sustava).
Ako se ne poveća budžet onda bi trebalo usporiti ili zaustaviti razvoj Aresa I, da ne bi propao ISS.
Kako trenutno stvari stoje, Orion ionako neće možda postati operativan do 2018.
Ako ne bude ISS-a, gdje će Orion uopće letjeti?
A to nije sve. Bez povećanja budžeta, divovska raketa Ares V bila bi gotova tek 2028. godine. S tim da po toj opciji još uvijek neće biti novaca za razvoj lunarnog broda za Mjesec. Da ti pamet stane. Čak postoji opcija da se samo leti pored Mjeseca, pored asteroida, u perspektivi možda i pored Fobosa i Deimosa a spuštanje na Mjesec ostaje pod znakom pitanja.
Količina novca bitno utječe na vrijeme razvoja i gradnje pojedinih sustava za letove.
Mars ostaje konačni cilj ali nikako ne može biti prvi cilj.

--- Kraj citata ---

Ja također mislim da bi otpis ISS i njeno bacanje u atmosferu prije 2020 bilo neopravdano, a ujedno i najskuplji vatromet u povijesti. :wink:
Ima i ovdje spike na temu Augustine commission;
http://www.zvjezdarnica.com/forum/index.php?topic=1867.msg61115#msg61115

Arkturus:
Obavijesti radi: Ako je iznenađenje za mnoge da je neko crnoputi predsjednik SAD-a, e onda je ovo još i nevjerojatnije. Prvi puta je zapovjednik u svemiru jedan Europljan. Frank (ne ovaj naš, samo bi nam to trebalo :mrgreen:) DeWinne, Belgijanac, preuzeo je zapovjedništvo od Genadija Padalke koji se s Michaelom Barrattom i turistom Lalibertom vratio na Zemlju. Od njega će krajem godine preuzeti komandu Jeffrey Williams, a po planu u iduće dvije godine zapovjednici bi trebali biti samo Rusi i Amerikanci. Iako je ovo međunarodna stanica, DeWinnovo zapovjedništvo je ipak samo odraz dobre volje pravih gospodara svemira :D. No lijepo je za vidjeti.

Fire:
Dobra volja je najbolja. :mrgreen:

A evi i U2 razgovarali sa ISS. :D

http://www.youtube.com/watch?v=3IOgauSCROM

Arkturus:
http://i.usatoday.net/tech/graphics/iss_timeline/flash.htm

Fire:
Odlična animacija! [48*

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju