Ima svakakvih ljudi. Istina, nisu jednake analogije s istraživačima koji su išli u nepoznato. Ali na primjer ima ljudi koji su se povukli nekud u osamu, kao pustinjaci. Koji više nisu željeli kontakt s drugim ljudima. Iz raznih razloga. Neki su ostali kratko, neki godinama, a neki cijeli život. Isto nisu imali nikog s kime bi pričali.
Thank you, captain Obvious

Razlika je u tome što su imali izbor. Prije 10 godina sam bio klinjo od 20-ak godina koji je obožavao zvjezdane staze, ratove zvjezda, itd. Sad ih ne mogu vidjeti. Tako nešto nisam mogao predvidjeti onda, a radi se o relativno maloj stvari. Što je sa većim životnim stvarima? Ljudi nisu konstanta, mijenjaju se kroz život, kao i njihove potrebe, želje, ukus, očekivanja.. Svakome od nas se ideja života u osami prije ili kasnije čini primamljivom, i neki bi možda zaista i mogli tako do kraja života. Ali poanta je u tome da ne možeš znati da će ti ta ideja i dalje biti primamljiva nakon 10 godina toga. Ako si na nekakvom svjetioniku, nije problem, sjedi na brod i odi na kopno. Ako si na Marsu, onda je problem. Predomislio si se, dosta ti je? Šteta, jer ćeš tu ostati do kraja života.
Ponekad nam se neke stvari u našoj glavi čine nepromjenjivima, a onda prođu godine i nije nam jasno što nam je bilo. Naša iskustva nas oblikuju kroz godine; ja nisam bio ista osoba koja sam sada prije 15 godina, niti ću biti ista osoba za 15 godina. Tako da ne bih bio toliko arogantan da se pravim da znam što će budući ja za 15 godina htjeti od života.
Životinje (kao ni mikrobi koje spominješ) isto nisu baš nešto za razgovor.
Da pogodim, nikad nisi imao psa

Na stranu (ne)točnost ove izjave, ali simplificiraš - i sa time si upravo načeo to što je problem u razmišljanju tih koji misle da bi im doživotni boravak na Marsu pasao. Ne radi se samo o razgovoru, nego tisućama sitnih stvari u našoj svakodnevici kojih nismo ni svjesni. Ovdje smo izloženi toliko stvari koje su specifične za ovaj planet, praktički neprimjetnih, stvari koje uzimamo zdravo za gotovo, da je nemoguće predvidjeti što će nam sve faliti u doživotnom boravku na nekom mjestu gdje svega toga skupa nema.
Definitivno da bi se među 7 milijardi ljudi našlo nekoliko koji bi bili sretni otići na jednosmjerno putovanje tamo. Čak i više od nekoliko njih.
Slažem se, ali to ne mijenja moju poantu - svatko tko misli da može predvidjeti svaku svoju potrebu do kraja života se zavarava. A upravo to znanje je potrebno da bi mogli odgovoriti na pitanje "da li mogu živjeti do kraja života na mjestu poput Marsa i biti sretan?" Onaj tko kaže da bi sretno mogao živjeti na Marsu do kraja života uz našu trenutnu tehnologiju (a nismo u mogućnosti prenijeti mu približno dovoljno "Zemlje" da bi mu omogućili normalan život) ili ima neku terminalnu bolest i još godinu-dve života pred sobom, ili naprosto nije dobro promislio. Što većina ljudi danas i tako nije u stanju, tako da se slažem da bi bilo kandidata. Ali volio bi čuti njihove stavove nakon 5 godina tamo..