Subota navečer. Da, to je stvarno pretjerivanje, kažu svi moji mišići a i preostali dio glave jutros (da jutros, jedan je sat popodne a pijem prvu kavu). Ali, sad će kiše, pa mjesečina…
Kako sam se prijašnjih dana nagledao galaksija, maglica i skupova odlučio sam unijeti malo promjene i pogledati dvojne zvijezde i to one koje nisu na uobičajenom repertoaru. Nacrtao sam si skice i skinuo podatke sa stranice Double star cluba (Kansas). Pri dolasku na poziciju malo razočaranje. Rasuti oblaci koji putuju sa zapada, a istočni vjetar dolje što pri ovoj vrućini znači veću nestabilnost atmosfere. Valjda će se smiriti.
Čim su se oblaci malo maknuli počeo sam s gamom Djevice i odmah se pokazalo da treba imati točne podatke o razmaku zvijezda: iako je na stranici Double star cluba stajalo da je to 3,6 sekundi razmaka ja nisam vidio ništa, istina, defokusirana zvijezda je izgleda nekako dvostruko. The night sky observers guide je pokazivao 1,8" za 2000.g. s oznakom "c" što bi značilo "približavaju se". I stvarno, sada kod kuće na Sky chartsu vidim da je to samo 0,8". Prvi par i ništa - koji me nečemu naučio - provjeravati podatke.
Epsilon Bootisa (Mirak, prva zvijezda iznad Arktura) pokazao je malo više želje za suradnjom – lijepo vidljive, blizu, 2,6", plavo-žuti par.
Na jugu pa do zapada nije bilo gledljivo, pa sam okrenuo ka Kasiopeji. Eta Kasiopeje je blizu glavnim zvijezdama - simpatičan par: četiri magnitude razlike (dojam da se radi o planeti i njenom satelitu), žuto-crvenkasti par, 12" razmaka, užitak za gledanje.
Sigmu Kasiopeje je malo zahtjevnije naći u moru zvijezda Kasiopeje – plavi malo tamniji par, magnitude 5 i 7, samo 3" razmaka i stoga lijepa slika.
Općenito, ono najljepše kod promatranja dvojnih zvijezda je u iznenađenju: tražiš, tražiš, more zvijezda i odjednom dvije vrlo blizu, gotovo preblizu da bi to bilo stvarno!!
Okrenuo sam na Herkulesa - alfa je daleko od slavnog skupa, vrlo svijetle zvijezde: 3,5 i 5,4 magnitude, ugodnih za promatranje 4,8" razmaka.
Ro Herkulesa su svijetle zvijezde, gotovo iste magnitude, 4,2" među njima.
Pogledali smo ipak, da se ne ode kući bez ijednog ema i M71 i susjednu mu M27.
Kod M27, priznajem, požalim što ne fotografiram nego samo gledam…
Labud, more zvijezda i zvijezde 61 – žuto crvene svijetle zvijezde, cijelih pola minute razmaknute, ali sjajna slika.
I tako, vjetar je bio uporan, oblaci su pružali malo nade da će noćas biti išta bolje, a bilo je već 1,30 - sati, a ne sekundi... Povratak. Do idućeg meseca.