Autor Tema: Salinitet  (Posjeta: 13915 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline klodfg

  • Astronom
  • ***
  • Postova: 96
  • Lokacija: kinebiŠ :-)
  • Spol: Muški
Odg: Salinitet
« Odgovori #20 u: 17.05.2011. u 22:39:57 sati »
Ne znam koliko  je od značaja za temu spomenuti da je fiziološki rastvor za poikilotermne životinje  0,65%, tako da bi ta vrednost bila "više" predačka, nego kod čoveka, i više bi odgovarala hipotetičkom salnitetu vode iz koje su drevni vodozemci osvojili kopno. Naravno, ako to sagledavamo prema toj pretpostavci. U telesnoj tečnosti se nalaze i druge soli, a fiziološki rastvor ukazuje koja koncentracija NaCl u vodi čini izotonični rastvor sa tel. tečnošću.
Takođe, interesantno je spomenuti da su svi recentni vodozemci slatkovodne životinje, i da ne postoje prave slanovodne vrste (mali broj vrsta se mogu naći u umereno brakičnim vodama).

Treba imati u vidu da problem osmoregulacije nije isti, kod životinja koje nastanjuju more i onih koje nastanjuju slatku vodu ili kopno. Marinske životinje (morske ribe, kao primer osmoregulatora; mnogi marinski beskičmenjaci su osmokonformisti) se mora rešiti  viška soli (morske ribe imaju hipotoničnu krv u odnosu na konc. soli u morskoj vodi), dok slatkovodna životinja mora zadržati so u telu, jer je spoljašnja sredina hipotonična u odnosu na telesnu tečnost. Ovo važi i za kopnene životinje, uz dodatnu komplikaciju održanja vode u telu.
Pošto morske ribe imaju  krv koja je hipotonična u odnosu na konc. soli u morskoj vodi, u literaturi (biološkoj) se to često uzima kao dokaz da su nekadašnji okeani bili manje slani, te da se salinitet okeana povećavao s vremenom, a da su se ribe prilagodile tome odgovarajućom osmoregulacijom... Sa druge strane, postoje predlozi da su drevni okeani bili  i većeg saliniteta, kao u ovom tekstu iz Astrobiology mazine http://www.astrobio.net/exclusive/223/salt-of-the-early-earth
Jesam li zakomplikovao?  :mrgreen:

Ima tu još dosta prostora za istraživanje, čini mi se...
:shock:  :idea:  :lol:  :hopla: 
Prema nekim procjenama, prosječno ljudsko biće sačinjeno je
od 100 tisuća milijardi stanica. To znači da u ljudskom tijelu
postoji oko 125 milijardi kilometara DNK, što odgovara duljini 70
kružnih putanja između Saturna i Sunca.