[- ASTRONAUTIKA -] > AUTOMATSKE BESPILOTNE LETJELICE

Red Dragon za Mars

(1/1)

Mali princ:
Grupa američkih astrobiologa iz Amesa u Kaliforniji želi iskoristiti mogućnosti koje nude privatne tvrtke. Za slijedeći natječaj koji će NASA raspisati za program Discovery, znanstvenici će predložiti da na Mars spuste opremu u svrhu traganja za tragovima života. Trebalo bi bušiti oko jedan metar ispod tla gdje se nalazi permafrost. Misija bi krenula 2018. g. Naravno, za program Discovery je uvijek puno kandidata i konkurencija je velika. Sada se može govoriti samo neslužbeno o mogućem budućem kandidatu. Za prijevoz opreme bila bi iskorištena kapsula Dragon (SPACE X) koja bi se spustila na Mars. Kapsula će imati raketne motore za meko spuštanje na Marsovu površinu a takve motore će ona ionako dobiti u pilotiranoj varijanti, za spašavanje astronauta (umjesto tornja za spasavanje). Motori će biti u donjem dijelu kapsule ali potpuno sa strane. Za lansiranje bi se iskoristila raketa Falcon Heavy koja bi svoj prvi let trebala imati 2013. g. Gospodin E. Musk je ionako već najavio da bi SPACE X mogao poslati ljude na Mars u roku od 20 godina, što se tiče tehničke strane. Prijedlog astrobiologa dobro bi se uklopio u Muskove planove pa bi on sigurno dobro potpomognuo ideju znanstevnika. Dragon za Mars neslužbeno su nazvali Red Dragon. Mars je ipak puno bliži sa gospodiom Muskom i sa SPACE X !  :hopla:

Fire:
Zvuči zanimljivo i optimistično. :mrgreen:

Mali princ:
Dragon, sam težak oko 4 tone, mogao bi spustiti 3 tone opreme na Mars. Falcon Heavy mogao bi poslati letjelicu od preko 15 tona prema Marsu. Znači dovoljno i za raketni stupanj koji bi mogao uvesti letjelicu u orbitu oko Marsa pa je onda moguće i preciznije slijetanje. Cijena lansiranja te teške rakete bila bi oko 100 milijuna dolara, što je prihvatljivo. Znamo da obične misije na Mars koštaju po nekoliko stotina milijuna dolara, dok Curiositi košta preko dvije milijarde dolara.
Evo sada malo za sanjare:  Teoretski, Dragon bi mogao spustiti astronaute na Mars u ovom desetljeću :-)  Pomamit će se grupe koje žele poslati astronaute samo u jednom smjeru. Spustiti nekoliko Dragona koji nose opremu za život, agregat za stvaranje kisika iz Marsove atmosfere, mali nuklearni reaktor za električnu energiju, hrana... Poseban Dragon koji bi dopremio rover, koji bi se daljinskim putem doveo do astronauta da se onda astronauti mogu prevesti to automatske baze (u slučaju da su se spustili malo podalje), koja bi bila spuštena dvije godine ranije pa bi se moglo provjeriti da baza normalno dvije godine radi u Marsovim uvjetima. Najlakše bi bilo spustiti astronaute. Ali pripremiti cijelu logistiku, to je jako zahtjevno. Ne bi bio ni problem poseban modul u kojem bi astronauti živjeli pola godine do dolaska na Mars, s obzirom da se u orbiti oko Zemlje može sastaviti dovoljno velika kompozicija da stvar odgura prema Marsu. A sve koristeći Falcon Heavy. Ali treba riješiti problem od radijacije i Sunčevih oluja.   :)

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju