Riješimo napokon princip rada evolucije. Neću (kao što nisam ni do sada) koristiti termine fenotip, genotip i sl. jer nisu bitni. Bitno je razumjeti proces pa ću pokušat opisno objasniti kako sam ja shvatio cijelu priču.
Dakle, pretpostavimo da u nekoj populaciji npr. pasa jedna jedinka ima mutaciju i da joj izraste neki roščić na njušci. Neprimjetan, niti mu smeta niti koristi (odnosno nema ni fizičku ni socijalnu funkciju). Rekli bismo 'neutralna mutacija'. Ukoliko se taj mutirani gen prenese dalje on će se najvjerojatnije vrlo brzo izgubiti u populaciji. Pretpostavimo sad da je taj gen dominantan i da ima veće šanse za opstanak u populaciji i da se ne izgubi. Jedna skupina pasa imati će malu nakupinu stanica koja se niti ne vidi. To još nije neki novi organ. Jedino u nezamislivom slučaju da se dogodi ponovo jedna mutacija na tom genu kojim će se ta izraslina povećati i opet će taj gen biti dominantan, pa onda opet mutacija u kojoj će taj gen biti dominantan i tako stalno (znači moramo stalno zadovoljavati dva uvijeta, mutacija + dominantnost) onda možemo govoriti o novom organu koji se razvio bez funkcije. Kao da igrate rulet i 50 puta za redom stavite na crveno. Tako to neće ići. (U slučaju recesivnosti gena, ta osobina se vrlo brzo izgubi u populaciji)
Međutim, ako ta prva izraslina pokaže neku socijalnu funkciju, e onda će se gen prenijeti na velik broj potomaka (ta jedinka će biti zahvaljujući tomu uspješnija kod partnera) i uskoro će cijela populacija, malo po malo, imati tu novu osobinu. E sad je samo pitanje kad će se dogoditi mutacija na tom genu koja će biti dominantna u odnosu na gene populacije s izraslinom, a ne više na gene prvobitne populacije jer sad je izraslina nešto zacementirano, nema više natrag. Sad cijeli proces počinje ispočetka.
Dok postoje jedinke prvobitnog genetskog koda do tada svaka nova mutacija mora biti dominantna u odnosu na sve protekle mutacije + prvobitni kod, inače se vremenom izgubi u populaciji.
Ako osobina nema socijalnu funkciju onda će uvijek biti mnogo jedinki prvobitnog koda, pa je nezamislivo da se sve poklapa dok ne izraste rog na pasjoj njušci (novi organ). Upravo stoga, nešto što nema svoju funkciju ne može opstati u organizmu. Može se dogoditi nakupina stanica, ali nipošto ne može nastati organ.
Volio bih, ako je ovdje nešto krivo, da me ispravite.