Pozdrav!
Posto sam ja odgovoran za pojavu ove rubrike, red je da nesto u nju i napisem...
Kao sto sam vec rekao, povijest je puna zagonetki, a jedna od zanimljivijih je i "Anticki mehanizam".
Pocetkom 20. stoljeca, u olupini rimskog broda, kod grckog otoka Antikitera, jedan je spuzvar pronasao
tajanstveni broncani mehanizam sa brojcanicima i zupcanicima. Uredaj je datiran u doba stare Grcke, a vjeruje se
da je na rimski brod dospio nakon pljacke otoka, cije je blago trebalo posluziti u trijumfalnoj paradi Julija Cezara.
Tekst koji je pratio uredaj, bio je nejasan, a konstrukcija samog uredaja nekarakteristicna za Grke, za koje se smatra
da nisu imali pravih tehnickih znanja. Sama namjena je bila jos nepoznatija.
Konstrukcija se sastoji vise od 30 broncanih prstenova i brojcanika prekrivenih raznim natpisima, pretezno astronomskim.
Vjeruje se da je uredaj rijedak, ako ne i jedinstven u cijeloj povijesti toga razdoblja.
Danas, vise od 2000 godina nakon nastanka i vise od 100 godina nakon otkrica, vjeruje se da bi misterija "Antickog mehanizma"
mogla biti rijesena. Znanstvenici su uspjeli desifrirati veci dio teksta i smatraju da je uredaj sluzio kao jedan od prvih astronomskih alata koji je mogao izracunati pozicije Sunca i Mjeseca, ponekih zvijezda, te predvidjeti neke astronomske pojave.
Kao i mnoge druge, i to je samo teorija o kojoj ce se jos mnogo raspravljati na konferenciji koja ce bit iodrzana u studenom u Ateni.
Pozdrav!