Autor Tema: Prometejeva dvojba  (Posjeta: 14664 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Đeno

 • AstroBrbljavac
 • *
 • Postova: 1775
 • Lokacija: Split
 • Spol: Muški
Odg: Prometejeva dvojba
« Odgovori #10 u: 05.01.2011. u 23:13:15 sati »
Prometej je bio titan, ne božanstvo kao Olimpijani. On je htio ljude približiti Olimpijanima. I zato im je darovao sva ta znanja i vatru. Dakle poredba nije sa čovjačanstvom u ono doba, već sa Prometejevim zamišljenim idealnim svjetom bogova koji je on htio za ljude postići.

E sad , bi li bi Prometej bio zadovoljan sa svijetom koji bi zatekao u odnosu sa Prometejevim zamišljenim idealnim svjetom bogova koji je on htio za ljude postići. Ukoliko se pitanje odnosi na filozofsku disciplinu, sa gledišta filozofije idealizma zasigurno bi bio apsolutno razočaran kao idealist, s obzirom da bi Prometeja povijesni kotač razvoja društva i čovjeka , teoretski i praktički podučio da je izgradio u glavi loš svjetonazor.Bilo bi to po meni "Veliko" razočarenje na osobnoj razini Prometeja zbog pogrešnog teoretskog pogleda na svijet.
Međutim ukoliko bi Prometej pripadao filozofskom svjetonazoru materijalizma ,tu bi nešto bolje prošao , jer bi sebi potvrdio činjenicu da se svijest društvenog čovjeka razvija, tj. mijenja , odnosno kao dijalektičar   bio bi u pravu utoliko jer je na sve pojave gledao s gledišta njihovog razvitka . Prema tome onaj tko gleda na pojave s gledišta njihovog razvitka,taj odbija da ih mjeri mjerom ovog ili onog apstraktnog principa , pa bi stog stajališta bio sigurno zadovoljan sa postignutom razinom razvoja. Međutim ,isto tako sigurno bi se iznenadio i teško proplakao zbog težine koja je bila potrebana za postići ovu razinu razvoja svijesti. Velika količina intelektualnog ološa kroz povijest  taj razvoj je gušila i dan danas ga guši, pa je cijena za postignuti  razvitak izuzetno velika. Ostaje mu Pirova pobjeda do nekih boljih vremena ili da se ipak divi velikoj ustrajnosti i hrabrosti koja je bila potrebna da se dosegnu današnje vrijednosti.  :hopla:

Ispričavam se unaprijed ukoliko se ne budem javljao iako je tema po mojoj mjeri. Problemi ,četvoro u kući zaleglo , a kuharstvo i pospremanje mi nikako ne leži.      
« Zadnja izmjena: 05.01.2011. u 23:15:39 sati od Đeno »
Nek samo rotira...

Offline Krun0

 • Moderator
 • AstroVeličanstvo
 • *
 • Postova: 13141
 • Lokacija: Swedruza (KR)
 • Spol: Muški
Odg: Prometejeva dvojba
« Odgovori #11 u: 06.01.2011. u 10:03:14 sati »
Ne kužim tvoju predodžbu 'zlatnog doba vrste'.
Ne znam što bi to bilo ako ne napredak u kojem se vrsta razmnaža puno više nego ikad prije, ako postiže ciljeve koji su bili nezamislivi.
Zlatno doba vrste iz cisto bioloskog pogleda ok,no ako gledamo samo tu stranu onda
     tu mozemo ubrojiti i stakore, bakterije itd....
Mislim da bi sto se covjeka tice trebali govoriti o zlatnom dobu civilizacije, a pod to bi
  prvensteno trebala spadati osvjestenost drustva i kvaliteta drustvenog poretka,
   a tu smo jako daleko od zlatnog..... u stvari jos uvjek smo u neizvjesnom razdoblju...

Sama tehnoloska dostignuca ionako su vecinom motivirana krivim porivima (mada se to tako ne prezentira)
   te ona sama ne mogu biti mjerilo napretka civilizacije...
Nas nivo civilizacije ionako je premali za nas stupan tehnologije koliko god i taj aspekt skroman bio..
U zadnjih nekoliko tisuca godina sto se civilizacije u globalu tice jako smo malo napredovali,
   promjenili se jesmo ali napredovali bas i ne
Deus non est !
Testimonia sunt omnibus per circuitum nostrum, si vis videre.

Offline Arkturus

 • AstroPjesnik
 • *****
 • Postova: 5077
 • Lokacija: Virgo superskup
 • Spol: Muški
Odg: Prometejeva dvojba
« Odgovori #12 u: 06.01.2011. u 10:42:27 sati »
Slažem se. Ali ja govorim o biološkoj strani.
Malo mi je prekomplicirano analizirati civilizaciju. Teško je govoriti o napretku ili nenapretku nečega što se ni sa čime ne može uspoređivati. Za sad je jedino homo sapiens stvorio nešto što nazivamo civilizacija.

Offline Krun0

 • Moderator
 • AstroVeličanstvo
 • *
 • Postova: 13141
 • Lokacija: Swedruza (KR)
 • Spol: Muški
Odg: Prometejeva dvojba
« Odgovori #13 u: 06.01.2011. u 11:52:04 sati »
Ako pod zlatno doba smatras stupanj zadovoljavanja bioloskih potreba, onda ok...no to je samo kvalitativan privid posto zivimo medju gornjih nekoliko postotaka koji imaju jesti,posla,spavati,bez bombi i ici na godisnji..ako gledas globalno slika je malo drugacija i podsjeca na doba rimskog carstva..a s obzirom na nacin trosenja resursa bez prave namjene mogli bi ga nazvati divlje doba..nije pitanje dal je casa pola puna ili prazna vec cime je ispunjena.
Deus non est !
Testimonia sunt omnibus per circuitum nostrum, si vis videre.

Offline galileo

 • AstroOdisej
 • **
 • Postova: 2537
 • Lokacija: Virovitica
 • Spol: Muški
Odg: Prometejeva dvojba
« Odgovori #14 u: 06.01.2011. u 12:50:33 sati »
Nađoh na webu i pročitah:
Citat:

Prometej - heroj ili Lucifer?

Lik Prometeja, titana iz grčke mitologije, često se smatra simbolom nepokorene slobode i paradigmom tehnološkog napretka. Prema njegovu imenu nazvan je kemijski element prometij, prirodni satelit Saturna Prometej, ovjekovječen je u mnogim literarnim, likovnim i glazbenim interpretacijama... Zbog svoje pobune protiv bogova, kojima je ukrao vatru kako bi je podario ljudima, smatra se predvodnikom na putu iz mraka, dobročiniteljem čovječanstva, lučonošom napretka...

Goetheovo »obraćenje«

Međutim, pažljivijim pregledom različite literature njegov status utjelovljene hrabrosti i požrtvovnosti vrlo je upitan i kontradiktoran. U pjesmi »Prometheus« Goethe prikazuje Prometeja kao hrabrog buntovnika (»Pod suncem ne znam ičega bjednijeg od vas, bozi!«), simbolom novovjekovne ljudske težnje za autonomijom i stvaralačkom slobodom, kakva je bila svojstvena mladim naraštajima borbenog prosvjetiteljstva. Ipak, u drugim svojim djelima (»Pandora«, »Grenzen der Menschheit«, »Der Zauberlehrling«) Goethe »ispravlja« neumjereni optimizam napretka i upozorava na nepromišljenu igru s prirodnim silama. U pjesmi »Granice čovječanstva« preispituje vrijednost ljudskoga i Prometejeva otpora prema autoritetima: »Jer s bogovima nek se ne mjeri nijedan čovjek.« Komentirajući pjesmu »Čarobnjakov šegrt« u knjizi »Na prekretnici milenija« (Izdavačka kuća Prometej!) Ivan Supek upozorava: »Goethe ipak priziva čarobnjaka koji će poništiti potop, no tko bi danas zaustavio igru političara i znatiželjnika? Više nema onoga dobrog duha, a gospodari Zemlje zabavljaju se dalje na vulkanima iako je očito da će sve zatrti.« (podebljavanjem naglasio galileo)

U vrijeme prve industrijske revolucije pojavljuje se roman »Frankenstein, or The Modern Prometheus« (1818) engleske književnice Mary Shelley. U toj alegorijskoj priči, napisanoj u vrijeme velikih znanstvenih otkrića, Shelley kritički promišlja odgovornost u upotrebi tehnoloških dostignuća, a modernog Prometeja, čudovišta koje se pobunilo protiv svojeg stvoritelja, predstavlja kao Frankensteina. To je djelo svojevrsna najava nadolaska novih »lučonoša napretka« koji umjesto Prometejeve baklje nose u rukama rekombinantnu DNK!

Prometej - titan pohlepe

Prema Prometejevu činu »dobročinstva« za ljude posebno je kritičan Ivan Illich, koji krađu vatre smatra neizmjernom drskošću i pohlepom za moćima: »Vođen pleoneksijom, ili krajnom pohlepom, Prometej je prekršio granice ljudskog roda. Neizmjernom drskosti, donio je vatru s nebesa, a tako i prokletstvo sebi. Bio je okovan na stijenu, orao se hranio njegovom jetrom, a okrutni bogovi iscjeljenja održavali su ga na životu obnavljajući mu jetru svake noći. Susret Prometeja s Nemesis je besmrtan podsjetnik na neizbježnost kozmičke odmazde.« Illich pritom podsjeća da je narušena ekološka ravnoteža prirode (uništavanje ozonskoga omotača, globalni poremećaj klime, biotehnološke manipulacije genima) upravo posljedica našega prometejskog grijeha. U korizmeno-uskrsnoj poslanici kardinala Franje Kuharića (1985) stoji: »Tehnička moć može u čovjeku stvarati prometejsko raspoloženje da je čovjek sam sebi dosta i zato se ponosi svojim strojevima... Kažu da je Prometej simbol čovjekove pobune protiv Boga. Međutim, taj Prometej može se pretvoriti u strašnog ubojicu čovjeka.«

Mnogi, dakle, u Prometeju ne vide heroja koji je ljudima otvorio nove prostore slobode i napretka, već, naprotiv, otkrivaju zmiju ili Sotonu. Dar vatre možda nije »blagoslov«, već prokletstvo ili podvala koja se u grčkoj mitologiji sakriva u Pandorinoj kutiji. Moć vatre odgovara zamamljivim plodovima sa stabla spoznaje dobra i zla u edenskom vrtu. Tako lučonoša Prometej postaje Lucifer! Razmišljanje o kažnjenom i okovanom Prometeju komplementarno je biblijskom prikazu istjerivanja iz raja. Palog čovjeka predstavlja Adam, dok Prometej odgovara - zmiji.

U svom djelu »Čovjek i tehnika« Oswald Spengler, poznat po svojem kritičnom promišljanju vrijednosti tehnike i napretka, također otkriva te usporedbe i upozorava: »Uz Prometejevu drskost, koji doseže nebo da bi božanske moći podredio čovjeku, ide i pad. I što će nam onda brbljanje o vječnim tekovinama čovječanstva?«

Sva ta drugačija tumačenja Prometejeve uloge u ljudskom napretku i slobodi upozoravaju na potrebu korekcije opsjednutosti razvojem i tehnologijom. Vrijednost tehnološkog razvoja upitna je upravo kao i prometejski čin.

Glas Koncila, broj 24 (1668), 11.6.2006.
« Zadnja izmjena: 06.01.2011. u 12:55:00 sati od galileo »
Ivica Skokić: SUNČANI SATOVI U HRVATSKOJ
http://www.celestialscenes.com/sundials/index.php?location=Home

Offline Arkturus

 • AstroPjesnik
 • *****
 • Postova: 5077
 • Lokacija: Virgo superskup
 • Spol: Muški
Odg: Prometejeva dvojba
« Odgovori #15 u: 06.01.2011. u 14:08:32 sati »
Ako pod zlatno doba smatras stupanj zadovoljavanja bioloskih potreba, onda ok...no to je samo kvalitativan privid posto zivimo medju gornjih nekoliko postotaka koji imaju jesti,posla,spavati,bez bombi i ici na godisnji..ako gledas globalno slika je malo drugacija i podsjeca na doba rimskog carstva..a s obzirom na nacin trosenja resursa bez prave namjene mogli bi ga nazvati divlje doba..nije pitanje dal je casa pola puna ili prazna vec cime je ispunjena.
Jesti, spavati, ići na posao bez bombi danas ima većina čovječanstva ne samo nas nekoliko u posto. U starom ili srednjem vjeku gotovo nitko nije imao sigurnost preživljavanja godine (čak ni dobar dio plemstva) i nisu znali hoće li umrijeti od gladi ili će ih druge godine razbojnici ubiti ili će morati u rat za interese krune (Krune :mrgreen: ) koja se ne brine za njih. Zlatno doba vrste pojam je koji se odnosi upravo na stupanj zadovoljavanja bioloških potreba, preživljavanje i razmnožavanje. I ja ga ne upotrebljavam niti za jednu drugu svrhu jer onda upadamo u ovu raspravu o civilizaciji itd.

(BTW ak je tebi čaša uvijek na pol puna, odn. prazna onda možda imaš kao Prometej problema s jetrom. :zubo: )

Offline Arkturus

 • AstroPjesnik
 • *****
 • Postova: 5077
 • Lokacija: Virgo superskup
 • Spol: Muški
Odg: Prometejeva dvojba
« Odgovori #16 u: 06.01.2011. u 14:33:57 sati »
Nađoh na webu i pročitah:
Citat:....
Zgodno za razmislit, ali se s tekstom ne mogu složiti.
Ne shvaćam potrebu ljudi da rade probleme gdje ih nema. Eto navedeno je kako su ljudi tumačili Prometeja na razne načine. Zašto pitam se?
Cijela grčka mitologija kroz priče objašnjava suživot ljudi s prirodom i društvom. Prometej je izmišljen kao herojski duh koji je osobito važan za čovječanstvo i kao takvog ga treba gledati. Nisu stari grci htjeli reći 'e vidite možda to nije dobro, možda on ipak nije pozitivan...'
Sasvim je jasno da su izmislili Prometeja kao heroja koji poboljšava životne uvjete (biološke, da Krun0 zna o čemu pričam :mrgreen: ). I svaki drugi prikaz (Goetheov ili bilo čiji) je vlastito razmišljanje koje nema veze s Prometejem.
Prometej je stvoren da bude pozitivan heroj, a ne da se raspravlja jel to nešto dobro ili nije. I dalje čvrsto odgovaram na početno pitanje:
Prometej bi cvao od sreće da vidi današnje društvo.
(hm, možda sam pretjerao, možda bi Prometej danas vatru dao životinjama)

Offline Krun0

 • Moderator
 • AstroVeličanstvo
 • *
 • Postova: 13141
 • Lokacija: Swedruza (KR)
 • Spol: Muški
Odg: Prometejeva dvojba
« Odgovori #17 u: 06.01.2011. u 15:38:47 sati »

Onima koji razumiju, ne trebaju propovjedi religijskih kardinala da bi shvatili kako
   moc (tehnologija) za sobom povlaci odgovornost,pogotovo kad je namjera religijskih
    propovjedi pristrana...kao sto smo svjedocili stoljecima a tice se slobode znanja i razumjevanja.

Jer i znanje i razumjevanje je moc ,.. i to veca od same tehnologije.....
 ,jedino znanje i razumijevanje moze omoguciti evoluciju svijesti ,
    kojom bi se moglo postici stanje shvacanja prave odgovornosti,
    kojom bi se postiglo razumijevanje svijeta na novoj razini iz koje bi proizisli novi
     ciljevi i teznje, a s time i promjenu u nasem uzajamnom ponasanju i nasem postupanju
      prema prirodi...
Dakle....ne propovjedi .... znanje i teznja prema potpunom razumjevanju
jedino moze dovesti do evolucije u nasoj svijesti i shvacanju nas samih i naseg mjesta u Svemiru.
     
Naravno da ljudski rod jos nije odrastao dovoljno ni za postojecu tehnolosku razinu
  za nas koji danas ignoriramo nasu psiholosku nerazvijenos kao civilizacije danas bi najgore bilo
    neki nepredvidivi  i  slucajni nailazak na neku novu fantasticnu tehnologiju jer time bi postali
    opasni kao za sebe tako mozda i za druge...

Nije mi toliko poznat Prometej no problematika je kompleksna i da se interpretirati na razne nacine..
Ako ga uzmemo metaforicki , onda vatra prvenstveno predstavlja znanje ,kao dvosjekli mac
    cija upotreba ovisi o nama samima .... no tehnologiju na stranu nas psiholoski napredak ovisi
     o tom znanju ,odricuci se znanja odricemo se sebe samih i odgovornosti za svoju sudbinu
     koju moramo izgraditi (a ne kao do sad, izbjegavati i trpati kojekakvim bogovima)
      da bi uopce postali odrasla civilizacija....... da li cemo uspjeti ovisi o nama samima,
       na zalosti prekretnicu smo vec prosli i vise nemamo izbora, razvoj tehnologije je
           skoro pa previse odmakao razvoju znanja, razumijevanja i svijesti kroz
            mracne godine srednjeg vijeka gdje se je "vatra" uskracivala
       (koja ironija - upravo vatrom  :mrgreen:) ...... kroz iste takve metaforicke
      pricice o kradji od bogova i vjecnoj kazni.....

Nema u svemiru nikakvih sotona i lucifera,
 jedini sotona kojeg moramo prevladati nalazi se u svakome od nas,
    i vreba iz podsvjesti ,evoluirat cemo kad naucimo prepoznati i ignorirati podsvjesne tesko prepoznatljive
       uticaje iz podsvjesti.....religijski (ne govorim o vjeri i osobnim uvjerenjima)
      put mozda kratkorocno ima instant pozitivni efekt,
       sto je razumljivo s obzirom na nasu dubinu svijesti i sto se cesto koristi u promotivne svrhe,
        no to nije put napretka svijesti...IMO

Cim prije postanemo svijesni svoje odgovornosti ,vise cemo sanse imati za prezivljavanje i
    eventualan razvoj necega sto bi se konacno moglo nazvati civilizacija...

           
A sto se tice Prometeja, ja ga ne poznajem no ako se radi o herojskom liku
  sigurno se bi se koji put okrenuo u grobu ako bi mogao vidjeti za sto i kako upotrebljavamo
   njegovu vatru  ...
Deus non est !
Testimonia sunt omnibus per circuitum nostrum, si vis videre.

Offline Đeno

 • AstroBrbljavac
 • *
 • Postova: 1775
 • Lokacija: Split
 • Spol: Muški
Odg: Prometejeva dvojba
« Odgovori #18 u: 07.01.2011. u 00:16:30 sati »

Alo Frank kasno je al, ja uđoh, vidjeh i pročitah.
Arkturus i Kruno sasvim se dostojanstveno bore sarkazmom Galilea,a tebe nigdi?
Ma molim lijepo od svih imena pa di nađe taj ime Galileo.Ovo je za........
Ništa, ništa nema veze, kada me i nije bilo, do slijedećeg javljana čujemo se opet!
 
Nek samo rotira...

Offline Arkturus

 • AstroPjesnik
 • *****
 • Postova: 5077
 • Lokacija: Virgo superskup
 • Spol: Muški
Odg: Prometejeva dvojba
« Odgovori #19 u: 07.01.2011. u 01:11:29 sati »
A tek sad sam vidio da postoji i onaj drugi dio pitanja: 'Bi li Prometej bio zadovoljan kako smo upotrijebili vatru?'
Opet odgovaram da bi. Mislim da je starim grcima koji su stvarali Prometeja bilo jasno da upotreba i zloupotreba idu zajedno (drugim riječima Prometeju je to bilo jasno), pa ipak vatra je ono što je ljude uzdiglo do olimpskih bogova.
Navedeno pitanje je zapravo: 'Jesmo li u pravu kad od svih izuma upravo vatru izdvajajmo kao nešto što je donijelo najveći napredak i dalo nadmoć vrsti?'
Ne bih se ovog puta suprostavljao općem mišljenju.

A sto se tice Prometeja, ja ga ne poznajem...
Ni ja ga ne poznajem, međutim na forumu ima i starijih. Možda da potražimo tko je najstariji pa da ga pitamo dal poznaje Prometeja? :mrgreen: