Knjiga: Lošinj i astronomija - više od stoljeća

Četvrtak, 24. rujna 2009. u 08:58 sati

U petak 18. rujna 2009. na dan kada se Spiridon Gopčević (Leo Brenner) prije točno 116. godina doselio u Mali Lošinj i započeo izgradnju svoje Zvjezdarnice "Manora" u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mali Lošinj predstavljena je knjižica o povijesti lošinjske astronomije pod naslovom "Lošinj i astronomija - više od stoljeća" autora Doriana Božičevića.


Naslovnica knjige

Skup je na početku pozdravila ravnateljica knjižnice Jagoda Mužić. Predstavljanje se nastavilo izlaganjem autora o povijesti lošinjske astronomije koja seže u povijest u vrijeme prije dolaska Spiridona Gopčevića u Mali Lošinj te je posebno istakao zvjezdarnicu pomorske škole koju je ustanovio Eugen Jelčić, ravnatelj pomorske škole i autor jednog od ponajboljih udžbenika iz astronomske navigacije. Zvjezdarnica Pomorske škole nalazila na Malološinjskoj rivi ispred same škole, a bila je opremljena pasažnim instrumentom i topom te je služila za točno doređivanje vremena. Izlaganje se nastavilo s podatcima o životu i radu Spiridona Gopčevića (Lea Brennera). Na koncu izlaganja autor je pozvao na potpisivanje peticije za povratak i obnovu Zvjezdarnice "Manora" u Malom Lošinju, koja je, kako je naglasio bila prva civilna zvjezdarnica u RH, a danas je na žalost jedina zvjezdarnica u RH koja se ne obnavlja u ovoj godini koja je Međunarodna godina astronomije.


Autor predstavlja svoju knjigu

Tekst peticije:
 
ASTRONOMSKO DRUŠTVO “LEO BRENNER”
 
P E T I C I J A
Gradu Malom Lošinju, Primorsko-goranskoj županiji i Ministarstvu kulture
 
U Međunarodnoj godini astronomije i o 115. obljetnici nekadašnje Zvjezdarnice „Manora“ u Malom Lošinju koja je bila prva civilna zvjezdarnica na teritoriju Republike Hrvatske tražimo povrat zgrade i početak obnove Zvjezdarnice „Manora“. Želimo istaknuti da se u RH otvorilo nekoliko novih i obnovilo nekoliko povijesnih zvjezdarnica u 2009. godini te da je žalosno i sramotno da za povratak i obnovu prve civilne zvjezdarnice na teritoriju RH i šire nitko ne mari.


Gosti na predstavljanju knjige

Predstavljanje knjige se nastavilo izlaganjem prof. dr. sc. Vladisa Vujnovića o Međunarodnoj godini astronomije, astronomiji u Hrvatskoj te današnjim saznanjima i dilemama u astronomiji. Trenutno, knjižica se može nabaviti samo u Lošinjskom muzeju, Palača Fritzy, Vladimira Gortana 35, Mali Lošinj.