Knjiga za sve - Naše noćno nebo

Nedjelja, 22. ožujka 2009. u 20:43 sati

Ova je knjiga namijenjena svima koji se žele upoznati s noćnim nebom i njegovim ljepotama. Pisana je uz minimum stručnih pojmova i od čitatelja ne zahtijeva nikakva posebna znanja.

Tako piše na njezinim koricama. I znate što? Istina je! Ja ću nadodati samo - knjiga za znalce i ne znalce. Ako ste znalac ili kojim slučajem profesionalac, svakako ju pročitajte, makar zbog topline riječi kojom je pisana. Ako niste znalac, ne morate dalje tražiti, ona će vam pomoći da to više ne budete i kada god pogledate u ono mnoštvo zvijezda iznad glave, uvijek ugledate nešto poznato. Usput i da prijateljima ispričate koju lijepu legendu vezanu uz to. A knjiga obiluje legendama i pričama iz davnina, iz doba kada su se zvijezdama i zviježđima nadijevala imena. Osim toga, i astronomima amaterima je ova knjiga također namijenjena.

Bez obzira imate li dalekozor, teleskop ili samo svoje oči, uz crvenu lampicu, ponesite sa sobom i ovu knjigu u mrak, ona će vam odlično poslužiti kako bi vam ispričala priče o zvijezdama i zviježđima koje budete otkrivali. Da, to je knjiga koja se koristi na terenu, na licu mjesta. Korice su u debelom tvrdom uvezu, a listovi su kvalitetni, otporni na noćnu vlagu koja ponekada zna vladati oko nas. Za garanciju kvalitete sadržaja zaslužno je četvero ljudi. Oni koji su u astronomskim "vodama", jako dobro znaju da autor knjige Željko Andreić i recenzenti Korado Korlević, Tatjana Kren i Gustav Kren, ništa ne prepuštaju slučaju, jer kao iskusni astronomi, odlično znaju svoj posao. Krenimo stoga u otkrivanje njezinih tajni.

Knjiga je podijeljena u tri glavne cjeline, ne računajući predgovor u kojemu autor ukratko objašnjava razloge zbog kojih je napisao knjigu, i na kraju dio s prilozima. Prva cjelina počinje Uvodom, a objašnjava čitatelju sve o zvijezdama, planetima, svjetlosti, meteorima, kometima, galaksiji… Zaista puno toga, a sve je pisano tako da će i onima koji se nikada nisu susreli s time, sve biti sasvim jasno. Primjeri kojima knjiga obiluje, jasno dočaravaju ono o čemu se govori, a kako sam primijetio, autor je koristio fotografije domaćih astronoma amatera gdje god je mogao. Znači, oni koji prate što se događa na hrvatskoj astrofotografskoj sceni, prepoznat će te prekrasne astrofotografije.

Uz fotografije, često ćete vidjeti i pregledne tabele koje bez puno kompliciranja prikazuju uredno posložene podatke kako biste ih lakše mogli usporediti. Na primjeru Mjeseca, imate njegovu fotografiju na kojoj se nalaze brojevima obilježene znamenitosti koje možemo vidjeti dalekozorom, a pored su njihova imena. U tablici se nalaze latinska imena mjesečevih mora, a pored su i hrvatski nazivi tih mora. Jasno i pregledno. U samom kutu fotografije je i prividna veličina Mjeseca onako kako bismo ga vidjeli prostim okom.

Isto tako, nećete vidjeti slike planeta onako kako su ih vidjele svemirske letjelice. Netko će se zapitati zašto? Pa zato što ovo nije knjiga o tome, već knjiga koja će vas upoznati sa svijetom astronomije kojega možete osobno doživjeti, dakle onako kako ga stvarno vidimo okom, dalekozorom ili amaterskim teleskopom. Znači, zaboravite slike Marsa na kojima brojite kratere, umjesto toga vidjet ćete svu silu nebeskih krasota koje letjelice nikada neće moći vidjeti, ali vi hoćete. Takve su i slike meteora, ili u našem narodu poznatijih kao zvijezde padalice ili nebeske krijesnice, pa kometa odnosno zvijezda repatica i slično.

Naš jezik je prekrasan i u narodu ima puno izvornih pojmova koji se rijetko spominju u stručnoj literaturi. I zbog toga je ova knjiga posebna i topla. Ona vas upoznaje ne samo sa zvjezdanim nebom, nego i sa izvornim izričajem naših krajeva. Inače, u svijetu svaki narod ima svoje priče o tome, pa tako i mi i vrijedno ih je upamtiti, ne dozvoliti da se izgube u vremenu. Baš takvih malih pričica ne nedostaje u knjizi. Tu su i prekrasne ilustracije zvjezdanih karata i zviježđa u njima, koje izvrsno predočavaju kako su naši preci vidjeli svu silu životinja, nebeskih putnika, brodova s jedrima i svega onoga što stare legende spominju. Prava astronomska avantura. Da im danas dajemo imena, ili bi bila dosadna poput XYZ9492-F ili bismo gore imali svu silu automobila, reketa za tenis, lopti, bicikla, mobitela ili štogod sličnoga. Na svu sreću, nije tako.

U sljedećoj cjelini knjiga nas upoznaje s time kako se snalazimo na noćnom nebu. Tako ćete naučiti što su nebeski koordinatni sustavi, kako se koriste zvjezdane karte, koji su nazivi nebeskih tijela, pa opet malo o njihovoj povijesti u legendama i kako ćete napraviti svoje prvo opažanje. Tu ćete pronaći uredan popis svih 88 zviježđa koja možemo vidjeti sa Zemlje, pa i imena najznačajnijih zvijezda u njima.

Uz jednostavne karte vidjet ćete kako izgledaju, a da biste se mogli pravilno orijentirati, naučit ćete kako pronaći zvijezdu Sjevernjaču. Vjerovali ili ne, ona nije najsjajnija zvijezda na nebu, pa čak niti neka posebno-posebna zvijezda. No, da biste ju pronašli trebat ćete pronaći svoje prvo zviježđe, za koje ste vjerojatno negdje već čuli, Velika kola ili Veliki medvjed. I uistinu, vrlo ga je lako uočiti, a kako pomoću njega pronaći Sjevernjaču, uopće nije teško. No, to vam neću ovdje otkriti, knjiga će vam to puno zanimljivije reći.

I treća cjelina će vam razotkriti tajne zviježđa do kraja. Tu ćete uz puno ilustracija, isječaka iz zvjezdanih karti, naučiti kako izgledaju pojedina zviježđa, saznati da se sva ne vide uvijek nego da postoji nebo podijeljeno po godišnjim dobima, a svako godišnje doba nosi svoje nebeske znamenitosti. Znači proljetno nebo, jesenje, pa nebo u kasnoj jeseni, zatim zimsko nebo i tako dalje. Svako godišnje doba popraćeno je svojom pričom, svojim kartama i tabelama s popisom znamenitosti. A, uz to opet idu neizostavne legende i opisi. Prava poslastica za čitanje.

Kako nam je proljeće zakucalo na vrata, zavirio sam u opis proljetnoga neba i izdvojio krasnu pričicu koja kaže kako je zviježđe Rak dobilo svoje mjesto na nebu. Prema grčkim legendama, radi se o raku kojega je božica Hera poslala da zaustavi Herkula u njegovoj borbi s Hidrom. Rak je zaista ugrizao Herkula za nogu, ali ga je on jednostavno zgazio i nastavio borbu kao da se ništa nije dogodilo. Hera je tada u ljutnji zavitlala jednoga raka na nebo, gdje se i danas nalazi, gotovo na suprotnoj strani od Herkula. Mali sjaj njegovih zvijezda objašnjava se time što se Rak srami poraza pa se zato pokušava sakriti od naših pogleda. Prekrasno, zar ne?

A takvih pričica ima po cijeloj knjizi i kada ju počnete čitati, ne možete stati. Ovo je sasvim drugačija knjiga od mnoštva drugih koje služe istoj svrsi, upoznati čitatelja s nebeskim svodom. Ista zadaća, ali ova knjiga to radi uistinu nevjerojatno zanimljivo. Ponekada se tako udubite da ni ne primijetite kako vrijeme prolazi, a s njome ne samo da postajete pametniji, već se kući s promatranja vratite bogatijeg duha, i sa željom da i drugima ispričate što ste vidjeli i saznali. Doista jedinstven primjer.

Kako se u knjizi spominju ljudi koji svoje mjesto imaju u astronomiji i znanosti, pred kraj knjige svoje mjesto su pronašli u kratkim biografijama, zajedno s malim rječnikom astronomskih pojmova, popisom korisnih računalnih programa, i internetskih stranica. I što još reći na kraju? Knjigu možete čitati kako god hoćete. Prvo ju pročitajte cijelu, ne morate ići na promatranja, čisto da se upoznate sa svim ovim prekrasnim zanimljivostima i legendama. Zatim ju čitajte na preskok, a vjerujte mi, čitat ćete ju često tako. Pripremite se za promatranje i otvorite ju tamo gdje piše što se vidi za vrijeme godišnjeg doba u kojemu se nalazite. I znate što još? Povedite još nekoga sa sobom, čisto radi toga da imate s kime podijeliti oduševljenje koje će vas obuzeti svaki puta kada uspješno pronađete ono što piše u knjizi. A i stoga da mu pročitate sve one pričice koje su tako zanimljivo napisane.

Da u osnovnim školama postoji predmet astronomija, a poražavajuće je da ne postoji, ovo bi bio sjajan priručnik, ne samo iz astronomije nego i iz povijesti, jer da se priručnici redovito ovako pišu, male pametne glave bile bi još pametnije, i ne bi bilo onih koji ne vole školu. Željko, svaka Ti čast, napisao si nevjerojatno dobru knjigu! I još nešto... Hvala Ti u ime svih onih koji se njome budu služili, a posebno onih malih, široko otvorenih očiju, koje će znatiželjno, uz svoje mame i tate, pod zvijezdama ugledati sve ljepote mitskih junaka koje su drevni bogovi u legendama postavili na nebo! Bravo!