Nova knjiga: Slavko Rozgaj

Srijeda, 15. srpnja 2009. u 21:14 sati

U knjizi "Slavko Rozgaj", autori Goran Ivanišević i Branko Hanžek, prikazali su javno djelovanje prvoga hrvatskoga doktora astronomije dr. Slavka Rozgaja (1895.-1978.). Nakon uvodne riječi prof. Slobodana Danka Bosanca, predsjednika Hrvatskoga astronomskog društva, u knjizi se prati rad i djelovanje dr. Slavka Rozgaja kao srednjoškolskoga profesora, pisca astronomskih i drugih prirodoslovnih članaka i knjiga, leksikografa i javnoga djelatnika. Nakon podataka o precima, obitelji i djeci, slijedimo njegovo školovanje od pučke škole u Karlovcu do studija matematike i fizike u Zagrebu, kao i astronomije u Pragu, gdje je diplomirao i godine 1919. obranio disertaciju "O problemu trećega tijela u Algolovu sustavu". Radio je kao gimnazijski profesor u Karlovcu, Varaždinu, Bjelovaru i Zagrebu, te kao profesor tehničke škole i saobraćajne tehničke škole u Zagrebu. Održao je veći broj javnih popularnih predavanja iz astronomije i drugih prirodnih znanosti. Kao kvalificirani astronom nije nikada radio u znanstvenim ustanovama i osobno se smatrao učiteljem astronomije.


Slavko Rozgaj

Objavio je knjigu "Pregled fizike",  trinaest knjiga iz astronomije, skriptu "Fizika", kao i veći broj astronomskih i drugih prirodoznanstvenih članaka u različitim časopisima i drugoj periodici. Dr. Slavko Rozgaj je bio, od 1949. do 1953. godine, upravitelj Zvjezdarnice u Zagrebu. Godine 1975. na Zvjezdarnici je dr-u Rozgaju, za 80. obljetnicu života, priređena proslava s prigodnom izložbom i predavanjem, čemu je nazočio i slavljenik. U prilogu knjige dat je popis objavljenih radova dr. Slavka Rozgaja, sadržaji tekstova za astronomske dijafilmove, popis neobjavljenih rukopisa i sadržaji objavljenih knjiga iz fizike i astronomije. U knjizi se prvi puta objavljuje radnja dr. Slavka Rozgaja "Zagrebačka zvjezdarnica 1903.-1953.", napisana za "Almanah Bošković" prigodom obilježavanja 50. obljetnice Zvjezdarnice, koja tada nije objavljena. Knjigu obogaćuju sjećanja Rozgajeva sina Stanka, kao i unuke Ružice Rozgaj. Na kraju se nalazi autorsko kazalo, sažetak knjige na stranim jezicima i bilješka o autorima knjige.


 

Kako do knjige?

Knjiga je meko uvezana s ovitkom u boji s preklopima, veličine 16.5 x 16.5 cm, ima 210 stranica, 16 fotografija, jedan crtež. Cijena 120,00 kn (uključena poštarina) se  uplaćuje na žiro račun izdavača:
Hrvatski liječnički zbor, Šubićeva 9, 10000 Zagreb
Zagrebačka banka, br. 2360000-1101214818 s pozivom na broj 268-401, uz naznaku Rozgaj.
Zainteresirane molim da mi se jave na moj e-mail radi poštanske adrese.