Jedanaesti broj M111

Utorak, 22. travnja 2008. u 22:31 sati

Ovih je dana postao svima dostupan novi, jedanaesti broj prvog Hrvatskog elektroničkog časopisa, M111, a kojega možete skinuti sa već dobro poznate web adrese. Tema broja je astrofotografija. Kako je to inače uobičajeno, prve su stranice posvećene kratkim zanimljivostima iz svijeta astronomije i astronautike, poput onih o izradi šatora za Mjesec, o cijeni koštanja svemirskog toaleta u Međunarodnoj svemirskoj postaji, ili o Kineskom prodoru u svemir svojim vlastitim svemirskim programom. Ima tu zaista puno svega, a zauzima cijelih 17 stranica. Neke od tih tekstova mogli ste pročitati i na stranicama Zvjezdarnice.

Na 18 stranici počinje tekst teme broja - astrofotografija, i tu možete pročitati sve o povijesti astronomske fotografije, o načinima snimanja, vrstama instrumenata, pa do uputa kako snimiti svoju prvu astrofotografiju. Sve je to začinjeno zanimljivim fotografijama. Na 25 stranici naći ćete upute kako izraditi jednostavan spektroskop. Glavni je sastojak - CD disk! Ako vas zanimaju zvijezde padalice, onda svakako pročitajte odličan članak o meteorima i načinima promatranja meteora. Spremate li se kupiti svoj prvi teleskop, tada je idući članak pisan baš za vas. Govori o modernom teleskopu Celestron NexStar 130 GT koji je napravljen za one koji još ne poznaju sve zvjezdane objekte pa im ih pronalazi računalo kojim je taj teleskop opremljen, a sve za vrlo pristupačnu cijenu. Vrijeme je zadnjih dana dosta nestabilno, ima puno oblaka, kiše, a kada se razvedri, obično zasja pun Mjesec i od promatranja zvijezda i Messierovih objekata nema ništa. No, da to vrijeme u iščekivanju povoljnijih vremenskih uvjeta ne trošite na živciranje, pročitajte kako se pripremiti za promatranje pomoću računalnog programa CyberSky 4.


Jedanaesti broj M111

Jedan, meni posebno dragi članak je napisao Michel Debeljuh, a govori o njegovim promatranjima Sunca. Zašto mi je taj članak zapeo za oko? Pa stoga što sam isti put praktične astronomije imao i ja. Sunce je jako pogodno za promatranja s malim instrumentima i ako nemate veliki teleskop, Sunce je kao stvoreno za svakodnevno istraživanje. Kako to radi Michel, opisao je u svojem sjajnom članku, svakako ga pročitajte. Iduća je priča jednog astronoma-avanturista, na newsima svima poznatog kao - Boki. Ispričao nam je kako je on postao astronom-amater i kako je udružio svoje ljubavi prema prirodi, putovanjima i astronomiji. Ne propustite ga pročitati, čovjek je legenda. Imate li mirnu ruku i smisla za sastavljanjem sitnih dijelova, tada pročitajte članak o maketi svemirske postaje MIR i pri tome naučite nešto o toj najpoznatijoj svemirskoj postaji koje više nema.

Za one teoretičare koje zanima fizika čestica, tu je članak o antimateriji gdje u kratkim crtama možete saznati kako je u praksi pronađena i potvrđena - antimaterija. Kao zanimljivost, istaknut ću samo to da se u svijetu godišnje uspije proizvesti samo - milijuntinka grama antimaterije!!! Novost u M111 je rubrika Astrokarikature. Njih izrađuje Davor Lacković i prikazuju razne (ne)zgode u životu astronoma, a pogledati ih možete i u AstroGaleriji, u Davorovoj rubrici - Astronomske karikature. Želite li popričati s njime, pohvaliti ga ili mu dati kakav prijedlog za crtanje, svakako svratite na AstroForum, on vam tamo obitava. I na kraju, pročitajte sve o usponu, zlatnim vremenima i sramotnoj propasti bosanske astronomije, koja nije zaslužila da joj se dogodi to što se dogodilo. Naslov je znakovit - Pogled na bosansku astronomiju s planete majmuna! Legenda prijeratne astronomije Muhamed Muminović priprema reizdanje tri svoje knjige uz koje smo mi stariji nekada učili sve o zvijezdama i zvjezdanome nebu, a toliko su kvalitetne da se i dan danas koriste kao udžbenici iz astronomije na fakultetima.

Eto, sve su to vrijedne ruke ljudi iz Astronomske udruge Vidulini koji su učestvovali u izradi ovog broja časopisa M111 uspjele staviti na 43 stranice. Vaš je posao samo otići na stranice ovog "elektronca" i skinuti ga, potpuno besplatno na svoje računalo, pa nova avantura putovanja svijetom astronomije i znanosti može započeti.