M111 - trinaesti broj je s nama

Subota, 29. studenog 2008. u 21:04 sati

Na našem internetskom prostoru predstavljen je trinaesti broj prvog Hrvatskog elektroničkog časopisa iz astronomije "M111" (www.m-111.org) kojeg izdaje Astronomska udruga Vidulini. Časopis formata A4 u ovom broju na 65 stranica donosi obilje novosti i zanimljivosti iz svijeta prirodnih znanosti i tehnike.
Tema ovog broja je kako uhvatiti zvijezde padalice (meteore) u mrežu astronomskih ccd kamera. Riječ je o istraživanju meteora pomoću suvremenih tehničkih uređaja u sklopu Hrvatske meteorske mreže. Po prvi puta kod nas, ali i šire, otvoreno se progovorilo o veoma važnoj i zanimljivoj temi u svijetu astronautike, dugotrajnih svemirskih letova te čovjekovih nastambi na drugim tijelima Sunčeva sustava - sex u svemiru. Što i kako očekuje buduće astronautkinje i astronaute prilikom prakticiranja sexa u svemiru pročitajte u ovom zanimljivom članku. Predstavljena je nekolicina Hrvatskih astronoma te pregled astronomije u susjednoj nam Crnoj Gori. Tu su još i teme poput napadaja na Zemlju iz svemira, izrade unikatnih astronomskih instrumenata, simulacijama Mjesečeve baze na zemlji, ljetne aktivnosti i događanja u Astronomskoj udruzi Vidulini i mnogi drugi članci.


Naslovna stranica novog broja časopisa M111

Svakako treba spomenuti i nova otkrića promjenjivih zvijezda od strane astronoma iz Vidulini potvrđena od strane Američke asocijacije za istraživanja promjenjivih zvijezda - AAVSO.
Časopis izlazi već petu godinu, a svim zainteresiranima je besplatno dostupan za skidanje na osobna računala putem interneta. Potrebno je samo otići na web stranice časopisa M111 (www.m-111.org) te skinuti neveliki PDF dokument podatkovnog zauzeća 3Mb i uživati u bogatom grafičkom i tekstualnom sadržaju.
Glavni i odgovorni urednik časopisa M111 je Marino Tumpić. Tehnička urednica je Marcela Rasonja, prof. Pored njih u uredništvu su; Neven Udovičić te Oriana Rakovac, prof.
M111 izlazi tri puta godišnje i otvoren je za priloge astronoma iz svih krajeva Hrvatske i svijeta.
Od ovog broja časopis se i službeno titulira ne samo kao prvi Hrvatski časopis za astronomiju već i za astronautiku. Na taj je način Hrvatska po prvi puta dobila i časopis za astronautiku.