Je li ljeti Sunce najdalje ili najbliže Zemlji?

Nedjelja, 21. lipnja 2009. u 18:49 sati

Albert Einstein je jednom prilikom rekao: "Samo su svemir i ljudska glupost beskonačni. Za ovo prvo nisam siguran…!" Koliko ste puta u novinama pročitali razne tvrdnje za koje znate da nisu istinite? Koliko puta ste u medijima vidjeli ili pročitali budalaštine, izmišljotine, laži, neistine… napise za koje se vidi da ih pišu potpuno nekompetentne osobe, bili oni novinari ili "novinari", ljudi koji uopće ne razmišljaju svojom glavom niti imaju pojma što i kako pišu, narod bi rekao: "bubne i ostane živ". A jeste li pokušali reagirati na takve neistine prema medijima u kojima ste ih vidjeli? Mi jesmo. I u preko 90 posto slučajeva - nikome ništa. Niti su objavili ispravak, demanti ili slično, a najčešće nikada nismo dobili ama baš nikakav odgovor. Pod ovo "mi" mislim na sebe i svoje kolege astronome amatere i ljubitelje znanosti. Stoga smo odlučili uzvratiti udarac istim sredstvom kojim se gore navedeni "stručnjaci" služe. Nije nam ništa drugo preostalo. Zato ćete na ovome mjestu moći pročitati i vidjeti sve ono što smo pronašli, a da je toga zaista mnogo, uvjerite se sami. Sve što smo pobrojali, možemo svesti pod zajednički nazivnik - SVINJARIJE. Mislim da ta riječ najbolje opisuje ono što se u medijima može pročitati. A zašto crna rupa? Crna rupa je naziv za područje u svemiru u kojem je velika masa zbijena u malom prostoru zbog čega se ništa, pa čak ni svjetlost, ne može otrgnuti privlačnoj gravitacijskoj sili te mase. To je najjednostavniji opis. I baš to je pravo mjesto u koje bi trebalo pobacati sve te svinjarije koje mediji neumorno generiraju iz dana u dan...


21.06.2009. - Netko je na HTV-u bio suviše žustar pa je ovogodišnji ljetni solsticij najavio tako da je ustvrdio kako je na današnji dan Sunce najbliže Zemlji. No, gle čuda, iako je početak ljetnih vrućina, koje baš danas ignoriraju tradiciju pa se temperatura ne penje iznad 20-ak stupnjeva, ljeti je Sunce u stvari najdalje od Zemlje (ili Zemlja od Sunca, kako hoćete). Kako Zemljina staza oko Sunca ne odstupa previše, udaljenost Zemlje od Sunca nema nekog velikog utjecaja na temperaturu našeg planeta, već nagib staze, a koji za posljedicu ima da je ljeti Sunce vrlo visoko na nebu pa njegove toplinske zrake vrlo lijepo osjećamo u obliku ljetnih vrućina. Prvo smo zabilježili da je HRT teletekst donio ovaj sasvim krivi podatak, a zatim se taj podatak pojavio i na web stranicama HRT-a. Tu su krivu informaciju prenijeli i neki domaći ali i inozemni portali, navodeći njezin izvor - HRT. Sada slijedi ono zanimljivo. Djelatnici HRT-a prate što se događa na Zvjezdarnici i na AstroForumu, primijetili su da smo počeli komentirati njihovu krivu informaciju, pa su sporni podatak - obrisali. I na teletekstu i na webu. Prekasno, šteta je već počinjena jer su njihovu krivu informaciju drugi već prenijeli. Pohvalno je da su reagirali i ispravili podatak i tako pokazali da prate što se događa, za razliku od mnogih drugih "cijenjenih" imena. Ali, što je tu je, mi smo to zabilježili i predstavljamo vam ovdje ispod.


HRT teletekst je tvrdio de je 21. lipnja Sunce najbliže Zemlji...


...baš kao i web stranice HRT-a.


moj Portal je također prenio krivu HRT-ovu informaciju..


Ni ezadar nije ostao imun na krivu informaciju

Iz priloženoga se sasvim lijepo vidi koliko je važno provjeriti informaciju prije nego ju se objavi jer kasnije više nemamo utjecaja na nju. Ovo je školski primjer kako se dezinformacija širi, bila ona namjerna ili nenamjerna. Bilo je dovoljno svega nekoliko sati da svi koji su (pre)pisali o ovome događaju, prošire neistiniti podatak i tako sasvim krivo informiraju javnost. Ima još ovih primjera no mislim da je ovo sasvim dovoljno.