Kako su napravili budalu od vrhunskog sportaša

Nedjelja, 02. svibnja 2010. u 16:05 sati

Sredinom ovog tjedna na portalu Večernjeg lista, ali i u nekim drugim medijima, osvanuli su pompozni naslovi o tome kako je Ivica Kostelić nakon uspješnog završetka skijaške sezone nagrađen od strane sponzora VIPnet i to ni manje ni više nego vlasništvom nekoliko parcela na Mjesecu i vlastitom zvijezdom!?

Istine radi treba reći kako se radi o pravoj nebulozi i pravnoj prijevari jer nitko ne može biti vlasnik parcela na Mjesecu, a kamo li zvijezda (Sunaca) u svemiru. Čak se i imena, odnosno nazivi objekata, pojava i lokacija na nebeskim objektima u svemiru mogu i moraju označavati samo na način propisan zakonima i pravilima koje provodi Međunarodni astronomski savez (IAU), a na njihovim stranicama/dokumentima nema ni govora o takvoj raboti u koju je kriv ili ne uključen i Kostelić. Ispada da je veliki smiješak našeg sportaša zapravo rezultat nelegalne rabote i kupovine bezvrijednih (uramljenih, naravno!) "certifikata" koje nekoliko privatnih tvrtki sadržajno potpuno nelegalno i kao bezvrijedne načrčkane papire prodaje naivcima diljem svijeta.

Već smo spomenuli kako nitko ne može biti vlasnik nebeskih tijela ili područja na njima. Ona se ne mogu kupovati, prodavati niti išta tome slično. Pojedina nazivlja koja koristimo u astronomiji služe znanstvenicima i amaterima kao svojevrsni putokaz (atlas, karta...) za snalaženje i svima je jasno kako će npr. Bernardova zvijezda gledana s nekog drugog planetarnog sustava, od strane neke druge civilizacije zasigurno biti označena na drugi način ali će se u oba slučaja raditi o fizikalnim pojavama i procesima koje čekaju znanstvenike da proniknu u njihove tajne...

Ostaje pitanje jesu li sponzori znali za ove činjenice ili su uletjeli grlom u jagode. Ono što su dobili kao produkt ovog "zaglupljujućeg" čina je svakako velika medijska pažnja na potpuno bezvrijednom "događanju". Svemu usprkos, na "certifikatima" ponosno stoji i VIPnet-ov logo?! Na taj način i ova telekomunikacijska tvrtka osim srozavanja Kostelićevog rezultata i ugleda urušava i svoj "image", kao, ozbiljne tvrtke. Veliki medijski događaj i vrhunski rezultati na taj su način uokvireni ljagom elementarnog neznanja i obmane. Je li Ivica zaista zaslužio bezvrijedni papir koji je plaćen punih 49.95 USD?!

A prava pravcata istina je slijedeća; u Hrvatskoj postoji nekoliko društava, zvjezdarnica, pojedinaca čiji je rad vodeći u svijetu na područjima astronomije kojima se bave. Njihova višegodišnja uporna moljakanja raznih tvrtki, ministarstava, općina i gradova za sufinanciranje rada kako bi mogli biti još bolji i uspješniji nailaze na zid šutnje ili u najboljem slučaju dopis u kojem se rezultati tih istih astronoma formalno pohvaljuju te im se želi daljnji uspješan rad ali eto nema novaca za prave vrijednosti.

Možda bi Kostelić (ili netko treći, nevažno) uz pratnju svojih sponzora, medija primjerice mogao prisustvovati praktičnom radu/radionici astronoma, proći osnove problematike otkrivanja promjenjivih zvijezda, aktivno sudjelovati u mukotrpnom radu i naposljetku pod punim moralnim i istraživačkim pravom biti zabilježen kao jedan od suotkrivača dosad nepoznate promjenjive zvijezde! To bi bio pravi događaj, edukacijske, moralne, istraživačke i pravne vrijednosti na korist sviju. Samoproglašena "Država znanja" i njezini građani nanovo je u zaglupljujućoj medijskoj epizodi ljudske gluposti još je jednom bačena vrlo, vrlo nisko. Rekli bi - ne na koljena već na zadnjicu.