Koliko su točni udžbenici?

Utorak, 09. studenog 2010. u 03:08 sati

Albert Einstein je jednom prilikom rekao: "Samo su svemir i ljudska glupost beskonačni. Za ovo prvo nisam siguran…!" Koliko ste puta u novinama pročitali razne tvrdnje za koje znate da nisu istinite? Koliko puta ste u medijima vidjeli ili pročitali budalaštine, izmišljotine, laži, neistine… napise za koje se vidi da ih pišu potpuno nekompetentne osobe, bili oni novinari ili "novinari", ljudi koji uopće ne razmišljaju svojom glavom niti imaju pojma što i kako pišu, narod bi rekao: "bubne i ostane živ". A jeste li pokušali reagirati na takve neistine prema medijima u kojima ste ih vidjeli? Mi jesmo. I u preko 90 posto slučajeva - nikome ništa. Niti su objavili ispravak, demanti ili slično, a najčešće nikada nismo dobili ama baš nikakav odgovor. Pod ovo "mi" mislim na sebe i svoje kolege astronome amatere i ljubitelje znanosti. Stoga smo odlučili uzvratiti udarac istim sredstvom kojim se gore navedeni "stručnjaci" služe. Nije nam ništa drugo preostalo. Zato ćete na ovome mjestu moći pročitati i vidjeti sve ono što smo pronašli, a da je toga zaista mnogo, uvjerite se sami. Sve što smo pobrojali, možemo svesti pod zajednički nazivnik - SVINJARIJE. Mislim da ta riječ najbolje opisuje ono što se u medijima može pročitati. A zašto crna rupa? Crna rupa je naziv za područje u svemiru u kojem je velika masa zbijena u malom prostoru zbog čega se ništa, pa čak ni svjetlost, ne može otrgnuti privlačnoj gravitacijskoj sili te mase. To je najjednostavniji opis. I baš to je pravo mjesto u koje bi trebalo pobacati sve te svinjarije koje mediji neumorno generiraju iz dana u dan...


Primili smo nekoliko pritužbi od učenika i studenata koji su nam skrenuli pozornost na neke netočnosti koje su uočili u njihovim udžbenicima, a koje se tamo ne bi trebale nalaziti. Poslali su nam i fotografije koje pokazuju da su bili u pravu. U ovome slučaju koji je zasluženo završio u rubrici Crna rupa, novinari nisu glavni protagonisti ovoga članka već autori tekstova u udžbenicima, a to su priznati profesori koji imaju stručno znanje koje mogu prenositi drugima putem udžbenika. Kako je riječ o knjigama koje imaju odobrenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske da se mogu koristiti u školama, stvar je posebno osjetljiva jer služe da iz njih učenici crpe znanje, koje mora biti istinito, a ne suprotno. Pa pogledajmo ove primjere na koje su nam ukazali naši čitatelji.

U udžbeniku Opća kemija 2 za drugi razred gimnazije, izdavač  Profil, u poglavlju Energija i kemijske promjene, 1.1. Uvod, stranica 2, lijevo od teksta stoji fotografija Sunca iz SOHO galerije, ispod koje piše - Planet Sunce. Pogledajte slike.

Znamo da Sunce nikada nije bilo niti će ikada biti planet, nego da je Sunce zvijezda, a ova tvrdnja o planetu Suncu nikako se nije smjela naći u jednom takvom udžbeniku. Na žalost, nije nam poznato u kojem je to izdanju udžbenika objavljeno, no u novijem izdanju je ta greška navodno ispravljena i stoji točna konstatacija da je Sunce zvijezda.


Je li Sunce doista planet?

U jednom drugom udžbeniku, a riječ je o udžbeniku iz biologije za strukovne škole, Od molekule do organizma, u izdanju Alfe, 1 izdanje od 2008. godine, na stranici 45 u tekstu stoji citiramo: "Nastanak svemira i planeta Zemlje danas pokušavaju objasniti fizičari i astrolozi." Da, dobro ste pročitali - ASTROLOZI! Postavlja se pitanje, kako su astrolozi završili u toj knjizi? No, pogledajmo malo niže, u tom istom pasusu teksta odnekuda se pojavio i Bog, Sveto pismo, Biblija, kršćanstvo, Papa i slično tome. Je li to onda slučajno? Gledajući u tom kontekstu - nije! Ne ulazimo u detalje, no pitamo se gdje su onda astronomi? Ne idu li astronomi ruku pod ruku s fizičarima? Gdje su astrofizičari? Pa zar oni nisu ti koji izučavaju nastanak svemira? Kakve veze tu imaju astrolozi?

Pogledajmo još nešto. U Hrvatskoj se u Narodnom (sve)učilištu, ustanovi za obrazovanje i kulturu u Rijeci možete osposobljavati, pazite sad, za zanimanje astrolog! (Potrebno predznanje: NEMA! - ovo dovoljno govori o stručnosti onih koji se bave astrologijom). I tu je svoj pečat dalo, pogledajte na dnu stranice, piše: programe je verificiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (i ECDL). Povežite to sada s onim vračarama na RTL-u i Novoj TV, i sve će vam biti jasno.

Istovremeno, o astronomiji i znanosti gotovo da se nigdje ni ne govori, ne računam u to HRT-ovu kvaziznanstvenu emisiju Na rubu znanosti gdje sve vrvi "znanošću" i kojoj bi bolje odgovarao naziv - Na rubu pameti.

No, vratimo se opet spomenutom udžbeniku. Što on oslikava? Pa upravo ono stanje društva kojemu svjedočimo svakoga dana. Nečija "istina" ne mora biti istina. Recimo, što ako takav udžbenik u ruke dobije učenik koji je drugačije vjere, koja nije kršćanska? Vidite li posljedice koje mogu nastati iz toga? Dakle, je li baš bilo potrebno u udžbenik trpati vjeru, crkvu i sve ono što uz to ide kada se to ionako uči na satovima vjeronauka ili etike, a s njima i (izgleda uvijek neizostavnu) astrologiju, umjesto znanosti? Što je slijedeće? Teorija kreacionizma?

Čini se da su se u nečijim umovima pomiješale kruške i jabuke, a za rezultat imamo... pa, pogledajte emisije spomenutih TV kuća i sve će vam biti jasno. Koliko u tome zaista ima istine? Čovjek bi očekivao da će ju pronaći u udžbenicima. U ovakvima, pitanje je što je to istina? Da podsjetimo, nalazimo se u 21. stoljeću. No, neki su izgleda zapeli u srednjem vijeku...