Opet meteoriti - svi u šoping

Utorak, 20. studenog 2007. u 21:19 sati

Albert Einstein je jednom prilikom rekao: "Samo su svemir i ljudska glupost beskonačni. Za ovo prvo nisam siguran…!" Koliko ste puta u novinama pročitali razne tvrdnje za koje znate da nisu istinite? Koliko puta ste u medijima vidjeli ili pročitali budalaštine, izmišljotine, laži, neistine… napise za koje se vidi da ih pišu potpuno nekompetentne osobe, bili oni novinari ili "novinari", ljudi koji uopće ne razmišljaju svojom glavom niti imaju pojma što i kako pišu, narod bi rekao: "bubne i ostane živ". A jeste li pokušali reagirati na takve neistine prema medijima u kojima ste ih vidjeli? Mi jesmo. I u preko 90 posto slučajeva - nikome ništa. Niti su objavili ispravak, demanti ili slično, a najčešće nikada nismo dobili ama baš nikakav odgovor. Pod ovo "mi" mislim na sebe i svoje kolege astronome amatere i ljubitelje znanosti. Stoga smo odlučili uzvratiti udarac istim sredstvom kojim se gore navedeni "stručnjaci" služe. Nije nam ništa drugo preostalo. Zato ćete na ovome mjestu moći pročitati i vidjeti sve ono što smo pronašli, a da je toga zaista mnogo, uvjerite se sami. Sve što smo pobrojali, možemo svesti pod zajednički nazivnik - SVINJARIJE. Mislim da ta riječ najbolje opisuje ono što se u medijima može pročitati. A zašto crna rupa? Crna rupa je naziv za područje u svemiru u kojem je velika masa zbijena u malom prostoru zbog čega se ništa, pa čak ni svjetlost, ne može otrgnuti privlačnoj gravitacijskoj sili te mase. To je najjednostavniji opis. I baš to je pravo mjesto u koje bi trebalo pobacati sve te svinjarije koje mediji neumorno generiraju iz dana u dan...


Nakon niza svakakvih napisa po novinama i izvještavanja na televiziji, izneseno je toliko svinjarija od strane pojedinih novinskih i televizijskih kuća, koje za posljedicu imaju dalekosežne negativne efekte u znanstvenim krugovima, ali i u javnosti. Hrpe svakakvih dezinformacija i laži mogle su se svakodnevno čitati, a sve zato što su neki "odgovorni" novinari sebi uzeli za pravo svoje (ne)znanje staviti iznad stručnosti znanstvenika od kojih su tražili (ili nisu) informacije koje su onda sasvim krivo interpretirali šireći dezinformacije u javnosti. Znanstvenici su odlučili tome stati na kraj. Ovdje objavljujemo njihovu reakciju na cijeli slučaj.


OBJAVA ZA MEDIJE - PRESS RELEASE - HMM - Hrvatska meteorska mreža

Nakon predstavljanja dosadašnjih istraživanja pada meteorita u području Skrada od  25. srpnja, 2007., Večernji list, a nakon njega i HRT u emisiji "Dnevnik" spominjalo apsurdne vrijednosti  meteorita, s napomenama o ilegalnoj trgovini njima.

Meteoriti su za znanost "neprocjenjivi" ali se ta neprocjenjivost odnosi na znanje a ne vrijednost u eurima, dolarima ili bilo kojoj valuti. Naravno da meteoriti imaju na legalnom tržištu i svoje cijene i one jako variraju po tipu  i mogu se kretati od 0.5 eura pa i do nekoliko desetaka eura po gramu, kod rijetkih tipova.

Za specijalno znanstveno vrijedne meteorite postoje i ograničenja u trgovanju i specijalne preporuke za njihovo čuvanje.

Uzorci meteorita su tipičan poklon, razmjena među ustanovama koji se njima bave, pa van Prirodoslovnog muzeja u Zagrebu, vrijednu kolekciju meteorita koja služi u edukacijske svrhe  ima i Zvjezdarnica Višnjan, ali i mnogi pojedinci.


Meteorit Holsinger, veći fragment meteora koji je napravio Meteor Crater. © The 2004 GRI Field Conference

Padovi meteorita, i nisu tako rijetki pa kad se uzmu tisućljeća njihova padanja, na zemljinu površinu ih padne mnoštvo. Dio njih se može naći detektorima za metale, pa je vjerojatno kroz ruke naših stručnjaka za razminiranje prošlo stotine kilograma meteoritskog materijala, cijeli jedan muzej,  a da oni to nisu znali jer nisu ni bili osposobljeni da ga prepoznaju.

Meteoriti su skoro svugdje u svijetu definirani kao "nacionalno blago", isto kao i arheološki i slični nalazi. Spominjati, nagovarati, pozivati nekoga da ih prodaje na crnom tržištu je apsurd i zazivanje bezakonja.

Kao i za sve, tako i za meteorite postoji ilegalno tržište na kojem se nalaze meteoriti ukradeni iz muzeja ili švercani van države gdje su pronađeni. Van što je opasna rabota ilegalnog trgovanja,  cijene su za njih daleko niže nego u legalnoj trgovini jer je rizik kupca (kao i prodavača) veći.

Kao što je bilo i navedeno u prijašnjem materijalu, meteoriti se ne skupljaju radi možebitne novčane dobiti već zbog istraživanja i edukacije o Svemiru kroz njihovo izlaganje. Pokušaj da se jedan istraživački projekt prikaže kao ekonomski poduhvat gramzljivih pojedinaca može dovesti samo do toga da nam škole na području Gorskog Kotara  zatvore vrata za planiranu akciju educiranja djece o tome što su meteoriti,  te da nam u buduće umjesto suradnje očevidci pokušaju naplatiti informacije o mogućem padu.


A tu su i primjeri članaka, koji su izazvali ovu reakciju. Naravno, niti ovom prilikom novinari nisu znali radi li se o meteorima ili meteoritima. Već smo se umorili čitajući ovakve gluposti. To je kao da pišemo o košarkaškoj lopti, a umjesto nje stalno spominjemo maslačak. Dragi novinari, meteor i meteorit nije jedno te isto. Ne pišite gluposti i prvo se educirajte o onome o čemu izvještavate. Ne prepisujte budalaštine s Interneta i uključite tu sivu tvar u glavi koju zovete mozak.


Večernji list


Index.hr