Solarna ploča ili solarna antena?

Utorak, 20. studenog 2007. u 21:41 sati

Albert Einstein je jednom prilikom rekao: "Samo su svemir i ljudska glupost beskonačni. Za ovo prvo nisam siguran…!" Koliko ste puta u novinama pročitali razne tvrdnje za koje znate da nisu istinite? Koliko puta ste u medijima vidjeli ili pročitali budalaštine, izmišljotine, laži, neistine… napise za koje se vidi da ih pišu potpuno nekompetentne osobe, bili oni novinari ili "novinari", ljudi koji uopće ne razmišljaju svojom glavom niti imaju pojma što i kako pišu, narod bi rekao: "bubne i ostane živ". A jeste li pokušali reagirati na takve neistine prema medijima u kojima ste ih vidjeli? Mi jesmo. I u preko 90 posto slučajeva - nikome ništa. Niti su objavili ispravak, demanti ili slično, a najčešće nikada nismo dobili ama baš nikakav odgovor. Pod ovo "mi" mislim na sebe i svoje kolege astronome amatere i ljubitelje znanosti. Stoga smo odlučili uzvratiti udarac istim sredstvom kojim se gore navedeni "stručnjaci" služe. Nije nam ništa drugo preostalo. Zato ćete na ovome mjestu moći pročitati i vidjeti sve ono što smo pronašli, a da je toga zaista mnogo, uvjerite se sami. Sve što smo pobrojali, možemo svesti pod zajednički nazivnik - SVINJARIJE. Mislim da ta riječ najbolje opisuje ono što se u medijima može pročitati. A zašto crna rupa? Crna rupa je naziv za područje u svemiru u kojem je velika masa zbijena u malom prostoru zbog čega se ništa, pa čak ni svjetlost, ne može otrgnuti privlačnoj gravitacijskoj sili te mase. To je najjednostavniji opis. I baš to je pravo mjesto u koje bi trebalo pobacati sve te svinjarije koje mediji neumorno generiraju iz dana u dan...


31.10.2007. - Interesantno je kako neki novinari (ovoga puta Hina) u svom pohodu po webu, pronalaze i odabiru tekstove koje onda ne znaju pravilno prevesti s engleskog jezika, pa napišu svašta. Onda to od njih od riječi do riječi prepisuju i ostali mediji, ne provjeravajući što piše i tako imamo slučaj da svi pišu o "oštećenim solarnim antenama" (Index.hr, Večernji list, Dnevnik.hr, TotalPortal i još dosta njih...). Osim toga, prepisivači nisu dovoljno stručni da pišu o temi koju ne razumiju pa se zbog toga zapetljaju toliko da je to gotovo komično. U ovome slučaju, uhvatili su se za nekakvu antenu i ne puštaju je, dodijeljujući joj osobine koje joj uopće ne pripadaju. Za primjer, iz velike ponude smo odabrali Index.hr.

Ne budi nam teško, pronašli smo i izvorni tekst na BBC News u kojemu se, gle čuda, nigdje ne spominju "solarne antene". Sva sreća, već smo pomislili da smo nešto propustili u školi, jer nismo znali da antene, citiramo: "one proizvode električnu energiju koja je potrebna kako bi se spriječilo kašnjenje isporuke europskog laboratorija Columbus". Primjetite kako je ovo nespretno sročeno. I tako, solarne ploče koje pretvaraju sunčevu energiju u električnu, nekim čudom postadoše solarne antene, samo zato jer se novinaru to tako učinilo. E pa, nije sve onako kakvim se na prvi pogled čini.