Svemirske prijevare za lakovjerne

Petak, 27. lipnja 2008. u 08:37 sati

Albert Einstein je jednom prilikom rekao: "Samo su svemir i ljudska glupost beskonačni. Za ovo prvo nisam siguran…!" Koliko ste puta u novinama pročitali razne tvrdnje za koje znate da nisu istinite? Koliko puta ste u medijima vidjeli ili pročitali budalaštine, izmišljotine, laži, neistine… napise za koje se vidi da ih pišu potpuno nekompetentne osobe, bili oni novinari ili "novinari", ljudi koji uopće ne razmišljaju svojom glavom niti imaju pojma što i kako pišu, narod bi rekao: "bubne i ostane živ". A jeste li pokušali reagirati na takve neistine prema medijima u kojima ste ih vidjeli? Mi jesmo. I u preko 90 posto slučajeva - nikome ništa. Niti su objavili ispravak, demanti ili slično, a najčešće nikada nismo dobili ama baš nikakav odgovor. Pod ovo "mi" mislim na sebe i svoje kolege astronome amatere i ljubitelje znanosti. Stoga smo odlučili uzvratiti udarac istim sredstvom kojim se gore navedeni "stručnjaci" služe. Nije nam ništa drugo preostalo. Zato ćete na ovome mjestu moći pročitati i vidjeti sve ono što smo pronašli, a da je toga zaista mnogo, uvjerite se sami. Sve što smo pobrojali, možemo svesti pod zajednički nazivnik - SVINJARIJE. Mislim da ta riječ najbolje opisuje ono što se u medijima može pročitati. A zašto crna rupa? Crna rupa je naziv za područje u svemiru u kojem je velika masa zbijena u malom prostoru zbog čega se ništa, pa čak ni svjetlost, ne može otrgnuti privlačnoj gravitacijskoj sili te mase. To je najjednostavniji opis. I baš to je pravo mjesto u koje bi trebalo pobacati sve te svinjarije koje mediji neumorno generiraju iz dana u dan...


Živjeti u informacijskom dobu znači morati se izboriti za kvalitetnu informaciju, jer o njoj ovise mnoge čovjekove djelatnosti. Od financijskih poslova, preko zdravstva do javnog mišljenja. Znanost se nekako drži po strani, no što kada nedostaje dnevno-političkih tema pa poluinformacija neukih novinara stigne do naslovnica. Tada obično dobijemo dio teksta otrgnutog iz konteksta ili u drugom slučaju ilustraciju koju "stručno" obrađuju diletanti i plasiraju javnosti kao senzacionalno otkriće. Posljednjih dana na nekim Hrvatskim web portalima osvanule su slike "kostura lubanje" otkrivenih na Marsu ili nage djevojke koja se spušta Marsovskim padinama skrivajući se iza stijenja od pogleda kamera Zemaljskih istraživačkih letjelica. Citirani "stručnjaci" i novinari gladni senzacija tada objavljuju svoje priče pritom zaboravljajući na sitne detalje, poput pozicije i dimenzija takvih događanja i kreatura. Donosimo sliku "crva na Marsu" koja će prije ili poslije (ovih dana) osvanuti negdje u medijima kao dokaz da na Marsu, pored živih i mrtvih ljudskih kreatura, postoje i – crvi!


Odbačena kopča biobarijere robotičke ruke MPL-a u očima "stručnjaka" lako može postati dnevna tema
u medijima kao dokaz postojanja crva na Marsu

"Pored jedne od triju noga stajnog trapa Mars Polar Landera uočen je neosporni dokaz kako na Marsu ima života. Fotografija prikazuje malog crva koji nalikuje Zemaljskim crvima ili školjkama". I zaista, ukoliko se ne zna cijela pozadina priče, zaokruženi detalj pokazuje Marsovog crva. No riječ je zapravo o odbačenom segmentu sa same letjelice koji je služio za pridržavanje biobarijere kojom je robotička ruka za uzimanje uzoraka Marsova tla bila dodatno biološki zaštićena kako ne bi kontaminirala tlo crvenog planeta bakterijama sa Zemlje. Članak ćemo zaokružiti manje senzacionalističkom informacijom no ne manje vrijednom. Uzorci Marsova tla svojeglavo, (nanovo, po drugi puta) "odbijaju" biti prosijani kroz vibracijske rešetke vrata komore sustava TEGA. Ne uspiju li znanstvenici riješiti nastali problem, može se dogoditi kako pola milijarde dolara vrijedna letjelica opremljena specijalnim laboratorijem za analizu uzoraka Marsova tla, u cilju dokazivanja postojanja nekadašnjeg ili sadašnjeg života na Marsu, ne odradi svoj posao!