Iz Mravikove garaže - Bahtinova maska

U ovom videu, Janko vam pokazuje kako možete sami napraviti Bahtinovu masku za ispravno fokusiranje slike u teleskopu i kako se maska ispravno koristi.

Novosti iz Jankove garaže...
Članak
0Komentari
Broj otvaranja366

Svi koji se bave astrofotografijom, susreli su se s problemom ispravnog fokusiranja slike koju snimamo. Uvijek nam malo "pobjegne" pa detalji budu mutnjikavi i nejasni. Postoji rješenje za taj problem, a zove se - Bahtinova maska. Pomoću nje, u mogućnosti smo oštrinu slike dovesti do savršenstva, u centar fokusa teleskopa i nakon toga, naše će slike uvijek biti savršeno oštre.


Janko će vam pokazati kako se izrađuje i koristi Bahtinova maska.
Janko će nam u svojoj garaži pokazati kako možemo napraviti Bahtinovu masku, i nakon toga nam pokazati kako se ona ispravno koristi. Nakon što si napravite ovo astronomsko pomagalo za astrofotografiju, više nikada vam slike neće biti nejasne, mutne i van fokusa. Naravno, Bahtinovu masku možete i kupiti, no cijena joj nije baš tako povoljna pa se mnogi odlučuju napraviti ju sami. Isplati se, a i zadovoljstvo je veće kada vidite rezultate snimanja pomoću maske koju ste sami izradili.


U videu je Janko prikazao kako se maska izrađuje od plastike, na njegovom CNC stroju. No, vama za to ne treba takav stroj. Bit će sasvim dovoljan tvrđi karton, škare, skalpel i malo vaše vještine oko rezuckanja kartona. Program kojime je Janko izgenerirao svoju Bahtinovu masku je u stvari web stranica koja to uspješno izrađuje. Stoga, pronađite karakteristike za svoj teleskop, idite na stranicu astrojargon i u Bahtinov Mask Generator upišite podatke za vaš teleskop pa će vam sustav izgenerirati masku točno za teleskop koji vi posjedujete.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!