Iz Mravikove garaže - kako kolimirati dvogled

Iz svoje garaže, ovaj puta, Janko Mravik će vam pokazati kako možete efikasno i brzo popraviti neispravnu sliku u vašem dvogledu. Odvijač u ruke i krenite.

Novosti iz Jankove garaže...
Članak
0Komentari
Broj otvaranja492

Mnogi od vas vjerojatno imaju dvogled, dalekozor ili binokular kako se taj popularni optički instrument sve naziva. Neki su veći, neki manji, teži, lakši, skuplji, jeftiniji, ima ih svakakvih. Više-manje sve je u redu dok je slika jasna. No, što kada se slika "poremeti"?

Kada je dvogled u pitanju, neispravnost se odmah uoči. Slika postane dvostruka, pomaknuta, ne znate koju bi gledali… Ako vaš dvogled ima takav problem, onda je ovaj video baš za vas.

Po Jankovim uputama, riješite problem raskolimirane slike u dvogledu.
Bez obzira, koristite li dvogled po danu, za promatranje ptica, prirode, ljudi ili ga koristite noću za promatranje Mjeseca i zvijezda, nema ništa gorega nego kada gledate neispravnu sliku. Tada svaki užitak efikasno i brzo nestane, a umjesto njega dobijete frustracije.

Ako nemate servis za dalekozore u blizini, ne očajavajte, problem vjerojatno možete sami riješiti, uz pomoć ovog video filmića. Ukoliko ste imalo spretni s odvijačem, pomoći će vam da riješite neispravnost vašeg dvogleda. Iz svoje garaže, Janko Mravik će vam pokazati kako možete efikasno i brzo popraviti sliku u vašem dvogledu.


Što je kolimacija?

(Prema novolat. collimare, iskvareno za lat. collineare: dovesti u ravnu liniju, poredati po crti). Kolimacija elektromagnetskog zračenja (npr. svjetlosti) najjednostavnije se ostvaruje stavljanjem izvora zračenja u jedno od žarišta kolimatora.

Kod optičkih instrumenata za mjerenje: poklapanje vidne linije s optičkom osi; kolimacijska linija ili optička os; kolimacijska greška, iznos za koji vidna linija skreće od svoga položaja točne podešenosti.


Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!