Kako otkriti što se nalazi na fotografiji zvjezdanog neba

Svi volimo snimati zvjezdano nebo. No, kada pregledavamo svoje astrofotografije, naročito ako smo ih snimili puno, postavljamo si pitanje, što se na njima nalazi?

Zviježđe Veliki medvjed.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja344

Koliko god se razumjeli u astrofotografije, njihovo snimanje i obradu, uvijek će se naći i one na kojima ne znamo što smo snimili. Možda se na njima nalazi nešto što ne znamo da smo snimili, poput neidentificiranih mrljica, zvijezda koje zapravo nisu zvijezde, kvazara, asteroida, novih i supernovih zvijezda i još kojekakvih nebeskih objekata. Što možemo napraviti kako bismo odgonetnuli tajne koje skrivaju naše astrofotografije?

Naš astroforumaš Neven Krčmarek potrudio se napraviti zabavni filmić kojim nam objašnjava situacije u kojima se možemo naći i kako uspješno možemo otkriti što se na našim fotografijama zvjezdanog neba krije. Ako ste se i vi našli u sličnoj nedoumici, onda je ovo video upravo za vas. Nije uopće bitno jeste li iskusni u snimanju astrofotografija ili ste tek početnik u toj aktivnosti, važno je jedino da pronađete odgovore na pitanje - što sam to dovraga snimio, ili snimila, na nebu? :-)


Tematski povezani članci
Tijek nastajanja astrofotografije
Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!