Svemir u školi

Noćno nebo koje nas nadvisuje puno je tajni koje iščekuju da budu otkrivene, a novi astronomski park u središtu Istre, u Puli, pomoći će u istraživanju.

Neobični darovi. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Članak
0Komentari
Broj otvaranja243

Cilj je oplemeniti prostor i okoliš škole, ali i dati nešto građanima Pule, budući da će većina atrakcija biti otvorena za javnost. No, važno je i da učenici, radeći na ovom projektu, kroz praksu nauče i izbruse vještine za koje se obrazuju - od planiranja, crtanja nacrta, preko varenje do informatičkih vještina, kaže Marino Tumpić, voditelj Astronomske udruge Vidulini.

I evo je, prava cvjetna galaktika.
Biti će tu Mjesečev i Marsov poligon. Ovdje će se na površini od 50-ak četvornih metara postaviti podloga koja će svojim oblicima vjerno dočarati karakteristike Mjesečeva, odnosno Marsova tla - posebice kratere, planine, brazde i finu prašinu.

Konstrukcija budućeg landera. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Na zidovima atrija postavit će se velike panoramske slike koje će posjetiteljima, uz svemirsko tlo, dočaravati "kao da su na Mjesecu", a da bi doživljaj bio potpun, postavit će se i već pripremljene instalacije, odnosno makete lunarnog lendera, rovera, raketa.

Njih su učenici ove škole kroz cijelu ovu, ali i prošlu nastavnu godinu, izrađivali na satima praktične nastave pod mentorstvom profesora Dragana Basare, a u prostoru škole već je realiziran jedan od elemenata projekta - "Zid vremena" koji prikazuje točno vrijeme u raznim gradovima svijeta.

Učenici s prof. Basarom uz kostur landera. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Oko škole nalazi se cvjetna galaktika sa sunčanim satom i drvoredom koji predstavlja Sunčev sustav, jer svako drvo predstavlja jedan planet. Cijeli projekt možete vidjeti u ovom video prilogu.


Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!