Tijek nastajanja astrofotografije

Svi volimo gledati prekrasne astronomske fotografije, prepune boja, detalja, onoga što obično okom ne vidimo. Većinu magličastih objekata u svemiru vidimo monokromatsko, više ili manje blijede mrljice svjetla bez boja.

Sloj po sloj i nastane astrofotografija. © Ljubaznošću: Neven Krčmarek
Članak
0Komentari
Broj otvaranja363

Mnogi se i razočaraju kada pogledaju kroz teleskop jer ono što vide okom kroz takav astronomski instrument, najčešće nije ni slično onome kako izgleda na astrofotografijama. Većinu magličastih objekata u svemiru vidimo monokromatsko, više ili manje blijede mrljice svjetla bez boja. U najboljem slučaju, ovisno o instrumentu kojega koristimo, možemo vidjeti natruhe nekakve zelenkaste nijanse. Pa čak i kada ih snimamo astrokamerama i fotoaparatima ne ostavljaju nas previše impresioniranima. Da bismo došli do svih onih boja i raskošnih detalja kojima se divimo, te snimljene materijale je potrebno prvo obraditi. Da se razumijemo, ništa se u tome ne dodaje, samo se istaknu informacije koje se već nalaze u fotografiji, a koje su snimljene.

Za to se koriste različiti softveri koji su tome i namijenjeni. Različitim metodama dolazimo do "skrivenih" informacija na fotografiji i činimo ih vidljivima, ističemo im boju, kontrast i sve ono što želimo naglasiti. Kako izgleda taj proces možete vidjeti na ovom videu kojega je napravio naš astroforumaš Neven Krčmarek. U minuti i pol možete vidjeti kako se "izvlače" slojevi tih informacija iz snimljene astrofotografije Angelfish Maglice a.k.a. Lambda Orionis Ring + Betelgeuse & Bellatrix, koja na početku uopće nije izgledala kao nešto vrijedno posebnog divljenja. Rezultat je nevjerojatan. Veću fotografiju ove maglice možete vidjeti na Astroforumu.


Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!