NLO iznad Pule, detektivski zadatak

Tijekom 27.07.2020. dana javio se čitatelj Denis Radolović sa snimcima čudne svjetlosti na noćnom nebu iznad Pule.

Tajanstveno zagonetno plavo svjetlo...
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1392

Godinama prijateljujem i surađujem s mojim dragim prijateljem Diegom Bosuscom, mnogima poznatijim kao PTICA iz kultnog benda KUD IDIJOTI. Istarski portal REGIONALEXPRESS.hr djelo je njega i kolege Dr.FRICA. Evo za naš, astronomski portal kako smo razriješili još jedan NLO slučaj.


Pula ujutro, na dan 26.7.2020. godine.
Redakciji REX-a tijekom 27.07.2020. dana obratio se čitatelj Denis Radolović sa snimcima "čudne svjetlosti" na noćnom nebu iznad Pule. Prema njegovim riječima; "u 03:49, nedjelja rano ujutro, vidio sam izrazito svjetlu točku koja se nalazila ne baš visoko na nebu iznad vodotornja na Vidikovcu." Mobitelom je fotografirao svjetlu pojavu na nebu i načinio video snimku. Na istima se vidi svjetla točka koja "stoji na nebu i vrši kretnje, čiji se sjaj pojačava i smanjuje, a u nekim trenutcima se pretvara u kružni objekt s prstenom, uočena su i simetrično raspoređena plava svjetla."

Pula navečer, 26.7.2020.
Kako bi se razriješio misterij NLO-a iznad Pule, redakcija je kontaktirala astronoma Marina Tumpića i autora snimljenog materijala Denisa Radolovića koji su zajedno tijekom tadašnjeg popodneva ubrzo došli do odgovora. NLO iznad Pule je planet Venera, a plava svjetla odraz pozadinskog osvjetljena ekrana na naočalama autora snimaka.

Pula danju, 27.7.2020. godine.
Marino Tumpić:
U telefonskom pozivu Dorijana Vrkljana i prezentaciji "problema" NLO-a iznad Pule, bilo je vrlo vjerojatno kako je snimljena svjetlost zapravo zvijezda Danica, Zornjača ili u naravi planet Venera. Tijekom dana Denis i ja smo dogovorili susret u njegovom stanu na poziciji snimanja čudne svjetlosti. Pregledom zvjezdanih atlasa u narečeno vrijeme, s pozicije snimanja ustanovili smo kako je položaj čudne svjetlosti potpuno podudaran s pozicijom Venere na nebu u to vrijeme.

Tajanstveni kružni objekt.
Kretnje svijetle točke nastale su zbog trešnje mobitela prilikom snimanja i zumiranja kada se iste pojačavaju. Pretvaranje svijetle točke u veći krug koji na kraju dobiva i prstenove posljedica je računalnog algoritma mobitela koji pokušava fokusirati objekt, a to ne može načiniti u uvjetima nedovoljnog osvjetljenja. Plavi artefakti su odraz pozadinskog osvjetljenja na naočalama gosp. Radolovića s obzirom da je odraz stakla ispred objektiva kamere isključen, kako je sniman s neostakljene terase. Ovo je zanimljivo s obzirom da je mobitel bez znanja vlasnika tijekom formiranja fotografije očigledno upotrijebio i prednju (selfie) kameru te je takao nastao nejasni odraz.

Karta neba, gledana iz Pule.
Moram istaknuti kako je gosp. Radolović nakon našeg telefonskog razgovora koji je prethodio susretu i moje opaske kako bi se izgledno trebalo raditi o Veneri, i sam nakon kraćeg istraživanja po internetu došao do istog zaključka. Na svojim je fotografijama napravio odličnu stvar, a to je snimanje i pejzažnih motiva koji naknadno omogućavaju laku i brzu dedukciju što se i gdje vidjelo.

Zagonetno plavo svjetlo.
U konačnici, svi smo ponešto naučili, a Venera se još jednom pokazala kao izuzetno zanimljiv i ne baš odveć rijetko, krivac za viđenja NLO-a. Zahvaljujem gosp. Radoloviću na vremenu koje je izdvojio da još jedan slučaj neidentificiranog letećeg objekta u kratko vrijeme pretvorimo u poznati leteći objekt (pojavu)."

Istarski NLO.
Ne mogu, a da kod "presumpcije nevinosti NLO-a" ne dotaknem i fotografije naših, pravih, istarskih NLO (Na-morskih pLovećih Objekata, op.a.) Berge Istra, Vanga, Adria, Brioni koji bi, da ih je danas moguće nekim čudom teleportacije kroz vrijeme i prostor usidriti u Pulskoj luci, izazvali valjda jednako zanimanje domaćih i gostiju, kao da NLO sleti u Arenu.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!