Dolazi apokalipsa (ili možda ipak ne?)

Subota, 08. siječnja 2011. u 08:50 sati

Uginule ptice padaju s neba diljem svijeta, u morima se događaju pomori riba i rakova... Pingvini, kornjače, dupini i druge životinje, pronalaze ih mrtve od Amerike preko Europe i Azije pa do Australije. Snijeg je zabijelio područja u SAD na kojima ga nije bilo desetljećima pa i više. Na drugoj strani svijeta u Australiji nezaustavljive poplave zamijenile su donedavne šumske požare na preisušenim područjima... Nove inačice starih bolesti poput raznih vrsta gripe stvaraju paniku, prirodne nedaće izmjenjuju se s tehničkim propustima, ne samo lokalnih razmjera. Sunce počinje divljati i biva sve aktivnije. Svakodnevna medijska izvješća nadopunjuju sliku svijeta u nevolji. Znanstvenici nemaju egzaktna objašnjenja, šarlatani nas obasipaju crnim prognozama, u pomoć se pozivaju i dokazi izumrlih naroda kako nakon 2012. nema više kalendara...

Što se to događa na našem planetu? Približava li se apokalipsa?


Mjesta neobjašnjivog pomora životinja i čudnih događanja

Ne! Svijet je veliko medijsko selo. Nekoć smo znali informacije o događanjima koja su se zbivala u našoj neposrednoj okolici. Danas zahvaljujući protoku informacija gotovo da i nema događanja koje netko negdje nije uočio, snimio, dokumentirao. Moderni mediji gladni su senzacija ma koje vrste. Dovoljno je da se dva-tri događanja slične vrste pojave na gledanim medijima. Lančana reakcija se u tom slučaju nezaustavljivo pokreće. Izolirani, a uobičajeni (iako često bez valjanog objašnjenja) slučajevi u svega nekoliko sati postaju vijest na naslovnicama. Još prije nego Zemlja načini krug oko vlastite osi, svijet je prekrcan zlogukim vijestima i još crnjim prognozama.

Sjećate se velikog plimnog vala i potresa koji ga je uzrokovao. Ubrzo nakon toga postali smo svjedoci potresa diljem svijeta. Svi se oni događaju svakodnevno no u takvoj situaciji postaju vijest, jedna u nizu koje čine složenu mrežu medijskog prostora.

S druge strane dolaskom ljeta i ljetnih vrućina odjednom smo obasuti prognozama i dokazima o globalnom zagrijavanju, no već s prvim snijegom te teorije prelaze u drugu krajnost - Zemlja ulazi u ledeno doba. Zapravo, danas u kući gledajući tv ili koristeći računalo s pristupom Internetu, pristupamo informacijama iz cijelog svijeta. U središtu smo globalnog računalno-informacijskog centra. To je ono što se događa. Više nismo osuđeni na informacije iz sela ili s naše ulice. Pred našim očima promiču slike, filmovi, izvješća iz cijelog svijeta. Uvijek i svugdje događa se nešto. To "nešto" događa se u sličnom obliku još negdje i eto nam Apokalipse koje zapravo nema.