Sad me vidiš, a sad me ne vidiš

Nedjelja, 25. srpnja 2010. u 08:23 sati

Sjećate li se kadrova ili odlomaka iz filmova, odnosno priča u kojima ljudi i stvari odjednom postaju nevidljive za okolne opažače? Magični postupci čaranjem, prekrivanje specijalnim dekama, uključivanje čudnih tehničkih tvorevina ili pak snaga uma uspješno se poigravaju humanoidnim osjetilima, a ljude, stvari i pojave u jednom trenu čine vidljivim, a u drugom - nevidljivim.

I sve bi to bilo predmet znanstvene fantastike ili ljudske mašte da nema Prof. Elene Semouchkine, njenog tima s Michigan Technological University i Pennsylvania State University, SAD. Oni su odlučili maštu pretvoriti u stvarnost i omogućiti da po želji postanemo vidljivi ili nevidljivi! Početni rezultati i uspjesi upravo su objavljeni u Applied Physics Letters, Američkog Instituta za fiziku.


Plašt nevidljivosti postaje stvarnost

Tijekom svojih istraživanja Elena Semouchkina te koautori materijala Douglas Werner, Carlo Pantano i George Semouchkin uspjeli su pronaći i praktično iskoristiti princip korištenja magnetske rezonance kojom mogu pomoću metamaterijala "skrenuti" zrake vidljive svjetlosti i na taj način objekt ili tijelo prekriveno metamaterijalom učiniti nevidljivim za ljudsko oko. Materijali koje Semouchkina i njezin tim koristi ne postoje u prirodi. Riječ je o cilindričnim oblicima na bazi stakla. Dosadašnja istraživanja drugih išla je u smjeru korištenja metalnih struktura, a Semouchkina smatra kako je njihov istraživački smjer na tragu pravog rješenja za nevidljivost po želji.

Metamaterijali prisilno "skreću" vidljivu svjetlost oko prekrivenog objekta i čine ga nezamjetnim. Čovjek koji gleda u objekt prekriven metamaterijalom praktično ne vidi ništa osim pozadine. "Kao da gledate kroza nj", kaže Semouchkina. U laboratorijama Michigan Technological University upravo razvijaju i istražuju i daljnje mogućnosti "skrivanja" objekata i na drugim valnim duljinama, a ne samo u području vidljive svjetlosti.


Možda ispred palmi poziraju zanosne ljepotice prekrivene metamaterijalom

Na novinarsko pitanje je li na taj način moguće sakriti diviziju tenkova u nevidljivoj neprijateljskoj tenkovskoj ofenzivi sve dok ne postane prekasno za obrambene snage, Semouchkina kaže kako je to teorijski moguće no da pred njima stoji još puno rada i istraživanja prije upotrebe, za koju se nada da će biti u civilne svrhe. Svima je jasno kako su vojske cijelog svijeta zainteresirane za svojevrsne nevidljive Trojanske konje. Ostavimo li po strani metodologiju, istraživanja i praktične rezultate ovih znanstvenika, moramo se prisjetiti kako je nestajanje svemirskih brodova čak i na filmu, u prvim serijalima Zvjezdanih staza, bilo izvedeno pomalo "neuvjerljivo". Tek dva ili tri desetljeća kasnije znanost je dostigla fantastiku i maštu. Što li će nam donijeti desetljeća pred nama?! Možda odgovor leži u nekoj od knjiga dobre znanstvene fantastike! Ne zaboravite neku od njih ponijeti sobom na plažu kada UV indeks padne barem na 3-4! Od Sunčeva zračenja neće vas zaštiti niti metamaterijali kojima možete postati nevidljivi.