Sličnosti i razlike između Istre i Nigerije

Kako bi na "prvu loptu" percipirali Istru i Nigeriju? Vjerojatno bi Istra izgledala kao predivna zemlja, bogata lijepim prirodnim i pozitivnim društvenim osobinama, financijski jaka, tehnološki razvijena..."terra magica".

Članak
1Komentari
Broj otvaranja4306

S druge strane, Nigerija je "tamo negdje" u Africi, visoke, crne, gladne figure, spržena zemlja, pijesak, poneke egzotične životinje i stabla koja nemaju veze s naših hrastovima, siromaštvo, jad i bijeda, izostanak tehnologije i socijale... Ipak, nije tako. Bar ne u velikom broju segmenata života. Istina razlika između Istre i Nigerije je velika, društvenim uređenjem, površinom i stanovništvom riječ je o neusporedivim prostorima. Poput Istre i Nigerija ima more, s druge strane mi nemamo naftu ali imamo plin (koji zapravo i nije financijski naš za razliku od njihove nafte koja je njihova). No i Istra i Nigerija imaju svoj svemirski program.


Izgled Nigerije na Google Earth-u.
Afrikanci su već u svemir lansirali dva satelita, a upravo su objavili kako će do 2015. u svemir lansirati još tri poveća satelita ali i prvog nigerijskog astronauta (ruskim Soyuzima, najvjerojatnije). Izjavio je to tamošnji ministar znanosti i tehnologije, prof. Ita Eva. No tu nije kraj nigerijskim razlikama u odnosu na Istru, gledano iz perspektive svemirskih tehnologija. Profesor Eva je najavio da će Nigerija, koja je zasad korisnik usluga na svemirskom tržištu, započeti graditi vlastite letjelice ali i rakete nosače. Kroz 10-15 godina Nigerija će biti sposobna vlastitom raketom u svemir postaviti vlastite letjelice, naravno u to će biti uključena nigerijska pamet (ljudi) i novac na dobrobit cijele zajednice.

Izgled Istre i Hrvatske kako ih vidi Google Earth.
U tom svjetlu, istarski svemirski program, potaknut od strane nekolicine entuzijasta, nalazi se u veoma nezavidnoj situaciji. Postoje ljudi, znanje, ispitivanja, rezultati, no realizacija prvog istarskog (hrvatskog) satelita koji za sobom može povući ne samo ljude iz struke nego i dio gospodarstva, edukacije, dodatno pozitivnu percepciju Istre u svijetu, stoji u zapećku financijske i društvene letargije. Program za čiju je realizaciju potrebno osigurati sredstva reda veličine nastupa nekog od poznatijih pjevača na nekoj od lokalnih ljetnih fešti doslovce se nalazi u "africi". Nigerijci su nas odavno prešišali, morat ćemo preokrenuti one dva početna pasusa teksta da bi shvatili gdje smo zaista. E da, ukoliko se othrvate autorovom pozicioniranju Istre (Hrvatske) te odmahnete rukama i kažete sebi u bradu "pa nije Istra Bangladeš", moram vam reći kako Bangladeš ima svoju ustrojenu svemirsku agenciju još od 1980., s proračunom od 80 milijuna USD godišnje…

Ukupno komentara: 1
Uključi se u raspravu
Najnoviji komentari
Vedran Vrhovac
27.08.2012. u 07:31 sati

Nije spomenuta velika razlika između Istarskog i Nigerijskog svemirskog programa. Naime, Nigerijski ima komercijalnu svrhu i praktičnu primjenu i naravno da su našli investitore i računa u svemu tome. S druge strane, Istarski svemirski program je više hobi nekolicine nego nešto prafitabilno. Ne shvaćam čemu čuđenje.