"Aerodrom" star 2000 godina snimljen iz svemira

Petak, 09. srpnja 2010. u 12:17 sati

Naš je planet prepun čudesa koja suvremena znanost ne može najbolje objasniti. I dok za egipatske piramide, Babilonske kule i slične imamo kakvo-takvo objašnjenje, to se baš i ne bi moglo reći za glavate kipove civilizacije s Uskršnjih otoka, a o likovima u krajoliku južne amerike znamo ponajmanje. Tajanstvene civilizacije tog kontinenta ostavile su nam brojne zagonetke. Jedna od najvećih su i naizgled bezvezne "linije" u Peruanskoj pustinji Nazca. Prođemo li tim mjestom kao pješaci ili vozači, one su samo skup kaotičnih linija, no pogledamo li ih iz zraka ili svemira, poprimaju sasvim drugačiju dimenziju.


Snimci satelita otkrivaju mnoštvo linija u pustinji

Njemački satelit TerraSAR-X svojim je moćnim radarom skenirao ovo područje. Tako dobivene fotografije, baš poput onih snimljenih iz aviona laiku bi veoma lako navele na pomisao kako je riječ o nekom međunarodnom "aerodromu". I zaista skupovi ovih linija koje se protežu kilometrima unaokolo nalikuju upravo na to. Tamnija površina pustinje Nazca ispresijecana je svjetlijim nakupinama materijala koje čine složenu konfiguraciju "aerodromskih" pista.


Radarski snimak iz svemira otkriva 2000 godina star "aerodrom" na Zemlji

Geolozi nemaju objašnjenje zašto je to tako. Geografi su zbunjeni a povjesničari nam za objašnjenje daju tezu kako je tamošnja civilizacija u nekom svom ritualu gradila linije i održavala ih tijekom stotina i stotina godina. Riječ je o nekoliko lokaliteta na kojima su već davno uočeni više ili manje pravilni geometrijski oblici. Neki od njih nalikuju u na divovske crteže humanoidnih stvorenja, a drugi su pak čisti geometrijski oblici.


Neki geometrijski likovi u južnoj americi vidljivi su isključivo iz zraka

TerraSAR-X će tijekom narednog vremena proučavati i ovo područje ne bi li  dobili odgovore na pitanja kako je došlo do stvaranja ovih struktura te kako se one održavaju. Utječu li vegetacija, padaline, geološki procesi i još štošta na "linije", na koji način, te u kojem vremenu. Sve dok ne dobijemo odgovore na ova pitanja (a po svemu sudeći nećemo skoro) "linije" u Nazcai biti će predmet špekulacija. U svakom slučaju, ako tamošnji domoroci nisu znali letjeti, ovi oblici bili su potpuni građevinski promašaj, jer jedino se iz zraka ili svemira vidi rezultat nečijeg napornog rada.


"Aerodromske" piste u Peruu stare najmanje 2000 godina?

Na čitatelju je da se odluči jesu li ovo vrhunci lucidne kreativnosti starih naroda južne amerike ili se radi o "Dänikenovskim" pistama za bogove. Bilo kako bilo, linije u Nazcai i znanstvenici nazivaju "najstarijim aerodromom na svijetu", a kada nešto opstane preko 2000 godina onda svakako zaslužuje naše poštovanje i respekt.
Autor ovih redaka ponekada ima dojam kako smo saznali puno informacija o drugim svjetovima u svemiru, ali prava iznenađenja i zagonetke kriju se na svakom koraku i ovdje na Zemlji.