Godina 2015. je proglašena godinom svjetlosti

Budući da je godina 2015. proglašena godinom svjetlosti od UNESCO-a, važno je da se proširi priča o svjetlosnom onečišćenju.

Prikaz svjetlosnog onečišćenje Europe i okolice
Članak
0Komentari
Broj otvaranja3464

Iako se o tome kod nas govori već dugo, do sada smo informacije mogli pronalaziti samo sporadično te su dolazile sa svih strana. Također, još uvijek postoje neke nejasnoće, naročito kod novih tehnologija kao što je LED rasvjeta. S ciljem da se informacije o svjetlosnom onečišćenju i rasvjeti prikupe na jednom mjestu pokrenut je portal ekorasvjeta.net. Iako već bogat tekstovima, tek smo zagrebali ispod površine.


International Year of Light 2015 - Official Trailer

Ovim putem vas molimo da proučite članke te sa problematikom upoznate vašu okolinu - članove udruga, prijatelje, medije - jer svjetlosno onečišćenje je problem na kojeg još uvijek reagira uglavnom astronomska zajednica.

Infografika razlike u javnoj rasvjeti
Termin "ekološke rasvjete" se i zloupotrebljava, naročito u tržišnoj utakmici ili tijekom prosvjetljavanja birača - pa u prilogu pogledajte jednostavnu infografiku koja će vam vizualno predočiti razlike u javnoj rasvjeti. Infografiku možete naći i na webu ekorasvjeta.net i slobodno ju podijelite dalje, na vašim web i Facebook stranicama, proslijedite medijima...


Noćno nebo pustinje Atacama.

Također bi bilo sjajno kada bi se netko od vas uključio u rad portala - bilo pisanjem tekstova ili fotografijama dobrih / loših primjera u vašoj sredini. Na žalost mi iz Zagreba i sjeverozapadne Hrvatske nemamo česti uvid u stanje u drugim županijama, a bilo bi odlično vidjeti primjere osvjetljenja duž obale i drugdje. Možda već imate neke gotove članke ili projekte koje bi mogli prezentirati, poput ove analize troškova rasvjete u Hrvatskoj sa Geološkog fakulteta. Pitanja i prijedloge pišite nam uz pomoć kontakt obrasca.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!