Izgubljeni u magli

Samo je koloritnim daltonistima ovih dana sve super, nama ostalima maglovito sivilo sa (pre)toplom "južinom" nikako ne ide u prilog. Meteo profesionalci i amateri suglasni su kako će takve vremenske prilike potrajati još danima.

Klima se mijenja, a s njom i karakteristike godišnjih doba...
Članak
0Komentari
Broj otvaranja3665

Ništa bolje informacije ne daju nam ni meteo-aplikacije na mobilnim telefonima. Čudno je samo kako još nema "udarnih medijskih najava" o ulasku Zemlje u toplo doba (valjda je i klimatolozima te struje maglovito sivilo oduzelo previše snage). No, to nas ne treba previše brinuti. Čim zahladi i zapuše bura eto nam njih na vratima. No usprkos uvriježenom mišljenju kako su aktualne klimatske prilike odraz stanja Zemljine atmosfere i procesa koji u njoj vladaju, moramo reći kako je to samo dijelom točno. Pravu istinu, ili bolje rečeno pravi generator vremenskih prilika ipak moramo potražiti 150 milijuna kilometara daleko. Aktivnost naše matične zvijezde (Sunca) dirigira klimom na Zemlji. Bilo bi dovoljno da se intenzitet Sunčeva zračenja (u cijelom EMS) poveća ili smanji za koji postotni poen pa da se klima na Zemlji kardinalno promijeni.


Promjene na Suncu utječu i na zemaljsku klimu. © Ljubaznošću: ESA
Uobičajene varijacije Sunčeve aktivnosti te nedavna promjena magnetskog polariteta Sunca odnosno refleksija tih parametara na Zemlju dovode do zamjetnih odstupanja vremenskih prilika od klasičnih poimanja godišnjih doba. I dok mi ne znamo kud ćemo sa, za ovo godišnje doba previsokim temperaturama, na sjeverno američkom kontinentu stanovnici su izloženi ekstremno niskim temperaturama. Zbrojimo li zemaljske i svemirske parametre vremena, oduzmemo od toga osjetno niže račune za grijanje naših kuća i stanova, možda ugledamo tračak kolorita u novčaniku. Taman na vrijeme da se možda još poneka sitnica kupi na popustu kojih u maglovitim cjenicima prodajnih centara baš i nema. Istina je da baš i nismo uvjereni kako je tekst ovog tipa primjeren za nedjeljno prijepodne, no tko zna, možda Vas neki nenadani telefonski poziv ugodno iznenadi pa sa smiješkom krenete u maglovito nedjeljno popodne...

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!