Karantena naša svakidašnja

Veniens de locis pestiferis non intret Ragusium nel districtum - Tko dolazi iz okuženih krajeva, neka ne stupi u Dubrovnik niti na njegovo područje

Kompleks Biosphere 2.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja247

Podnaslov je zapravo naziv Odredbe koje je Veliko vijeće u Dubrovačkoj republici izdalo 1377. godine kojom je propisana izolacija i ponašanje za one koji dolaze iz rizičnih krajeva gdje su vladale opake bolesti prije nego im se dozvoli ulazak u grad i kontakt s domicilnim stanovništvom. Dubrovnik je prvi grad na svijetu koji je izbalansirao stroge mjere imajući u vidu zdravlje ljudi i gospodarsku aktivnost, pretežito trgovačke poslove. Tijekom povijesti, razne bolesti dovodile su do razornih, destruktivnih posljedica po stanovništvo. Tek zadnjih nekoliko desetaka godina, samo zahvaljujući razvoju znanosti i tehnologije čovjek se uspio othrvati smrtonosnim, nevidljivim pogibeljima.

Za neke bolesti lijekovi su pronađeni, za druge imamo preventivna cijepljenja, a za bolesti koje su aktualne ili će tek doći morati ćemo primjenjivati mjere karantene i izolacije dok znanost i tehnika ne pronađu učinkovito sredstvo za njihovo suzbijanje i liječenje. Nekad neizlječive bolesti koje su desetkovale populaciju, danas su iskorijenjene, druge ako i kada se pojave suzbijemo u svega par sati i dana. Novi izazovi traže vrijeme, nije pitanje hoćemo li pronaći lijek, pitanje je samo koliko će nam za to trebati vremena. S obzirom na našu ovisnost o tokovima novca i navike, komoditet, kretanja izolacije i mjere nam poprilično teško padaju, iako smo svjesni da su iste nužne.

Biosphera 2.
Karantena, lazaret, izolacija... termini su s kojima danas svakodnevno živimo. Morali smo pribjeći stoljećima staroj metodi i cijeli planet pretvoriti u karantenu. Nekada su karantene trajale po 40 dana. Taj vremenski period nije bio utemeljen na medicinskim parametrima već na povijesnoj priči o četrdeset dana izolacije Mojsijeve ekipe u tumaranju pustinjom. Quaranta, talijansko-latinski pojam koji označava broj četrdeset, izvor je termina karantena. Karantena je nešto što se inače uobičajeno koristi u biološko-kemijskim istraživanjima.

Posade prve tri misije astronauta koji su boravili na Mjesecu također su poradi opreza od prijenosa mogućih malih organizama na Zemlju bili u karantenama po povratku na Zemlju. Naše letjelice na druge svjetove redovito steriliziramo i stavljamo u karantenu prije nego polete na svoje odredište, iz razloga zaštite drugih svjetova od zemaljskih organizama. Karantena, izolacija nisu zezancija. One mogu biti represivne ali prvenstveno se danas apelira na odgovornost svakog od nas prema sebi samima i drugima. Dovoljan je jedan incident, jedan kreten, jedan propust da svi zajedno kao globalno društvo ispaštamo.

Mobilna karantena iz programa Apollo. © Ljubaznošću: NASA
Tijekom povijesti koje smo se dotakli na početku teksta, karantene su se doživljavale kao jedini stup obrane, a prekršitelji su diljem svijeta bili brutalno kažnjavani, i materijalno i tjelesno. Od zazidavanja živih prekršitelja u zidove, preko spaljivanja do javnih sramoćenja. Danas nam to ne treba (dobro, možda bi pojedincima i trebalo, onako, ruku na srce). Stvari se odvijaju u dobrom smjeru, COVID-19 posustaje, ALI upravo sada MORAMO izdržati još desetak-petnaestak dana prije nego počnemo s normalizacijom života. U drugoj polovici travnja, nastavimo li ovako, biti ćemo puno pametniji, puno bliže normalnom načinu života.

Kada će se karantene, virusi, izolacije, pressice stožera za civilnu zaštitu maknuti s naslovnica, nitko ne može točno reći. Ako su naši preci, i bez znanja koja danas imamo, mogli prije gotovo sedam stoljeća biti prvi na svijetu po ophođenju s opakim mikroorganizmima, naša je moralna, ljudska i povijesna obveza i čast da pokažemo sebi i svijetu kako mi to znamo, možemo i hoćemo. Obično kad nešto izgubimo to isto počnemo cijeniti i vidjeti u pravom svjetlu. Još malo, a u međuvremenu naučimo postati bolji ljudi.  Neodgodive obveze i trka za kapitalom samo su dio, mali dio, naših života!

Sastavni dijelovi Biosphere 2.
Za kraj, prisjetimo se kako je veliki znanstveni eksperiment Biosphere 2, u naravi bio osmišljen na principu potpune karantene, iz njega su u naše vrijeme proizašle zabave za društvo u vidu Big brothera i sličnih.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!