Dan kad su žene zaista postale ravnopravne muškarcima

Valentina Vladimirovna Tereshkova, prva dama u svemiru. 1963. godine, s ruskog kozmodroma Baikonur lansiran je svemirski brod Vostok 6, kojim upravlja prva astronautkinja u povijesti.

Jurij Gagarin i Valentina Tereškova. © Ljubaznošću: Alexander Mokletsov / Sputnik
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2992

Bila je godina 1963., šesnaesti dan lipnja mjeseca, trideset i jedna minuta prije podneva (po našem vremenu), s ruskog kozmodroma Baikonur lansiran je svemirski brod Vostok 6, kojim upravlja prva astronautkinja u povijesti. Valentina Tereshkova, nakon gotovo tri dana u svemiru, uspješno se prizemljila u kapsuli (prije udara u tlo katapultirala se padobranom prema planu leta Vostoka) svemirskog broda i postala prva žena u svemiru. Bila je to još jedna pobjeda tadašnjeg SSSR-a nad SAD, štoviše Tereshkovina misija trajala je duže od zbrojenog boravka svih dotadašnjih američkih astronauta u svemiru.


Valentina Tereškova. © Ljubaznošću: RKK Energia
Rođena je u neimaštini, odrasla bez oca, osnovnoškolsko obrazovanje je započela tek u desetoj godini života. Uporna i vrijedna radnica u tvornici automobilskih guma pohađala je večernju školu, postala članica padobranskog kluba... Sama se obratila pismom Sovjetskom svemirskom centru u Moskvi u želji da postane astronautkinja. Na zamolbu je dobila pozitivan odgovor i 1962. godine započinje s astronautskim treninzima u Zvjezdanom gradu kraj Moskve.

Valentina Tereshkova, ova simpatična žena, ušla je u povijest kao prva žena u svemiru
Među četiri stotine kandidatkinja samo je ona, s još četiri djevojke (koje nikada nisu letjele u svemir) izabrana u žensku skupinu (Irina Solovyova, Valentina Ponomaryova, Tatyana Kuznetsova, Zhanna Yorkina). Za vrijeme njezina leta, u svemiru se nalazio i astronaut Valery Bykovsky u svemirskom brodu Vostok 5 s kojim je komunicirala radio vezom. Nakon svemirskog leta proglašena je herojem SSSR-a i postala nositeljica najviših državnih odlikovanja i počasti.

Nastavila je raditi u svemirskoj industriji, stekla akademsko obrazovanja te postala sovjetski "ambasador" i popularizator znanstveno-tehnoloških dostignuća. Impresivan je i njezin akademski put, objavila je na desetine znanstvenih radova. U privatnom životu nije bila tolike sreće. Nedugo nakon svemirske misije, udala se za astronauta Andriyana Grigoryevicha Nikolayeva s kojim ima kćerku Jelenu. Taj je brak bio "dogovoren" obzirom da su sovjetski znanstvenici željeli proučavati kako izlaganje svemirskom okružju utječe na ljudski organizam i potomstvo. Brak je razvrgnut 1982. godine.

Jurij Gagarin, prvi čovjek u svemiru i Valentina Tereškova, prva žena u svemiru. © Ljubaznošću: Alexander Mokletsov / Sputnik
Na popisu aktivnih astronauta bila je sve do 1987. godine, a njezin se povratak u svemir ozbiljno razmatrao dvije godine prije toga. Predsjednica je raznih društava čija je zadaća uspostava i razvijanje prijateljskih odnosa SSSR-a (danas Rusije) prema drugim državama. Bila je aktivna i u politici te zastupnica u Vrhovnom Sovjetu preko dvadeset godina. Njezinim imenom nazvan je jedan krater na Mjesecu, a 2000. godine proglašena je Ženom stoljeća.

Valentina Vladimirovna Tereshkova (voditeljica Ruskog središta za međunarodnu znanstvenu i kulturnu suradnju) od 08. rujna 2005. nositeljica je i visokog odličja Republike Hrvatske (Odličje Reda kneza Branimira s ogrlicom) koje joj je u Moskvi uručio tadašnji Predsjednik RH Stjepan Mesić zbog unaprjeđenja odnosa između dviju zemalja, promoviranja Hrvatske u Rusiji te stvaranja prvog hrvatsko-ruskog društva prijateljstva devedesetih godina u Zagrebu. U mirovini i danas je aktivna u svojem poslu iako ima osamdeset godina, rođena je 06. ožujka 1937. u Maslennikovo, Yaroslavska oblast SSSR.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!