Korado Korlević - Zvijezda znanstveniku!

Petak, 27. lipnja 2008. u 10:44 sati

U sklopu projekta Hrvatska ulica slavnih  na opatijskoj Slatini su svečano otkrivene zvijezde velikim hrvatskim znanstvenicima Koradu Korleviću i posthumno Slavoljubu Eduardu Penkali.

Svoju zvijezdu Korado Korlević otkrio je osobno, rekavši kako je, u stvar, iznenađen što je on odabran jer smatra da je za njega još rano i kako pred sobom ima najmanje još dvadeset godina rada stoga će ovu počast smatrati kao predujam koji treba opravdati.

Zvijezdu Slavoljuba Eduarda Penkale otkrio je još jedan vrhunski hrvatski znanstvenik i laureat u Hrvatskoj ulici slavnih od 2006. godine gospodin Ivan Ðikić. Nije sakrio oduševljenje činjenicom da se u Hrvatskoj ulici slavnih nalaze i znanstvenici, što nije uobičajeno u svijetu, gdje se time odaje priznanje uglavnom estradnim umjetnicima dok su znanstvenici zanemareni. Zadovoljno je ustvrdio da Hrvatska takvim činom prepoznaje vrijednost znanosti i znanstvenika.

Uz Korada Korlevića i Ivana Ðikića svečanosti su prisustvovali predstavnici Grada i Turističke zajednice Opatije, autor projekta, drugi uzvanici, građani i gosti Opatije.  

Hrvatska ulica slavnih jedinstven je projekt u svijetu jer uz slavne osobe iz Sporta te Kulture i umjetnosti zvijezde na opatijskoj Slatini dobivaju i znanstveni velikani. Zbog svog turističkog i edukativnog karaktera projekt je pod pokroviteljstvom Grada Opatije, a uz brojne medije iz cijele Hrvatske medijski ga pokrivaju časopis Extra, News magazin, Večernji list, Net.hr i Regionalna radio mreža R1.

Dosadašnji dobitnici zvijezda za 2005., 2006., 2007. i 2008. godinu

1. Dragutin Tadijanović - Kultura i umjetnost (2005.) 
2. Miroslav Krleža - Kultura i umjetnost (2005.) 
3. Miroslav Radman - Znanost (2005.) 
4. Nikola Tesla - Znanost (2005.) 
5. Janica Kostelić - Sport (2005.) 
6. Krešimir Ćosić - Sport (2005.) 
7. Oliver Dragojević - Extra (2005.)
8. Dražen Petrović - Extra (2005.) 
9. Rade Šerbedžija - Kultura i umjetnost (2006.)
10. Fabijan Šovagović - Kultura i umjetnost (2006.)
11. Goran Ivanišević - Sport (2006.)
12. Matija Ljubek - Sport (2006.)
13. Ivan Ðikić - Znanost (2006.) 
14. Ruđer Bošković - Znanost (2006.)
15. Boris Dvornik - Extra (2006.) 
16. Ivo Robić - Extra (2006.) 
17. Ivano Balić - Sport (2007.)
18. Bernard Vukas - Sport (2007.)
19. Pero Kvrgić - Kultura i umjetnost (2007.) 
20. Tin Ujević - Kultura i umjetnost (2007.) 
21. Oliver Mlakar - Extra (2007.) 
22. Ðorđe Novković - Extra (2007.)
23. Željko Reiner - Znanost (2007.)
24. Ivan Supek - Znanost (2007.) 
25. Vesna Parun - Kultura i umjetnost (2008.)
26. Ivana Brlić-Mažuranić - Kultura i umjetnost (2008.)
27. Korado Korlević - Znanost (2008.)
28. Slavoljub Eduard Penkala - Znanost (2008)

O projektu

"Hrvatska ulica slavnih" predstavljena je javnosti putem medija krajem 2005. godine, a prve zvijezde na Slatini su "zasjale" u ožujku 2006. Tom prilikom Opatiju su posjetili Dragutin Tadijanović, Miroslav Radman, obitelj pokojnog Dražena Petrovića, obitelj Krešimira Ćosića i drugi i već tada projekt je privukao značajan interes medija i cjelokupne hrvatske javnosti. Ovaj turističko-edukativni projekt je u Opatiju tijekom dvije godine doveo velikane poput Rade Šerbedžije, Ivana Balića, Pere Kvrgića, Borisa Dvornika, spomenutih Dragutina Tadijanovića, Miroslava Radmana i drugih. Projekt je Opatiji na nacionalnom nivou do sada osigurao preko 7.000.000 kuna pozitivnog publiciteta što je za ovaj turistički grad od iznimne važnosti. Hrvatsku ulicu slavnih osmislio je gospodin Danijel Koletić, dok projekt nadograđuje i komunicira agencije za odnose s javnošću "Apriori komunikacije". Osnovni cilj projekta je simbolično nagraditi one osobe koje su svojim djelovanjem na području sportskog, znanstvenog te kulturnog i umjetničkog rada doprinijele promociji Hrvatske u svijetu. Projekt "Hrvatska ulica slavnih" prepoznat je od strane Grada Opatije, koji je pokrovitelj projekta i medijskih partnera, Extre, Nacionala, News magazina, Večernjeg lista, internetskog portala Net.hr i Regionalne radio mreže R1. Cilj i ideju "Hrvatske ulice slavnih" redovito pronose i drugi mediji iz cijele Hrvatske. Više informacija o projektu može se pronaći na službenoj internetskoj stranici projekta Hrvatska ulica slavnih.

Potencijalne laureate nominira nezavisno tijelo projekta, Komisija za nominacije, koju čine ugledne osobe iz javnog života: Ranko Ćetković - Hrvatski olimpijski odbor, Goran Grgić - Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, Nada Gaćešić - Livaković - Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Aleksandar Kostadinov - HTV, Bruno Kragić - Leksikografski zavod "Miroslav Krleža", Hrvoje Markulj - Institut hrvatske glazbene industrije, Juraj Hrvačić - osnivač i vlasnik Obiteljskog i Narodnog radija, Amir Muzur - gradonačelnik Opatije, Mimi Vurdelja - naša cijenjena nutricionistica, Joško Banov - skladatelj, Bojan Šober - operni prvak, Damir Fabijanić - umjetnički fotograf i Bogomil Obelić - doktor fizičkih znanosti i znanstveni savjetnik ravnatelja Instituta "Ruđer Bošković".

Tko je Korado Korlević?

Korado Korlević rođen je u Poreču 1958. Njegov interes djelovanja je astronomija i edukacija mladih ljudi koji dijele strast za astronomijom i otkrivanjem nepoznatog, neotkrivenog... Poznati hrvatski i svjetski astronom svoje vrhunske rezultate i otkrića niže iz možda najmanje i najromantičnije zvjezdarnice na kugli zemaljskoj, a ona se nalazi u Istri u Višnjanu. Prema podacima na stranici Minor Planet Discoverers, 13. je najproduktivniji tragač za asteroidima svih vremena, a u periodu od 1996. godine do 2008. godine otkrio ih je 1117, te bio suotkrivač kod još 126 asteroida.


Korado Korlević

Tri su kometa otkrivena iz Višnjana, a dva su automatski dobila prezimena otkrivača;
- P/1999 DN3 (Korlević-Jurić) ([1])
- P/1999 WJ7 (Korlević), ([2])

Postavljanjem neekološke rasvjete i rezultirajućim porastom svjetlosnog onečišćenja, na području cijele Istre u proljeća 2000. i 2001. godine, nivo sjaja noćnog neba raste do kritične razine i dotadašnji znanstveni rad iz Višnjana biva otežan. Taj je ekološki problem bio povod da Korado Korlević pokrene osnivanje Hrvatske udruge za zaštitu noći i na posljetku zakonsku identifikaciju problema 2007. godine.

Od 1976. na ovamo, Korado Korlević se, u okviru Astronomskog društva Višnjan, Zvjezdarnice Višnjan i Znanstveno edukacijskog centra bavi popularizacijom astronomije i problematikom znanstvene edukacije mladih u Republici Hrvatskoj i van nje. Komisija za imenovanje, Međunarodne astronomske unije, je na preporuku astronoma talijanske zvjezdarnice Farra d’Isonzo, planetoid "10201" između Marsa i Jupitera dodijelila Koradu Korleviću, pod nazivom "Korado". Projekti na kojima trenutno radi su: dovršetak nove zvjezdarnice na Tičanu i razvoj edukacijsko - istraživačkog kampusa u Višnjanu. Trenutno je predsjedavajući svjetske organizacije za rad s darovitim učenicima "Network of Youth Excellence" sa sjedištem u Budimpešti. Korado Korlević je član slijedećih znanstvenih i edukacijskih organizacija:

NYEX - Network of Youth Excellence - predsjednik
Spaceguard Foundation - član upravnog vijeća
IMO - International Meteor Organization,
The Planetary Society,
Astronomical Society of the Pacific,
Hrvatskog entomološkog društva

Dobitnik više nagrada i priznanja od kojih se može izdvojiti:
The Edgar Wilson Award 1999 (USA),
The Edgar Wilson Award 2000 (USA),
Plaketa grada Poreča "Sv. Mauro",
Nagrada Ivan Filipović, 2002. - Hrvatsko ministarstvo školstva
Zmaj Istrakona, 2005. - za promociju SF & F književnih susreta specijalna nagrada "Zlatna koza 2006." - Turistička zajednica Istarske županije
Počasni je član u više domaćih i stranih udruga.

Zahvaljujemo se R-1 portalu Rijeka i projektu Hrvatska ulica slavnih, na ljubaznom dopuštenju za korištenje ovih tekstova za potrebe članka.