Kozmonaut Alexei Arkhipovich Leonov

Kozmonaut, prvi čovjek koji je izašao u otvoreni svemir, nesuđeni prvi čovjek oko Mjesec, umjetnik i još mnogo toga...

Aleksei Leonov. © Ljubaznošću. kremlin.ru
Članak
0Komentari
Broj otvaranja672

Kozmonaut Alexei Arkhipovich Leonov rođen je 30.05.1934. godine u Listvyanka, Sibir. Poživio je osamdeset i pet godina, a nakon duže bolesti umro je 11.10.2019. godine u Moskvi. Pogreb karizmatičnog kozmonauta bio je 15.10.2019. godine. Kozmonaut, general-major, vojni pilot, pisac i umjetnik, a nadasve Čovjek dva je puta letio u svemir gdje je ukupno proveo sedam dana i trideset dvije minute.

Njegov prvi let bio je s kolegom Pavelom Belyayevom u svemirskom brodu Vostok-2 (18./19.ožujka 1965. godine). Sudbina je htjela da upravo Leonov bude prvi čovjek u otvorenom svemiru. Prvi koji je izašao iz svemirskog broda u kozmonautskom odijelu i tijekom dvanaest minuta i devet sekundi slobodno lebdio iznad Zemlje.

Leonov, prvi čovjek u otvorenom svemiru.
Ta ga je Odiseja zamalo stajala života, njegovo se odijelo u svemiru napuhalo i samo je njegova prisebnost i pravovremena reakcija (otvaranje ventila odijela, za što u kontroli leta nisu ni znali) spasila od pogibelji. Da se povijest sovjetskog svemirskog programa odigrala kako je bilo planirano Leonov bi u svemirskom brodu Soyuz 7k-L1 obletio oko Mjeseca prije američke trojke u Apollu 8.

Slijedeći takav scenarij povijesnog raspleta utrke na Mjesec, upravo bi Leonove stope bile stope prvog čovjeka na Mjesecu kamo bi sletio u svemirskom brodu LOK/N1, no to je pripalo Oldrinu i Armstrongu u Apollo 11 misiji. Nije bio bolje sreće ni kao prvi astronaut u prvoj svemirskoj postaji oko Zemlje. Zbog bolesti kolege (Valery Kubasov) njegova je misija kao zapovjednika Soyuza 11, a time i Salyuta-1, otkazana.

Svemirski brod Kozmonaut Alexei Leonov iz Clarkeove knjige.
Ipak, njegov drugi, ujedno i posljednji let u svemir bio je pravi, kozmopolitski. U jeku hladnog rata između SAD i SSSR, zapovijedao je svemirskim brodom Soyuz 19ASTP koji se u Zemljinoj orbiti spojio s Apollom (nenumerirana misija, poneki izvori koriste oznaku Apollo 18 koju se ne smije zamijeniti za otkazanu misiju iste numeracije ka Mjesecu), u programu zajedničkog leta Apollo - Soyuz. 

Nakon ove misije nalazio se na poziciji šefa svih sovjetskih astronauta, a ujedno bio i direktor Yuri Gagarin kozmonautskog trening centra. Leonov je za života prijateljevao s velikim brojem sovjetskih, američkih i astronauta drugih zemalja ali i pisaca, popularizatora znanosti i tehnike, biznismenima (i sam je bio u bankarskim vodama), političarima...

Umjetnički prikaz Leonova na Mjesecu.
Inicijator je udruženja kozmonauta, astronauta, taikonauta iz cijeloga svijeta koje broji preko četiri stotine članova (Association of Space Explorers, 1985.). Nosilac je brojnih odlikovanja, nagrada i priznanja (dvostruki heroj SSSR-a, dva ordena Lenjin, dobitnik državne nagrade SSSR-a...), dopisni član Ruske akademije umjetnosti. Pisao je knjige, slikao slike, sudjelovao u mnogobrojnim društvenim i tehničkim projektima. Po njemu je u knjizi A. C. Clarke-a - Odiseja 2010, nazvan i svemirski brod (Kozmonaut Alexei Leonov).

Za vrijeme dok su Amerikanci spremali let Apolla 11, preživio je atentat (usmjeren zapravo na Leonida Brežnjeva) kada je u vozilo kojim se kretao na paradi zajedno sa još troje kozmonauta, dezerter Sovjetske armije ispalio četrnaest hitaca pri čemu je ubijen vozač vozila. Preživio je i s neskrivenom radošću bio podrška drugim astronautima ma s koje strane svijeta dolazili, u njihovim misijama.

Posade misije Apollo - Soyuz.
Poštovan i cijenjen za života Leonov je ostavio duboki trag istinskog čovjeka-kozmopolite iza sebe. Njegovo ime nosi krater na Mjesecu, asteroid 9533, a njegov znamen zapravo je ostavština cijelom čovječanstvu da ustrajemo na putu ka zvijezdama i pri tome budemo - Ljudi. Jednom, kad prođu eoni vremena i na nebu nekog novog habitabilnog planeta, negdje u našoj galaktici zasja neko novo Sunce možda će taj prizor promatrati naši daleki potomci iz velikog svemirskog broda na čijoj će oplati ponosno stajati "Kozmonaut Alexei Arkhipovich Leonov".

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!