Umro je Stephen Hawking

Napustio nas je briljantan um koji je zadužio čovječanstvo. Vijest o njegovoj smrti medijima je prenijela njegova obitelj iz doma u Cambridgeu.

Hawking u avionu 2007. godine, prilikom simuliranja bestežinskog stanja.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1693

Iako su mu liječnici prije više od pedeset godina prognozirali svega dvije do tri godine života, Kozmos je sa Stephenom Hawkingom imao neke druge planove. Malo je znanstvenika koji su u životu uspjeli postati prepoznatljivom ikonom društva. Čovjeku "bez tijela" ali sa briljantnim umom to je uspjelo. Hawkingovo životno djelo, popularizacija astronomije i prirodoslovnih znanosti te teorijski radovi na području teorijske fizike, kozmologije zauvijek su obilježili našu vrstu, našu znanost.


Stephen Hawking. (8.1.1942. - 14.3.2018.)
Stephen Hawking je rođen 08. siječnja 1942. godine u Oxfordu, a preminuo je 14. ožujka 2018. godine u Cambridgeu, Velika Britanija. Fiziku je diplomirao na Sveučilištu Oxford, a doktorsku disertaciju obranio na Sveučilištu Cambridge. Još kao mladiću, za vrijeme studentskih dana, dijagnosticirana mu je neuromotorička progresivna bolest zbog koje je ubrzo njegovo fizičko kretanje postalo teško, a kasnije i potpuno onemogućeno.

Njegov um nije bilo moguće ograničiti. Čak i kao potpuno nepokretna osoba, izgubivši  mogućnost govora, i nadalje je na sveučilištu te diljem svijeta uz pomoć specijalnih tehničkih pomagala održavao predavanja, sudjelovao na kongresima, pisao članke i razvijao teorije o nastanku i razvoju svemira.

Otišao je među zvijezde, tamo odakle je i potekao. © Ljubaznošću: Mitchell Toy.
Njegova knjiga "Kratka povijest vremena", s prijevodom na veliki broj jezika i nakladom od preko deset milijuna primjeraka (teškog štiva!) donijela mu je svjetsku popularnost. Vijest o njegovoj smrti medijima je prenijela njegova obitelj iz doma u Cambridgeu.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!