Plejade (M45) i The Baby Eagle Nebula (LBN777) - 13.10.2018

Autor ivo555, 24.05.2019. u 13:06:06 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

ruka

Često su wide fotke pojedene količinom zvijezda, ti si našao svoj način obrade i tu odskačeš od drugih. Meni je to izvanredno. *šešir*

Vulisha

Da ruka, vidiš nisam uopće išao za tim ali i taj detalj čini ovu fotku posebnim, šta nije na svakom pikselu blještava zvijezdica koja oduzima pozornost sa poante fotke, i ovako imaš neki dojam 3D-a

ivo555

Citat: wannabe  u 27.05.2019. u 08:14:12 sati
Ustanovio sam kako su mi ove widefield fotke apsolutno najljepše. Ova je zaista prekrasna, a vidim da će i od ove u nastajanju pasti vilica.
Mislio sam da je za takve fotke praktički nužna hlađena kamera. Kako si se riješio šuma nastalog grijanjem senzora, pogotovo kod ekspozicija od 5 minuta? Zar se to može maknuti sa samo 10 darkova ili ima i dosta ručnog editiranja?
Hvala wannabe *šešir*
Za ovu kameru ako je temperatura ispod negdje 15C šum je dosta dobro kontroliran. Ljeti je uz dithering poželjno snimiti i darkove.
Darkovi također unose šum, pa ako se već rade trebalo bi ih napraviti što više da se dobije što čišći master_dark.
Zimi je dovoljno raditi samo dithering i praktički ne bi trebalo uopće raditi darkove. Za non-wide foto je dovoljan normalni dithering, a za wide što agresivniji.
Prije godinu i po sam radio testiranje sa i bez darkova i nisam mogao primijetiti nekakvu razliku. Tako da bi i bez ovih 10 darkova rezultat bio isti ili sličan.
Naravno ovo vrijedi za ovaj model DSLRa. Drugi modeli imaju skroz drugačije karakteristike pa ne mogu reći što bi bilo optimalno.
Ti imaš jako dobru kameru(ako nema ulja na senzoru  *zubo*) za wide foto.

Citat: wannabe  u 27.05.2019. u 08:14:12 sati
...
Koja je minimalna montaža koja bi omogućavala ovakve uratke sa full frame DSLR-om i 135mm objektivom? Može li se uopće sa nemodificiranim fotićem dobiti nešto slično?
Ken je već objasnio. Za ove dvije bio bi dovoljan nemodani DSLR. Ako je u kadru neki H-alpha objekt kao recimo Kalifornija maglica, onda je bolje modani, iako to se može nadoknaditi sa većim brojem ekspozicija.

Citat: ruka  u 27.05.2019. u 09:03:43 sati
Često su wide fotke pojedene količinom zvijezda, ti si našao svoj način obrade i tu odskačeš od drugih. Meni je to izvanredno. *šešir*
Hvala ruka.  *šešir*
Zvijezde su sve. Zvijezde spuštaju i dižu fotku. Ako zvijezde nisu dobro odrađene cijela fotka na prvo gledanje ne prolazi (što god se pokraj tih zvijezda nalazilo).
Problem je što su same zvijezde najteže za obradit, pa ih još poslije treba pravilno skalirati da nisu smetnja nego ukras.
Iako ja nisam sto posto zadovoljan sa zvijezdama na ovoj fotki, puno su bolje nego recimo na ovoj:
https://www.flickr.com/photos/ivicaj/44487758732/in/dateposted/
TS-Optics 150 mm f/4 ONTC, Skywatcher Esprit 80 - F5, Lacerta 72 - F6, Samyang 135 T2.2
Zwo Asi294mm pro, Zwo Asi183mm pro, Nikon D5300 H-alpha mod
Heq5 - Rowan mod, Astrotrac TT320X-AG

Flickr galerija
Astrobin galerija

🡱 🡳