TAL teleskopi iskustva

Autor toobad, 07.08.2019. u 08:42:43 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

toobad

Pozdrav,

bio sam se predstavio na prošloj verziji foruma, novu verziju sam samo čitao, uglavnom Astronomsku trgovinu.

Uglavnom, sporadično se bavim amaterski astronomijom, imam faze manje ili više vremena i manje ili više interesa.

Trenutno razmišljam o jednom teleskopu, konkretno TAL 2M, pa me zanima da li tko ima kakvih iskustva s njima.
Dosta su to stari teleskopi, ovaj kojeg gledam je iz 1996, ali izgleda u dobrom stanju:
https://m.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/sterne-schauen-tal2m-teleskop-profi-gerne-tausch-/1157236714-242-5314

Namjena je vizuelno promatranje planeta, možda malo deepskyja i piggyback fotografija s DSLRom. Obzirom da se radi o prilično teškom teleskopu, ima cca 30 do 40 kg s pierom, planirao sam ga staviti stacionarno na dvorište, tj. barem pier, ovo ostalo bi unosio radi kondenzacije i općenito vremenskih uvjeta. Uvijek mi je bila želja imati stacioniran teleskop na dvorištu koji je usjeveren i spreman za korištenje. Imam osjećaj da bi mi to olakšalo korištenje i da bi se radi toga češće bavio tim hobijem. Možda se varam ;).
Inače, već sam imao 10 incni dobson koji sam na kraju prodao radi nekorištenja.

Ne znam koliko je to uopće praktično obzirom da živim unutar naseljenog mjesta s ne prevelikim zagađenjem, ali opet nije baš mračna lokacija.

Ono što me je privuklo kod toga teleskopa je kvaliteta izrade, dosta dobra optika prema reviewima i općenito dojam neuništivosti. Navodno montaža može izdržati i veća opterećenja, pa bi mogao mijenjati i optiku, barem za vizualno. Radi se inače o 150mm f8 sferičnom reflektoru.

Nisam siguran da li bi za widefield fotografiju od cca 28 do nekih max cca 300mm ta montaža bila uopće upotrebljiva bez guidinga, a za slaganje autoguidera nemam tehničkih znanja, mada je navodno moguće.

Inače, cijena je oko 2700 kuna s dostavom, što je isto jedan faktor i međukorak k nečem ozbiljnijem.

Kako vam se to čini, da li neko ima kakvih iskustava ili savjeta?

Lp
Tomislav Obad

🡱 🡳