C/2025 F2 (SWAN)

Autor tome, 11.04.2025. u 08:54:19 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

tome

Diglo se nešto prašine oko ovog novootkrivenog kometa.
Otkrio ga je amater, ali ne vlastitom opremom, već proučavajući javno dostupne podatke sa SWAN kamere na SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) orbitirajućem opservatoriju.
Službeno ime dobio je tek pred 3 dana (8.4.).
Trenutno je u Pegazu, vrlo nisko prije zore. Prividno se kreće 1.75 stupnjeva dnevno ali ubrzava prividno kretanje.
Dobiva na sjaju te se negdje prema 1.5.očekuje maksimum sjaja. Ali tada odlazi prejužno da bi se mogao vidjeti sa sjeverne hemisfere.

Prognoza za slijedeći tjedan je očajna, pa sam se požurio uloviti ovu jurilicu.
Kako se nalazi vrlo nisko na sjeveroistoku nema se puno vremena za snimanje. Naravno da su se i neki tanki oblaci pojavili baš u tom području.
Ali nekako sam uspio bar nešto uloviti.

Puna rezolucija na:
C2025 F2 SWAN

*šešir*

Objekt: C2025 F2 SWAN
Vrijeme: 11.4.2025. oko 2:40-3:10 UT
Oprema: Tecnosky 200F4, CCx0.95; Omegon veTEC533c
Ekspozicije: 44x30sec
Obrada: Siril, Gimp, Graxpert

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Odlican ulov, Tome!
Ja ga cekam da nadoidje ovamo :-)
amater

Teofil

Tome,
čestitam ti na izvrsnoj snimci ovog kometa koji juri na južno nebo!
 *tu*  *pljesk*  *šešir*

Acheron

Odlično!
Nisi valjda vozio do Istre samo radi kometa?

tome

Bojan nadam se da ćeš imati bolji pogled na njega u 5.mjesecu. iščekujemo tvoje fotke.

Teofil hvala ti.

Acheron nisam izašao iz županije ni prešao Učku. Nisam daleko išao. Samo da se malo maknem iz grada i da imam poged na taj dio neba.
A i Istra geografski počinje niti 10km od mene.
Drago mi je da ti se sviđa.

*šešir*

tome

Uostalom ti redovito ideš po Baniji i Kordunu za nekoliko malih flekica...
 *zubko*

*tu*

Acheron

Napisao si "istočna obala Istre", ja vidio samo "obala Istre" i u glavi si odmah zamislio Poreč/Rovinj/Umag...  *zubo*

Gobart

Bravo, tome, majstore!  *tu*  Odličan ulov!  *pljesk* 
Vrtna zvjezdarnica "Nebeska vrata", teleskop Celestron C8 XLT SCT, montaža Celestron NexStar Evolution, kamera Player One Uranus-C (IMX585), Astronomik L (type 2c) filter, Baader Neodymium filter, 1.25" GSO 2.5x APO Barlow, 1.25" ZWO ADC, Nikon D5500, objektivi Nikkor 18-140mm F/3.5-5.6G ED VR, Rubinar 500mm F/8, Zeiss Flektogon 50mm F/4.
Soli Deo Gloria.

🡱 🡳