Sky-Watcher teleskop novosti

Autor Lucius, 07.06.2025. u 10:23:25 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Lucius

Šuška se već tjednima da je Sky-Watcher obustavio proizvodnju Esprit i Evostar ED teleskopa. Ne zna se što će zamijeniti Evostar, ali zna se što dolazi mjesto Esprita; Esprit EDX. Navodno bi kvaliteta Esprita trebala biti ista, ali će dobiti mehanička poboljšanja. Uz to biti će dodan još jedan model (70 mm f7): https://skywatcheraustralia.com.au/shop/otas/esprits-otas/esprit-70-edx/ Možda će prodaja krenuti krajem godine.

Kevin je u zadnjem podcastu rekao da testiraju neki novi dob, a isto tako da će jedna serija teleskopa dobiti jedan veći model. Pretpostavljam da bi to mogao biti SkyMax 200.

Astro Lux

Po ovome Skyatcher ide nekoliko koraka unazad.

Cijena od 1700USD (uz reducer flattner)
F/7
70mm
Undisclosed staklo

Ja ovdje vidim samo muljanje da se proda teleskop pod imenom Esprit i starom slavom originalnih Esprita, ali uz puno lošije specifikacije.

Da je 700€ još bi shvatio, ali ovo je 1700...

Nažalost od kada su prestali raditi s Oharom i FPL53 staklom i SCHOTT partnerstvom svi idu na dolje.
Od Evolux linije do Evostar DS linije..

Barem smo sretni jer brdo trgovina u EU ima još "starije modele", kao i "prave Esprite".

Citat: Lucius  u 07.06.2025. u 10:23:25 satiPretpostavljam da bi to mogao biti SkyMax 200.
Nije baš neko tržište za to, većina maksutov vlasnika spada u 127 i 150 verzije..

Luka P. - Zvjezdarnica Višnjan 
Astrobin: https://www.astrobin.com/users/AstroLux/
Za DSO: SW Esprit 100
Za Sunce i Mjesec: Lunt LS80THa SS, Meade 8" F10
Kamere; ZWO 2600MM-P, Player One Apollo M MAX (IMX432), QHY5III585M, Canon 250D
Filteri: Antlia V LRGB, Antlia 4,5nm SHO, Antlia IR 685nm, Baader Continuum 7nm, Optolong L-Enhance, Player One UV-IR
Montaža; NEQ6, CEM70
Zvjezdarnica Višnjan: DAGOR (1003mm F/2.9 u primarnom fokusu) + Moravian G4-9000EC, Moravian C4-16000 (GSENSE4040FSI) + Astrodon 50x50mm LRGB

Lucius

Citat: Astro Lux  u 07.06.2025. u 13:23:12 satiNije baš neko tržište za to,
Pa nije, ali ima neki postotak ljudi koji žele veće maksutove dobre kvalitete. Intes i ekipa više ne proizvode. Svakako je danas svako tržište van astrofotografije rizik.

Citat: Astro Lux  u 07.06.2025. u 13:23:12 satiNažalost od kada su prestali raditi s Oharom i FPL53 staklom i SCHOTT partnerstvom svi idu na dolje.
FPL53 lagano odlazi u povijest. Danas ima jeftinijih, a jednako dobrih alternativa.
Meni je iskreno uvijek bila zanimljiva ta opsjednutost refraktoraša sa staklom. Kao da korištenje određenog stakla odmah u startu znači kvalitetan teleskop. Ono ekipa pročita FPL53 i odmah je u ekstazi provlači se kartica. Može teleskop biti smeće i sa najboljim staklom.
Za manje Esprite im je optiku radio Mađar što radi leće za CFF Apo, a veći modeli su im od one tvornice u Belgiji. Ako tako i dalje bude neće vjerujem biti problema sa optičkom kvalitetom. Kod Esprita je bilo žaljenja na neke mehaničke stvari koje bi nova serija trebala popraviti. Budemo vidjeli. Sigurno će ih netko uzeti i testirati. :-)

Acheron

A kupaca za 200mm Mak ima valjda 100 na cijelom svijetu. Tko bi to ohladio, praktično bi teleskop trebao biti u klimatiziranoj prostoriji stalno. Postoji Mewlon kao odlična alternativa Makovima tih promjera.

Lucius

Citat: Acheron  u 07.06.2025. u 14:18:30 satiTko bi to ohladio
Izoliraš tubus i sve riješeno. :-)
Ja bih isto da su napravili 150 mm na f15 ili mehanički poboljšalji cijelu seriju umjesto da idu na veći mak. Doduše ovo je samo nagađanje. Ne zna se koji je scope u pitanju, ali pretpostavlja se SkyMax neki. Sumnjam da će biti neki 180 mm refraktor ili Quattro preko 30 cm.

Citat: Acheron  u 07.06.2025. u 14:18:30 satiPostoji Mewlon kao odlična alternativa Makovima tih promjera.
Mewlon je privlačan jer je lagan, ali cijena mi je prenapuhana. Za cijenu 210-tke možeš uzet neki veći mak ili sct na kvalitetnoj montaži.
Btw stala je proizvodnja Mewlona 210 (objavio Takahashi prije koji tjedan). Hoće li se i kad nastaviti ne znam. Tako da sad ostaje jedino Mewlon 180.

Acheron

Lucius

Citat: Acheron  u 07.06.2025. u 15:03:41 satii 250 i 300
Oni se već odavno ne proizvode...Od vremena korone jer je nestašica materijala (elektronike) koje im treba za sekundar. Isto kao i montaže kojih više nema (osim na used market).

Astro Lux

Citat: Lucius  u 07.06.2025. u 13:59:29 satiFPL53 lagano odlazi u povijest. Danas ima jeftinijih, a jednako dobrih alternativa.
Meni je iskreno uvijek bila zanimljiva ta opsjednutost refraktoraša sa staklom. Kao da korištenje određenog stakla odmah u startu znači kvalitetan teleskop. Ono ekipa pročita FPL53 i odmah je u ekstazi provlači se kartica. Može teleskop biti smeće i sa najboljim staklom.
Ako ćemo statistički više je teleskopa koji su loši sa undisclosed staklom nego onih sa FPL53 ili alternativa. Slažem se u potpunosti da nije sve do vrste stakla nego i do same kvalitete izrade. Kvaliteta kontrole poput teleskopa koji izlaze is Askar-a je katastrofa. Pa se kupci igraju srećom hoće li dobiti dobru ili lošiju verziju. Jedan odličan primjer je njihova triplet linija. Podjseća me na Rokinon/Samyang 135mm F2 objektive, ili ubodeš dobar ili vraćaš u tvornicu N puta dok ne ispadne ok.
Kod Esprita u EU mehanika nije bila problem, to su imali neki americki modeli i najveća razlika je bila u fokuseru kojeg si dobio.

Citat: Acheron  u 07.06.2025. u 14:18:30 satiA kupaca za 200mm Mak ima valjda 100 na cijelom svijetu. Tko bi to ohladio, praktično bi teleskop trebao biti u klimatiziranoj prostoriji stalno
Potpisujem ovo, apsolutni promašaj ako nešto ne redizajniraju.

Citat: Lucius  u 07.06.2025. u 14:54:06 satiMewlon je privlačan jer je lagan, ali cijena mi je prenapuhana. Za cijenu 210-tke možeš uzet neki veći mak ili sct na kvalitetnoj montaži.
Otvoren je, i nema corrector plate, s time je puno brže za ohladiti i nije loš u UV-u kao i ostatak.  (i ime mu započinje sa Takahashi to ti je +25% minimalno)
SCT je jeftiniji, ali ima svoje probleme kao što je mirror flop.

Luka P. - Zvjezdarnica Višnjan 
Astrobin: https://www.astrobin.com/users/AstroLux/
Za DSO: SW Esprit 100
Za Sunce i Mjesec: Lunt LS80THa SS, Meade 8" F10
Kamere; ZWO 2600MM-P, Player One Apollo M MAX (IMX432), QHY5III585M, Canon 250D
Filteri: Antlia V LRGB, Antlia 4,5nm SHO, Antlia IR 685nm, Baader Continuum 7nm, Optolong L-Enhance, Player One UV-IR
Montaža; NEQ6, CEM70
Zvjezdarnica Višnjan: DAGOR (1003mm F/2.9 u primarnom fokusu) + Moravian G4-9000EC, Moravian C4-16000 (GSENSE4040FSI) + Astrodon 50x50mm LRGB

Lucius

Citat: Astro Lux  u 07.06.2025. u 15:32:54 satiAko ćemo statistički više je teleskopa koji su loši sa undisclosed staklom nego onih sa FPL53 ili alternativa
To si u pravu.

Citat: Astro Lux  u 07.06.2025. u 15:32:54 satiOtvoren je, i nema corrector plate, s time je puno brže za ohladiti
...ali SCT i MCT se ne moraju hladiti ako nećeš. *zubo* Ne znam zašto se to i dalje spominje kao problem kad je taj problem eliminiran davnih dana. "Obučeš" teleskop ako ti se neda čekat i nema nikakvih problema. Možeš ih odmah koristiti dok otvorene tubuse ne.
I uopće kod maka i sct-a nije problem sporo hlađenje već brzo. Cijev i korektor se jako brzo ohlade, a to stvara problem jer je zatvoreni sustav i topli zrak unutar cijevi ostaje zarobljen. Izolacijom cijevi se sprječava naglo hlađenje i teleskop je odmah u startu maksimalno iskoristiv (koliko seeing dopušta).

Astrobobo

Citat: Lucius  u 07.06.2025. u 14:54:06 satiMewlon je privlačan jer je lagan, ali cijena mi je prenapuhana.

Nema prenapuhane cijene za dobru optiku. Možemo raspravljati isplati li se nekome investirati više love za možda proporcionalno manji napredak u optičkoj kvaliteti, ali to nije napuhano nego je realnost. Zato će nekome za vizualu biti savršeno dobar teleskop koji košta 1000 (bezvezno nabačena cifra), ali astrofotograf će imati zahtjeve koje jedino može ponuditi teleskop istog promjera koji košta 2500.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Pentax 105 SDP, C 9.25" EdgeHD, Lunt 60mm, Nikon Monarch 7 8x42
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3
SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Uranus-M Pro + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

stipe

Citat: Astrobobo  u 07.06.2025. u 16:06:51 satiNema prenapuhane cijene za dobru optiku. Možemo raspravljati isplati li se nekome investirati više love za možda proporcionalno manji napredak u optičkoj kvaliteti, ali to nije napuhano nego je realnost. Zato će nekome za vizualu biti savršeno dobar teleskop koji košta 1000 (bezvezno nabačena cifra), ali astrofotograf će imati zahtjeve koje jedino može ponuditi teleskop istog promjera koji košta 2500.
Mene su ugodno iznenadili quattro astrografi jer je zadnjih godina kvaliteta kineske optike dosegla pristojan nivo. Tako se moze prakticki za bagatelu kupiti jako brz astrograf koji uz mehanicku doradu moze biti vrhunske kvalitete. Optika dirigira sve pa tako ako su stakla vrlo kvalitetna, moze se za jako male novce doci do iznimnih fotografija. Tako sam napravio i ja, a vidio sam iz pojedinacnih testiranja optike (moj, Veljcov, Ivin i Outtin astrograf) da se f4 primarna zrcala razlikuju jako malo u optickoj preciznosti. Uz to, kinezi su uspjeli razviti tehniku dobivanja opticki jako glatke plohe sa sfernom korekcijom od 1/8 do 1/10 lambda, sto prije nije bio slucaj.

S druge strane imate astrofotografe poput Beorna i Stefeka, vizualce poput Drazena koji vole Takahashi i APM LZOS teleskope, zeleci tako imati primjerke vrhunskih instrumenata koji garantirano jamce odlicnu kvalitetu.

To je situacija kad ljudi cijene visokobrandirane proizvođače i to je super, ali je proslo vrijeme kada ste za pristojnu sliku u teleskopu nuzno morali poprilicno vise platiti.

Ispod je Jupiter uslikan mojim 150mm f4 astrografom kroz 3x apo barlow na 1800mm zarisne.
Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417, TS Starscope 114/900; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, Vixen replika 102/920, "Opticko siroce" 102/660, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Telementor replika, 70/900 s pentaprizmom, Zeiss C80/500, Asiola replika, eBay diy 65/500 akromat, Mak 70 diy, eBay 90/500, Tasco 5TE, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Angeleyes 3x ED barlow; Montaže: Skywatcher Synscan custom, Onstep homemade harmonic drive EQ. Kamere: Omegon veTEC533C, Omegon veLOX715C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1000 i 1100D. Filteri: Optolong L-extreme i L-pro 1.25", ZWO UV/IR cut, solar Helievo 104-128mm; Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58, Revuenon Special 2.8/35 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

Štefek

Citat: stipe  u 06.08.2025. u 14:19:41 satiS druge strane imate astrofotografe poput Beorna i Stefeka, vizualce poput Drazena koji vole Takahashi i APM LZOS teleskope, zeleci tako imati primjerke vrhunskih instrumenata koji garantirano jamce odlicnu kvalitetu.

To je situacija kad ljudi cijene visokobrandirane proizvođače i to je super, ali je proslo vrijeme kada ste za pristojnu sliku u teleskopu nuzno morali poprilicno vise platiti.

Ispod je Jupiter uslikan mojim 150mm f4 astrografom kroz 3x apo barlow na 1800mm zarisne.

Da , masovna proizvodnja stalno pomiče granice i to je dobro. No , kako ti kažeš "brendirani"  i dalje daju više . Ja imam i Tak i LZOS ali i jako dobar Esprit. Esprit im je jaako blizu , ali ipak to nije isto. Da treba platiti dosta za malu razliku u kvaliteti , ali i dalje to nije samo "brand"  ima tu i sadržaja ...  I... nije Esprit baš tako drastično jeftiniji od LZOSa .
Teleskop:  Takahashi FSQ85, oCelestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Touptek 585M ,  Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C, Touptek 678M
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

Acheron

Ne treba sve gledati samo kroz optiku, već i kroz popratnu mehaniku. Dovoljno je pogledati Takahashija i vidi se da je građen kao tenk. Nema nekih legurica na njemu koje ružno pogledaš pa puknu.
Usput, što ti vrijedi najbolja leća kada fokuser utone od težeg tereta? Ili moj slučaj na Taurusu. Dobra optika i bazični fokuser čiji 1,25" adapter ima taman toliko lufta da ga ne uspijem dobro kolimirati. Sva sreća tu je adapter od Paracorra čija se preciznost mjeri valjda bolja od 100 mikrometara. S njim mogu imati ponovljivi rezultat za kolimaciju svaki put. O šarafima na krivim i nelogičnim mjestima neću ni pričati. Upravo u takvim stvarima je većina razlike u cijeni. Znate ono Paretovo pravilo: 80% performansi za 20% cijene, sljedećih 20% perfomansi za 80% cijene.

Sad muku mučim što je 1,25" adapter od APM loše dimenzioniran i ne stane u Baaderov dijagonal 2" prihvat ili na Taurusu u fokuser u 2" prihvat. Jednostavno zapne. A kao APM je bolji od prosjeka? Nagledao sam se takvih stvari u biciklizmu, di prihvat za ležaj je predimenzionira pa ležaj ima lufta ili je previše stisnut, pa ležaj prdekne nakon 20% očekivanog radnog vijeka. Sva sreća, za biciklizam su se pojavili neki YT kanali koji prozivaju proizvođače zbog fušeraja u dimenzioniraju prihvata pa se stvari s vremenom popravljaju.

🡱 🡳