Wide field dalekozor ili okulari

Autor Vodoinstalater, 11.07.2025. u 16:43:44 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Vodoinstalater

Uspio sam skupiti 250 eura za astronomiju koji me svrbe u džepu pred Lika star party i u dilemi sam između wide field dalekozora 2x54 tipa ovaj iz TC-a ili pošto sam sad nakon Petrove gore nanovo nabrijan na Explore Scientific okulare uzeti neki okular, ali sam stalno u muci koju fokalnu.

Nešto s 3 mm izlazne pupile što se svugdje preporuča bi za moj 200/1200 Dobson bilo valjda 18 mm ako sam dobro pohvatao matematiku.

Ako bi kupovao ovaj 2x54 dalekozor, plan mi je isprintati nosač za glavu tipa ovo tako da se nosi kao VR headset, ne mora se držati u rukama.

Ili da kupim UHC filter?

Vizualci, spasite me savjetima.

Astrobobo

Mislim da je za deep sky najbolji kontrast s exit pupilom oko 2 mm.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Pentax 105 SDP, C 9.25" EdgeHD, Lunt 60mm, Nikon Monarch 7 8x42
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3
SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Uranus-M Pro + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Acheron

Najbolji kontrast je kao sto kaze Bobo, 1-2.5mm, ovisno o tipu objekata. Ako ciljano zelis siroko, 18mm ES je sjajan okular, ako ne i najbolji u seriji. 2x54 ima smisla pod tamnim nebom, iz Sesveta bas i ne.

Adri

Bok,
Napisi nam tu koje okulare vec imas. Kao sto je Acheron rekao, 18mm ES 82 je jako dobar, mogu takodjer potvrditi. No u formatu 2 incha je, tako da uzmi u obzir da ces trebati 2 incha UHC filter ako ga mislis koristiti sa njime.

Od nebularnih filtera mogu preporuciti Astronomik UHC ili DGM NPB, ali ce za sada morati biti ili ili jer su oko 200 eura. (U 2" formatu)

Potpisujem da 2x54 nema smisla pod svjetlosno oneciscenim nebom. 15x70 je po meni najversatilnija velicina (ili 10x50 ako mislis vecinom iz ruke koristiti).

Astrobobo

Veliki dalekozori nemaju nikakvog smisla ako se ne koriste sa stativa. Korištenje sa stativa također nema nikakvog smisla ako na njemu nije nekakav paralelogram jer se inače sudaraš sa stativom. Dalekozor s ravnim pogledom na paralelogramu je pain in the ass za objekte iznad 45 stupnjeva jer si iskriviš i ukočiš vrat. U ovih 25+ godina nisam nikoga vidio da redovno koristi 15x70 ili 20x80 dalekozore osim par puta za probu, a to uključuje i mene. Jedini veliki dalekozori koji se isplate su oni koji imaju okulare pod kutem, a njima je cijena 1000+ €.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Pentax 105 SDP, C 9.25" EdgeHD, Lunt 60mm, Nikon Monarch 7 8x42
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3
SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Uranus-M Pro + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

zac

Citat: Astrobobo  u 14.07.2025. u 10:13:19 satiVeliki dalekozori nemaju nikakvog smisla ako se ne koriste sa stativa. Korištenje sa stativa također nema nikakvog smisla ako na njemu nije nekakav paralelogram jer se inače sudaraš sa stativom. Dalekozor s ravnim pogledom na paralelogramu je pain in the ass za objekte iznad 45 stupnjeva jer si iskriviš i ukočiš vrat. U ovih 25+ godina nisam nikoga vidio da redovno koristi 15x70 ili 20x80 dalekozore osim par puta za probu, a to uključuje i mene. Jedini veliki dalekozori koji se isplate su oni koji imaju okulare pod kutem, a njima je cijena 1000+ €.

Potpisujem svaku riječ. I sam sam isprobao sve što Astrobobo kaže, plus uređaj sa zrcalom u koji se usmjeri običan dalekozor, pa se gleda prema dolje. No, osim što je zrcalo te veličine skuplje od dvogleda s kutnim prizmama, slika je zrcaljena i traži mentalnu gimanstiku za orijentaciju. Dakle da, samo dvogledi sa kutnim pogledom.
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Adri

Ne slazem se. Koristio sam godinama 16x50 pa sam poslije presao na 15x70. Prakticki isto povecanje ali mnogo svijetlija slika. Ok, stativ s paralelogramom i dobrim stolcem je zakon.
No nije nuzno, leci na pod, podignut koljena, laktovi na koljena, jastuk pod glavu. Sto vise braceanja to bolje.  Oberwerk Ultra je obvezni kompanjon gdje god idem. M8 i M20 sa 2x uhc filterima su jedan od najljepsih pogleda ljetnog neba.

No u svakom slucaju, u ovoj individualnoj situaciji nikako nebi preporucio 2x54 dvogled nego bolje okulare i filtere za glavni scope. Sto se prije izvrsi nadogradnja okulara vece ce biti zadovoljstvo pri promatranju, dobar okular moze povecati komfor pri promstranju duplo.

ES 82 18mm je solidna opcija, cca 240 eura.

Isto tako i kombinacija ES 24 (68 deg) i 10mm Skywatcher Nirvane (82 deg), 2 sirokokutna okulara u 1.25" formatu za cca 280 eura.

1.25" astronomik uhc je cca 100 eura.

Zato sam napisao da nam kazes koje okulare trenutno imas da vidimo gdje treba popuniti eventualne rupe u zarisnim duljinama.

ediglavas

Legnuo bi i ja, jako dobar dalekozor 20x80, nađem objekt ali ako ga hoću pokazati nekome pored sebe - to ne ide, ne može se, taj mora ponovno tražiti. Tako da, bez stalka i/ili okulara pod kutem - ništa.

Šegi

Citat: Adri  u 14.07.2025. u 16:37:41 sati... nije nuzno, leci na pod, podignut koljena, laktovi na koljena, jastuk pod glavu
Ali Deep relief ili onaj drugi gel nužni nakon promatranja... mislim može se da, ali stvano bude gimnastika koja nije za svakoga.

Vodoinstalater

Od okulara trenutačno posjedujem:
- 25 mm super plossl
- 10 mm super plossl (oba došli sa teleskopom)
- Japanski Meade serija 4000 13.8 mm SWA koji je kod mene na posudbi sad već 2 godine
- neki Omegon 4 mm koji sam dobio u nekoj zezanciji u Beskraju
- 2x obični barlow. Barlow skoro pa nikad ne koristim

Edit: nije da ja nužno imam rupe u žarišnim duljinama, više mi je do te kvalitete promatranja i tog osjećaja da se oko kreće po okularu

Adri

Ako je taj Meade SWA išta dobar kao Meade 4000 UWA (82 deg) onda je to ok za taj rang zarisne duljine i pokriva te za cca 2mm izlaznu pupilu.
Jel ce ostati kod tebe do daljnjega?

Koliko volis gledati maglice? Ako da, na tvom mjestu bih uzeo 24mm Explore Scientific 68° i UHC (npr Astronomik).
Ta kombinacija daje puno svijetla i dobra je za promatranje difuznih maglica.

Ako ne, onda mozda samo okular za pocetak, meni je dobar na F5, kod tebe ce biti jos bolji na F6.
Ili 18mm od Explore Scientifica u 2" formatu, ali uzmi u obzir da ces jednog dana trebati uhc u 2" formatu koji je duplo skuplji.

Kasnije, kad opet dodju pare, gledao bih nesto kvalitetno (i sirokokutno, pomoci ce pri pracenju na velikom povecanju) u rangu 6-9mm zarisne.
Znam da imas barlow ali meni sa jeftinim TS Barlowom slika jednostavno nije bila jednako dobra kao sa komparativno kvalitetnim okularom krace zarisne duljine. TeleVue (ili Baader VIP) barlow je druga prica no to je kupovina za kasnije.

Htio sam preporuciti i lower cost opciju; 2 BST Starguidera (ili kod nas u Europi TS ED, 60 stupnjeva vidno polje) ali vidim da su sad preko 100 eura komad, tako da bolje malo vise pa Explore i sire vidno polje.

Ivinka

Vjerojatno već znaš i isprobao si gledati kroz druge okulare, kakvi ti bolje odgovaraju, oni sa većim odmakom oka ili voliš "zabiti oko" u leću?
Preporučam, ako nisi siguran ni to, pričekati Lika Star Party ili otići na neko drugo okupljanje i isprobati.

Gledam što bih ti preporučio i prvo mi na pamet padaju APM UFF (UltraFlat field) serija, odlično su se posložili:

- za 5 mm izlazne zjenice: 30 mm UFF, 70° (i još nešto sitno više od toga) ali je 2", vrhunski okular koji će ti dati 40x povećanja za velike objekte, jednostavno okular koji "moraš" imati za 8" newtoniana;

- za 4 mm izlazne zjenice: 24 mm UFF, 65°, 1.25", također izvrstan;

- za 3 mm izlazne zjenice: 18 mm UFF, 65°, trenutno je ispod 100€ na:
 https://www.apm-telescopes.net/en/apm-ultra-flat-okulare,
Najlošiji je od ova tri, ali za tu cijenu je odličan.
Prva dva imam, 18 mm ne.

Edit: Ne znam koliko baš mogu preporučivati onaj koji nisam isprobao (18 mm uff) pa taj slobodno zanemari.

Bresser Messier 254/1270
SkyWatcher Skymax 127/1500

yellowdwarf

Citat: Adri  u 14.07.2025. u 16:37:41 sati...leci na pod, podignut koljena, laktovi na koljena, jastuk pod glavu.

Jesi li ti siguran u ovo?  :)
Takahashi TSA-120
CQ350 Pro
Geoptik metal pier

Acheron

To je moguće samo ako su stopala u zraku  *zubo*

Lex1

Pozdrav,evo novi sam ovdje i nigdje nisam nasao nista o Ultra flat fieldu od 18mm osim ovdje,pa ako bi mi netko mogao usporediti : Explore scientific 16/68,Ultra flat field 18/65 i UWA 16/82. Dobson 150/1200. Neki forumi kazu da je UWA odlican,drugi pak govore da je katastrofalan,treci da je za tu cijenu od oko 120 eura dobar,fora je u tome sto u HR ima samo Lacerta UWA,dok se ovi moraju narucivati izvana i dostave su dosta visoke. Ako je UFF toliko bolji,il Explore scientific,nije problem,ali ako je mala razlika nema smisla trositi 50 eura vise.

Hvala unaprijed!

🡱 🡳